Madrid, Getafe, Coslada

Ieri, duminica 28 iunie, la prânz, Principesa Margareta si cu mine am ajuns la Madrid, pentru o vizita de sase zile in Spania. Programul nostru, ieri si astazi, a fost plin de intâlniri importante si pline de substanta.

Astazi am fost primiti, la Palatul Zarzuela, de Majestatile Lor Regele Juan Carlos I si Regina Sofia. Am avut ocazia sa vorbim cu Suveranii spanioli despre comunitatea româneasca din Spania, ajunsa la aproape 800.000 de membri, despre felul in care România progreseaza in Uniunea Europeana, despre angajamentul nostru in viata publica româneasca si europeana. Ca de obicei, Majestatile Lor s-au dovedit pline de interes si simpatie pentru România si proiectele ei. Vizita la Palatul Zarzuela a avut un caracter privat.

Ieri la prânz, chiar la sosirea la Madrid, am asistat impreuna la o parte a slujbei de la Biserica Ortodoxa din capitala Spaniei. Parintele Teofil, alaturi de familia sa si de sute de enoriasi, ne-au primit cu multa caldura, simpatie si incredere.

IMG_1461-1

Aseara, in orasul Gedafe, care gazduieste un mare numar de români, am asistat la concertul inegalabilului trubadur Tudor Gheorghe, care a incântat audienta cu un recital de doine românesti din toate regiunile tarii. Concertul a avut loc la Conservatorul de Muzica din oras.

Astazi am avut o intâlnire cu Preasfintia Sa Timotei, Episcopul român ortodox al Spaniei si Portugaliei, cu care am vorbit despre proiectele de instalare a Episcopiei in capitala Spaniei si despre construirea unei catedrale si parohii in Madrid. Vom sprijii asa cum vom putea acest proiect, fiindca românii din Spania nu au nevoie doar de asistenta din partea autoritatilor române, ci si de confort spiritual si de sentimentul ca nu sunt singuri. De altfel, din multe puncte de vedere, biserica ajuta comunitatea in chestiuni in care ar trebui sa fie de folos Statul român.

Am primit apoi vizita unui numar de oameni de afaceri si membri ai societatii civile de origine româna.

Astazi dupa-amiaza am sustinut o conferinta de presa in fata a zece ziaristi din România si Spania.

In cursul serii, am vizitat orasul Coslada, unde am avut mai intâi intâlniri la Centrul Europe-Direct, un birou de informare pe teme de interes european, apoi la Primaria orasului, unde am fost oaspetii dlui primar. Coslada are 92.000 de locuitori, dintre care 17.000 de români. Cu unii reprezentanti ai asociatiilor românesti din zona ne-am intâlnit in holul mare al Primariei, in incheierea vizitei.

Am sfârsit seria intâlnirilor publice de astazi printr-o vizita la un post de radio românesc, creatie a unor tineri români entuziasti care doresc sa transmita pe unde cât mai multe informatii culturale, politice si sociale comunitatilor de români din intreaga Spanie.

Vizita va continua in urmatoarele zile in regiuni din Spania. Voi reveni cu amanunte mâine seara.

IMG_1452

IMG_1583

IMG_1456

IMG_1685

IMG_1553

IMG_1612

18 comentarii

  1. Otty says:

    Am convingerea ca majestatea sa, s-a simtit mult mai bine in prezenta dvs decat a domnului Cioroianu si a domnului Basescu. Cu siguranta a putut vorbii cu o persoana cel putin la fel de culta ca si el. In fond ce putea sa discute cu dnu Basescu, despre tuica si whiskey ? Probabil s-a si hahait putin presedintele nostru.

    Chiar avem nevoie de o schimbare a institutiei prezidentiale. Imi doresc din tot sufletul ca romanii sa inteleaga acest lucru deoarece cred ca ne-am facut suficient timp de ras.

  2. maria- tereza cojocaru says:

    Ce frumoasa-i Principesa !….

  3. *Conquest of PARADISE* says:

    http://www.cinemarx.ro/filme/1492-Conquest-of-Paradise-1492-Conquest-of-Paradise-14123.html
    – coloana sonora Vangelis: excelenta!
    . . .
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Jocurile-Olimpice-de-var%C4%83-din-1992
    – multumim, cu aceasta ocazie Casei Regale a Spaniei, pentru sustinerea morala si logistica a
    JOCURILOR OLIMPICE – 1992 – Barcelona.
    Programul de deschidere a fost inedit si de neuitat!

  4. Românii diasporei sunt cei mai apropiaţi de valorile europene says:

    08:55 (Corespondenţă Agerpres) Principele Radu: românii diasporei sunt cei mai apropiaţi de valorile europene

    Madrid, 30 iun – Corespondentul Agerpres, Ruxandra Constantinescu, transmite: Românii din afara ţării sunt cei mai apropiaţi de Europa şi valorile ei, le-a spus luni seară Principele Radu românilor strânşi la primăria din Coslada (Comunitatea Madrid), cu ocazia vizitei pe care acesta o face în mai multe oraşe de pe tot cuprinsul Spaniei.

    ‘Dumneavoastră aţi transformat oraşul Coslada într-un oraş românesc, prin prezenţa dumneavoastră aici (…) sunteţi cetăţenii români cei mai apropiaţi de valorile europene pe care noi le dorim aşezate temeinic şi la noi acasă’, a afirmat Principele Radu în faţa românilor prezenţi, adresându-le totodată felicitări pentru ceea ce au reuşit şi ‘scuze din partea noastră şi a celor care nu reuşesc să facă atât cât ar trebui pentru dumneavoastră’.

    Principele Radu a recunoscut că ‘nu există bucurie mai mare să vezi că de data asta graniţele s-au deschis, că milioane de români sunt astăzi în toate colţurile Europei, în încercarea găsirii unei vieţi mai bune’, fără să uite însă de ‘sacrificiile făcute prin împrăştierea aceasta a talentului românesc’ şi de faptul că ‘nu vi se răspunde cu aceeaşi măsură din partea României’.

    ‘Dar nici românii din România nu au sentimentul că statul român îi ocroteşte’, le-a mai spus Principele Radu oamenilor, apreciind că acest lucru se poate observa ‘după cum s-a ocupat în aceşti 20 de ani cu politica, în loc (să se ocupe) de reprezentarea administrativă’.

    Vizita Principelui Radu şi a Principesei Margareta la Coslada face parte dintr-una mai largă, privată, efectuată pe parcursul întregii săptămâni pe aproape tot cuprinsul Spaniei. În municipiul madrilen, Principele Radu şi Principesa Margareta au stat de vorbă cu primarul Angel Viveros şi au vizitat centrul Europe Direct gestionat de Fedrom (Federaţia asociaţiilor româneşti din Spania).

    Principele Radu a explicat anterior presei române din Madrid că unul dintre motivele vizitei sale este continuarea proiectului Europa regiunilor început acum trei ani, când era reprezentant special al guvernului. ‘Azi îl continuăm în calitate de membri ai familiei regale, astfel ca România locală să de dezvolte în mod direct în legătură cu Europa locală, să încercăm să facem în regiunile europene, spaniole, germane, franceze, britanice, vizite care să pună România pe hartă aici, să extragem aici parteneri pentru România, pentru accesare de fonduri structurale, urmărind consolidarea României locale cu experienţă şi ajutor din partea celor care au trecut prin asta cu ani în urmă’, a declarat el.AGERPRES

  5. Românilor din străinătate le lipseşte asistenţa administrativă a statului român (Principele Radu) says:

    12:06 (Corespondenţă Agerpres) Românilor din străinătate le lipseşte asistenţa administrativă a statului român (Principele Radu)

    Madrid, 30 iun – Corespondentul Agerpres, Ruxandra Constantinescu, transmite: Lipsa formulelor extinse pentru a-i ajuta pe românii din străinătate să meargă la vot este mult mai gravă decât lipsa locurilor de muncă, în urma crizei, pentru că actul de vot este o chestiune de încredere, crede Principele Radu, aflat săptămâna aceasta într-o vizită în Spania.

    ‘Dacă nu se legiferează posibilitatea de a vota prin poştă, prin internet, prin nu ştiu ce formulă în care să le dai oamenilor şanse să-şi exercite (dreptul la vot), ei n-o vor face’, crede Principele Radu, explicând că ‘actul de vot e şi o chestiune de încredere, de credinţă interioară (…) o problemă psihologică, nu una cetăţenească. Oamenii se simt însinguraţi – şi este mult mai grav decât (faptul că) nu au locuri de muncă din cauza crizei’. În opinia Principelui Radu, statul român nu îi protejează suficient pe aceşti oameni, iar ‘societatea românească nu se simte responsabilă şi cu adevărat interesată de ei (…) iar la nivelul real, cel administrativ, această grijă nu există’ de vreme ce, explică el, cei aproximativ un milion de români din Spania sunt în atenţia unei ‘simple ambasade, care are 10 sau 12 diplomaţi care fac tot ce pot’. În misiunile diplomatice ale României, în ţări unde prezenţa românilor este mare, ‘trebuie să lucreze sute de oameni care să dea confort administrativ, diplomatic, spiritual (…) iar administraţia să fie suficient de prezentă’.

    Totuşi, Principele Radu nu are de gând să-i convingă pe românii din Spania să iasă la vot, întrucât nu consideră că acesta este poziţia ce trebuie să şi-o asume, şi nu acesta este genul de campanie electorală pe care o va duce în cadrul candidaturii sale la preşedinţia României. ‘Nu intenţionez să-i conving (pe românii din Spania, n.r.) să iasă la vot, nu acesta e rostul meu, nu voi spune votaţi-mă pe mine, nu voi face acest fel de campanie’, a declarat Principele Radu în cadrul întâlnirii de luni seară cu presa română din Madrid. Mai mult, ‘nu ei sunt vinovaţi pentru faptul că nu se prezintă la vot’, spune Principele Radu.

    Demersul prezidenţial al Principelul Radu urmăreşte ca ‘România să devină o ţară solidă, un stat respectat – şi nu o persoană respectată care este în fruntea statului (…) pentru că actul puterii trebuie reinstituţionalizat, iar instituţia preşedintelui României să fie mult mai puternică decât omul care o serveşte – şi de aici în jos să înceapă şi celelalte (instituţii) să se profesionalizeze’. Principele Radu se angajează ca adevărata relaţie pe care o va avea cu Guvernul României, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, să fie aceea a preşedintelui care ‘nu va face politică, care va fi atent la absolut ce se va întâmpla, va purta o legătură cu premierul, şi îi va respecta autoritatea în cadrul guvernării’.

    Principele Radu speră ca procentajul de care se va bucura în luna septembrie, în intenţiile de vot ale românilor pentru alegerile prezidenţiale din luna noiembrie, să depăşească 20% – moment în care ‘se vor produce mutaţii ale poziţiilor unor partide, va fi o candidatură care va avea şanse să ajungă în turul doi, şi atunci normal că se vor reaşeza interesele’, crede el. Pentru moment, 12% este procentajul de care se bucură Principele în intenţiile de vot, potrivit propriilor declaraţii, şi important va fi, de acum, să scoată la vot oamenii care au ajuns să creadă în mesajul său: ‘până acum, ieşitul la vot s-a făcut numai prin maşinăria de partid’, aminteşte acesta.

    El a vorbit şi despre admiraţia românilor din Spania pentru monarhia spaniolă şi a apreciat că aceasta se răsfrânge deseori asupra casei regale a României. Cu ocazia vizitei private pe care a făcut-o regelui Juan Carlos şi reginei Sofia ai Spaniei, ‘am aflat cât de mult îi apreciază comunitatea românească, există o foarte mare admiraţie (pentru regii Spaniei, n.r.), care de multe ori se răsfrânge asupra noastră, pentru că românii au avut nevoie să vadă aici cât de bine este să ai o instituţie care aduce un anume fel de echilibru’, a spus Principele Radu jurnaliştilor români de la Madrid. Potrivit declaraţiilor sale, vizita la regii Spaniei a fost momentul cel mai important al prezenţei sale aici, pe parcursul căreia se va întâlni cu diferitele comunităţi româneşti, cu Biserica, oamenii de afaceri, cu primarii spanioli, ori cu reprezentanţi ai administraţiilor locale.

    Vizita Principelui Radu şi a Principesei Margareta în Spania va fi efectuată pe parcursul întregii săptămâni pe aproape tot cuprinsul ţării. Luni seară, în municipiul madrilen, Principele Radu şi Principesa Margareta au stat de vorbă cu primarul Angel Viveros şi au vizitat centrul Europe Direct gestionat de Fedrom (Federaţia asociaţiilor româneşti din Spania).AGERPRES

  6. Simona Maria says:

    De cand ati vorbit copiilor din Colegiul unde predau, va admir foarte mult.Sunteti un om deosebit. Mult succes!
    Simona Maria

  7. ramo says:

    Atat de frumoasa mi se pare Principesa. Cred ca e un om extraordinar. Radiaza de bunatate.

  8. Liviu Bajan says:

    Referitor la asistenta administrativa, noi nu ne miram ca lipseste cu desavirsire, incercam sa ne lipsim de ea.Ar fi multe de spus aici, de pilda despre preturile pretinse de consulate pentru procurarea unor documente ca pasapoarte, etc.De pilda m-ar interesa daca documentul de rezidenta eliberat de statul pe teritoriul caruia o am , poate fi folosit daca vreau sa votez.Ca sa nu ma deplasez degeaba pina la Praga.Mentionez ca in document sa specifica faptul ca sunt cetatean roman.

  9. Vasile Daniel says:

    Ma simt foarte onorat de gestul dvs cum intr-un program incarcat v-ati straduit sa imi dati un raspuns. Va multumesc frumos ! Nu am votat decat o singura data in viata atunci cand a castigat d-l Constantinescu alegerile. Am votat in favoarea domniei sale si a Romaniei la acea vreme. Acum aveti asigurat inca un alegator. Nu o fac pentru romani. Chiar nu merita. O fac strict pentru dvs si pt Casa Regala intrucat pe langa respect m-ati determinat la sentimente de admiratie fata de dvs.Va doresc numai bine!

  10. Domnului Liviu Bajan says:

    Stimate Domnule Bajan,

    Potrivit reglementarilor actuale [care mai pot fi inca modificate pana la alegerile prezidentiale!] romanii cu resedinta in strainatate pot vota pe baza 1A) pasaportului simplu valabil sau 1B) cartea de identitate valabila, in cazul tarilor din UE insotite de 2) un act de resedinta valabil al tarii respective. Lista “actelor de resedinta,” pe tari a fost publicata de MAE, ultima varianta gasindu-se aici: http://www.mae.ro/poze_editare/2008.11.29_Docs_Resedinta_vf5.pdf

    Ca atare, este necesar si un pasaport / carte de identitate, pe langa actul de resedinta.

    Cu consideratie,
    Ioan-Luca Vlad
    Consilier

  11. Daniel, Seattle, SUA says:

    Altetei Sale Regala Principele Radu al Romaniei:

    Doresc sa impartasec cu intreaga tara bucuria de a auzii vestea ca veti candida pentru Presedentia Romaniei.

    Sunt un Roman-American in varsta de 27 de ani care imi iubesc tara si neamul si nu am renuntat inca la cetatenia Romana (chiar daca am plecat din tara pe cand aveam doar 11 ani). Locuiesc in Seattle, WA unde am absolvit facultatea de Sociologie la University of Washington. De 3 ani lucrez in domeniul media ca regizor si scriitor de filme documentare. Vreau sa stiu cum pot fi de sprijin candidaturii dumneavoastra atat in America cat si in tara. Candidatura dumneavoastra poate beneficia de sprijinul tinerilor din America si as dori sa-mi ofer timpul si energia in acest scop. Cu ce pot fi de folos in acest moment istoric pentru tara noastra?

    Cu stima,

    Daniel Dorian

  12. http://www.radioiasi.ro says:

    Puteti asculta pe internet talk-show-ul intitulat “Martor”, difuzat de Radio Iasi in seara de 29 iunie 2009, având ca invitat pe Principele Radu al României.

    http://www.radioiasi.ro/media/29_iunie_09-Martor_cu_Alteta_Sa_Regala.mp3

  13. George says:

    Alteta,

    Imi puteti spune va rog cu cine sa iau legatura pentru a discuta despre modul in care m-as putea implica in campania dvs ca voluntar?

    Va multumesc!

  14. Bogdan B says:

    Dl. Duda:

    Am gasit foarte interesant interviul acordat la emisiunea ‘Martor’ de la Radio Iasi. Un dialog absolut firesc cum ar fi trebuit cultivat de media si clasa politica inca din decembrie 1989. Din pacate, directia a fost total opusa si rezultatele sunt dureroase. Foarte bine punctat rolul Constitutiei si a institutiei prezidentiale in societate. Excelenta emisiune, standard ridicat.

    Cu respect,
    – Bogdan

  15. Raspuns pentru George (comentariul 13) says:

    Sunt bucuros sa va stiu alaturi. Colaboratorii mei va vor cauta pentru detalii. Puteti lua legatura cu Letitia Pop si Suzanna Dumitrescu

    Va rog sa va inscrieti mesajul de sustinere pe http://www.princeradu.ro/ si sa indemnati pe toti cei pe care ii cunoasteti sa faca acelasi lucru.

    Va rog, contribuiti pe blogul http://www.romaniaregala.ro/, in orice fel: citindu-l, adaugand comentarii, trimitand texte pentru “Atitudini”. De asemenea, dati adresa de blog tututor celor pe care ii cunoasteti, rugandu-i sa-l acceseze. Informatia la momentul acesta este esentiala.

    Cu bine,
    Radu al Romaniei

  16. Apel! says:

    Doamnelor, Domnisoarelor si Domnilor,
    sustinatori ai candidaturii ASR Pincipelui Radu / Dlui Duda,
    . ..
    Fiecare zi este importanta, prin potentialul ei deschis noua, ca sa aratam natiunii noastre
    ca ” NOI EXISTAM’, ca suntem multi si ca suntem puternici, de neclintiti in credinta noastra:
    NUMAI UN APOLITIC, in persoana, Principelui Radu, ne poate garanta “sichimbarea” !
    “Ce poti face astazi, nu lasa pe maine!”
    . . .
    Aceasta se poate demonstra prin:
    – culegerea de semnaturi=sondaj=obligativitate morala;
    Persoana care semneaza, chiar daca nu este pe deplin lamurita, acum, cum va arata “Romania Altfel”, va dori sa stie mai multe despre “ce a semnat”.
    Simplul motiv ca a semnat, il va obliga sa ne urmareasca cu fidelitate si interes crescand, daca nu cu implicare crescanda!
    – propaganda increderii proprii, TOT timpul!
    Este necesar sa se ajunga la stare de emulatie = “o psihoza pozitiva”, electorala!
    . . .
    Rugam sa se posteze pe blog, continutul=mesajul, tiparit pe brosurile existente la dvs.!
    . . .
    – comentarea mai larga in spatiul acesta, a ceea ce se intampla cu dvs. in diferitele medii si regiuni.
    Aceasta, va aduce un plus de informare si experienta,… de apropiere. Totul este bine venit, daca porneste din inima!
    . . .
    Va dorim, o zi frumoasa si eficienta!

  17. Aforisme: says:

    *Pentru orice realizare primul pas este CURAJUL.* (Goethe)
    . . .
    *O calatorie de mii de mile incepe cu un pas.* (Latse)
    . . .
    *Invata sa cunosti oamenii printre oameni; invata sa meditezi asupra lor in singuratete.* (Goethe)
    . . .
    *Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede.* (Confucius)

  18. Stoica Rodica says:

    Vizita in Spania a Altetelor Regale Principesa Margareta si Principele Radu este de o reala importanta, pentru toti romanii.Este o bucurie si in acelasi timp un prim pas aducator de mari sperante pentru romanii din diaspora.
    Pentru mine personal,fiecare persoana cu drept de vot,este o mare personalitate,care isi exercita un drept legitim.Acest drept,a fost dobandit in 1989 cu sange.Cei care pretind ca isi iubesc tara,trebuie sa se prezinte neconditionat la vot, la alegerile prezidentiale 2009! Participarea ASR Principele Radu al Romaniei,este realmente un eveniment istoric.
    Pentru a depasii toate piedicile inerente,romanii plecati la munca in alte tari,trebuie sa faca toate diligentele pentru a se putea asigura,ca vor putea vota,inca de pe acum.Si aceasta in mod organizat,legal.Fiecare trebuie sa stie unde va vota.Cereti sprijinul Primariilor de resedinta care cu generozitate v-au primit in comunitatea dumnealor.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52976706
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate