Interviul de la Radio Timişoara

Emisiunea: Cultura … la doi paşi, 28 aprilie, ora 17.30
Reporter: Lucian Pop

Reporter: Pentru început, daţi-mi voie Alteţa Voastră să vă adresez o întrebare, uşor naivă pentru unii, dar foarte realistă pentru cei mai mulţi dintre noi. În ce măsură, mai este posibilă schimbarea la faţă a României, aşa cum o dorea şi filosoful Emil Cioran, când constatăm că  România de astăzi s-ar regăsi mai bine în cartea „Pe culmile disperării” a lui Cioran?

Principele Radu: Cred ca are şanse mai mult ca oricând înainte pentru că sunt îndeplinite o bună parte dintre condiţiile pe care România nu le-a avut altădată. Una din ele este apartenenţa la o lume liberă şi democratică, garantată printr-o instituţie supranaţională care este NATO şi pe urmă Uniunea Europeană. De fapt ele nu sunt altceva decât puneri împreună de state care prin buna lor credinţă şi prin decizia luată în deplină cunoştinţă de cauză nu vor altceva decât să asigure stabilitate şi continuarea principiilor democraţiei şi libertăţii în partea aceasta de lume. Ori dacă ne uităm la mersul nostru istoric din epoca măcar modernă, dacă nu chiar mai departe, niciodată nu am avut o astfel de garanţie. Alianţele noastre militare au fost totdeauna temporare şi nu întotdeauna făcute cu Vestul. Ori acum este pentru prima oară când facem parte din cea mai puternică familie a naţiunilor libere. Singurul lucru care ar mai lipsi este de făcut ordine în propria ogradă; adică sistemul care alcătuieşte osatura României, sistemul instituţional, să fie şi el adus la standardele  ţărilor din care ne place să spunem că facem parte. Adică să avem în instituţiile publice criteriul profesionalismului, să avem etică, respect pentru cauza servită, nu respect doar pentru sine şi punerea Eu-lui înaintea pluralului Noi. Nu-i atât de greu de obţinut acest lucru, totul este ca felul acesta de discurs, felul acesta de valori să înceapă să populeze instituţiile, pentru că până una alta, grija societăţii româneşti, ca de altfel a tuturor societăţilor care au ieşit din totalitarism, a fost restabilirea democraţiei şi libertăţilor – acest lucru s-a făcut. Dar, nimeni nu s-a preocupat cu adevărat de felul în care arată instituţiile ţării. Acestea sunt organisme care răspund unui altfel de criterii şi criteriile profesionalismului, ale competenţei, ale măsurii, ale echilibrului, n-au preocupat cu adevărat pe nimeni. Nu există în legislaţie nimic legat de aceasta. Legislaţia încearcă să armonizeze diverse cadre de funcţionare a societăţii, dar nu există în Uniunea Europeană o lege care să te pedepsească fiindcă eşti egoist, de exemplu. Şi nici incompetenţa nu se pedepseşte, ea se sancţionează din când în când în societatea civilă, dar e atâta incompetenţă în societatea civilă astăzi, atâta egoism, atâta lipsă de viziune încât de ce ai cere societăţii în mare să aibă viziune dacă printre corifeii ei nu se găsesc oameni cu altruism şi cu viziune.

Reporter:  Aţi amintit de valori, am citit pe blogul dvs. documentul „România. O viziune pe 30 ani.”-care este şi titulatura unei asociaţii, de fapt. Dincolo de profunzimea şi aplicabilitatea acestei viziuni, afirmaţi la început patru valori fundamentale: spirit de răspundere, loialitate, generozitate şi puterea exemplului. Cât de mult din aceste valori se mai regăsesc astăzi în fibra poporului român? S-a schimbat ceva de la momentul în care cărturarul român Petre Ţuţea spunea că a dorit dintotdeauna să scrie o teză de doctorat cu tema „Aflarea în treabă ca metodă de lucru la români”?

Principele Radu: În România nu e nevoie de o astfel de lucrare de doctorat, fiindcă suntem toţi doctori în asta, nu mai trebuie să luăm vreo teză, fiindcă suntem perfecţi în aflatul în treabă. Dar, acum, lăsând gluma la o parte, cred că aceste valori se află în fibra societăţii româneşti. Ele, din păcate, au dispărut, din fibra elitei societăţii româneşti. N-aş vrea să facem confuzia între marele corp al societăţii româneşti, al organismului naţiunii române cu douăzeci şi două de milioane de suflete care păstrează măcar instinctiv sau undeva într-un fel de subconştient, într-un reflex anume aceste valori. De unde au dispărut ele este mai degrabă din instituţionalismul românesc şi din elita societăţii de astăzi care se complace într-un egoism şi într-o iresponsabilitate ce de multe ori li se pare că sunt virtuţi.

Reporter: Alteţa Voastră, cum veţi reuşi să păstraţi distanţa de politică astfel încât să nu deveniţi în sens plenar şi peiorativ,oarecum, un politician?

Principele Radu: Nefăcând-o. Stau foarte frumos departe de ea şi mă simt perfect aşa, pentru că ceea ce doresc eu să aduc în instituţia Palatului Cotroceni este un exerciţiu de statalitate, nu un exerciţiu de politică. Atâta vreme cât respecţi articolele şi aliniatele din Constituţie care se referă la rolul Preşedintelui nu e nicio problemă. Există atât de mult de performat în domeniul statalităţii şi al interesului naţional, nu este nevoie să iei calea altuia, este suficient să-ţi păstrezi calea ta. De altfel, răspunsul poate să vină şi în alt mod. În aceşti ultimi opt ani, în care am fost reprezentant special al Guvernului, niciodată nu am susţinut politica din acel moment al Guvernului, am susţinut interesul naţional românesc în prespectiva lui mare şi a mers. Dacă a mers aşa de ce să nu meargă din instituţia Preşedintelui României care este cu adevărat cea intitulată de Constituţie de Constituţie să facă acest demers. Aici s-ar aduna în sfârşit în mode fericit două căi: calea competenţei şi a profesionalismului pe care noi l-am dobândit în atâţia ani-familia şi calea instituţională, cea care-ţi permite în mod democratic, ales prin sufragiu universal să exersezi această funcţiune pentru un număr de cinci ani.

Reporter: Se vorbeşte foarte mult astăzi despre brandul de ţară. Specialistul în branding, Wally Olins spunea că: „ Nicio ţară nu va fi capabilă să ignore felul în care o vede restul lumii.” Se reduce totul la imagine, la eterna diferenţă dintre aparenţă şi esenţă?

Principele Radu: Nu, nu, bineînţeles că nu se reduce. Numai că o ţară este capabilă să-şi formeze propria emblemă, fiindcă, de fapt aceasta înseamnă brand, înseamnă o emblemă pe care o dobândeşti printr-un exerciţiu de marketing.Pentru ca să poţi avea o emblemă trebuie tu să ştii întâi cine eşti.Ori noi nu ştim cine suntem. Această paranteză de patruzeci de ani nu a distrus doar instituţional România, ci şi identitar, şi una a mers împreună cu cealaltă. S-a discutat ani de zile la noi, toată copilăria şi tinereţea mea, s-a vorbit despre momentul 30 decembrie ca despre momentul când în 1947, monarhia a fost înlocuită cu republica  sau o lume relativ liberă, cât mai era, s-a transformat într-o dictatură de tip comunist. Dar, nimeni nu spune că în afară de aceste două fenomene care sunt reale, s-a mai petrecut şi un al treilea pe care l-aş pune de fapt pe primul loc, ca gravitate. Anume faptul că statalitatea românească a fost înjunghiată; în acea dimineaţă s-a băgat un cuţit în spatele instituţiei statului, fiind înlocuită pentru un număr de patru decenii cu o grupare care răspundea unor interese personale. Întâi, intereselor unor grupuri din afara ţării, pe urmă intereselor de familie. Ori, în aceste condiţii ce este mai grav, faptul că se schimbă o formă de guvernământ cu alta sau este mai grav faptul că naţiunea şi-a pierdut instrumentul cel mai important pe care îl are ca să se deosebească de o grupare de oameni puşi împreună, adică statul. Aici nu s-a făcut foarte mult după 1989; s-a făcut democraţie, s-au produs libertăţi, s-au făcut paşi pe calea prosperităţii şi s-a obţinut o anumită stabilitate din punct de vedere economic, legislativ, administraţie locală ş.a.m.d. Dar, ideea de instituţionalism n-a fost servită, nu s-a pus omul potrivit la locul potrivit, s-a profitat de scaunul avut pentru a aservi nu pentru a servi şi acest lucru trebuie să se termine acum, în 2009, pentru a putea în sfârşit duce la bun sfârşit ceva. Altminteri, România va arăta ca un şantier cu absolut toate fronturile deschise  şi niciodată înschise. Un permanent, etern şantier, ca la Meşterul Manole unde ziua se construieşte şi noaptea se năruie.

Reporter: „Găsim în tineri, spuneţi excelenţa voastră, o forţă capabilă de a determina progresul şi recunoaşterea României; de aceea le susţinem aspiraţiile. Este cea mai puternică resursă a României în următorii 30 ani.”  Acum, Alteţa Voastra, tinerii sunt recunoscuţi pentru entuziasmul lor, dar pot uimi de multe ori şi prin scepticismul lor. Dincolo de această declaraţie, Alteţa Voastră, cum îi răspundeţi unui tânăr care vă scrie pe blog că se pregăteşte să plece din ţară la studii în speranţa că nu se va mai întoarce?

Principele Radu: Îi doresc drum bun şi îi doresc să-şi servească vocaţia şi ţara în cel mai bun mod posibil. Aţi pus de fapt mai multe întrebări, dacă-mi daţi voie am să încep cu prima. Tinerii nu sunt sceptici, ei sunt critici, e o diferenţă importantă. Nu idealismul este ceea ce le lipseşte, ce le lipseşte este certitudinea că între visele lor şi realitate există o distanţă mică. Dacă ei sunt incerţi şi li se pare că distanţa e prea mare aleg Parisul, Londra, Rio de Janeiro, Seul ş.a.m.d. Când tânărul din societatea românească face aceasta tu ce poţi să-i spui? Că n-are dreptate? Nu. Tu trebuie să te întrebi de ce o face, să găseşti cauza acestei încercări de evadare, să vezi care este diferenţa între idealul lui şi realitatea oraşului lui Mărăşeşti, Adjud, Vaslui, Bârlad, şi atunci dacă vezi cum arată Huşi sau oraşul Victoria sau oraşul Corabia şi te duci la facultatea lui de la San Francisco unde s-a dus o să înţelegi imediat de ce a plecat acolo. Nu v-a trebui să comiţi ipocrizia să te întrebi, vai, dar oare de ce a plecat? De ce a plecat? A plecat pentru că nu vrea să-şi irosească viaţa şi pentru că vrea ca vocaţia lui, familia lui, viitorul lui, norocul lui, să nu fie ştirbite. Acum, românul îşi poate servi ţara din orice poziţie şi din orice colţ geografic. Adică, de ce să cred eu că Placido Domingo nu face cinste Spaniei stând la New York, cine poate să-i ceară lui Monserat Caballe sau Angelei Gheorghiu să stea la Rădăuţi? Ca să fie patrioată? Păi ea face mult mai mult pentru România dacă va cânta la Covent Garden sau la Metropolitan Opera House, dar nu toată lumea-i Angela Gheorghiu. Alţii sunt anonimi, dar sunt oameni de importantă vocaţie tehnică, ştiinţifică, culturală; fiecare are locul lui. O parte din ei, puţini, nu se vor întoarce, o parte din ei se vor întoarce dacă vor găsi aici răspuns la întrebările lor şi societatea, însăşi, este răspunzătoare de răspunsul la aceste întrebări. Eu găsesc că dacă dumneavoastră luaţi, nu Timişoara, fiindcă, Timişoara este o metropolă, dar luaţi un oraş de 50 000 de locuitori, 40 000 cum este Lugojul, de exemplu. Câtă lume din acest oraş, din comunitatea locală, se simte responsabilă de accesările de fonduri, de atragere de investitori, de promovarea imaginii oraşului în afară: primarul, câţiva consilieri şi trei ziarişti. Dar ce părere aveţi de restul celorlalţi de 40 000 de oameni care nu sunt nici în Italia, nici în Spania, care au internet, care au minte, care au imaginaţie, ei de ce nu se simt responsabili pentru locul lor? De ce să nu facă elevul de 18, 19 ani de la Liceul Teoretic sau de la Colegiul Naţional un proiect de dezvoltare europeană? Ce îl împiedică? Curajul, încrederea, inspiraţia de a o face. Nu-i spune nimeni că el poate muta munţii din loc. Rolul unei instituţii cum este cea supremă în stat, este un rol şi de exemplu personal, de însufleţire, de inspirare, de încurajare a celorlalţi. Şi aceasta este ceea ce voi face după 15 decembrie.

