Barcelona

Ultima oprire din vizita de sase zile in Spania a fost la Barcelona. Capitala a Cataluniei, Barcelona numara 5.000 de români, iar intreaga regiune gazduieste aproximativ 80.000 de conationali ai nostri.

In Barcelona exista o initiativa, numita Casa România, care se deosebeste de asociatiile traditionale de români din Spania. Ea este o punere impreuna a asociatiilor, firmelor si persoanelor fizice dornice de a se intâlni intr-un spatiu public si de a-si pune impreuna ideile, proiectele, analizele critice asupra societatii europene, românesti sau spaniole. Casa România, cu un sediu de curând deschis in inima orasului, a gazduit intâlnirea mea cu români din Barcelona si din orasele din apropiere. Au fost prezenti reprezentanti ai altor asociatii de români si basarabeni din Catalunia.
DSC01851.JPG

Am vorbit cu ei despre pozitia României fata de cetatenii ei care au decis sa traiasca in strainatate, despre aportul economic si cultural al românilor din Spania si Italia la dezvoltarea României, ca si despre raportul dintre Statul român si societate.

Sunt bucuros ca majoritatea asociatiilor de români din Spania, ca si parohiile ortodoxe sau redactiile de ziar, posturile locale de televiziune si radio, au sit internet. De altfel, multi dintre românii intâlniti se conecteaza, zilnic sau saptamânal, la internet. Este o forma importanta de a interactiona, de a comunica, de a ramâne in legatura.
DSC01855.JPG

Inchei vizita in Spania fericit ca am putut sa fiu aproape de oameni si sa inteleg mai bine ce fel de viata duc si care le sunt problemele, spaimele, bucuriile, ingrijorarile si nemultumirile. Toate, din pacate, converg catre o concluzile: lipsa de ocrotire reala din partea Statului si ignorarea sau dispretuirea lor de catre societatea româneasca, luata in ansamblul ei. Astazi, mai toti românii stabiliti in Europa isi gasesc confortul spiritual sau identitar in bisericile românesti sau in propriile asociatii, redactii de ziar, televiziune sau radio. Multi dintre ei beneficiaza de asistenta diplomatica, in masura in care diplomatia româna este lasata sa performeze profesional. Dar, din peisajul vietii sociale, culturale, profesionale si economice a românilor din Europa lipseste partenerul principal: Statul român.

Nu as vrea sa inchei aceasta pagina de jurnal fara sa vorbesc despre un fenomen de neinteles. Dupa cum se stie, spre deosebire de companiile italiene sau turcesti care au investit in numar mare in România, companiile spaniole investesc in tara noastra in numar mult mai mic. Aceasta poate parea straniu, gândindu-ne la cât de multi români traiesc in Spania si cât de bine sunt ei integrati acolo. Raspunsul este unul trist si irational: Spaniolii ezita sa investeasca in România din cauza dispretului, rea-vointei si coruptiei administratiei locale si centrale. Ei se plâng ca li se cer bacsisuri, ca sunt tratati cu aroganta si lipsa de interes si ca sunt respinsi, acolo unde se duc.

Este adevarat ca alte tari sunt mult mai prezente la noi si ca depinde foarte mult de felul in care te adaptezi la realitatea unei tari. Dar, cunoscând atât de bine orasele tarii si stiind cât de mare nevoie au ele de surse alternative de finantare (altele decât cele de la guvern), nu pot sa inteleg cum este posibil ca unii primari sau functionari publici din orasele mai mici sau mai mari ale tarii sa-si permita luxul de a refuza, goni sau descuraja investitii spaniole in localitatea lor.

Dupa ce ca suntem izolati, luati in derâdere de multi dintre partenerii nostri UE, dupa ce ca performanta publica a unora dintre demnitarii nostri este batjocoritoare la adresa României si a statului român, mai avem si iresponsabilitatea de a descuraja o sursa vitala pentru noi de finantare, in acesti ani de criza: investitiile spaniole.

Aceasta constatare nu vine decât sa completeze tabloul pe care incerc sa-l fac cunoscut in România anului 2009: necesitatea de a avea o Institutie a Presedintelui României care sa reconstruiasca respectul fata de Statul român, care sa incurajeze interesul national, care sa indemne societatea româneasca la profesionalism, care sa sanctioneze, cu mijloacele ei specifice, cultivarea interesului de grup in detrimentul interesului national. Depolitizarea si repunerea pe temei statal a institutiei celei mai reprezentative a României este absolut necesara.

8 comentarii

  1. Carmina says:

    Alteta, va doresc sa aveti energia sa schimbati in bine mentalitatea oamenilor, va doresc succes.

  2. http://scrofanionel.wordpress.com/ says:

    Votati pentru candidatul preferat la alegerile prezidentiale pe blogul

    http://scrofanionel.wordpress.com/

  3. geta says:

    A.V.R.
    Cu tot respectul, as vrea sa specific ca nu “noi descurajam”..eu NU descurajez si nu am descurajat nici cand in orasul meu si-a deschis ambasada U.S. un birou de informatii, cu o receptie data de primarul de la acea vreme,receptie de toata DEMNITATEA.Descurajeaza indolenta si lacomia si vraful de hartzoage sub care ne ingroapa gandirea labirintica a celor ajunsi la varsta povestilor de adormit copiii – poate a vecinei mele, poate a verisoarei cunostintei unui x concetatean de-al meu, poate a unchiului consateanului bunicului meu…s.a.m.d.Spaniolii poate sunt descurajati de mentalitatea noastra, a lor, fiindca eu am suferit enorm cand am invatat la istorie despre contopirea dacilor cu romanii sau despre birurile platite catre Inalta Poarta…depinde cine conducea si cum acest popor de oieri la origine.Pot sa va povestesc un pic si cum un nobil italian a vrut sa produca in orasul meu un bun de lux,dar mentalitatea romanesca i-a….papat banii.Era un investitor italian care se asociase cu un roman.
    Sufar ca cetatenii romani din romania au, in procent de 60-70% aceasta mentalitate, creata,dupa parerea mea, de nesiguranta pe care a avut-o taranul adus la oras pe vremea lui ceaushescu, dezradacinat, taran ( econom, cum era numit in vremea regelui Ferdinand) care isi “cumpara” atentia oraseanului cum se pricepea, orasean cazut in aceasta “plasa” a bacsisului economului dezradacinat.
    Poate indignarea mea,gandurile mele va deranjeaza si nu asta e intentia mea.
    Altetza, va doresc o duminica frumoasa!

  4. Liviu Bajan says:

    Referitor la Cetatenii spanioli ce refuza sa investeasca in Romania, eu care stiu de ce am plecat de acolo ii inteleg.Nu stiu alteta , daca aveti idee de nivelul coruptiei.Fiecare functionar public nu se gindeste decit cum sa se capatuiasca si vede in fiecare potential investitor o vaca de muls, fara sa aiba insa gindirea teafara a taranului, care stie ca mai intii trebuie s-o hraneasca si chiar are grije sa-si hraneasca intii animalele de pe urma carora isi cistiga piinea.Asta a fost insa odata…. De aceea imi sustin parerea ca fara o temelie legislativa sanatoasa, nu putem pleca in directia dorita.Am intilnit undeva propozitia: nu este suficienta o legislatie buna pentru a urni lucrurile. Dupa mine e o diversiune chiar daca propozitia e adevarata. Pentru ca aceasta legislatie buna e absolut necesara.Si ceeace faceti dvs. e un lucru bun, dar institutionalizarea se face prin legi.Astept un punct de vedere de la unul din consilierii Altetei voastre. Cu stima Bajan Liviu.

  5. GAND... says:

    “UNITATE IN DIVERSITATE.”
    .
    Indemn la COMUNICARE!

  6. ROMEO TARHON, NATIUNEA says:

    ROMÂNII SE TEM CEL MAI MULT DE…BĂSESCU
    (Romeo Tarhon, NATIUNEA nr.514)

    De mai bine de jumătate de an, încă de la acuplarea(!) Pedeleului fecioraş cu mândra Pesedea şi naşterea (cu forcepsul) a guvernului de troc Băse-Stolo-Geoană-Boc, ca oricare gazetar care (încă) se (mai) respectă spre a fi respectat şi nu confecţionează (!) texte la cofraj, la normă, la comandă… să facă pui în incubatoarele de presă ale principalelor trusturi, îmi tot propun şi promit de la număr la număr în săptămânalul NAŢIUNEA să scriu neapărat şi bazat despre criză şi noua ordine mondială dictată de “guvernul” din umbră care conduce lumea , dar nu izbutesc, tot amân, mă las furat de scandalurile din politica internă de circ şi pâine (din ce în ce mai neagră) şi mă dau în show-ul mediatic cel de toate zilele şi ziarele cu şi despre aceleaşi personaje alegorice ca de fabulă…
    Cum aş putea rezista ispitei de a nu scrie şi eu, la cald (la propriu şi la figurat) despre recentul dublu sondaj CURS comandat nu contează de către cine, ci pentru cine…, despre alegerile cotrocezidenţiale(!) din toamnă care eclipsează total sau parţial criza financiară, criza economică, criza socială, criza morală şi ameninţătoarea criză politică ce s-ar putea declanşa în funcţie de leul, tigrul, jaguarul sau râsul(!) care va fi prădătorul tuturor ierbivorelor (!) în următorii ani şi în funcţie de felul cum se vor regrupa şacalii, hienele şi coioţii (!) partidelor, patronatelor, sindicatelor şi deconcentratelor în desişul junglei noastre politice. Susţinătorii Băsescului trebuie să stea liniştitţi, chiar dacă preşedintele stă (mai) prost, cu doar 36% din preferinţe. Dar şi susţinătorii lui Geoană trebuie să stea liniştiţi cu 24%, ca şi cei ai lui Crin Antonescu pentru 19%, mai puţin cei ai Principelui Radu cu un suspect şi deloc credibil 5%. Neaşteptat de bine stă Vadim care împunge şi împinge spre 11% în vreme ce susţinătorii candidatului udemerist se mulţumesc(!) deocamdată cu un modest 2%. Luate ipotetic la un loc aceste procente incompatibile(!) şi adăugate echilibrat la opţiunile pentru ceilalţii patru candidaţi (de turul doi şi doi şi-un sfert…), susţinătorii pesedişti pot spera la o victorie istorică prin bătălia în care însuşi Mircea (Geoană) mână-n luptă mână-n mână cu otomanul şi oţomanul de Băsescu. Este ceea ce trebuie să rezulte din acest sondaj: o confirmare a confruntarii pe viaţă şi mai ales pe moarte între cei doi lei paralei aflaţi de jumătate de an în coabitare şi commensalism iar în viitor, după alegerile prezidenţiale, spre a justifica măsura evitarii unei crize politice catastrofale, să nu ne mirăm că se vor afla în simbioză social-democrată, ca precursori ai vreunui hibrid neosocialist de import, experimental …Dar pânâ la un asemenea scenariu ramâne de văzut cât de adânc va fi erodată popularitatea cotroceanului supus direct sau indirect scandalurilor din care presa se îngraşă cu poale-n brâu, gogoşi şi minciunele, ceea ce li se coace guvernanţilor şi protejaţilor aleşilor noştri înhăitaţi când într-o tabără, când în alta cât să rămână mereu la primire, să încaseze, să deconteze cu orice chip, supus permanent atacurilor, tot Băsescu… Pe măsură ce criza se amplifică, se intensifică şi bătălia împotriva preşedintelui căruia, uneori, chiar nu-i place tăvăleala şi tăbăceala uniformă şi, după ce încasează şi acumulează cât poate duce, vine în forţă, sparge monotonia şi sparge moace, îi dă pe adversari cu CURSUL (!) de pământ, îşi polarizează şi îşi coagulează rivalii, dă în stânga şi în dreapta, implică şi complică, aplică… În lupta cu mogulii şi presa ostilă reuşeşte să se mobilizeze periodic dovedind şi risipind multă energie, lăsând impresia că în nici un caz nu se teme de conspiraţiile mediatice şi politice ale unor personaje slabe cum se teme de criza economică, de degradarea vieţii populaţiei şi derapajul şomajului, deşi Guvernul face eforturi disperate să prezinte în nuanţe de roz situaţia economică şi efectul de şoc al recesiunii. Adversarii politici ai cotroceanului vor să demonstreze că românii nu trebuie să se teamă de criză şi şomaj, ci de “Iuda de Băsescu”, deşi, paradoxal, marea majoritate consideră că economia merge pe un drum greşit. Un drum “greşit” al clasei politice care trebuie reformată(!) şi în care preşedintele abia aşteaptă să se înfigă, să o pună la zid indiferent de culoare şi să-şi sacrifice chiar şi propriul partid după deschiderea oficială a campaniei pentru prezidenţiale. Aşa cum a declarat public, după alegeri (sau după încă un mandat) oricum se lasă de politică…

  7. AGERPRES says:

    15:29 Principele Radu şi principesa Margareta s-au întâlnit cu românii din Spania

    Bucureşti, 5 iul /Agerpres/ – Principele Radu, care candidează la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an, şi principesa Margareta au efectuat, în perioada 28 iunie – 4 iulie, o vizită în Spania, pentru a se întâlni cu românii din această ţară şi pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă.

    Potrivit unui comunicat transmis duminică AGERPRES de Casa Regală, ‘vizita a avut ca scop înţelegerea mai profundă a vieţii românilor care au ales să muncească şi să trăiască în ţări ale Uniunii Europene, a problemelor, dorinţelor, împlinirilor şi îngrijorărilor’ românilor stabiliţi în afara graniţelor ţării.

    De asemenea, principesa Margareta şi principele Radu au fost primiţi, într-o vizită privată, de suveranii spanioli, Regele Juan Carlos I şi Regina Sofia.

    Pe durata prezenţei lor în Spania, principele Radu şi principesa Margareta au vizitat oraşele Madrid, Coslada, Getafe, Ciudad Real, Alicante, Benidorm, Valencia şi Barcelona, au participat la slujbele din parohiile ortodoxe din Madrid şi Valencia, s-au întâlnit cu membri ai asociaţiilor de români din toate oraşele vizitate şi au avut întâlniri cu autorităţile locale spaniole din Coslada şi Ciudad Real.

    Totodată, principele Radu a avut întâlniri cu membri ai Camerei Deputaţilor (Cortes) şi cu mai multe grupuri de oameni de afaceri spanioli interesaţi să investească în România. AGERPRES/ (AS)

  8. Peace says:

    Sir Radu,

    What is the MORAL ORIENTATION of ASR campaign?

    If you look for help why no one is invited to contribute about it; where is THE PLAN? where is the NATIONAL PROJECT/ NATIONAL EXPOSURE, who is in charge of campaign coordinator, PR director, media director, technical director, the 40- city tour conference strategies, universities, schools, churches, centers, factories, army, prisons, even door-to-door national program via e;mailing or mailings and others innovations is to find a successul formula, set up meetings with ONGs, leaders of all walks of life in three stage develompment, newspaper and magazines adds, MASS LEAFLETING, later there is an absolute need for rallies in all cities of Romania to wake up call, huge letter official poster tour bus and ground troups mean volunteers as soldiers / pioneers, they are actually state representatives.

    A campaign is public relations work.

    How did the campaign handled the disinformation strategy of the negative irresponsible media who is a strategy to make false-hoods appear like the truth and the truth as completely false.

    It is unfortunate that throught past history until present people have not understood the value of the words.

    An campaign fight is like the third world war. Miracles are brought about by God, all for the glory of heaven. You just worry about becoming God’s instrument. In a world where its all about control, what else you cand do? Trust God’s leadership. People will be transformed by the power of the truth.

    There is a reason why we are supporting you and advocating your positions like this: President, thats because you are the next president of Romania. If the third world war was erupted, what kind of headline would you write in this web site, or public appearances, what is an war attitude? God has already decided on you as the next President!
    The important thing is that you are chosen by God first. In order to have a miracle, you have to accomplish the imposible, to hold your conviction, to be brave and fight that your best. An iron-will determination to fight irresponsable media with the truth and ethical media and look for the right and strong people to fight the dictatorship of press ; the personal attack, caracter assassination, fear factor or pesimistic outlook, etc, what is there to fear? God Bless Romania.

    33 yr old opinion.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52980661
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate