Românii din Milano si Novara

Principesa Margareta si cu mine am inceput ieri o vizita de trei zile in Italia, la invitatia comunitatilor românesti din Milano si Torino.

Gazda noastra este Federatia Asociatiilor Românilor din Italia. Ei au organizat, in parteneriat cu Compagnia delle Opere, lucrarile editiei a doua a Forumului comunitatii românesti din Italia, in orasul Milano, in zilele de sambata 23 si duminica 24 mai 2009.

Alteta Sa Regala si cu mine luam parte la ambele zile de congres si, intre timp, vom vizita si câteva dintre comunitatile românesti din orasul Torino.

368.jpg

Aseara, in orasul Novara de lânga Milano, in prezenta unora dintre membrii marcanti ai Federatiei Asociatiilor Românilor din Italia si ai reprezentantilor primariei, ne-am intâlnit cu dr. Giuseppe Adolfo Amelio, prefectul provinciei Novara.

1160.jpg

Principesa, dl prefect si cu mine am discutat, in prezenta delegatiei comunitatii românesti despre cooperarea românilor cu italienii din orasul Novara, despre felul in care concetatenii nostri s-au integrat in viata urbei si despre proiectele lor de viitor. Am apreciat efortul românilor de a se adapta intr-o tara straina, departe de familiile lor, constituind o organizatie cu caracter civic, in cel mai european mod cu putinta, pentru a dezvolta propriul lor orizont cultural si profesional, educatia copiilor lor si legatura cu tara. Ca si in cazul românilor din Spania, am apreciat calitatea umana a celor cu care am stat de vorba, masura si bunul-simt, interesul pentru ceea ce se intâmpla in tara si faptul ca nu se sint intelesi, nici reprezentati sau sprijiniti suficient de autoritatea româneasca.

1159.jpg

Astazi am inceput ziua prin vizita la primaria orasului Novara si a centrului vechi al orasului. La primarie am avut o intalnire la care au participat vice-primarul orasului, consilieri locali si presa italiana. Dupa un dialog cu autoritatile locale, referitor la prezenta comunitatii românesti in orasul Novara, am raspuns intrebarilor ziaristilor.

1163.jpg

1162.jpg

297.jpg

369.jpg

Forumul a inceput la ora 14, organizat de asociatiile aderente la F.A.R.I. si gazduit de noul Centru Congrese din Milano „World Join Center”.

Evenimentul aduce impreuna un important numar de reprezentanti ai comunitatii românesti din Italia cu personalitati publice precum vice-presedintele Senatului Italian, doamna Emma Bonino, vice-presedintele Camerei Deputatilor a Italiei, domnul Rocco Buttiglione, vice-presedintele Parlamentului European, domnul Mario Walter Mauro. Vor mai fi prezenti doamna Cristiana Muscardini, membra a Comisiei de Comert International si a Comisiei pentru Drepturile Femeii din cadrul Parlamentului European, autoritati locale din zonele geografice ale Italiei cu importante comunitati românesti, membri ai Comitetului Director al Asociatiei Compagnia delle Opere si membrii Comitetelor de Coordonare Nationala si Regionala a Federatiei Asociatiilor Românilor din Italia.

296.jpg

Forumul din 2009 propune teme de interes comun pentru o populatie de peste un milion de persoane si pentru circa treizeci de mii  de societati comerciale gestionate de catre întreprinzatori români:

– drepturile comunitare;
– identitatea educativa si scolara;
– noi oportunitati de afaceri în Italia si România;
– rolul retelei de cooperare în societatile comerciale mici si mijlocii;
– radacinile culturale crestine ale celor doua popoare.

1161.jpg

Este vorba, ca si in pagina de jurnal de ieri, de români care traiesc in afara granitelor tarii. Sunt cât se poate de increzator in aportul lor bun la devenirea democratica si libera a României. Cred ca ei sunt o plus-valoare, o sansa pentru societatea româneasca de a deveni europeana cu o clipa mai devreme. Urmaresc, de aceea, cu mare placere si interes ceea ce ne-au pregatit gazdele in program. Stiu, de asemenea, cât de indiferenti suntem noi, românii, cei de acasa, la viata diasporei noastre. Este o indiferenta acumulata in multi ani. O indiferenta amestecata cu gelozie si cinism, din care nu are nimeni de câstigat.

As vrea ca aceasta stare de fapt sa se schimbe. Respectabilitatea si importanta României in lume incepe cu felul in care ne tratam diaspora. Cu felul in care o ocrotim si reprezentam. Statul român este dator sa o faca, prin institutiile lui cele mai potrivite cu acest act. Oricare ar fi explicatiile, obiective sau subiective, ale politicii, nu este acceptabil ca oamenii unei tari sa se simta abandonati sau ignorati de propriul lor stat. Fiindca o atare stare de fapt arata vulnerabilitatea intregii natiuni, cu repercusiuni asupra viitorului.

Voi reveni mâine cu amanunte despre vizita si cu fotografii.

8 comentarii

  1. ROMEO TARHON says:

    moshuanasty
    1 mesaj
    Membru din: 30/11/-2001
    Oras: Bacau
    Postat pe: 22 Mai 2009, ora 19:58 Citeaza Raspunde

    Mda…o adevarata declaratie, cea a principelui…sincer sa spun m-a miscat si mie mi se intampla greu asa ceva, doar prin simplul fapt ca a relatat adevarul fara sa promita ci sa incerce sa “mobilizeze” opinia publica, daca mi se permite a spune asa.e un om foarte abil, si capabil sper.si chiar daca nu are sange albastru e un model pt noi toti eu as fi mandru sa fiu atat de cult si sa am puterea de a fi atat de diplomat ca si dansul in orice situatie. oricum…sa revin…cred ca daca va castiga alegerile anul acesta chiar daca tara noastra fiind republica si presedintele nu are atata putere e mai mult ca sa fie…sunt sigur ca se va implica mai mult si cel putin va influenta in bine ideile si actiunile “dragilor” nostri palamentari.nu am mai votat ultimele dati dar pt el chiar as merge din nou la vot si cand zic pt el zic pt noi toti, pt tara. paradoxal cu viata grea care am avut-o in tara asta tot aici m-am intors pt ca nu pot trai in alta parte, pamantul asta il iubesc si vreau sa-l vad inflorind. inca cateva cuvinte…de fapt o indemnare… treziti-va din cosmarul in care suntem, avem nevoie de-o schimbare mai mult decat orice, nu neaparat pt prezent cat pt viitor!

    Raporteaza abuz de limbaj

    monarom2000
    6 mesaje
    Membru din: 5/11/2008
    Oras: BUCURESTI
    Postat pe: 22 Mai 2009, ora 20:40

    PE MINE, SINCER, M-A MISCAT SI MAI MULT COMENTARIUL DUMITALE, PRIN SIMPLITATEA DISPERATA A MESAJULUI, PRIN STRIGATUL DE ROMAN “CONDAMNAT” SA ISI IUBEASCA PATRIA SI “TOT CE MISCA-N TARA ASTA(!)” . IATA, PRIN CARISMA PRINCIPELUI RADU, PRIN CUVINTELE PLINE DE ADEVAR SI SUBSTANTA ALE ACESTUI MINUNAT OM SE RETREZESTE IN MULTI DINTRE NOI CEEA CE AM AVUT MAI DE PRET SI AM PIERDUT IN ULTIMII 20 DE ANI, CEEA CE NI S-A LUAT FARA A MAI REUSI CINEVA SA PUNA LA LOC PANA ACUM: SPERANTA!

  2. Samanul says:

    Desi este greu de spus cit ii ajuta practic pe romanii din Novara aceasta intilnire,oricum faptul ca cineva de un asemenea rang din Romania a fost prezent la Novara e,totusi,ceva.Spune ceva.Pentru prestigiul comunitatii romanesti de acolo in relatiile cu autoritatile si,deopotriva- sau poate mai mult ! – pentru moralul romanilor de acolo care -indiferent de avantajele materiale atit de invidiate (de catre unii de aici) – se simt- vorba unui amic de -al meu aflat de 10 ani in Padova – nici in car si nici in caruta ! O frustrare de care nu scapi toata viata si pe care n-o poate inlatura nici cel mai bun trai sau salariu din lume !

  3. Isr. says:

    Succes,

    Altetele Noastre!

    * VENI, VEDI, SILA! *

    “ROMANIA ALTFEL” este asteptata si de catre
    DIASPORA ROMANEASCA.

    Cu aceeasi convingere si apreciere!

  4. alex 23 says:

    Sunt de acord cu tot ce scrie mai sus si nice pic’s…

  5. T.Goanta says:

    Sunt student la Stiinte Politice in Timisoara si as vrea sa remarc faptul ca Principele Radu se bucura de o popularitate si sustinere larga in randul studetiilor. Eram mereu interesat de opiniile studentilor vizavi de candidatura Principelui la alegerile prezidentiale si spre surprinderea mea “Radu Duda” era doua din trei voci… iar cat tine de cercul meu de prieteni si familia mea, va avea votul nostru. Ma mira foarte mult latura critica si exagerata a Mass Mediei, cred ca pentru a castiga aceasta lupta e nevoie inainte de toate de rugaciune, daca insusi Dumnezeu va sta alaturi, cine va sta impotriva?

  6. V.M. says:

    24.05.2009

    Recomand:

    http://ghilotina.wordpress.com/perle-ale-politicienilor/
    http://coltuc.ro/blog/perle-ale-politicienilor.xm/

    Merita efortul!

    Pregatirea unei competitii include si studierea adversarului…

    O zj buna, la toti cititorii!

  7. Letitia Pop says:

    Daca doriti sa fiti voluntari, sa colaborati, sa sponsorizati sau doar sa sustineti campania electorala a Altetei Sale Regale Principele Radu, va rog sa trimiteti un e-mail cu detalii si date de contact la adresa letitia.pop@palatulelisabeta.ro , sa sunati sau sa trimiteti sms la numarul de telefon 0743 793 757. Va multumim tuturor !

  8. Maria C says:

    ALTETEA VOASTRA ESTE DIAMANTUL, CEILALTI SUNT CARBUNELE … DIFERENTA ESTE UNA ESENTIALA : STRUCTURA , UNA PERFECTA, CRISTALINA, EA DA REZISTENTA SI STRALUCIRE !….. PRAFUL DE CARBUNE, MANJESTE…….
    ROMANIA ARE NEVOIE DE ALTETEA VOASTRA! VA IUBIM!
    VA ASTEPTAM CU DRAG LA MONTREAL!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52909156
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate