La Balcic, in gradina Reginei Maria

2412.jpg

Principesa Margareta si cu mine am ajuns astazi dupa-amiaza la Balcic unde, impreuna cu Regele Simeon II si Regina Margareta ai bulgarilor, vom participa la un eveniment simbolic: asezarea, in gradina celebrei resedinte a Reginei Maria a României, a celei de-a douazecea pietre de moara, reprezentând secolul care s-a incheiat.

3111.jpg

Pe aleea numita “Terasa lui Sandro”, Regina a cerut sa fie asezate nouasprezece pietre de moara, reprezentând cele nouasprezece secole incheiate ale erei noastre. Regele Simeon si Principesa Margareta vor pune la locul ei piatra a douazecea, reprezentând secolul XX, incheiat acum noua ani.

regina-maria-balcic-1.jpg

In aceasta dupa-amiaza am avut o intâlnire privata cu Majestatile Lor, apoi am luat cina in incaperea in care Regina Maria isi primea musafirii. Ea se afla intr-o cladire veche, separata de resedinta privata a Reginei, singura constructie pe care Regina Maria a gasit-o când a cumparat proprietatea. La cina au participat ministrul Justitiei din Guvernul bulgar, primarul orasului Balcic, precum si cumnatul nostru, dl Alexander Phillips Nixon, sotul Principesei Elena.

regina-maria-balcic-2.jpg

Inainte de cina, Regele Simeon si Regina Margareta, impreuna cu Principesa si cu mine am facut o plimbare in gradina si am vizitat câteva dintre cladirile care alcatuiesc domeniul. Atmosfera locului este impregnata de personalitatea Reginei Maria si fiecare colt din parcul si din incaperile de la Balcic are o semnificatie anume. Regina a creat un spatiu al reculegerii, al confluentei culturale si religioase, al armoniei dintre traditiile locului si cele ale  lumii in care se nascuse.

regina-maria-balcic-3.jpg

29 comentarii

  1. Prin Grădina lui Alexander trece o alee formată din 19 de pietre de moară. Fiecare din ele reprezintă simbolul unui secol din istoria omenirii. Regina o numea Aleea Secolelor şi a lăsat prin testament ca la fiecare secol nou să se adauge la alee câte o piatră. La sfârşitul aleei, pe un postament, o piatră de moară, martoră a contemporaneităţii noastre, a aşteptat ca secolul ei să se scurgă.

    Coloanele albe din grădină sunt cadou de la regele sârb Alexander, ginere al Reginei Maria. Şi el era atras de flori. În Iugoslavia, în castelul său, avea o grădină de flori unde se refugia pentru a se concentra şi a decide asupra hotărârilor statale. Regina Maria şi Regele Alexander deseori îşi făceau cadouri diferite flori. După atentatul asupra regelui în Marsilia, Maria a ajutat-o pe fiica ei văduvă şi pe nepotul minor Petăr care l-a urmat pe tron pe tatăl său. În complexul regal de la Balcic se mai află o grădină legată de familia regală sârbă. Aceasta este grădina Curţii englezeşti, cunoscută şi sub denumirea Coltul lui Tomislav (după numele fratelui mai mic al lui Petăr).

    În această grădină, în timpul Reginei Maria, creşteau crinii ei favoriţi. În memoriile sale, Regina povesteşte că pentru prima dată a descoperit această floare frumoasă şi puternic mirositoare în anii copilăriei sale. A încercat de multe ori să sădească şi îngrijească crini, dar a reuşit pentru prima dată numai la Balcic, pe Aleea Secolelor. „… Am descoperit pentru prima dată crinii albi înalţi. Acesta a fost începutul unei adevărate aventuri de viaţă. De atunci încerc să-i sădesc peste tot unde fac câte o grădină. Câteodată reuşesc, altădată dau greş. Destul de târziu au apărut şi succesele. Destul de departe… În Balcic, pe terasele cu vedere la Marea Neagră. Aici, spre bucuria mea, crinii au întrecut şi cele mai îndrăzneţe aşteptări ale şi au înflorit extraordinar. În ciuda timpului trecut între crinii de pe această alee din depărtata Dobroge şi primii lilieci pe care i-am văzut în grădina micuţă a tatălui meu, aroma lor mă întoarce mereu în copilăria mea insula mea însorită printre iernile vieţii”. (” Istoria vieţii mele” Maria, regina României).

    Primii creştini împleteau crinii în coroane, pe care le purtau ca semn al credinţei lor. Gingaşa floare, simbol al Fecioarei Maria, se găseşte peste tot în Castel – în lucrarea majolică de pe Fântâna de Argint, în frescele de pe Capela Stella Maris, în tablourile pictate de Regină, precum şi în grădinile ei.

  2. In Queen Marie’s residence in Balcic there is a green area called “Alexander’s Garden”. In it, a path runs beside a series of 19 millstones. Each of them represents the symbol of a century of the new era of Mankind. The Queen used to call it the “Path of the Centuries”. At the end of the path, the last stone, witness of the XXth Century, waited for its century to pass.

    The white columns in the gardens were presented by the Serbian King, Alexander, son-in-law of Queen Marie. He was also interested in flowers. In Yugoslavia, he had a flower garden at his Palace, where he used to retire in order to focus and consider state affairs. They often presented different flowers to each other. After the assassination of the King in Marseille, Marie helped her widowed daughter and her very young grand-son Peter, who succeeded to the Yugoslav Crown. In the Palace complex, there is one more garden related to the Serbian royal family. This is the “English Court” garden, also called the “The Place of Tomislav” (after the name of Peter’s younger brother).

    In this garden, during the time of Marie, there grew her favourite lillies . In her memoirs, the Queen tells that she first saw this beautiful and fragrant flower in her childhood. She tried to plant and grow it lots of times, but in Blachik she succeeded for the first time in the “Alley of the Centuries”. “… I first saw the tall white lillies. This was the beginning of a life’s experience. Ever since, I try to plant them everywhere I that create a garden. Sometimes I succeed, sometimes I fail. Success came quite late. Quite far away… In Balchik, on the terraces, looking at the Black sea. Here, fortunately, they exceeded my boldest expectations and magnificently blossomed. In spite of all the passing of time, between this  row of lillies in far away Dobrudja and the firstlillies  that I saw …, their aroma always takes me back to my childhood , my sunny island among the winters in life.” (“Story of My Life” Marie, Queen of Romania).

    The early Christians made wreaths of lillies  and wore them as a sign of their faith. The tender flower, symbol of the  Virgin Mary, is spread all over the Palace on the majolica at the “Srebarnia kladenets”, in the wall paintings at the chapel “Stella Maris”, in the paintings, drawn by the Queen in her gardens.

  3. 25 Mai Piatra Secolului XXI va fi aşezată la Castelul Reginei Maria din Balcic

    Bucureşti, 25 mai /Agerpres/ – Principesa Margareta şi principele Radu împreună cu Regele Simeon II şi Regina Margarita ai bulgarilor vor participa, miercuri, la o ceremonie în cadrul căreia va fi aşezată Piatra Secolului XXI la Castelul Reginei Maria din Balcic.

    Prin grădina Castelului trece o alee formată din 20 de pietre de moară. Fiecare din ele reprezintă simbolul unui secol din istoria omenirii. Regina o numea Aleea Secolelor şi a lăsat prin testament ca la fiecare nou secol la alee să se adauge câte o piatră.

    Principesa Margareta şi principele Radu vor ajunge marţi la Balcic pentru a vizita castelul şi a lua parte la un dineu privat alături de regele şi regina bulgarilor. AGERPRES/(AS)

  4. alex 23 says:

    Ce am observat in ultima vreme la romanii este fenomenul de a critica aproapele pentru orice si oricand,faptele bune fiind bagate sub pres,nu sunt de acord cu aceasta gandire si este o urma foarte grava a societatii in care am trait atata timp si in care am fost salahori ai sistemului.Se pare ca nici acum nu ne-am detasat de aceasta gandire foarte rea pentru noi.Sesizez o criza de identitate pe care a sesizat-o si Principele Radu,prietenul meu intelectual si pe care il sustin mereu si de cate ori pot.Romanul nu mai este roman,se transforma in alta natie,iar acest lucru mi se pare mai grav decat indiferenta clasei politice sau lipsa de putere a institutiilor statului…avem nevoie mai mult ca oricand de lideri credibili si cred ca solutia este la un candidat independent de partidele politice,un candidat independent din nastere si cu o gandire total diferita de ce avem noi acum pe principala scena politica,avem nevoie de oameni profesionisti si nu de amatori.
    Va multumesc pentru ca ne sprijiniti in aceasta criza identitara si chiar asta inseamna adevarata valoare umana,adevarata valoare romaneasca si ca sa nu fiti singur si eu va sprijin in limita timpului disponibil in campanie dvs.,sunt un fel de “shadow warrior” care vegheaza si lupta din umbra:D.Va multumesc ca existati si sa nu va pierdeti speranta si sa candidati si la anul daca Romania acest an nu este pregatita pentru schimbare,eu unu cred din toata inima ca puteti schimba ceva in tara aceasta pe care cu drag o numesc tara mea Romania.

    P.S…un tanar inginer

  5. Al Dumneavoastra Milud Regensohn says:

    “On 5 September 1944 the Soviet Union declared war on Bulgaria and the Red Army invaded the country. On 9 September 1944, Prince Kyril and the other regents were deposed by a Soviet-backed coup and arrested. The three regents, all members of the last three governments, Parliament deputies, heads of the army and eminent journalists were executed by the Communists in February 1945.
    ………………………………………………………………………………..
    On 15 September 1946, a plebiscite was held in the presence of the Soviet army. It resulted in over 97% approval for a newly-established republic and abolished the monarchy. On 16 September 1946, the royal family was exiled from Bulgaria. However, Simeon II never signed any abdication papers (which were unlikely to have any legality anyway, as he was still a minor).”

    Deci, se poate ?! Chiar daca regele era minor, cei trei regenti care ar fi putut semna abdicarea in numele lui au fost impuscati inainte de asta. Sa fi fost Stalin asa prost ? Sau stia ca nu va avea succes ?
    Dar acelasi Stalin a avut succes cu abdicarea la Bucuresti ? De ce ? De ce nu s-a tinut si la Bucuresti un plebiscit, ca eram doar aliati cu ei ?! Ciiineeeee ee dezertoooor ?

  6. Cristina Gheaus says:

    Alteta,

    As vrea sa revin în câteva rânduri asupra comentariului Andradei Bogdan. Ii înteleg perfect starea de spirit în aceste vremuri tulburi din România si din lumea întreaga, dar, nu-i împartasesc “pesimismul” referitor la candidatura Dvs.

    Misiunea de Presedinte este extrem de complexa si dificila:
    1. trebuie sa fie presedintele în acelasi timp al “batrânilor nostalgici”, al “idealistilor de profesie”, al “anacronicilor”, al “debusolatilor”, al lui Mircea Mihaies etc. , ca si al “idealistilor de profesie”, al oamenilor de valoare, al “tonomatilor” etc. Toti am fost “sub vremuri” si din fericire reactiile noastre au fost diferite;
    2. apoi, ca în orice campanie electorala, intervine marketing-ul politic si aici notiunea de “boicot mediatic” devine normala, iar calitatile de strateg al viitorului presedinte sunt puse la încercare.

    Din cuvintele dvs. de la începutul textului, reiese clar ca ati înteles perfect greutatea acestei misiuni si ca este în primul rând, o munca asupra Dvs. Cum spunea Regina Maria, caracterul este destin.

    In afara de caracter si strategie, nu pot sa nu adaug ca aceasta misiune de presedinte devine durabila, când, Dumnezeu si universul concura pentru punerea ei în opera.

    Imi vine în gând vâzând cu BUCURIE (cred ca sunt totusi o optimista incurabila fata de Andrada Bogdan, chiar daca viata ne-a pus la mari încercari), toate reactiile pozitive sau negative la candidatura dvs , replica lui Meryl Streep din filmul “Out of Africa” care-i spunea lui Robert Redford, cred cam asa: “Fiti atent la ceea ce spuneti, pentru ca începând de acum o sa cred tot ceea ce spuneti!”

    Fiti atent la ceea ce spuneti, Alteta, Domnule Duda, Radu, pentru ca începând de acum societatea româneasca o sa creada în tot ceea ce îi spuneti (sau promiteti)!

    Cu aleasa consideratie,

    Cristina Gheaus

  7. V.M. says:

    Altetele Noastre,

    Speram sa aveti parte de o vizita placuta si relaxanta, inconjurati de atatea simboluri, pastrate frumos, marturii ale valorilor si experientei de viata, din epoca Reginei Maria.

    O zi buna!

  8. Simona says:

    Alteta Voastra, cu tot respectul si scuzele de rigoare, va atrag atentia ca printr-o imprejurare nefericita, in continutul textului “La Balcic, in gradina Reginei Maria” s-au strecurat doua mici dezacorduri gramaticale si anume: “impreuna cu Regele Simeon II si Regina Margareta ai bulgarilor”, mai corect “impreuna cu Regele Simeon al II-lea si Regina Margareta a bulgarilor” si “asezarea in gradina resedintei Reginei a celei de-a douazeci si una piatra de moara”, corect: “asezarea in gradina resedintei Reginei a celei de-a douazeci si una pietre de moara”, acordurile acestea fiind cerute de catre normele actualei gramatici a limbii romane. Imi cer inca o data scuze in fata Altei Voastre pentru indrazneala mea. De asemenea, consider ca nu este necesar ca acest comentariu sa apara pe blogul Altetei Voastre.
    Cu adanc respect, Simona Martin

  9. V.M. says:

    As completa, cu:

    * MULTUMIRI *

    aduse Altetelor Noastre,
    pentru ocazia originala, in felul ei, oferita NOUA;
    de a ne putea informa despre perioade neclare, multora dintre noi, din Istoria Romaniei, precum cea a Monarhiei.

    http://www.balcic.net/regina%20maria.html
    http://static.hartabulgaria.ro/map.php?zona=&localitate=347

    p.s. – as propune moderatorului corectarea, on line, a micilor
    greseli de ortografie, aparute accidental, “in graba mare”…,
    din textele expuse pe blog.
    As vrea sa cred ca este in asentimentul tuturor!

  10. Catalin says:

    Se pare ca in continuare se incearca denigragrea Altetei Voastre.
    In presa, pe blogurile asa-zisilor ziaristi.
    De exemplu pe blogul d-lui Catalin Patrasconiu de la Cotidianul, apar un numar mare de articole in care se face referire la persoana Dvs. ca “actoras” “impostor”.
    Cum isi permit asemenea personaje sa faca niste afirmatii atat de jignitoare cand dumneavoastra va exercitati un simplu drept constitutional. Nu ati dat in cap la nimeni.
    Sunt foarte intristat de aceasta atitudine anti-Radu Duda din presa.
    Ma asteptat ca macar cativa dintre exponentii presei sa va sustina.
    In afara de dl Cristoiu, se pare ca nu au venit decat reactii negative.
    Daca acestea se vand mai bine…nu stiu.
    Sunt profund dezamagit de aceasta situatie.

    Va rog sa ma scuzati ca am comentat off-topic.
    Imaginile de la Balcic, atat prin fotografii, cat si prin descrierile dvs., sunt adevarate oaze de liniste.
    Imi pare rau daca prin afirmatiile mele am perturbat aceasta liniste.
    Va doresc o seara placuta!

  11. MC says:

    Candidatura dvs.este un simplu balon de sapun.Sper ca realizati acest lucru.
    Candidand,ati compromis iremediabil monarhia.Si tot ce a insemnat ea pentru Romania ramane in umbra gestului dvs. lacom si egoist.
    Intelegeti,d-le posibil viitor presedinte ?
    Si daca prin absurd,intelegeti,este deja prea tarziu…
    MC

  12. Alexandra says:

    Vreau sa va marturisesc ca am descoperit splendoarea Castelului de la Balcic in urma cu cateva luni, cu acelasi prilej am descoperit si blogul dumneavoastra, incercand sa gasesc mai multe informatii despre castel. Din pacate nu am reusit sa strang foarte multe informatii, dar astept cu nerabdare sa postati pozele din minunata dumneavoastra calatorie. Va apreciez foarte mult munca si tot ce incercati sa faceti pentru Romania si o sa va sustin in campania dumneavoastra pentru presedintie. Va urez mult succes!!

  13. NO NAME says:

    Alteta faceti ceva cu BASESCU ca minte rau de tot si nerusinat,doamne ajuta-ne sa trecem peste mizeria asta…nu mai pot sunt la o stare de nervozitate accentuata,va rog sa cititi editia online al evz…mincinos ca “sefu statului” nu mai exista…nu exista asa ceva nicaieri in lume…daca in lucruri simple mint..dapai in lucruri complexe…JOS BASESCU!!!JOS PDL!!!

  14. tiberiu says:

    Alteta,
    Am apreciet mult faptul postarea articolului lui Mircea Mihaies profund ostil la adresa dv pe propriul blog. Faptul ca astfel aduceti confruntarea pe “teren propriu”,este cred o strategie avantajoasa !
    Apreciez insa cu totul diferit faptul ca il numiti “corifeu” pe autorul articolului .Problema este ca dv il numiti asa fara ghilimele. Ma tem ca nu este vorba de o simpla scapare ci de o asazisa atitudine fairplay deliberata care mi se pare insa in acest caz o alegere strategica total gresita.
    Cu un asemenea mod de a reactiona la declaratii vadit belicoase riscati sa fiti descalificat prin non-combat in fata publicului larg. Cred ca nu asta doriti !
    Se mai pune si o alta intrebare daca nu cumva lui Mircea Mihaies i se potriveste dictonul potrivit caruia “Gura pacatosului adevar graieste”. El sustine in mod uimitor ca : “va străduiti să înmormântati monarhia românească” .
    Daca este aceasta afirmatie aparent incredibila rezultatul mesajelor dv mediatice, consider ca este acesta un atu strategic care trebuie consolidat ( De vazut nota mea cu nr.18 din 22.05.09 la “Basarabenii”)
    Astept reactii

  15. Gabriela says:

    Tenha-Juvah – Cuibul Singuratec
    (acest mesaj va parveni si pe e-mail pentru fotografia atasata)

    Buna ziua,
    foarte interesanta pentru mine, personal, postarea dvs din data de 26.05.2009 referitoare La Balcic, in gradina Reginei Maria.

    Ca persoana care am studiat evolutia in timp a ceea ce s-a intamplat pe aceasta fosta proprietate a reginei ma simt foarte surprinsa de informatia cuprinsa in mesajul pe care l-ati postat. Studiul meu pentru domeniul de la Balcic a avut ca sursa documente de la Arhivele Nationale Istorice Centrale, Jurnalele Reginei Maria si Testamentul.

    Sa le iau pe rand:
    “Gradina lui Alexander”, prin care trece o alee, numita de Regina Maria “Aleea secolelor”. Acolo, Regina a cerut sa fie asezate douazeci de pietre de moara, reprezentând cele douazeci de secole ale erei noastre.

    NU exista “Gradina lui Alexander”, ci doar “Sandro Terrace” si niciodata Regina Maria NU a denumit aceasta terasa “Aleea secolelor”.

    Va trimit alaturat o fotografie cu terasa regelui Alexandru sa numarati pietrele pentru ca nu ies 20 ori de cate ori le-am numarat.

    Mai departe faceti urmatoarea mentiune:
    Prin testament, Regina Maria a lasat scris ca, la fiecare secol nou, sa se aseze inca o piatra de moara pe Aleea secolelor.

    Este o afirmatie foarte interesanta si noua in legatura cu ceea ce este scris in testament. Poate faceti si dovada acestei fraze pentru ca eu nu am citit in acel testament nimic care sa mentioneze asa ceva.

    Pe data de 11.05.2009 ati avut o afirmatie eronata din testamentul Reginei Maria privitoare la domeniul de la Balcic. Puteti sa consultati http://www.romaniaregala.ro/?p=3372#comments comentariile nr 30, 34, 44 si, respectiv, 46, unde va faceti seppuku.

    Imi pare nespus de rau cu nu ati citit nimic pentru a avea o minima documentatie in legatura cu domeniul de la Balcic, desi imi amintesc perfect ca v-am lasat niste exemplare la Palatul Elisabeta din Cd-ul multimedia Balcic. Tenha-Juvah in vara anului 2007.
    http://www.romaniaregala.ro/?p=736
    http://www.medrea.go.ro/mgm.htm

    Si imi pare si mai rau ca v-ati lasat dus cu presul de bulgari care promoveaza pe domeniu doar istoria lor inventata si ca participati la o mare pacaleala.

    Gabriela Medrea

  16. Gabriela says:

    Stimate moderator,
    am trimis mesajul de mai jos in urma cu cateva ore si nu inteleg de ce postarea nu apare, asa cum apare mai sus un text care contine informatii false. Textul meu nu este scris “dupa ureche”, ci este scris avand ca baza studii de cercetare. Iar opinia am exprimat-o in limbaj civilizat. Este dreptul celor care citesc acest blog sa cearna si sa aleaga grâul de neghina.

    Tenha-Juvah – Cuibul Singuratec
    (acest mesaj a fost trimis si pe e-mail pentru a fi vizualizata fotografia)

    Buna ziua,
    foarte interesanta pentru mine, personal, postarea dvs din data de 26.05.2009 referitoare La Balcic, in gradina Reginei Maria.

    Ca persoana care am studiat evolutia in timp a ceea ce s-a intamplat pe aceasta fosta proprietate a reginei ma simt foarte surprinsa de informatia cuprinsa in mesajul pe care l-ati postat. Studiul meu pentru domeniul de la Balcic a avut ca sursa documente de la Arhivele Nationale Istorice Centrale, Jurnalele Reginei Maria si Testamentul.
    Sa le iau pe rand:
    “Gradina lui Alexander”, prin care trece o alee, numita de Regina Maria “Aleea secolelor”. Acolo, Regina a cerut sa fie asezate douazeci de pietre de moara, reprezentând cele douazeci de secole ale erei noastre.

    NU exista “Gradina lui Alexander”, ci doar “Sandro Terrace” si niciodata Regina Maria NU a denumit aceasta terasa “Aleea secolelor”.
    Va trimit alaturat o fotografie cu terasa regelui Alexandru sa numarati pietrele pentru ca nu ies 20 ori de cate ori le-am numarat.

    Mai departe faceti urmatoarea mentiune:
    Prin testament, Regina Maria a lasat scris ca, la fiecare secol nou, sa se aseze inca o piatra de moara pe Aleea secolelor.

    Este o afirmatie foarte interesanta si noua in legatura cu ceea ce este scris in testament. Poate faceti si dovada acestei fraze pentru ca eu nu am citit in acel testament nimic care sa mentioneze asa ceva.
    Pe data de 11.05.2009 ati avut o afirmatie eronata din testamentul Reginei Maria privitoare la domeniul de la Balcic. Puteti sa consultati http://www.romaniaregala.ro/?p=3372#comments comentariile nr 30, 34, 44 si, respectiv, 46, unde va faceti seppuku.

    Imi pare nespus de rau cu nu ati citit nimic pentru a avea o minima documentatie in legatura cu domeniul de la Balcic, desi imi amintesc perfect ca v-am lasat niste exemplare la Palatul Elisabeta din Cd-ul multimedia Balcic. Tenha-Juvah in vara anului 2007.
    http://www.romaniaregala.ro/?p=736
    http://www.medrea.go.ro/mgm.htm

    Si imi pare si mai rau ca v-ati lasat dus cu presul de bulgari care promoveaza pe domeniu doar istoria lor inventata si ca participati la o mare pacaleala.

    Gabriela Medrea

  17. Doamna Medrea,

    Va multumesc pentru informatii si pentru corectii, care sunt binevenite. Va rog sa contribuiti cu vastele dumneavoastra cunostinte ori de câte ori blogul meu atinge subiecte unde aveti competenta.

    In ceea ce priveste “Terasa lui Sandro”, inexistenta, in Testamentul Reginei, a dorintei de a aseza pietrele de moara ale secolelor urmatoare si nebotezarea locului “Aleea secolelor”, am operat corectiile. Imi pare rau pentru erori.

    Privitor la informatia gresita privind mostenitorul resedintei de la Balcic, am cerut scuze in chiar ziua aceea.

    Primele doua comentarii de pe postul de astazi reprezinta texte, in limbile româna si engleza, trimise de catre biroul Regelui Simeon de la Sofia. Incorectitudinile din acele texte, daca exista, pot fi amendate de dumneavoastra printr-o scrisoare adresata Regelui sau colaboratorilor lui.

    Numarul pietrelor de moara de pe alee este 19, deoarece a 20-a a fost pusa doar in ziua de 27 mai 2009.

    Mesajul dumneavoastra nu a fost postat atât de repede pe cât ati dorit, fiindca m-am aflat pentru 24 de ore la Balcic si nu am avut acces la internet. Va rog sa nu va suparati pentru intârziere, cei de acolo nu au montat inca wireless.

    In fine, in ceea ce priveste ultima dumneavoastra afirmatie, doresc sa va asigur ca participarea Altetei Sale Regale si a mea la aceasta ceremonie a fost un act consimtit de Regele Mihai si facut in perfecta cunostinta de cauza. Este onoarea noastra de a continua gestul strabunicii Principesei Margareta, pavând cu o noua piatra de moara aleea secolelor. Noi o consideram o “alee a secolelor”, chiar daca Regina Maria a numit locul “Terasa lui Sandro”.

    Cu toata consideratia,
    Radu al României

  18. Anca-Maria B. says:

    Monseigneur,

    Daca este posibil, as dori sa recomand un interviu fascinant pe care l-am gasit intamplator pe memoria.ro…

    memoria.ro

    Marturii – Perioade istorice – Perioada interbelica

    Radu Ionescu, iulie 2001 (realizat de Rhea Cristina)

    …………

    ” R.C. – Ce tip de om a creat comunismul?

    R.I. – Oare a creat un tip >?! A creat un tip de ceva ciudat, nedefinibil, strain de ceea ce civilizatia si religia au izbutit – cu exceptii – intr-un efort plurimilenar.”

    ” R.C. – Am putea spuna ca, odata cu exilul fortat al Majestatii Sale, sufletul intregii Romanii a fost exilat.

    R.I. – Sigur ca da. Spune foarte frumos Liiceanu, reluand dealtfel dupa un alt scriitor: > Cu atat mai mult cu cat se rupea si acea legatura care exista, prin Rege, intre Dumnezeu si Tara.”

    Monseigneur, TREBUIE sa fie… altfel.

  19. Anca-Maria B. says:

    Imi pare rau, nu stiu de ce, lipsesc fragmente din citate…

    Reiau:

    ” R. C. – Ce tip de om a creat comunismul?

    R. I. – Oare a creat un tip “de om”?! A creat un tip de ceva ciudat, nedefinibil, strain de ceea ce civilizatia si religia au izbutit – cu exceptii – intr-un efort plurimilenar.”

    ” R. C. – Am putea spune ca, odata cu exilul fortat al Majestatii Sale, sufletul intregii Romanii a fost exilat.

    R. I. – Sigur ca da. Spune foarte frumos Liiceanu, reluand dealtfel dupa un alt scriitor: “In momentul in care Regele a fost fortat sa abdice, in acel moment Tara a fost decapitata.” Cu atat mai mult cu cat se rupea si acea legatura care exista, prin Rege, intre Dumnezeu si Tara.”

    Multumesc mult.

  20. Al Dumneavoastra Milud Regensohn says:

    Pentru Gabriela Medrea:

    Interesante corecturile dvs. Ce ma surprinde e ca d-l Duda le-a acceptat in-corpore fara sa cricneasca, deci e evident ca l-ati prins cu ocaua mica. Eu am incercat sa restabilesc niste date si niste fapte si pina acum dialogul nostru s-a limitat la banalitati. As putea sa intru in posesia unui duplicat ala acelui CD ? Imi puteti raspunde pe milud.regensohn@gmail.com.

  21. Dana says:

    Gabriela Medrea,

    Mesajele dumneavoastra sint pe placul lui Milud. Acest lucru ar trebui sa va dea de gindit. nu este un motiv de mindrie.

    Dana Aldea, Cluj

  22. Esmyana Martisor says:

    Deosebit respect pentru Domnul Duda care stie foarte bine ca nu conteaza ca cineva sa aiba permanent dreptate sau ca numai unii ar detine adevarurile absolute si informatiile perfecte.
    Important este sa invatam unii de la altii si oamenii competenti stiu acest lucru.
    Nimeni nu le stie pe toate si cine nu munceste,nu greseste spune un vechi proverb.
    Va rog sa va pastrati mereu acest curaj admirabil si anume acela de om in pofida tuturor atacurilor dure ale unora.
    Indiferent de obstacolele si pietrele ce devin tot mai mari in drumul Dumneavoastra sa nu uitati ca aveti multi ce cred in Omul Altfel pentru tara noastra ce va deveni atfel candva.
    Mai bine mai tarziu decat niciodata,mai bine firesc decat fara cusur.

  23. Daniela L. says:

    PT. GABRIELA MEDREA

    Te-ai trezit si tu sa ne areti cat esti de desteapta. Felicitari pentru faptul ca ai studiat acest domeniu. Banuiesc ca ai facut-o din pasiune si admiratie, sau care a fost interesul in acest sens?
    Dar de la a face niste observatii si a acuza ca informatiile sunt false, heloouuuu, e cale lunga, si asta nu iti da dreptul sa te erijezi tu in atotcunoscator si detinator al adevarurilor in ce priveste acest domeniu.
    Tu esti doar suparata ca ai trimis un cd si asteptai sa ridici un premiu in schimb. Hai nu fi suparata si daca faci cu placere ceea ce faci recompensa va veni si ea!

    Cu prietenie,
    Daniela L.

  24. YON_Y_OR(lykos monahos) says:

    Nu cred ca am mai scris ceva pe acest blog si cum ma aflu acum doar cu cateva minute inainte de meciul finala de la Roma, si nu ma pot concentra sa scriu ceva special, repostez aici ceva despre regele Mihai si Basescu, scrise azi pe forumul Evenimentului zilei, pa care nu cred ca aveti timp sa-l parcurgeti:”_ED-ule iar esti ied)PUTIN BATANDU-SI JOC DE MOCOFANUL NOSTRU SEMIDOCT DESIGUR CA INDIRECT ISI BATE JOC DE ROMANIA
    de YON CEL GROAZNIC(Vizitator), miercuri, 27 mai 2009 – 19:24
    Asa cum SUA_URSS decorandu-l pe Regele Mihai, vrand-nevrand decorau Romania si ca atare protocolul ii obliga pe americani si sovietici gratie acelor medalii ISTORICE care consemnau contributia Romaniei la invingerea nazistilor, sa tina cont VESNIC de efectul lor international, dovada prezenta sine die a Regelui Mihai la toate manifestatiile ce sarbatoreau victoria asupra nazismului. La fel si acum ,_MISTOUL_”agentului kgb asupra inferiorului sau si ca functie de agent in est si ca pregatire etc se rasfrange asupra Romaniei pana la toamana cand va apare PRINTUL RADU DUDA si ve ti vedea deosebirea intre un marlan needucat si un carturar rasat. RIJKSADELAAR

  25. Mihaela Vladut says:

    Sunt extraordinare fotografiile de la Balcic iti dau o stare de liniste si te fac sa tanjesti dupa vremurile de mult apuse.Sa va ajute Dumnezeu sa puteti sa aduceti in inimile romanilor lumina acelor vremuri de normalitate pentru Romania. Sunt alaturi de Alteta voastra. Cu mult respect Mihaela Vladut.

  26. Dumitru Hristenco says:

    Foarte interesantă relatarea despre Balcic. Nu am remarcat Aleea Secolelor când am fost acolo, dar o voi căuta când voi mai merge pentru că Balcicul este intr-adevăr un loc deosebit. Desi ar părea ca istoria se referă numai la trecut, se face istorie si acum şi vizita Altetelor lor la Balcic are importanţa ei.

  27. Mădălin Focşa says:

    Alteţa Voastră,

    Mă bucur nespus că aţi reuşit să ajungeţi la Balcic în sfârşit. u sunt cel puţin la fel de pasionat de Balcic şi adevărul despre el, ca şi d-na Medrea. Anul trecut vă întrebam care este statutul domeniului regal de acolo, dacă ar putea fi vreodată revendicat de Casa Regală. Ce aţi aflat în acest sens, cu prilejul vizitei de acum ? Nu ne-aţi dat prea multe detalii, mă aşteptam la mai multe, mai ales că aţi avut prilejul să discutaţi cu autorităţile locale.
    În caz că nu ştiţi, oraşul, care era plin de urme româneşti, este supus în ultimii ani unei presiuni imense dinspre sectorul imobiliar. Multe vile româneşti superbe au fost distruse sau lăsate în paragină – este deja celebru cazul vilei Storck, un monument unicat. Cred că aţi văzut şi dvs. cum la câţiva metri de Terasa lui Sandro a apărut un imens hotel, distrugând farmecul vilei regale şi mascând ruinele Salonului de Ceai al Reginei (pe care l-au lăsat în părăsire) – detalii despre el aici: http://wikimapia.org/#lat=43.4040342&lon=28.1449556&z=17&l=29&m=a&v=2&show=/9591558/Fumoarul
    Deasemenea, doar în ultimul an am remarcat dispariţia completă a 3 case valoroase din epoca interbelică: cea a directorului Ford România din anii ’30, apoi vila marelui ziarist Stelian Popescu (directorul ziarului Universul) şi în sfârşit, cu doar câteva zile înainte de vizita dvs. acolo, frumoasa vilă “Vânturile, valurile” a generalului-erou Rasoviceanu – detalii aici: http://wikimapia.org/#lat=43.4055775&lon=28.1621969&z=17&l=29&m=a&v=2&show=/5464663/Vila-V%C3%A2nturile-Valurile
    În consecinţă, Balcicul cu farmecul său este distrus iremediabil chiar în timp ce autorităţile vă invită acolo ! Ce s-ar putea face ? Căci chiar domeniul palatului regal a fost în timp ciuntit şi farmecul său alterat… Nu vor ezita să facă din el ce vor dori, fără pic de respect pentru istorie şi regina care le-a făcut celebru oraşul, numai să le aducă bani cât mai mulţi…

  28. Va multumesc pentru mesaj. Sunt fericit ca va preocupa atât de mult Balcicul si ca sunteti atât de insufletit atunci când vorbiti despre valorile lui.

    Cred, de altfel, ca solutia pentru ca patrimoniul cultural si istoric românesc sa fie cultivat, pastrat si imbogatit este ca personalitati precum domnia-voastra sa actioneze binefacator in spatiul civic.

    Proprietatea regala de la Balcic a trecut de la Regina Maria la fiul ei cel mare, Regele Carol al II-lea. Despre resedinta de acolo dumneavoastra si doamna Medrea stiti mult mai multe decât stim noi, Principesa Margareta si cu mine. Dupa 1948, se pare ca proprietatea, aflata prin confiscare in posesia statului român comunist, a fost cedata statului comunist bulgar in schimbul unor bunuri imobiliare la Sofia.

    Majestatea Sa Regele Mihai a decis, mai demult, sa nu revendice nimic din ceea ce nu i-a apartinut in mod direct. Aceasta priveste si proprietatile tatalui sau, Regele Carol al II-lea. Asadar, Regele Mihai a decis ca nu va formula nici o solicitare in instanta privitoare la Balcic.

    Principesa Margareta si cu mine vom avea, in anii viitori, actiuni care sa incurajeze cât mai mult pastrarea vie a memoriei Reginei Maria si amprenta ei inconfundabila la Balcic. Totusi, efortul nostru nu este suficient. Avem nevoie de un interes cât mai mare din partea societatii civile fata de acest subiect si de sprijinul si implicarea cât mai puternica a guvernantilor.

    Bulgaria, ca si România, este o tara membra a Uniunii Europene. Acest fapt ar trebui, in mod normal, sa fie un atu in pastrarea traditiei, continuitatii, valorii artistice si a legamântului Reginei Maria la Balcicul Sau.

    Principele Radu

  29. Laura Anton says:

    S-ar putea ca acest comentariu sa para in afara subiectului dar sunt pasionata de viata si activitatea Reginei Maria. Si cum nu am momentan posibilitatea de a vizita locurile sale preferate ma multumesc cu jurnalul sau. De aceea doresc sa va intreb daca aveti cunostinta de continuarea publicarii acestuia, respectiv volumul VIII ( ultimele au aparut la Editura Historia ). Multumesc anticipat pentru raspuns si va doresc un PASTE FERICIT!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52910861
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate