10 Mai

1142.jpg

In anul 2009, al treilea de la conectarea in chip institutionalizat a României la familia natiunilor demne si libere ale Europei, este semnificativ buchetul de aniversari al Casei Regale a României de astazi, 10 mai.

1141.jpg

Pentru cine a uitat sau nu a stiut niciodata, ziua de 10 Mai are trei semnificatii istorice de rezonanta statala:

  • 10 mai 1866, depunerea juramantului lui Carol I ca domnitor, in fata Parlamentului. Domnitorul a jurat ca va fi credincios legilor tarii, ca va pazi religia romanilor, integritatea teritoriului lor si ca va domni ca domn constitutional.
  • 10 mai 1877, Independenta României (in acea zi, Parlamentul a votat legea pentru desfiintarea tributului catre Inalta Poarta; motiunea votata de Camera se numea “Independenta absoluta a României”).
  • 10 mai 1881, proclamarea Regatului României, ca stat suveran si independent pe continentul European.

De altfel, atât ziua de 1 Decembrie, ziua Marii Uniri, ca si 23 August, ziua in care Regele Mihai a intors tara catre Aliati, in al Doilea Razboi Mondial, sunt zile legate de Casa Regala si de momente-cheie din istoria noastra moderna si contemporana.

283.jpg

Dar, orice tara care se respecta sarbatoreste Independenta in mod solemn, national.  Nimic nu este mai important, mai semnificativ si mai datator de viitor pentru o natiune decât actul ei de Independenta. Acest adevar a functionat, cel putin pâna in secolul al XXI-lea, oriunde pe intinsul globului.

Cu exceptia României. Dintr-un anume complex de inferioritate, dintr-o confuzie perpetuata peste ani, din frica si din egoism al elitelor, ziua de 10 mai continua sa fie ignorata, urâta, dispretuita sau pur si simplu minimalizata. Sunt plin de incredere ca viitorul va corecta aceasta slabiciune a societatii românesti. Mândria si increderea in propriul destin sunt parte din viata noastra de zi cu zi.

359.jpg

In acest an, care gaseste Casa Regala plina de proiecte de dezvoltare consistenta, durabila a României, Principesa Margareta si cu mine ne-am gândit sa onoram personalitatea Regelui Carol I, fondatorul Familiei Regale române si al Statului român modern, intr-un fel special, simbolic, cuprinzator.

358.jpg

De aceea, in dimineata aceasta, dupa participarea la slujba de la Catedrala Episcopala de la Curtea de Arges, locul de veci al Regilor Carol I si Ferdinand, al Reginelor Elisabeta si Maria, am asezat piatra de temelie a noii Catedrale Episcopale si Regale, in parcul Mânastirii Curtea de Arges, alaturi de istorica biserica medievala, devenita in timp Catedrala Episcopala si de Palatul Regal si Episcopal, ridicat in timpul domniei lui Carol I.

A fost o zi plina de soare, de caldura primavaratica si de speranta. Au fost prezenti o multime de oameni simpli, veniti acolo cu bucurie si cu iubire. Au luat parte alaturi de noi, la acest eveniment istoric, primarul municipiului Curtea de Arges, profesorul Augustin Ioan, arhitectul catedralei si colaboratorii nostri de la Palatul Elisabeta. Am fost insa inconjurati in special de oamenii locului.

Increderea pe care oamenii incep sa o arate in noi si speranta pe care o avem cu totii, impreuna, stau marturie ca gestul nostru de astazi are rost si are viitor.

284.jpg

Dupa douazeci de ani postdecembristi, dupa ce Regele Mihai I a fost oprit cu taburi in drumul spre Curtea de Arges, urmasa lui pune piatra de temelie a unei noi Catedrale, semn al continuitatii si al revenirii in fire a societatii românesti.

Sa fie intr-un ceas bun!

68 comentarii

  1. N.N. says:

    Majestatile Voastre,
    Altelele Voastre,

    Va transmit astazi, 10 mai-cea mai adevarat zi nationala a Romaniei-, gandurile mele cele mai alese si mai sincere de multumire si de respect!

    Traiasca membrii Casei Regale a Romaniei!

    Cu profunda stima,
    N.N.

    P.S.: Alteta, trebuie sa va marturisesc ca azi, 10 mai, am sunat la castelul Savarsin (numarul de telefon l-am luat de pe site-ul castelului), dorind sa intreb daca sunt astazi acolo Majestatile Lor si daca cumva se pot vizita gradinile si/sau castelul ( impreuna cu familia mea, intrucat situatia face sa fim in Timisoara acum cu totii, doream sa mergem pana la Savarsin cu un buchet mare de flori pentru Majestatile Lor). Astept cu mare nerabdare sa se incheie lucrarile de renovare de la castel!

  2. conform Olga TODIROAE (89 de ani si 4 luni, Satul Timisesti, Judetul Neamt) says:

    Subiectul mesajului: “DOAMNE AJUTA oricand Regele nostru !”

    “Cum e astazi 10 Mai,
    la Scoala Satului Pastraveni,
    cantam in mijlocul scenei:
    “Traiasca Regele
    In pace si onor
    De tara iubitor
    Si-aparator de tara.“

    10 Mai era, a fost si nu mai este Ziua Regelui …

    Familia noastra se roaga la DUMNEZEU ca 10 Mai sa fie din nou Ziua Regelui …”

  3. dumitru says:

    Traiasca Majestatea Sa Mihai I al Romaniei,impreuna cu intreaga familie.Dumnezeu sa va calauzeasca faptele si sa fiti biruitori in maretele proiecte.

  4. Ionut P. says:

    Foarte bine ca mergeti pe urmele regelui Carol I, regele Carol I a modernizat Romania care iesea de sub jugul otoman, acum eu sper ca principele Radu sa modernizeze Romania care incearca sa iasa de sub jugul comunist.

    La multi ani casei Regale!

  5. Anca D.D. says:

    Va urez din toata inima multa sanatate si viata lunga! La Multi Ani atat dumneavoastra cat si familiei! Asa sa ne dea Dumnezeu!

  6. Alex says:

    Eu consider ca sunteti persoana potrivita ptr functia de presedinte al Romaniei insa va spun cu parere de rau ca toti cei care au acum “osul” in mana o sa incerce pe cat posibil sa va inlature si sa va “bage bete in roate” datorita faptului ca sunteti un membru al casei ragale si singurul lucru in defavoarea dumneavoastra il constituie asa zisa revendicare de buniri ce au apartinut casei regale si dupa cum ati vazut in mass-media acest lucru este tratat in fiecare zi. Ar fi bine daca ati pune in discutie si problema aceasa a revendicarilor de bunuri si consider ca aducerea unei explicatii mult mai atenta si pe intelesul fiecaruia ar fi bine venita.
    Va urez mult succes in campania electorala si aveti sustinerea mea.

  7. V.M. says:

    11.05.2009

    CONFIDENTIAL!

    Stimati “colegi de sustinene ai D-lui Duda”,

    As propune:

    1. publicarea anui mesaj din partea ARP R. pentru sustinerea
    ELENEI GHEORGHE la Euruvizion.

    2. corectarea cuvintelor “oameni simpli” in tot BLOG-UL ARP R.

    3. anuntarea candidaturii ARP R. in toate limbile vorbite de cetatenii altor nationalitati conlocuitoare.

    Eu pot traduce in limba araba si ebraica si trimite.. completarea!

    4. adaugati la prima pagina pe blog o parte din IMNUL ROMANIEI, fundal sonor pregatitor la importanta textului!

    5. se pot pregati steguletele TARII, cu betisor aurit…, consider ca este permis si simbolic…

    6. folosirea in vizitele regionale de catre ARP DUCA a catorva fraze in dialectele specifice zonei, este impresionant!!!

    Va multumesc!

    O zi excelenta, va doresc, la toti norocosii, care puteti acompania ALTETELE REGALE zilnic !

    DR. Viorica Mwais
    Rama village
    Uper Galille – 30055
    Israel

  8. Letitia Pop says:

    Daca doriti sa fiti voluntari, sa colaborati, sa sponsorizati sau doar sa sustineti campania electorala a Altetei Sale Regale Principele Radu, va rog sa trimiteti un e-mail cu detalii si date de contact la adresa letitia.pop@palatulelisabeta.ro , sa sunati sau sa trimiteti sms la numarul de telefon 0743 793 757. Va multumim tuturor !

  9. gabriela codrea says:

    Chiar daca cu putina intarziere si eu va doresc multa sanatate si Dumnezeu sa schimbe El, Romania si oamenii ei. LA MULTI ANI intregii case regale.
    cu stima si consideratie
    GC

  10. 10 MAI 2009

    Majestăţii Sale
    REGELE MIHAI al ROMÂNIEI
    Palatul Elisabeta,
    Şoseaua Kiseleff 28, Bucureşti 011347

    Sire,

    Îndrăznesc să Vă trimit acest mesaj, cu intenţia de a Vă semnala un frumos proiect al unei companii din Iaşi – EDITURA COPOU din cadrul imprimeriei Laser Co. – Serimage. Patronii acestei firme au iniţiat proiectul de editare a unui album-monografie dedicat Palatului Culturii din Iaşi. Acesta va reuni numeroase imagini ale unor obiecte de mare valoare, istorică şi artistică, din patrimoniul muzeelor care fac parte din Complexul Muzeal Naţional „Moldova”, găzduit de Palatul Culturii din Iaşi. Specialiştii editurii menţionate au captat şi editat imagini de ]naltă calitate ale unor obiecte de artă din Muzeul de Arta, din Muzeul de Istorie a Moldovei, din Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii şi din Muzeul Etnografic al Moldovei. În raport cu unele publicaţii anterioare, dedicate colecţiilor de la Palatul Culturii, lucrarea „Descoperă Palatul Culturii din Iaşi. Dovezi ilustrate de artă, istorie şi civilizaţie” va include si imagini ale unor opere de artă şi alte obiecte din colecţii care nu sunt accesibile vizitatorilor (aflate în depozite). Astfel, albumul-monografie editat de doamna Letiţia Popa şi domnul Gabriel Popa va fi cea mai completa realizare editorială dedicată muzeelor din Palatul Culturii – Iaşi.
    Având în vedere aceste argumente dar – în primul rând – atenţia şi importanţa pe care au acordat-o toţi REGII României artelor, ştiinţelor, culturii şi istoriei României, realizatorii operei editoriale menţionate ar fi extrem de onoraţi dacă Majestatea Voastră ar binevoi să acorde, pe prima pagină, un cuvânt de deschidere din partea Majestăţii Voastre.
    Firma Laser Co. – Serimage şi Editura Copou Vă oferă o prezentare cuprinzătoare a lucrării care se află într-un stadiu avansat şi ar urma să fie efectiv lansată spre sfârşitul lui mai 2009.
    Cu cel mai adânc respect, al Majestăţii Voastre supus fidel,
    Dr. Alexandru Cărăuşu
    Preşedintele Mişcării pentru Regatul României – Iaşi

  11. milud says:

    N-am vrut sa va stric paranghelia, dar revin azi: ” … În fata acestei situatiuni, în deplina înţelegere cu factorii de răspundere ai tarii, constient şi de răspunderea ce-mi revine, consider ca instituţia monarhica nu mai corespunde actualelor condiţiuni ale vieţii noastre de Stat, ea reprezentând o piedica serioasă în calea desvoltarii României.
    În consecinta, pe deplin constient de importanta actului ce fac în interesul poporului roman, ABDIC pentru mine şi pentru urmaşii mei dela Tron, renunţând pentru mine şi pentru ei la toate prerogativele ce le-am exercitat ca Rege al României.
    Las poporului roman libertatea de a-şi alege noua forma de Stat. …”

    Mai stiti si alt temei legal in aceasta speta ? De Constitutia Romaniei ati auzit ? Stiti care e indatorirea principala a Presedintelui ?

  12. Bizovi Cezar says:

    Alteta Voastra,
    Va urmaresc cu interes orice aparitie atat la televizor cat si la radio.
    Cu fiecare discurs sau interventie mesajul Vostru devine mai plin de substanta si accesibil unei parti mai mari a electoratului roman.
    Efectul de pliere peste traumele si cutumele suferite zeci de ani de catre o masa importanta de oameni este mult mai calm,aderent si lipsit de o respingere involuntara(aici totusi ar mai trebui lucrat-scuzata-mi fie indecenta de a incerca sa va dau sfaturi) sau patologica(putem uneori sa o numim si asa) violenta.
    Desi cu intarziere doresc sa felicit Casa Regala cu ocazia zilei de 10 Mai si Aletei Voastre sa doresc succes,optimism si o inima mare si curata.

  13. DORINA says:

    Va doresc multa sanatate si mult succes in cele ce urmeaza. Poate se indura Domnul sa schimbe ceva si pentru cei care aseapta adevarata schimbare. DOAMNE AJUTA!

  14. 10 Mai Argeş: S-a pus piatra de temelie a noii catedrale regale

    Curtea de Argeş, 10 mai /Agerpres/ – Principele Radu şi Principesa Margareta au pus, duminică, piatra de temelie a viitoarei Catedrale Episcopale şi Regale de la Curtea de Argeş înălţată la iniţiativa Episcopiei Argeşului şi Muscelului cu sprijinul Casei Regale a României.

    Familia Regală a participat mai întâi la Sfânta Liturghie oficiată de Prea Sfinţitul Calinic, episcop al Argeşului şi Muscelului, după care a avut loc slujba de sfinţire a locului viitorului lacaş de cult cu hramul Sfânta Filofteia şi Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, care se va ridica în vecinătatea Mânăstirii Argeşului.

    ‘Astăzi se împlineşte gândul nostru şi al Majestăţii Sale Regele Mihai I de a se ctitori la Curtea de Argeş viitoarea catedrală episcopală şi regală. Aşa se va împlini tradiţia istorică a legăturilor dintre Biserica Ortodoxă Română şi Casa Regală a României’, a spus PS Calinic în discursul ţinut după punerea pietrei de temelie.

    ‘După 20 de ani de la sacrificiul românesc din decembrie 1989 şi la 60 de ani de aşteptare a Regelui Mihai, fondarea acestei noi catedrale episcopale şi regale va reprezenta pentru România un moment de întoarcere către ea însăşi, de întoarcere la demnitate, la mândrie, la împletirea armonioasă între democraţie şi libertăţi şi continuitatea românească atât de greu încercată în ultimele decenii’, a spus, la rândul său, Principele Radu.

    La ceremonia de punere a pietrei de temelie au asistat câteva sute de credincioşi.

    Ulterior, în Sala Manole a Palatului Episcopal, PS Calinic şi Principesa Margareta au semnat protocolul dintre Episcopia Argeşului şi Muscelului şi Casa Regală privind înălţarea catedralei.

    Conform proiectului, noua catedrală, care va fi şi necropolă regală, va avea în linii mari arhitectura Bisericii Domneşti de la Curtea de Argeş. În incintă va fi prevăzut un loc special amenajat, unde vor fi 12 locuri de înmormântare pentru membrii Casei Regale a României si episcopii Argeşului.

    În vechea catedrală episcopală de la Curtea de Argeş, ctitorită de Neagoe Basarab la începutul secolului al XVI-lea şi refăcută la sfârşitul secolului al XIX-lea, sunt înmormântaţi primii doi regi ai României, Carol I şi Ferdinand. În anul 2003, la Curtea de Argeş au fost aduse şi rămăşiţele pământeşti ale regelui Carol al II-lea, care au fost depuse într-o capelă din curtea mânăstirii. AGERPRES-FOTO PE FLUX/(George Onea)

  15. Adrian Halga says:

    Domnului milud (sau cum l-o chema),

    Grava eroare pe care dumneavoastra ati facut-o este aceea de a cita dintr-un act fals facut de comunisti. M.S. Regele Mihai nu a abdicat niciodata. Majestatea Sa a fost inlaturata in mod abuziv, prin santaj, de la conducerea statului.
    Republica despre care vorbiti este una care apartine irealului. Ea niciodata nu a fost proclamata!
    La viitoarele comentarii pe care le veti face va rog ca mai intai sa ganditi ceea ce scrieti si nu invers.

  16. milud says:

    PT Adrian Halga: sinteti intr-o grava eroare! Decretul 2301/30.12.1947 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 300 bis din 30.12.1947 si poarta semnatura lui Mihai I. De atunci Republica a fost proclamata in Romania. Dar nu va trimit asa departe, e de ajuns sa luati actuala Constitutie a Romaniei si sa cititi prima pagina. Daca gasiti si vreo referire la “Casa Regala a Romaniei” sau la “Principele Radu al Romaniei”, va rog sa ma anuntati si pe mine. La viitoarele comentarii e bine sa cititi inainte de a posta.

  17. TEEA says:

    Va urmarim agenda, opiniile si actiunile cu cel mai mare interes. In fiecare zi un gând bun pleaca din partea noastra in eter spre Alteţa voastra. Va dorim buna inspiraţie, în tot ce intreprindeţi, dar şi oameni aleşi în apropieere, de un real sprijin, si izbanda in aceasta lupta! Cred ca cea mai mare dificultate va fi aceea de-a duce o campanie curată, deschisa , pe strategii, pe programe si obiective într-o ţară în care fair play-ul a fost demult abandonat şi înlocuit cu intrigile, scenariile şi maculările de toate felurile . Cred ca ar trebui să aveţi echipe de oameni care să Vă sprijine şi promoveze în toate zonele, în toate oraşele. Oamenii sunt receptivi, sesizează valoarea şi calitatea, dar e nevoie şi de un anumit tip de persuasiune, de dialog etc.

  18. Nicolae Vasilescu says:

    Pentru d-l “milud”: Domnul Adrian Halga a fost politicos cu d=voastra. Incerc si eu sa ma port la fel, rugandu-va sa intrati intr-o biblioteca si sa investigati toate documentele istorice care vizeaza situatia Romaniei din perioada 45 – 47 si veti gasi, spre surprinderea d-voastra, o serie de informatii autentice care va vor schimba radical parerea – asta numai daca nu va incapatanati sa va mentineti atitudinea tendentioasa. Cat despre Constitutia la care faceti trimitere, sper ca nu ati uitat intrebarea care s-a pus in cadrul asa zisului referendum. Va rog sa nu mai incercati cu tot felul de invective, sunt de prisos!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52916404
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate