Torino si Vercelli

Duminica dimineata am mers la Torino, unde am asistat la ultima parte a liturghiei de la Catedrala Catolica, in prezenta unui mare numar de credinciosi români. Principesa Margareta si cu mine, insotiti de mai multi reprezentanti ai asociatiilor românesti din Milano, Torino si Roma am mers apoi la doua dintre bisericile ortodoxe cele mai reprezentantive din Torino, unde ne-am intâlnit cu preotii si enoriasii. Am luat parte la parastasul de duminica, in amintirea celor disparuti din familiile enoriasilor, si am petrecut câteva doua ore impreuna cu cei prezenti.

1164.jpg

290.jpg

371.jpg

454.jpg

539.jpg

628.jpg

720.jpg

Se pare ca la Torino sunt, in realitate, 120.000 de români. Dupa-amiaza, am mers la sediul Asociatiei Fratia, organizatie cu 8.000 de membri. Am fost primiti cu multa ospitalitate si cu incredere. Au fost prezenti zeci de membri ai asociatiei, reprezentanti ai presei de limba româna si ai altor asociatii românesti si din Republica Moldova.

821.jpg

912.jpg

1013.jpg

Seara, am fost invitatii micii comunitati de români din Vercelli, in compania prefectului provinciei si a reprezentantului primariei. Vercelli este un oras de 40.000 de locuitori, iar românii de aici sunt in general angajatii spitalului regional. Ca in toate celelalte intâlniri, am remarcat buna judecata a oamenilor referitor la ce se intâmpla in tara, interesul oamenilor pentru o altfel de Românie, profesionista si coerenta. Fiecare dintre cei cu care am vorbit mi-a marturisit ca se simte ignorat de propria lui tara, ca nu se simte ocrotit si ca poarta inca in suflet nemultumirea pentru felul atât de dispretuitor in care sunt priviti, ca români, in restul lumii.

Cred ca trei lucruri s-ar impune, de urgenta, in felul autoritatilor române de a se raporta la marile noastre comunitati românesti din Europa. Sunt idei pe care le voi pune in aplicare de indata ce voi fi in pozitia de a o face. Ele izvorasc din nevoia de a adapta raportul Stat-societate la noua situatie a României de membru UE si de a raspunde noii realitati de a avea milioane de cetateni români traind si lucrând dincolo de hotarele românesti.

Mai intâi, ca Presedinte al României, voi trata orasele cu zeci si sute de mii de români din Spania si Italia la fel cu orice alt oras din România. Adica exact cum am facut in aceasta vizita. Dupa ce am mers la Constanta si Pitesti, am vizitat Milano si Torino, iar saptamâna aceasta voi merge la Baia Mare si Zalau. Prezenta celui mai inalt reprezentant al Statului da românilor incredere si le ridica moralul, iar gazdelor lor italiene si spaniole le da garantia ca noii lor concitadini au o identitate si radacini respectabile, care se manifesta in mod deschis si corect.

Apoi voi recomanda administratiei politice, Guvernului si ministerelor de specialitate sa mareasca numarul reprezentantilor oficiali in aceste doua tari, largind aria competentelor lor profesionale. România nu are nevoie doar de diplomatia clasica in Italia si Spania, ci de un personal diversificat, de zeci si sute de functionari publici, de diverse tipuri, care sa trateze comunitatea româneasca in conformitate cu dimensiunea ei actuala.

In fine, voi crea un departament in Institutia Presedintelul României care sa includa proiecte si analize ale vietii internationale, din care diaspora va fi parte integranta. Totul adaptat la o situatie fara precedent: doua dintre tarile noastre aliate a devenit, intre timp, casa a milioane de conationali ai nostri. Una este sa ai cetateni de origine româna in zeci de tari din lume, alta este sa ai cetateni cu pasaport românesc lucrând in tari UE in numar atât de mare. Torino, un oras cu 120.000 de români, poate fi lesne considerat un oras românesc. Poate ca, peste 10-20 de ani, primarul orasului va fi un cetatean italian provenit dintr-o familie cu origini românesti.

12 comentarii

  1. V.M. says:

    Altetele Noastre,

    Va insotim, cu increderea noastra, ca ve-ti schimba in ALTFEL perceptia compatriotilor nostri in Italia.

    Nu se vor mai simti orfani de tara lor!

    Se poate accesa, pe internet:
    http://www.italiastudii.altervista.org/images/maps/italy-northern-c-encarta.gif

    Va dorim sa va intoarceti cu bine!

  2. Ruxi says:

    ma bucur ca ati ales sa candidati pt presedintie…e timpul sa se schimbe .va sustin si va votez.

  3. ramo says:

    Mama mea e din Zalau si tatal meu e din Baia Mare.:) Sunt doua orasele superbe. Un kiss pentru consilierii de campanie! Sunteti foarte foarte buni!}{

  4. alex 23 says:

    Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca ofera 13.473 locuri de munca vacante in saptamana 14-21 mai 2009 si se estimeaza aproape 1 mil de someri…eu altceva nu mai zic.

  5. Ella says:

    daca si tu il vrei pe Andrea Bocelli in Romania semneaza aceasta petitie si da-o mai departe

    http://www.petitieonline.ro/petitie-p03233042.html

  6. ALTETA ,va rugam insistent sa incercati sa va apropiati un partid politic (excluse cele care umilesc aceasta tara) sau o putere europeana care sa va ajute sa ajungeti cel putin in turul al doilea de scrutin unde sansele dv-oastra ar creste considerabil. Din partea noastra aveti tot sprijinul. Varugam sa ne spuneti cand veniti la ZALAU ?

  7. rasvancristian (blog Vindecatoru) says:

    @România nu are nevoie doar de diplomatia clasica in Italia si Spania, ci de un personal diversificat, de zeci si sute de functionari publici, de diverse tipuri, care sa trateze comunitatea româneasca in conformitate cu dimensiunea ei actuala.

    Cu ce veţi plăti aceste zeci şi sute de funcţionari? Tot din banii contribuabilului român, care este zilnic umilit de o armată de birocraţi numiţi pe criterii clientelar-politice, aici, în ţară?

    Cîţi ţigani români aţi întîlnit la Torino? pentru că ei sunt marea noastră problemă în Europa şi în ţară: de sănătate, de şcolarizare, de integrare socială.

    Iertaţi-mi stilul “rău”: vă scriu cu drag şi am să vă votez cu toată încrederea.

  8. daniela says:

    Alteta Voastra,

    Ma bucur sa va salut dupa o perioada de “absenta” de pe comentariile blogului. Chiar daca am fost ocupata cu shimbarea de domiciliu “international”, am avut mereu un ochi pe blog, fiind la zi cu tot ce se intampla.

    Am urmarit cu atentie evolutia politica din tara si in mod special ascensiunea dificila a Altetei Voastre. Am apreciat mult prezenta televizata, unde ati demonstrat mult bun-simt, stapanire de sine, profesionalism si educatie – in timpul unor “ore de foc” ale prejudecatilor si relelor intentii. Am vazut ca agenda calatoriilor in orase si zone rurale, este destul de aglomerata si ma bucura faptul ca va apropiati de oameni acolo unde sunt si asa cum sunt.

    Cu multa bucurie accentuez vizita recenta in Italia – ca cetatean roman plecat din tara de mai bine de 7 ani. Este imbucurator ca ii cautati, ii ascultati si intelegeti pe cei care sunt aproape ai numanui – un sentiment trist trait de milioane de roamani “fara patrie”. Nu am locuit in Italia, dar prin comparatie cu Spania imi dau seama ca sunt probleme similare. Stiu ce inseamna sa traiesti sentimente de neincredere din partea noilor concetateni, datorita unor elemente – conationali de-ai tai; sa nu-ti fie recunoscute studiile sau permisele auto, pentru ca nu exista intelegeri si prevederi de felul acesta la nivelul celor doua state. Stiu ca va trebui sa (re)capeti increderea oamenilor singur – prin bun-simt, educatie, profesionalism si spirit civic, chiar daca tendinta generala este de a te baga in aceeasi oala cu cei “speciali”, de care nimeni nu este mandru. Aceasta este o lectie invatata, trebuind sa o aplic si in Marea Britanie sau Norvegia. In final oamenii te apreciaza pentru ceea ce esti si ce faci, in lipsa acestor dovezi – fiind catalogat ca atare si pierzand multiple oportunitati.

    Milioanele acestea de romani din afara granitelor tarii, mai trebuie sa suporte si invidia si lipsa respectului pentru oameni si munca din partea celor ramasi in tara, care-i eticheteaza absolut amatoresc drept “capsunari”… Aceste multe milioane de oameni lucreaza in foarte multe domenii si au istoria si personalitatea lor, trebuiesc respectati, cel putin ca persoane care isi vad de viata lor in mod cinstit si aduc un important sprijin PIB-ului romanesc. De multe ori discriminati si in afara si acasa, romanii din Diaspora cateodata (la alegeri) reprezinta mize mari pentru unii si neglijenta multora dupa ce au trecut alegerile.

    Demonstrati mai mult decat atat Alteta si ramaneti aproape de romanii dispersati in tarile Europei sau ale Lumii. Sa simta ca cineva se intereseaza de ei sincer, nu doar ca si capital politic, ci ca oameni ai acestei societati, conationali care isi au aceleasi origini si au plecat de pe aceleasi meleaguri. Vor aprecia aplecarea spre ei si vor rasplati eforturile de sustinere a lor in diferitele tari pe unde sunt. Oamenii au nevoie de un lider, care sa-i ghideze spre mai bine, spre normalitate in tara parintilor sau a copiilor lor, spre un obiectiv inalt si solidar. Oamenii au nevoie sa fie ascultati, intelesi, sa poata dezvolta simtul apartenentei la o comunitate primitoare si nediscriminatorie, simtul generozitatii si a bunei intelegeri.

    Voi continua sa va sustin candidatura la presedentia Romaniei noastre, fie ca sunt in Valencia, Londra sau Oslo. Intalnesc multi tineri romani care nu mai pot suporta circul din tara si cu un simt analitic si obiectiv, se indreapta spre sustinerea Dumneavoastra.

    Nu renuntati si continuati lupta cu hienele ce arunca in lupta toata mizeria si mocirla in care se complac de multi ani.

    Veti reusi Alteta! Vom reusi impreuna!

    Scumpe salutari Altetei Sale Regale Principesa Margareta – sotia Dumneavoastra, care va este cel mai important sprijin! 🙂

    Cu multa pretuire,

    daniela

  9. Cei 1,4 milioane de români din Italia trimit in bancile românesti sute de milioane de euro pe luna. Economia româneasca din ultimii ani le datoreaza mult. Ca si cel putin trei milioane de familii din România, insumând douasprezece milioane de oameni.

    Pentru ca ei sa continue sa traiasca si sa munceasca decent, pentru ca ei sa continue sa trimita bani familiilor lor si sa continue sa alimenteze conturile familiilor lor cu miliarde de euro pe an, Statul român merita sa cheltuiasca salariile a o suta cincizeci de functionari care sa-i asiste corect, european,

    Mai este inca ceva. Ambasada româna din Roma, ca si consulatele, pot angaja personal italian, nu este nevoie sa fie neaparat români. Astfel, se economiseste lunar o suma imensa platita pe chiriile de apartamente.

    Nu banii sunt chestiunea fundamentala, ci intelegerea nevoii schimbarii, adaptarii. Privirea catre cauza, nu catre efect. Contribuabilii români nu ar avea decât de câstigat din aceasta.

    Radu al României

  10. Daniela L. says:

    Pt. “daniela”

    Ce mult ma bucur ca regasesc aici pe blog oameni ca tine, si ca raman cu sentimentul ca am atatia prieteni necunoscuti care devin apropiati prin ganduri si sentimente similare, care le regasesc si in mine insami. Pot sa iti spun doar bravo pentru increderea ta si entuziasmul adus sustinerii Principelui nostru. O mana de oameni cu credinta sunt mai puternici decat o armata intreaga de ignoranti. Ce frumos este ca noi cu totii deja construim un viitor si o realitate ALTFEL! Ramai prezenta!

    Cu prietenie,
    Daniela L.

  11. debora says:

    sunt sigura ca prin dvs. , Dumnezeu isi va intoarce privirea spre Romania. Sunteti sansa noastra spre mai bine. Mai exista atatia oameni onesti in tara asta pentru care merita sa luptati. Ma doare sa vad cum ne este terfelita imaginea si identitatea noastra ca popor.va sustinem impreuna cu familia si prietenii.
    Dumnezeu sa va aiba in paza Lui, El poate face mari minuni.
    cu stima si aleasa pretuire,

  12. anonimul informat says:

    @Dupa-amiaza, am mers la sediul Asociatiei Fratia, organizatie cu 8.000 de membri.@ 🙂 Se pare ca cifra de 8000 membri presupusi ai Asociatiei Fratia este eronata va rugam sa cititi comentariile de pe http://andiradiu.wordpress.com/2009/05/25/rusine/#comment-1453 si eventual sa corectati informatia ;adica Fratiei din anul 2003 si pana in prezent, i-au trecut pragul cu diverse treburi peste 8000 de romani asa cum sustine ,Eugen Vilcu responsabilul biroului de presa al asociatiei .Multumim!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52909989
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate