Turnu-Severin si Orsova

Miercuri, 17 iunie, am fost oaspetele oraselor Drobeta Turnu-Severin si Orsova, din judetul Mehedinti. La Turnu-Severin, municipiu capitala de judet cu o populatie de 104.000 de locuitori, nu am mai fost din ziua de 17 iunie 2003, adica de exact sase ani.

DSCN2714

La sediul Primariei, m-am intâlnit cu primarul municipiului, domnul Constantin Gherghe, in prezenta presei si a unui numar de functionari publici si consilieri locali. M-am bucurat de o primire plina de simpatie si atentie, iar gazdele mi-au facut surpriza de a scoate la iveala, din arhiva, numere din ziare severinene ale anilor 1927 si 1938. Intreaga sedere la Turnu-Severin avea sa aduca, in toate locurile vizitate, ocazia de a evoca personalitatea Regelui Carol I, venirea sa in tara la Turnu-Severin si legatura puternica dintre Casa Regala si orasul de pe Dunare.

DSCN2742

DSCN2727

In Sala Oglinzilor a Palatului Culturii, un edificiu impozant de inceput de secol XX, am avut o intâlnire cu presa locala si cu personalitati de toate vârstele din societatea civila.

DSCN2756

DSCN2771

DSCN2791

DSCN2799

In continuare, am facut, alaturi de o parte a gazdelor mele, o plimbare in centrul orasului, in timpul careia m-am intâlnit cu locuitorii din Turnu-Severin. Am stat de vorba cu un grup de protestatari, in fata administratiei locale, oameni care isi manifestau revolta fata de pierderea celor 300 de locuri de munca, prin falimentarea unei companii private.

DSCN2748

Am vizitat, de asemenea, sediul local al PNTCD, la invitatia unor membri fruntasi ai organizatiei severinene. In fine, impreuna cu câtiva tineri severineni, am luat o cafea pe terasa numita Ada Kaleh.

DSCN2801

Severinul s-a schimbat in bine in ultimii sase ani. Centrul orasului este prietenos si plin de verdeata, cu case vechi renovate si un anume parfum de epoca. Exista astazi mai multe proiecte de dezvoltare, cu fonduri europene, care ar putea aduce un nou prezent si un nou viitor urbei. Dunarea, pe tot cuprinsul ei românesc, are nevoie sa devina un centru si nu o periferie, asa cum este acum. Dar, pentru aceasta, este nevoie de o puternica vointa politica si de un imbold venit din convingerea influentelor personalitati din elita româneasca. Pentru moment, nu este cazul.

DSCN2859

Tot ieri am vizitat orasul Orsova (15.000 de locuitori), o asezare urbana româneasca pe care nu am vazut-o de multi ani de zile. Este un oras nou, stramutat in anii ’70, care beneficiaza insa de o asezare geografica exceptionala, intr-un cadru natural frumos ca un rai.

DSCN2834

DSCN2845

Am fost intâmpinat cu multa caldura si simpatie de dl primar Adrian Constantin Bragaru si de o mare parte a consilierilor si functionarilor publici. Am stat cu totii de vorba despre viitorul dunarean al României si despre importanta comunitatii locale in societatea româneasca. Intâlnirea la primarie a fost frumoasa si mi-a dat speranta. Mi s-a parut ca am in fata oameni hotarâti si mândri, carora nu le este frica de realitatea, destul de descurajanta, a momentului.

DSCN2857

Insotit de dl primar, am facut o plimbare prin centrul orasului si apoi am vizitat mânastirea Sfânta Ana, o ctitorie interbelica a ziaristului Pamfil Seicaru. Am fost frumos primit de maica stareta si insotit, pe tot intinsul vizitei, de catre personalitati din Orsova si de ziaristi mehedinteni. Am remarcat, pe tot parcursul vizitei, politetea, profesionalismul si calitatea lor umana.

DSCN2871

DSCN2886

DSCN2909

DSCN2912

Am incheiat sederea la Orsova cu o scurta croaziera pe Dunare, in compania primarului si a ziaristilor.

DSCN2959

Aseara, la ora 21, am revenit la Severin, pentru un talk-show in direct la televiziunea RTS. Dna Beatrice Urucu a fost o gazda plina de spontaneitate si ospitalitate. Dialogul nostru de o ora s-a bucurat de mult interes din partea telespectatorilor mehedinteni, care au trimis mai multe mesaje decât puteau scrie colegii de televiziune ai doamnei Urucu. Este o televiziune tânara, care a implinit de curând patru ani. I-am invitat la Palatul Elisabeta, in vara, pentru a face un film despre interiorul palatului si rostul lui public, astazi.

DSCN2977

DSCN2985

21 comentarii

  1. Alexandru, Timisoara says:

    Alteta Voastra Regala,

    asa cum am promis intr-un mail anterior incerc sa transfer in fiecare
    luna o foarte modica suma de bani pentru campania Altetei Voastre.
    Din pacate nu detin sume considerabile pentru a dona mai mult, sper insa
    ca gestul meu sa nu fie unul singular….

    Primiti, Alteta Voastra Regala, cele mai bune ganduri!

    Cu loialitate,

    Alex.

  2. Dana Vieru says:

    Multumesc! Succes si tot sprijinul meu !
    va rog frumos sa-i transmiteti REGELUI MEU multa sanatate!

  3. Dana says:

    Buna D-le Principe!
    Ma simt onorata de a va avea printre prietenii mei, bineanteles daca doriti si D-voastra!
    Sunt o mare admiratoare a familiei Regale!
    Ma numesc Dana Székely prin casatorie, Ardelean de fata si traiesc in Ungaria din 1989, datorita fostului regim!
    Am tot cautat utilizatori romani, eu fiind pe Hi5 la maghiari si sunteti primul peste care am dat!
    Am ramas profund incantata sa va gasesc aici!
    Din pacate eu prind doar TVR 1 si spre bucurie am avut ocazia sa vad interviu cu D-voastra si nu m-am putut dezlipi de Tv pana a luat sfarsit emisiunea!
    Ceea ce regret, este faptul ca f putini romani sunt monarhisti si mai ales ca inteleg si aplica f rau democratia.
    Inchei dorindu-va mult succes in infaptuirea dorintelor, planurilor de viitor, multa sanatate intregii familii si numai bine!
    Cu stima si respect: Dana Székély

  4. Palmes Mihail says:

    Alteta. Va felicit si in acelasi timp, ma bucur nespus de mult pentru faptul ca ve-ti candida,la presedentie. Sunt un roman simplu, ce am fost “alungat’ de acasa de neajunsuri nevoi si dorinta de un trai mai bun. As dori enorm de mult sa pot reveni in tara dar din pacate nivelul de trai din tara noastra inca lasa de dorit. Sunt constient de faptul ca nu ve-ti putea face minuni , si de asemeni sunt constient de faptul ca intreaga comunitate europeana se confrunta cu aceasta criza economica, care de fapt loveste in clasele inferioare ale societatii, ca intotdeauna si ca peste tot in Europa. Din pacate noi oamenii simpli suntem chemati in fiecare zi sa strangem cureaua, noi cei ce jinduim la o farama de respect din partea celor ce ne baga mainile in buzunare… Ma intreb de multe ori , daca acesti domni ce se perinda pe holurile senatului si a parlamentului cu Integrame subtioara au contact cu realitatea, oare ne cred imbecili sau ce ? ROMANII SUNT SATUI DE DECLARATII SFORAITOARE CA ” SA TRAITI BINE” SI ”PRESEDINTE JUCATOR” Cu toate acestea sunt convins de faptul ca, prin dialog direct si sincer ,romanii vor intelege viziunea politica si strategia economica pe care le-o veti prezenta ! Aceasta deschidere spre dialog cu oamenii simpli nu va poate fi decat benefica. In urma cu aproape 20 de ani aflat in iuresul revolutiei din 89 scandam cu speranta ” REGELE MIHAI” ” REGELE MIHAI” ”REGELE MIHAI” SI ” MONARHIA SALVEAZA ROMANIA” Ceva in adancul fiintei mele ma face sa cred ca a venit timpul ca Monarhia sa salveze Romania. Alteta aratati-ne drumul si noi va vom urma.Fi-ti sincer cu noi si noi va vom iubi. Puterea dumneavoastra suntem noi oamenii simpli ai tarii.

  5. Cristian Badea says:

    Alteta,

    In mesajul de ieri scriati ca declaratia Voastra a fost ignorata de mass-media din Bucuresti.
    Acest fapt m-a facut sa imi pun urmatoarea intrebare: ce se va intampla daca dupa ce deveniti Presedinte, Guvernul si Parlamentul vor ignora proiectele Altetei Voastre si vor guverna ca si pana acum?
    Ma tem ca vom avea o situatie asemanatoare cu cea 1996-2000 cand Presedintelui Constantinescu i s-au pus in carca multe lucruri care erau in realitate responsabilitatea Guvernului. Drept urmare credibilitatea lui a scazut dramatic si nu a mai putut candida pentru un nou mandat.
    In politica externa este clar ca Romania va fi reprezentata ireprosabil, dar mai importanta decat politica externa este politica interna (in opinia mea). As dori sa ne explicati care sunt parghiile de care un Presedinte se poate folosi pentru a determina un mers normal al administratiei tarii sau macar pentru a nu isi sifona imaginea. Spun asta pentru ca oalele sparte in perioada din timpul mandatului Vostru ar putea fi platite atat de Alteta Voastra cat si de Familia Regala (in ochii cetatenilor).

    Tin sa precizez ca intrebarile sunt puse cu buna credinta si nu intentionez sa intind capcane.
    Sunt sustinator al Altetei Voastre si va anunt ca am castigat deja 4 voturi in favoarea Altetei Voastre (in afara de al meu).

    Cristian Badea

  6. mia says:

    Domnule principe,
    de la inceputul campaniei dumneavoastra electorale am ramas placut surprinsa de felul demneavoastra de avorbi cu oamenii, de felul dumneavoastra de ai face egali. Desi apartineti unei familii regale ( care din informatiile pe care le detin pana in momentul de fata ) care este inrudita cu familia regala britanica, cu Regina Elisabeta a II-a, Printul Chales, William ori Harry pe dumneavostra pare sa nu va miste acest lucru. E foarte de apreciat acesta, caci din cate stiu nu ati fost principe de copil si transformarea unui om astfel incat acesta sa nu-si schimbe personalitatea foarte mult, sau mai bine spus sa nu se creada mai presus ( cu mult ) decat ceilalti este intocmai de apreciat. Sunteti candidat independent asadar rivalii incearca sa va nimiceasca cum pot dansii mai bine. Admir foarte mult stapanirea de sine de care dati dovada zi de zi. Nu stiu daca sunteti un om bun personal caci nu am avut placerea ori neplacerea de a va cunoaste personal insa dupa parerea mea sunteti cel mai potrivit pentru a deveni presedinte ( nu de alceva, dar au incercat si muti altii -membri de partid- si nu au facut o treaba prea buna in mandatul lor si ati merita cel putin sa va incercati putetile ).
    Bafta pe mai departe!!!

    mia

  7. Dichei Larisa says:

    Oh, Alteta, mai 3 pasi si erati la mine in oras 😀 Sper ca v`a placut pe clisura!

  8. @5 raspunsuri says:

    Dlui Cristian Badea,

    In mesajul dumneavoastra intrebati despre parghiile pe care Presedintele le are la indemana pentru a influenta politica interna, in conditiile in care politicienii vor incerca fie sa murdareasca imaginea sa, fie sa-l ignore pur si simplu.

    Principele Radu ar avea mai multe mijloace pentru a-si impune nu atat ideile, cat mai ales problemele cetatenilor in atentia politicienilor, si anume:
    1) Participarea activa la sedintele Guvernului, pe care, atunci cand participa la ele, Presedintele le prezideaza (si astfel impune agenda de discutii);
    2) Mesaje catre Parlament scurte, pertinente si pe probleme de zi cu zi. Parlamentul este obligat sa le asculte si trebuie sa le dezbata;
    3) Initiere de proiecte legislative care sa nu fie redactate de politicieni, ci de catre specialisti, si pe baza opiniei majoritatii reale a romanilor;
    4) Folosirea Curtii Constitutionale pentru a debloca conflictele dintre institutii, prin crearea de reguli clare si impartiale;
    5) Referendumuri pe probleme importante ale cetatenilor, determinand astfel Parlamentul sa ia aminte de vointa majoritatii;

    Si peste toate acestea, exemplul personal, precum si o anumita libertate de actiune, usi si urechi deschise pe care pozitia Presedintelui le ofera si care nu au avut pana acum nimic de auzit [asa cum nici mijloacele de mai sus nu sunt in general folosite].

    Un alt mijloc, care vine ca un element mai “demn” al Constitutiei, este rasplatirea prin ordinele si decoratiile Romaniei nu numai a politicienilor si diplomatilor, ci si a cetatenilor care isi implinesc viata cu demnitate.

    Noi, in echipa Principelui, suntem aici pentru a-l sustine in acoperirea intregii plaje de actiuni necesare, si ne primim cu bucurie fiecare sustinere.

    Cu cele mai bune ganduri,
    Ioan-Luca Vlad
    Consilier

  9. anonim says:

    Stmate dle Palmes Mihail,

    A-ti expus atat de limpede si asa de concret situatia *orfanilor* romani, incat, avem convingerea ca foarte multi frati de-ai nostri din diaspora, va sunt recunoscatori si va
    considera, virtual, reprezentantul lor in acest spatiu; de comunicare si autoregasire, in spiritualitatea romaneasca.

    Sa citim numai de BINE!

  10. daniel says:

    Am remarcat in aparitiile dvs publice o nota distincta, clara, atat in ceea ce priveste calitatea, forma discursului, cat si multitudinea de idei exprimate. Din acest punct de vedere sunteti unic printre ceilalti candidati.

    In ceea ce ma priveste nu fac politica, dar nu pot sa fiu indiferent fata de urmarile negative in economie ale deciziilor politice adoptate si care nu reprezinta interesul intregii comunitatii, urmari care duc la scaderea nivelului de trai in tara asta.

    Plecand de la premisa ca in vreme de criza orice idee buna poate sa ajute factorii de decizie, am inceput cu ceva timp in urma sa-mi fac publice rationamentele proprii . Asa s-a nascut ideea de a aduna intr-un loc, incepand de aproape 3 luni, toate articolele noi (www.scenariieconomice.blogspot.com).

    Va scriu acest mail in speranta ca, din punct de vedere economic, ideile exprimate pe acest site pot fi folositoare unui viitor posibil presedinte.

  11. Cristian Badea says:

    Domnule Vlad,

    Va multumesc pentru raspunsuri.

    Cristian Badea

  12. N.N. says:

    Alteta,

    Va multumim pentru onoarea pe care ne-ati facut-o prin prezenta voastra la Orsova si la Turnu-Severin. Va mai asteptam ori de cate ori veti mai avea posibilitatea de a va reintoarce in aceasta zona de tara!

    Cu profunda stima,
    N.N.

  13. EXCELENTA VOASTRA PRINCIPE DE ROMANIA, pentru ca ati vorbit atat de frumos cu privire afabila despre ORSOVA – DEFILEUL DUNARII aveti la dispozitie VIDEO-BLOG-ul meu … un drum spre mine &-n realitate unu` spre dumneavoastra …

    http://alexandru-chihai-psiholog.blogspot.com

    Cu reverenta,
    ALEXANDRU CHIHAI
    CENTRUL DE RESURSE UMANE & ASISTENTA EDUCATIONALA
    MEHEDINTI – ROMANIA

  14. Dumitru Stevie says:

    orsova nu mai are demult 15.000 de locuitori, din pacate acum sunt sub 9.000 de locuitori acolo. probabil ca minunatul municipiu, vi-a fost prezentat ca o localitate prospera. conducerea orasului are acceasi atitudine comunista si mincinoasa.
    numa’ bine!

  15. bratu mihaela says:

    Mi se pare jenant ca un actoras de mana a doua sa candideze la functia de presedinte si sincer, nu vad legatura , in conditiile in care poarta un titlu princiar.Personal,Radu Duda in calitate de cel mult actor nu a avut mai nimic de spus si consider a fi total impertinenta optiunea sa de a-si depune candidatura,ba mai mult,convingerea ca va intra in turul doi.Citeam un articol in care vorbea despre” saracirea”poporului roman.Ma vad din nou nevoita sa declar impertinenta si de-a dreptul ipocrita, atitudinea lui” ingrijoratoare” fata de aceasta tara.Unde a trait pana sa preia acest titlu princiar?Unde au trait bunicii sau strabunicii lui?Sau exista posibilitatea ca acest actor sa nu cunoasca adevarata istorie a neamului pe care il deplange?”Scena politica” este suficient de agomerata …Mi-l aduc aminte in cateva aparitii teatrale dar prezenta lui a fost intotdeauna indoielnica.Nu imi permit sa cred,in calitate de cetatean,ca un oarecare fost ”actoras” are vadita dorinta de a fi in fruntea acestei tari.

  16. PUIU DE CHIABUR says:

    @bratu mihaela…. doar atata poti? …. si tu ai o “clanta” de mana a II-a !…cred ca ti-am dat totusi prea multa atentie….

  17. R. ptr. dna Bratu Mihaela says:

    Stimata dna.
    .
    Va intelegem ca traiti intr-o societate nepoliticoasa,
    in care arta de a trai frumos, lasa de dorit.
    .
    Bine ati venit la noi!
    .
    Daca ve-ti accesa zilnic acest blog, ve-ti simti transformarea
    interioara de care aveti nevoie, la fel ca multe alte
    persoane; care au marturisit sincer aceasta aici.
    .
    Va fi bine!
    NOI va intelegem!

  18. bratu mihaela says:

    Nu-mi aduc aminte sa fi apelat la intelegerea cuiva anume,cu atat mai mult cu cat aceea persoana nu stie limba romana. “VE-TI”? Comentariile sunt de prisos …

  19. Raspuns pentru doamna Bratu says:

    Comentariile nu sunt de prisos. Dimpotriva! Orice gest de generozitate va face onoare. Doamna care a facut greseala de ortografie s-a nascut in România si traieste de multi ani de zile in strainatate. Nu ar fi de prisos sa o corectati, fara sa o jigniti.

    Radu al României

  20. Ptr. dna Bratu. says:

    Multumindu-va pentru corectarea de rigoare, vreau
    sa va apreciez ca inca ne urmariti!
    Viata ne invata, intr-un mod asa de simplist, ca,
    punand accent, cu predilectie, pe fondul
    evenimentelor sau a lucrurilor, ajungem sa intelegem
    mai bine si superficialul cotidian.
    Omul cat traieste… invata!
    Toate cele bune!

  21. Costi Badet says:

    Este o onoare sa ne aflam pe blogul d/voastra Principe, noi Trupa de teatru Cortina din acest oras Severinean.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52957012
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate