Micul Pavilion
La sfârșitul săptămânii trecute, au fost încheiate lucrările de restaurare ale Micului Pavilion, situat în Parcul Regal Săvârșin, în partea de nord-vest, nu departe de peluza din fața castelului. Micul Pavilion a fost construit probabil la sfârșitul secolului al XVIII-lea, parte a ansamblului arhitectural ridicat după distrugerile Răscoalei Țăranilor din 1784. Micul Pavilion împreună cu grajdul (construit probabil în aceeași perioadă) sunt cele mai vechi clădiri de pe domeniu. Prima atestare a proprietății datează din anul 1650. Cu ajutorul a cinci colaboratori ai Casei Majestății Sale Regelui, toți localnici, clădirea a fost restaurată în forma inițială. Micul Pavilion păstrează o mare parte din cărămizile și pietrele originale, precum și resturi din grinzile vechi de lemn. Sub coordonarea lui Sebastian Brînzaș, intendentul castelului, au lucrat cu foarte multă pasiune și cu profund devotament Mircea Ștefan, Mihai Bianga, Ioan Sărac, Mugurel Nagy și Dorin Balc. Ei au fost ajutați, într-o parte a muncii lor, de Ion Ignat și Radu Ilca. Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta a urmărit îndeaproape cele șase săptămâni de lucru, cerând în mod special folosirea exclusivă a materialelor naturale: nisip, lemn, fier, piatră, cărămidă, var. Țiglele de pe acoperișul Micului Pavilion datează din mijlocul secolului al XIX-lea și sunt de proveniență austriacă. Pe peretele interior se află o ceramică tradițională, oferită în dar de Alteța Sa Regală Principesa Muna Al Hussein, mama Suveranului Hașemit. Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au inaugurat Micul Pavilion restaurat la 25 iulie 2015. A fost prezent, de asemenea, Principele Nicolae. Fotografii de Cristian Coposesc. |
Prin tot ce restaurati,construiti,amenajati sunteti model,sursa de inspiratie pentru mine,care imi construiesc o casa !Am urmarit de-a lungul anilor interviurile ASR PRINCIPESA MARGARETAdespre etapele constructiei de la SAVARSIN ,care,alaturi de imagini,mi-au sugerat multe idei.Astept,cu nerabdare,aparitia cartii din luna septembrie! A-ti implini visul nu e o lupta usor de dus!Dar atunci cand ai un model de reusita,poti sa treci mai usor peste obsacole! MULTUMIRI ASR PRINCIPESA MARGARETA!
Splendid! Nihil sine Deo!
Urmaresc de multa vreme activitatile Altetelor lor Regale. Aprecierile mele sunt de mica importanta. Am totusi impresia ca Altetele lor Regale nu vor sa fie lingusiti ci ajutati. Pentru Romania Familia Majestatii Regelui Mihai I este o speranta de revenire la demnitate, respect fata de istorie si fata de traditie, dar si o intoarcere la Credinta ca Dumnezeu guverneaza prin unsul Sau. Aceasta ultima chestiune ar trebui sa motiveze pe membrii Familiei Regale a Romaniei sa fie deosebit de atenti in pastrarea cu scumpatate a Ortodoxiei. Frumosul Mic Pavilion are un ornament valoros dar musulman, e cel mai probabil un text din Coran si chiar de n’ar fi un text religios nimeni nu s’ar gandi la altceva.. Nu ajuta la nimic acest semnalul de toleranta din partea iubitei noastre Principese. Cu cat vor fi mai aproape de Dumnezeul Cel Adevarat cu atat vor fi mai iubiti cu atat vor fi mai aproape de revenirea la Tron. Asa sa gir!
Este foarte importanta aceasta activitate migaloasa, asidua si cu fidela respectare a elementelor de arhitectura originala care se duce de ceva ani buni la Castelul Regal Savarsin. Stiu ca, desi adesea in imposibilitate de a fi prezenti, Majestatile Lor Regele si Regina se simt impliniti cu fiecare colt de castel repus in drepturi – ca sa zic asa.
Prezenta la aceasta mica inaugurare, alaturi de Altetele Lor (veniti in tinuta lejera, de santier) a tuturor celor ce au trudit la finalizarea Foisorului, este dovada vie a modului in care acesti oameni – ca de altfel toti romanii ce au avut contact direct cu Familia Regala – se simt apreciati, iubiti si respectati pentru munca lor. Faptul ca chiar Alteta Sa Principele Radu i-a servit personal cu prajituri este exact elementul ce aduce acea caldura pe care fiecare membru al Casei Regale o emana atunci cand intra in relatie cu oamenii.
Placile decorative de faianta aduse in dar de Principesa Muna Al Hussein sunt de mare rafinament (lucru de altfel bine-stiut cand ne referim la faianta artistica araba)si se acorda perfect cu varsta si semnificatia istorica a Foisorului.
Alteta Sa Regala Principele Nicolae arata cu adevarat “dashing” cu noua Sa infatisare. Prezenta Sa este mereu o incantare. Iar Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare incalzeste, ca de obicei, inimile tuturor celor ce au norocul sa-I fie in preajma.
Unde este Troy? Catelusul din imagine este extem de adorabil, dar nu l-am mai vazut de multa vreme pe superbul Troy.
Urez Altetelor Lor Regale sedere placuta, linistita si fructuoasa la Savarsin, si intoarcere cu bine la Palatul Elisabeta in luna septembrie.
Diana Lucia Zotescu
Splendida arhitectura acestui pavilion. Il mai vazusem in cadrul unui numar al revistei Flacara dar acum, restaurat fiind si cu acea frumoasa placa de ceramica decorativa, imi aminteste de un pavilion aflat la Balcic foarte aproape de intrarea/iesirea in/din gradinile Reginei Maria ce adaposteste din cate imi amintesc o icoana a Maicii Domnului realizata din placi de ceramica verde si albastra. Referitor la un comentariu anterior consider ca nu are importanta in ce limba este scris atata timp cat mesajul este unul al serenitatii si al luminii. Sa nu uitam ca atat ASR Principesa Muna a Iordaniei cat si Dinastia Hasemita sunt recunoscute pentru pacifismul lor. Si ca si in lumea araba mai exista comunitati de arabi crestini. In incheiere doresc sa urez Familiei Regale a României o vacanta placuta, ședere frumoasă la Săvârșin și să o revedem cu bine din văraticul Septembrie la București.
Mereu am fost interesat de tot ce e nou construit. Activitatile Altetelor lor Regale sunt un model de urmat.
MICUL PAVILION CU VECHI ADUCERI AMINTE, INSPIRA LA REVERIE !
FAMILIA REGALA A ROMANIEI NE ADUCE IN ACTUALITATE TOT CE ESTE MAI FRUMOS SI DE TRADITIE IN NEAMUL ROMANESC !
TRAIASCA FAMILIA REGALA !
Salut initiativele Altetelor Lor ,Principesa Mrgareta si Principele Radu impreuna cuPrintul Nicolae in privinta ingrijirii si restaurarii mostenirilor culturale de pe domeniul Savarsin.Este minunat sa revina la viata cu frumusete si sens valori de arhitectura.Este averea regala dar si o bogatie a tarii asa cum au conceput marii inaintasi.Micul Pavilion se arata fi o bijuterie uitata in timp care acum straluceste completata cu o splendida opera ceramica.Ma bucura cel mai mult simbolul pacifist pe care-l aduce darul ceramic!Cred ca a sosit vremea deschiderii reale spre noi orizonturi de intelegere si apropiere intre oameni!Participarea la munca de restaurare a localnicilor indica si o trezire la aprecierea adevaratelor valori si respectul venit din inima!