Reporter: Primiţi foarte multe mesaje în fiecare zi, şi pe internet, dar şi prin întâlnirile, de genul celei de astăzi de la Timişoara. Vă întreb Alteţa Voastra, care este cuvântul de ordine, lait-motivul mesajelor pe care le primiţi din partea românilor?

Principele Radu: Entuziasmul, inspiraţia, nerăbdarea şi frenezia, în sensul bun al cuvântului. Am cunoscut bine România acestor ultimi opt ani. Am mers împreună cu Principesa tot timpul în comunităţi şi totuşi nu am crezut, până la data anunţării candidaturii că există în stare latentă o cantitate atât de mare de energie, atât de mare de entuziasm, atât de mare nevoie de a reaşeza lucrurile, de a face o Românie altfel…Nu în sensul unei alternative de la ceea ce este acum, ci în sensul unui alt model, al unui altfel de instituţionalism. M-a surprins în mode nespus de plăcut, faptul că România era mult mai pregătită de acest fel de pas înainte decât am crezut noi atunci când după o lungă cumpănire am făcut-o.

Reporter: Cum arată România dumneavoastră sau cum ar arăta?

Principele Radu: Demnă, mândră, cu fruntea sus, cu o puternică prezenţă în străinătate şi cu ordine şi măsură şi bun simţ înăuntru.

Reporter: Deci aici putem căuta brandul de ţară?

Principele Radu: Mai întâi să ne găsim pe noi, să ne uită în oglindă, să înţelegem cine suntem, că nu mai înţelegem, am uitat, şi când o să fim conştienţi de faptul că reprezentăm ceva atunci ne vom găsi şi emblema pe care să ne-o punem.

Reporter: Care crezul, deviza, valorile după care vă călăuziţi în viaţă?

Principele Radu: Cel mai bine le-a sintetizat Carol I: „Prin noi înşine”.

10 comentarii

  1. V.M. says:

    5.05.2009

    Fulgi de porumb!

    Fulgi explodati
    Din sechestrul crud al foitei
    Palide… reci…

    Proteina incalzita si metamorfozata
    In volume albe…
    De flori imponderale…

    Ai scapat de ‘ntuneric,
    de frig,
    de ‘nchisoare…!

    Respira la soare
    prin toate fatetele tale.

    Bucura-te de forma prezentului
    care
    respira libertatea prin microscopice porti!!!

    Viorica

  2. Cosmin says:

    Alteta, vad in discursul Altetei Voastre acel mesaj pe care tinerii il cauta. Exista asa o mare predispozitie catre voluntariat, dar, in Romania, pana si voluntariatul a fost manjit. Nu mai este voluntariat in slujba a ceva. Ci in slujba a cuiva.
    Putine sunt ONG-urile si asociatiile care lucreaza cu voluntari si care au independenta politica. Va spun sincer, tineretul are ororare de politica. O vedem ca fiind plictisitoare, extrem de costisitoare si aproape total contra-productiva. Si nu pentru ca asa este politica in general, ci pentru ca asa este politica la noi.
    Ma uit cu admiratie la tari cu democratii consolidate, in care partidele politice functioneaza ca rotitele unui ceas. Strans legate intre ele, verificandu-se permanent unele pe celelalte dar conlucrad si realizant, impreuna, functionalitatea intregului mecanism. La noi, partidele nu pot convietui. Chiar se merge pe o conceptie de genul “ori guvernez ori mor cu ei de gat”, sau cel putin asa se vede scena politica prin prisma tineretului.
    Suntem teribil de obositi si de plictisiti. Ne uitam cu mihnire dar si o oarecare compasiune catre aceste “fiare insetate de sange” ale scenei politice. Si nu compasine din slabiciune. Ci pentru ca tineretul, cel putin asa cum am ajuns sa-l cunosc eu, este mult mai matur, pe alocuri, decat insasi clasa politica, si judeca lucrurile foarte transant.
    Putine sunt lucrurile care mai pot trezi acest “gigant adormit” care este tineretul. Dar, cum ne-au demonstrat si fratii si surorile noastre de peste Prut, tineretul poate fi trezit. Trebuie ceva care sa motiveze. Iar tineretul, va spun, poate fi trezit de “răspundere, loialitate, generozitate şi puterea exemplului”. De aceea ma alatur misiunii Altetei Voastre.
    Vedem, de 60 de ani, ce inseamna “presedintele ales politic”. Nu cred ca la presedintie mai trebuie sa avem un vot pentru o ramura politica sau alta. Cred ca presedintele trebuie investit cu votul componentelor societatii. Un presedinte politic, ales pe criteriu politic, va servi, in continuare, acel compartiment politic. Un presedinte independent, care are votul medicilor, al dascalilor, al functionarilor, al inginerilor, al avocatilor, al tinerilor, al pensionarilor s.a.m.d., va servi, fireste, intereselor tuturor acestor brate ale societatii. Votul politic poate fi dat unui partid care azi e, maine nu mai e. Votul despre care eu vorbesc este un vot de perspectiva, este votul acordat unui proiect national, de lunga durata. Nu unul politic, de 4 ani. Ci unul care sa reprezinte investitia societatii in viitor.
    Cu aceeasi stima si entuziasm crescand.

  3. Anca-Maria B. says:

    Monseigneur, va multumim…!

    Anca-Maria

  4. ROMEO TARHON says:

    PLANETA (BĂSESCU) LA CONTROL…

    (NATIUNEA nr.507, ROMEO TARHON)

    După câteva averse intempestive de guvernare precpitată cu descărcări sociale şi ploi abundente de ordonanţe şi legi de modificarea a legilor răsmodificate, de vijelii cu vitejii de îngheţări ale veniturilor şi cu crivăţ pseudoantibirocratic, de rafale forfetare şi spulberări de firme şi aşa infirme, şi după isteria arestărilor epocale (!) – un fel de tuse măgărească (şi junghi…) de oftică şi orgoliu a aparatului respirator-transpirator intern al …internelor şi justiţiei, iată, vremea şi vremurile politice s-au mai limpezit, pesedeaua şi pedele(ş)ul s-au mai răzbunat, resemnat şi calmat iar în ţară înfloresc câmpiile, ceru-i ca oglindaaa(!), preşedintele parcă a intrat în repaus vocal, foniatric şi mediatic…Liniştea dinaintea furtunii, o furtună într-un pahar cu apă… De ploaie…
    Nici de Paşte nu a fost atâta linişte în ospiciul politic românesc unde psihiatrii stau în cămaşă de forţă şi sunt supravegheaţi în saloane şi pavilioane izolate iar nebunii sunt liberi, în halate imaculate, prescriu reţete pentru criză şi se joacă de-a doctorii cu sănătatea mentală a unei naţiuni de pacienţi abandonaţi, săraci, manipulaţi, prostiţi şi prosternaţi, prost trataţi, abuzaţi, disperaţi… O criză generalizată în liniştea înşelătoare de dinaintea alegerilor europarlamentare şi cotrocezidenţiale. E mai cald şi au ieşit oamenii la iarbă, la halbă, la botezurile, cununiile, parastasurile, pomenile şi pomenirile electorale unde politicienii oferă generoşi gogoşi, circ şi (des)cântece de ducă sau apucă…, a început sezonul călătoriilor şi promenadelor traseiştilor în interes de campanie, în ţară la ţară, la munte şi la mare în orice-mprejurare(!)…Se benchetuieşte, se grătăreşte(!), se (ne)cinsteşte, se ciocneşte, se primeşte…Se emite, se trimite, se promite, se permite, se comite…Se minte cuminte, naţional, tradiţional şi (i)raţional, fără jenă, fără genă…Scribişoroii şi mercenăraşii trusturilor de presă presează şi prestează precum marii meşteri mari, calfe şi zidari (!) …Meşteresc, demolează, demitizează, desfiinţează, re-zidesc şi tencuiesc noi faţade, noi edificii şi monumente de minciună şi propagandă, la comandă, după voia şi nevoia mogulilor care iar au fraternizat împotriva Băsescului – marea lor ameninţare, duşmanul de dodii şi zodii pe care nu îl iartă pentru că nu s-a lăsat suspendat-demis ca lecţie de corecţie, de forţă şi putere atotmogulică. Au pierdut ei o luptă dar nu şi războiul care vine, vine, vine(!) la toamnă…De ce oare, precum mioara înainte de baladă (sau tăiere) de o vreme încoace, preşedintele tace (exact ce nu îi place) după ce şi-a eclipsat(!) satelitul artificial guvernamental (pământiu şi bocciu…) şi ca o adevărată planetă-tată(!) în jurul căreia trebuie să se învârte toate, de la asteroizii centurii Geoană până la lunile din jurul supernovei Patriciu, ca şi râul, ramul, tot ce mişcă-n ţara asta(!), dar şi dincolo de Prut, de Jiu şi Trotuşi (!), totuşi…, trebuie să graviteze după el, Băsesculosul?!…Să nu uităm, proletari din toate ţările (uimiţi-vă!), trecem printr-o severă criză economico-financiară, cea mai originală şi geni(t)ală inventată după izbucnirea unei îndelungate şi devastatoare crize morale în lume şi mai ales între Carpaţi, la poale de munte(!)… Un colaps financiar trece, se rezolvă cumva în câţiva ani. Un colaps moral abia dacă trece după trei generaţii, cu măsuri draconice, cu oameni noi şi cu legi noi. Dacă acolo, sus, în sferele cereşti de pe pământ(!) au decis „zeii” atotputernici să ia planeta la control şi să hotărască schimbarea şi o altfel de mişcare de rotaţie şi revoluţie în sistemul planetar, atunci va fi întocmai şi nu se vor putea împotrivi nici pământu`, nici Vântu, Voiculescu, Băsescu, Talpeş, Patriciu sau…alt serviciu, cum nici electoratul a cărui conştiinţă este sus-pusă dar supusă permanent sugestiei colective, prelucrării şi inducţiei în masă…Întreaga omenire se află de câteva luni (de zile!) în război, şi nimeni nu ştie, în cel mai modern război mondial, unul imperceptibil, psihotronic, imprevizibil. Nu ştim dacă va mai urma şi un război mondial religios, armaghedonic, apocaliptic…
    Un neaşteptat P.S.: Aflu acum, duminică, din media cea de toate ştirile, la cald, faptul că, aflat la Sâmbra Oilor în Maramureş, la o baie de …ovine, deranjarisit de sâcâiala unui scrib (cam) fără „jenă-genă”, Băsescul nostru cel de toate surprizele a luat în coarne jurnaliştii: „De ce politizaţi tot? Aşa v-a cerut Vântu?”

  5. Vilhelm K. says:

    Excelenta!

    Am urmarit multe din emisiunile Tv la care ati participat.
    Pe aceasta cale as dori sa va urez toate cele bune si mult succes in campania electorala si in viata de zi cu zi.

    La alegerile prezidentiale din anul acesta va voi vota, avand convingerea ca tara asta are nevoie de schimbari majore.

    Cu toata stima,
    Vilhelm K.- cetetean roman de nationalitate maghiara

  6. 16:09 Principele Radu, la întâlnire cu elevii

    Bucureşti, 5 mai /Agerpres/ – Principele Radu i-a îndemnat, marţi, pe elevii veniţi în vizită la Palatul Elisabeta, să-şi păstreze şi să-şi urmeze idealurile pe care le au. ‘Trebuie să vă urmaţi idealurile în care credeţi. Nu vă împiedică nimeni să construiţi România pe care o vreţi. Nu-i lăsaţi pe ceilalţi să v-o ia!’, a spus principele.

    Principele Radu s-a întâlnit, marţi după-amiază, cu un grup de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a de la liceele ‘Carol I’ din Feteşti, judeţul Ialomiţa, şi ‘Dimitrie Ghica’ din Comăneşti, judeţul Bacău.

    Cei aproximativ 50 de elevi au discutat cu principele despre aspiraţiile lor şi provocările cu care se confruntă, despre candidatura sa la alegerile prezidenţiale şi modul cum pot schimba împreună, în bine, societatea românească.

    Principele Radu le-a spus tinerilor că în oraşele din care vin există o societate care a rămas în urma viselor elevilor ‘mai tineri chiar decât democraţia noastră, redobândită în decembrie 1989’.

    Subliniind că rolul lor în scrierea prezentului României este unul covârşitor, Alteţa sa i-a sfătuit pe elevi să facă ‘trecerea de la teorie la practică’, prin accesarea de fonduri europene, prin acţiuni asociative.

    ‘Sunteţi cei mai importanţi pentru prezentul României’, le-a mai spus principele Radu tinerilor.

    Întâlnirea de la Palatul Elisabeta este urmare a invitaţiei adresate de principe cu prilejul vizitelor pe care le-a efectuat la Feteşti şi Comăneşti, la începutul acestui an. AGERPRES/ (Daniel Popescu)

  7. LUCIAN DORU says:

    Alteta, am urmarit emisiunea de la Antena 3 din aceasta seara, 05.05.2009 si imi doresc enorm sa reusiti. Sunteti personalitatea de ca Romania are nevoie sa fie condusa acum, in al 12-lea ceas. Suntem datori, noi romanii, fata de inaintasii din familia regala care au facut atat de multe pentru aceasta tara. Sa dea Dumnezeu sa traim si sa vedem o Romanie Demna, o Romanie Respectata si de ce nu o Romanie Invidiata pentru realizarile ei. Pentru asta trebuie sa vina la vot nehotarartii si tinerii care nu au votat pana acum, cei care au 18 – 19 ani. Ce facem cu votantii traditionali liberali a caror voturi se vor duce la Dl. Crin Antonescu? Pentru binele tarii, liberalii ar trebuie sa ia o decizie: sa voteze pe Alteta sa, Principele Radu. Dumnezeu sa va ajute Alteta!

  8. Viorica says:

    Permite-ti executarea unui mic amendament la comentariu nr. 1:

    ….. flori imponderale…

    Ma scuzati! Va multumesc!
    Autoarea

  9. constantin says:

    alteta,IERTATI-MI EUFORISMUL d-ZEU A FACUT MINUNEA SI NE-A ADUS UN PRESEDINTom,VORBASC LA PREZENT PENTRUCA,SA STIE ALTETA VOASTRA ,CA MULTI,MULTI ROMANI VOR MERGE LA VOT

  10. constantin says:

    Am grsit tastarea ,iertati-mi ortogrfia ,de emotie.

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54882385
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate