Alicante, Benidorm si Valencia

Miercuri 1 iulie, am inceput o vizita de doua zile in Comunitatea Valenciana, in care traiesc mai bine de 130.000 de români. Este una dintre cele mai frumoase regiuni din Spania, cu multe asezari urbane la malul Marii Mediterane si cu vaste plantatii de portocali si mandarine. De asemenea, este una dintre cele mai cautate destinatii turistice ale lumii si un loc in care economia spaniola s-a dezvoltat mult in ultimii zece-cincisprezece ani.

HPIM0428

Am revenit la Alicante, dupa un an. Catalina Iliescu, profesor la Universitatea din Alicante si lider al asociatiei românesti “Aripi”, a fost din nou gazda mea. M-am intâlnit cu un grup de români si am vorbit despre realitatea româneasca, despre pasii buni facuti inainte, dar si despre aspecte dezamagitoare din viata celor ramasi acasa la noi. Ca la fiecare dintre intâlnirile cu românii din Spania, am vorbit cu placere si cu insufletire despre rolul important pe care ei il au in România si Europa inceputului de secol XXI.

HPIM0424
Comunitatea românesca din Alicante nu are un preot ortodox român. Slujeste cu multa daruire un preot spaniol, parintele Nicolas, devenit ortodox si apartinând de Biserica sârba.

HPIM0430

Am plecat, in seara zilei de miercuri, spre Benidorm, un oras crescut spre cer in ultimii zece ani. Devenit un fel de Manhattan al Spaniei, Benidorm a fost mereu o atractie turistica. Daca, insa, acum douazeci de ani, el era alcatuit dintr-o salba de vile la malul marii, acum orasul etaleaza, de departe, siluetele gigantice de sticla si beton ale zgârie-norilor spanioli.
HPIM0434

Comunitatea româneasca este numeroasa si aici. In inima ei se afla asociatia “Ulpia Traiana”, condusa de Dorina Apostol. Am avut placerea sa intâlnesc mai multi români, veniti la sediul asociatiei, pentru a sta de vorba cu mine. Am remarcat, ca de fiecare data, caldura si increderea acestor oameni. Desi ajunsi in Spania din toate colturile tarii, unii veniti din mici asezari urbane sau chiar din sate, ei stiu bine ce se petrece in România si, spre deosebire de deceniul trecut, nu mai par dispusi sa se lase inselati de aparente.

HPIM0437

HPIM0445

Joi, 2 iulie, am petrecut intreaga zi la Valencia, capitala Comunitatii cu acelasi nume. Este, de asemenea, un loc plin de români. Alaturi de Castellon, oras vizitat de mine anul trecut, in luna aprilie, Valencia reprezinta una dintre cele mai mari aglomeratii de români din intreaga Spanie.

DSC01808.JPG

Am avut placerea de a asista la o slujba la biserica ortodoxa din oras, tinuta de parintele Daniel, parohul din Valencia. Apoi am mers, impreuna cu românii care au luat parte la slujba, la o intâlnire la sediul asociatiei “Arona”, condusa cu insufletire de Maria Toadere. Am aflat despre neobosita activitate a asociatiei, care da consultanta juridical, face anumite servicii sociale si ofera confort spiritual comunitatii românesti, mai ales copiilor si tinerilor.

DSC01818.JPG

DSC01820.JPG

Seara, am fost invitat de Adriana Vidroiu Stanca si de asociatia “Nou Horizon” la un concert, intr-una din salile Palatului Muzicii “Regina Sofia” din Valencia. Am avut ocazia sa ascult vocea frumoasa a unei tinere românce, plecata din Moldova, precum si a altor bursieri valensieni ai unui program sustinut cu ajutorul lui Placido Domingo. Am avut ocazia sa vorbesc cu români aflati in sala si am dat, cu acest prilej, un interviu pentru situl si televiziunea pe internet a asociatiei.

DSC01825.JPG

DSC01828.JPG

DSC01838.JPG

DSC01840.JPG

DSC01844.JPG

Un aspect grav care se desprinde din vizita de pâna acum este lipsa de consistenta si de viziune a sprijinului pe care acesti oameni il primesc din tara. Statul este, cu exceptia ambasadei si a consulatelor, cvasi-absent din orizontul lor social, economic, cultural. Biserica ii asista, dar nu poate face prea mult. Românii din Spania au spirit asociativ, dar organizatiile nu pot, nici ele, inlocui performanta statului.

Pe lânga inconsistenta asistentei si ocrotirii din partea statului român, românii din Spania mai sunt supusi unui disconfort: felul primitiv, fara rusine, cu care sunt manipulati politic. Tratati ca o masa de manevra, acesti oameni se trezesc, mai ales in ani electorali, in fata unor comportamente reprobabile, in fata unor practici si a unor propuneri care nu au nici o legatura cu democratia si cu libertatile dobândite in 1989. Ei nu au venit in Spania ca sa-i urmareasca, nefast, pâna aici, mizerabilele naravuri postdecembriste ale oamenilor publici din România.

Daca nu se termina acest comportament politic irational si iresponsabil, oamenii nostri din Spania, ca si cei de acasa, vor sfârsi considerând ca democratia nu este buna de nimic. Ei vor concluziona ca libertatea si valorile occidentale, in general, nu sunt decât o noua minciuna, o noua scuza pentru ca o mâna de oameni sa faca ce vor.

Ar fi una dintre gravele abateri de la istorie din acest inceput de mileniu.

22 comentarii

  1. Oglindiri de suflet: says:

    . . .
    “Devenim intelepti nu din cauza amintirii trecutului, ci din cauza
    responsabilitatii pe care o presupune viitorul.” (G.B. Shaw)
    . . .
    “Istoria este prezentul. De aceea, fiecare generatie o rescrie.
    Dar ceea ce oamenii considera ca e istoria, e defapt un mit,
    un produs final.” (E.L. Doctorow)
    . . .
    “Cine crede ca nu poti schimba istoria, sigur nu a incercat
    niciodata sa-si scrie memoriile.” (D. Ben Gorion)
    . . .
    “Istoria falsa se face in fiecare zi;
    adevarul noutatii nu e niciodata la stiri.” (Adrienne Reich)
    . . .
    “In toate modurile posibile, familia e legatura noastra cu
    trecutul si podul nostru catre viitor.” (Alex Haley)
    . . . . .

  2. V. says:

    ‘Pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti.’
    Mai avem o sansa: Dl Duda!
    http://www.princeradu.ro
    Vrem sa traim demn in tara noastra!

  3. Tashy says:

    Va provoc la o dezbatere interesanta! Va rog completati formularul de pe http://www.tashy.ro/democratie-vs-comunism-puncte-tari-si-puncte-slabe/ [da mai departe massul te rog]

  4. http://scrofanionel.wordpress.com/ says:

    Votati pentru candidatul preferat la alegerile prezidentiale pe blogul

    http://scrofanionel.wordpress.com/

  5. Lili says:

    Alteta este o mare surpriza pentru mine sa va am ca prieten, am crezut prima data ca este o gluma ,dar vad ca este real imi faceti o mare bucurie,va admir de mult timp,felicitari aveti o familie frumoasa, toate cele bune va doresc!!!

  6. Bajan Liviu says:

    Asta e gindirea clasei politice romanesti.Suficienta si lene intelectuala.Degeaba le spui , nu e bine ce faceti, ajungi la concluzia ca nu e bine sa-ti pui mintea cu ei.Cred ca romanii din Spania trebuie sa le aplice reteta lui Ion Iliescu: ignorati-i cu desavirsire.Ce ne trebuie e revenirea la gindirea teafara, bazata pe respectul unor principii comune, pe respectul fata de celalalt si e foarte important sa comunicam intre noi.Cred ca in privinta concluziei gresitiOamenii nu vor trage aceasta concluzie pesimista.:pur si simplu vor concluziona ca avem o clasa politica ramasa in urma si va trebui sa ne creem alta.

  7. daniela says:

    Valencia… orasul meu drag si a doua mea casa…

  8. Bogdan B says:

    Dl. Duda, cred ca aveti asteptari nerealiste in privinta clasei politice de la Bucuresti, mai precis la sprijinul pe care administratia ar trebui sa il acorde celor plecati. E inexistent! Isi aduc aminte de emigrantii romani in anii electorali cand promit vrute si nevrute intr-o incercare disperata de a ‘cumpara’ voturi. De fapt emigratia ‘lucreaza’ in favoarea lor, pentru ca cei plecati trimit in tara familiilor lor lichiditati care sunt necesare mersului bun al economiei. In plus, emigrantii nu primesc nimic social, nu sunt o povara a bugetului national. Daca ar locui in Romania multi ar fi probabil someri, fapt care ar constitui un alt punct negru pe ‘blazonul imaculat’ al actualei administratii de sorginte comunista de la Bucuresti. Ambasadele si Consulatele sunt pline de personal cu mentalitati invechite, cei mai multi dintre ei debutanti in ale diplomatiei in vechiul regim ceausist. Domneste aceeasi atitudine fata de cetatean, cu care functionarii au obisnuit publicul de zeci de ani incoace: aroganta. Sunt convins ca exista si buni profesionisti printre diplomati, dar numarul lor este nesemnificativ comparativ cu vasta majoritate, dominata de mediocritati. Greu de tot cu reformele. Cu bine, B.

  9. Cipslim says:

    Draga Domnule Radu Duda

    Unde este prezenta dvs pe youtube, locul de intalnire a 10 000 000 de romani, mai ales al celor din diaspora? Ar trebui sa uploadati 10 videoclipuri pe zi si sa va faceti campanie incepand din momentul in care cititi mesajul asta. daca nu are cine, vin eu cu camera de luat vederi si va filmez! Campania dumneavoastra este foarte pasiva si nu convinge deocamdata. Faceti tinerii sa vorbeasca si sa va tina partea altfel nu ajungem nicaieri. Cea mai buna strategie de marketing, stiti bine, e word of mouth. unde este agresivitatea pe internet? De ce pe situl dvs sunt doar 10/15 comentarii si pe a lui Mircea Badea 3-400 pe zi? Eu tot dau refresh la sit dar daca nu am ce sa vad ma mut pe altul care este mai prolific.
    Terminati cu frica de declaratii pentru ca o sa creati impresia unui candidat nehotarat, nu va mai amagiti cu impresia ca romanii or sa voteze un personaj enigmatic.
    Eu am incredere in dumneavoastra si va rog sa nu porniti incetul cu incetul deoarece nu aveti timp destul. Va vad in ziare odata la 2 saptamani, pe internet numai pe blogul asta si daca va caut eu.
    Am 1200 de prieteni pe Youtube si am gasit intelegere la multi din ei cand v-am pledat candidatura dar oamenii astia trebuie convinsi. Puneti-va ideile in frunte si defilati cu ele sa stie romanul ce voteaza. Majoritatea covarsitoare nu sunt regalisti si mai rau nu il apreciaza pe fostul Rege Mihai, Nu aveti voie sa va bazati numai pe asta deoarece o sa pierdeti.

    Ce as vrea eu sa aud de la dumneavoastra ar mai fi si o strategie de repatriere a fortei de munca din strainatate despre care nu am auzit pana acum.

    Pana nu castigati nu va opriti si spuneti-le oamenilor ca cei ce nu voteaza nu conteaza!

  10. Geta PARAIPAN-RUSU says:

    A.V.R.
    Poate sunt off-topic,dar….Atunci cand am un picutz de timp, citesc si admir cu placere “drumurile si imaginile” A.V.R. expuse aici.Suntetzi oaza mea de concret, oaza mea de limba romaneasca, oaza mea in care ma regasesc.
    Permitetzi-mi,Altetza, azi, sa va ofer si eu …..atat cat pot acum: http://www.youtube/watch?v=hyuFQ5o .Desi mass-media romaneasca si nu numai,i-a umplut imaginea cu mult noroi, totusi eu, ascultandu-i mereu si versurile cantecelor, cred ca Michael JACKSON este o mare pierdere pentru musica mapamondului.Simt ca a fost un suflet mare si perfectionist si regret si eu bataia de joc a celor care au fost in jurul lui….si sufletul meu plange pentru destinul lui desi stiu ca acum e alaturi de Elvis Presley si de Beatles-ii, de Freddy Mercury….acolo, in viata vesnic senina, pentru ca PreaBunul Dumnezeu iubeste sufletele frumoase si doar liberul arbitru ne mai indeparteaza cateodata de El. Poate sunt nostalgica, dar …mi-ar fi placut dintotdeuna sa ma plimb printre zgarie norii Statelor Unite.Inca n-a fost sa fie.
    A.V.R., va doresc un week-end mununat alaturi de Familia Dv. !

  11. Pentru "Cipslim": says:

    DA!

  12. Esmyana Martisor says:

    Remarc cu durere cum UNII cititori si simpatizanti ai acestui blog si nu numai,remarc cum unii romani se mandresc cu a fi romani scriind cu litere imprumutate din alte limbi de circulatie internationala.
    Limba noastra nu este ocrotita si e o mare pierdere indeosebi pentru copiii nostrii carora nu le suntem in acest mod deloc de ajutor.Suntem romani europeni universali dar fiecare popor ajuta alte popoare indeosebi daca se ajuta mai intai pe ele insele prin ocrotirea permanenta a propriei identitati,limbi,literaturi si a propriei culturi.Impreuna, popoarele lumii ar fi de un infinit ajutor reciproc construind o lume buna incepand fiecare in parte la ele acasa.Este doar o parere infinit de respectuoasa si atat.

    Cu deosebit respect
    E.M.

  13. popescu says:

    PRINCIPE?este dificil de a sustine aceast apelativ -este intenresanta traiectoria acestui om ,salturile si functiile dobindite !!!!nu trebuie sa ne miram ca foarte putina lume il ia in serios -sa iei in serios o CASA REGALA -formata si reformata in acest mod trebuie sa nu stii nici un pic de ISTORIE-este hazlie toata acesta poveste si tragica totodat.

  14. Raspuns pentru Cipslim says:

    Multumesc pentru mesaj si incurajari, pentru sfaturi si idei. Voi incerca sa le pun in aplicare, in masura posibilului. Daca intrati pe youtbe si cautati la “Principele Radu”, va vor rezulta peste 100 de video-uri, cu peste 20 de ore de material. Punem pe youtube mereu noi video-uri, in masura in care ele apar.

    Cât priveste oferta dumneavoastra de a face filme de campanie pentru mine, va primesc cu placere. Luati legatura cu colaboratorii mei si… incepeti!

    Am nevoie de ajutor, sfaturi primesc de la toata lumea. Cam 20 pe zi.

    Cu bine,
    Radu al României

  15. Raspuns pentru "popescu" says:

    Va multumesc pentru mesaj. Imi pare rau ca va provoc atâta dezamagire. In ultimii treisprezece ani, am incercat din toate puterile mele sa onorez calitatea de membru al Familiei Regale. Daca nu am reusit sa va conving, va rog sa ma iertati.

    In curând, peste vreo doua saptamâni, va aparea un volum biografic al meu, scris de doi tineri intelectuali români. Va pot oferi in dar acest volum, ca sa va puteti intemeia mai bine parerea despre profilul meu public. Sper ca aceasta carte sa va ajute putin in a va atenua o parte din deznadejde.

    Radu al României

  16. geta says:

    @popescu
    depinde de neuronii celui care citeste ISTORIA, de puterea de intelegere si asimilare.In plus, si cei 7 ani de-acasa isi aduc contributia la studierea si intelegerea unor evenimente, a unei biografii.
    Cred ca este de ajuns cu ironiile goale de continut, cu marlaniile lipsei de decenta si bun simt.Ati scris bine…popescu fara majuscule…cred ca in inconstientul dv.va simtiti micimea. (daca v-am inteles gresit, va cer scuze…desi nu cred.Iar Alteta Sa Regala nu mai trebuie sa ceara scuze si sa-si expuna CV-ul unuia ca dv..Cei care simt ca el sunt alaturi de el, iar restul….sunt “coloana sonora”. ).Cred ca acest popescu a fost si el in cortegiul celor a caror neuronii au contribuit la umilirea Domnului Ion RATIU.Niciodata nu stim destul,intotdeauna sunt mai multe surse care ajuta omul sa-si formeze propria parere.Asta daca are personalitate de individ si nu de turma.

  17. Raspuns ptr.Dna Esmyana. says:

    . . .
    1. Aveti dreptate cand aparati pastrarea si folosirea l. romane,
    in general, ca limba obligatorie intre conationalii nostri.
    .
    2. Cred ca, asijderea, si a patrimoniului cultural, spiritual,
    al poporului nostru; sorginti de mandrie nationala.
    .
    * Personal nu am carti multe in l. romana, in biblioteca noastra.
    Sunt scumpe aici si grele de transportat, de acasa.
    * Cand am recomandat in l.eng. vreo carte, a fost pentru ca,
    ea a fost scrisa in aceasta limba iar traducerea mea, poate
    sa scada din puterea de definire si intelegere, a titlului, pe care autorul
    singur la decis, initial. Eu, urmand sa-l traduc dintr-o alta traducere.
    * Este general acceptat ca sinonimele pot sa devieze fondul mesajului.
    Va multumesc pentru ocazia data, de a-mi explica comentariile.
    .
    Consider ca dand explicatiile necesare, se poate ajunge la armonie.
    .
    Tot binele din lume, va doresc; din tot sufletul meu,
    iar, pentru copilasii dvs., crestere curata!

  18. Cornel Comsa says:

    Pentru Cipslim

    Va multumim pentru sugestiile dumnevoastra si tonusul pe care il aratati pe parcursul intregului comentariu. Avem mare nevoie de sustinatori animati de astfel de energie..as vrea sa va raspund pe rand la cele aratate de dumneavoastra:

    1. Suntem pe youtube, suntem pe retelele sociale, din pacate acum traversam o perioada de schimb in interiorul echipei – de la gestionarea in-house a campaniei pe net la predarea acesteia unei firme profesioniste care se va ocupa doar cu acest lucru
    2. NU avem nici o frica de declaratii, ne-am exprimat pe toate temele majore ale acestui an – criza economica, situatia agriculturii, romanii din diaspora, problema Basarabiei, situatia functionarilor publici, etc..
    3. Suntem in ziare si in media destul de rar pentru ca “ne bucuram” de un veritabil embargo pe toate fronturile, indiferent cat de relevanta este problema pe care ne exprimam, indiferent unde si in fata carei instante
    4. Nu ne-am “folosit” deloc pana acum de vreunul dintre membrii Familiei Regale Romane, nu ne axam campania pe sprijinul monarhistilor in mod ingust sau exclusiv
    5. O strategie de repatriere – interesant concept – insa in perioada de criza nu cred ca exista modalitati sa aduci oamenii inapoi..va rog sa luati in considerare ca ei au plecat dintr-o tara cu un PIB in crestere si nu poti sa-i convingi sa revina intr-una in recesiune..dar merita sa ne gandim, odata ce punem tara pe picioare..
    6. Pledam pentru o mai mare prezenta la vot, doar asa nu vor mai castiga la nesfarsit candidatii partidelor.

    Echipa de campanie a Principelui Radu

  19. Stefan says:

    Cipslim, daca te uiti pe youtube si introduci cuvintele de cautare “principele radu”, “principele”, “principele radu duda”, “principele radu al romaniei”, “casa regala” etc. cam orice cuvant iti vine in cap si poate fi asociat cu Principele Radu al Romaniei, o sa vezi ca-ti apar foarte multe filmulete cu Alteta Sa Regala. Diferentele intre blogul acesta si cel al lui Mircea Badea sunt foarte multe. Una dintre ele ar fi ca Mircea Badea vorbeste regulat de blogul sau atat la TV in emisiunea sa (si nu numai), cat si la radio, tot in emisiunea sa. Mesa jul Altetei Sale este unul destul de clar. Eu cred ca s-a abtinut de la declaratii doar atunci cand a fost cu adevarat propice sa se abtina. Daca citesti blogul Altetei Sale, atunci stii ca a facut declaratii privind cele mai importante probleme ale Romaniei la momentul respectiv. Cu totii ne dorim sa castige alegerile din toamna Alteta Sa si sa incerce (si noi sustinandu-l) sa schimbe “drumul la vale” pe care aceasta tara este impinsa. Cipslim, chiar tu poti face unele din lucrurile pe care le-ai enumerat, asa cum am facut si eu, asa cum au facut multi voluntari, oameni care si-au dorit sa-l sustina, pentru ca au vazut adevaratul potential al viitorului tarii in manile Principelui. Eu imi asum si imi fac publica sustinerea fata de Principe pe mai toate forumurile pe care activez. Acolo, implic oamenii in dezbateri pe diverse teme ce-l au in centru pe Principe, adresez intrebari si aduc lamuriri. Daca iti doresti cu adevarat sa iasa presedinte te invit si pe tine sa faci acelasi lucru. Te invit sa-l sustii cu toate resursele pe care le poti pune la dispozitie. O faci pentru tine, o faci pentru noi, romanii… In opinia mea este singurul candidat la presedentie care TREBUIE sa castige pentru a putea trai in tara asta, pentru a putea beneficia de un conducator adevarat, de intitutii care sa serveasca poporul si nu interesele meschine ale diverselor partide si ale oamenilor de facrei si asa putred de bogati. Cheama oameni, deshide-le mintea, lamureste-i, convinge-i, arata-le care este binele Romaniei

  20. ciprian says:

    Ma bucur ca apelul meu a gasit raspuns.
    Canalul Radu Duda sau orice variatie nu exista pe Youtube. Asta inseamna:
    1. Nu se poate subscrie la un canal cu stiri exclusive despre activitatea candidatului,
    2. Nu se poate forma o retea de suporteri si simpatizanti
    3. Nu se poate folosi ca si punct de referinta video(link, etc)

    Tweeter a urnit 30 000 de tineri in PMAN Chisinau
    http://tweetgrid.com/search?q=radu+duda
    Numai doua raspunsuri….

    O sa tin cont de sfatul de a lua legatura cu staful de campanie, si cu mobilul daca va filmez si tot va ajuta sa stiti.

    Despre blocajul media trebuia sa stiti dinainte ca trusturile sunt aliniate politic si ca ele vor prelua doar atunci cand simt ca raman in urma unui alt trust asa ca:”Marketing stunt” ca nu degeaba va cheama staff de campanie(o sa ma gandesc si eu la unul)

    Indivizi de genul “popescu” sunt peste tot si or sa curga puhoi din momentul in care apareti ca un veritabil pericol pentru ceilalti candidati, sunt multi baieti platiti sa faca anticampanie si dezimformare 12/24 dar sa nu va temeti deoarece si noi cei care ii punem la punct suntem multi si hotarati.(observati situl Gandul sau Adevarul la comentarii)

    Strategia de repatriere este o necesitate politica stringenta si este de neiertat sa o ignorati. Strategie de 30 de ani fara reintoarcerea fortei de munca nu exista! Dati speranta oamenilor din afara pentru ca 90% din ei au plecat cu gandul sa faca bani ca sa se reintoarca si familiile lor nu vor renunta niciodata la gandul ca ei trebuie reintorsi. Nu este momentul oportun? Nu-i nimic, facem vara sanie si iarna caruta cum zice o vorba din mosnegi.

    Si va rog sa nu va mai scuzati sau sa-mi aduceti mie explicatii despre dificultatile dumneavoastra de coordonare, asta nu se face, trageti concluzii si rectificati daca este cazul si nu va mai poticniti in brocratie. Doar cei ce nu fac nimic nu fac greseli,mergem inainte.

  21. Geta PARAIPAN-RUSU says:

    Pt.dl.COMSA si echipa A.S.R.Principele Radu : am o sugestie: fiecare ziar are o sectiune on-line prin care primesc materiale pt.articole.Si posturile TV au on-line aceasta sursa de noutati.Si Realitatea Tv si Antenele si ProTv etc.De exemplu, Antenele au http://www.videonews.ro.Eu consider ca niste videoclipuri frumos realizate ar putea fi trimise la adresele on -line respective si totodata niste articole bine structurate ar putea sustine pe A.S.R. in incercarea de aducere la normalitate a cetatenilor romani.Binenteles, ar fi o munca zilnica si care ar putea fi cam solicitanta.Dar eu sustin ca MERITA EFORTUL.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52979621
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate