Odorheiu Secuiesc si Cristuru Secuiesc

Ieri, 29 aprilie, in a doua zi a vizitei, am trecut in judetul Harghita si am poposit in Odorheiu Secuiesc. Este o asezare urbana de 39.000 de locuitori, cu o majoritate maghiara de 96%. Am vizitat orasul in urma cu sase ani, dar locul s-a schimbat, in acest rastimp, destul de mult. Mi s-a spus ca, aici, oamenii au un spirit practic, o initiativa economica si un imbold pentru conectarea cu lumea remarcabile. Se vede acest lucru. Strada principala, ca si piata orasului si locurile centrale sunt pline de farmec, casele sunt, in buna masura, renovate, arhitectura veche este restaurata, iar cladirile istorice precum primaria, muzeul, biserica reformata, biserica catolica, biserica franciscana sunt opere de arta.

1133.jpg

Ajutati de primavara stralucitoare si calda care s-a “instalat” in aceste locuri, am fost fericitii calatori intr-o asezare care ar merita sa aiba sute de mii de turisti pe an. Exista un birou de turism, care ofera infomatii bine documentate despre oras. Turistii sunt insa in numar mic deocamdata, provenind mai ales din Ungaria. Aria, desigur, s-ar putea largi, mai ales ca exista o intreaga tânara generatie de intreprinzatori care pot schimba destinul orasului in 5-10 ani.

276.jpg

Am vizitat primaria, unde domnul primar a avut generozitatea de a ne invita si a purta o discutie scurta, dar cuprinzatoare, despre perspectivele de dezvoltare ale urbei.

Ca de fiecare data, am luat loc pe scaunele unei cafenele, alaturi de ziaristii locali si corespondentii pentru presa centrala, cu care am vorbit timp de o jumatate de ora despre proiectele de dezvoltare din aceasta regiune.

440.jpg

Am reluat gândurile de ieri, afirmând ca locul este prea bogat si prea daruit de Dumnezeu pentru a continua sa ramâna neconectat la restul României, la regiunea europeana si la continent, in general. Salariile in aceasta zona sunt cu 30% mai mici decât in restul tarii, ceea ce este inexplicabil. Continui sa cred ca asezarea secuilor a fost tratata iresponsabil, prin excesiva politizare si prin confiscarea prezentului acestor oameni cu teme si idei, cu interese si tendinte care nu aveau nici o legatura cu viata lor de zi cu zi.

623.jpg

Voi cere consilierilor mei, specialisti in domeniul economic, elaborarea unui proiect care sa aiba precedent in Uniunea Europeana, sa fie acceptabil normelor continentale, dar care sa fie aplicabil in mod special in aceasta regiune a României. L-am numit “autonomie economica”, un termen care vrea sa spuna ca libertatea cetateanului european, in oricare segment din harta Uniunii Europene, se bazeaza pe incredere, respect, energie creatoare, pe conectare cu lumea, pe dreptul de a produce prosperitate si pe dreptul de a consolida propria comunitate, asigurându-i continuitate.

717.jpg

Am vizitat biserica ortodoxa de pe strada mare, unde parohul, un preot tânar, si sotia lui m-au primit, in mijlocul enoriasilor, cu mare caldura. As vrea sa revin aici, pentru a participa la o slujba de duminica, in mijlocul putinilor români care locuiesc aici.

Ma voi reintoarce la Odorheiu Secuiesc. Am fost cucerit de amabilitatea si de bunul simt al oamenilor, de justa masura cu care privesc viitorul lor si proiectul institutional pe care doresc sa-l construiesc, in urmatorii cinci ani, prin candidatura la alegerile prezidentiale din acest an.

819.jpg

Cristuru Secuiesc este o asezare mai mica, de doar 12.000 de locuitori, iar primarul orasului nu a putut fi prezent la intâlnirea cu mine, fiind chemat in alte indatoriri. Am vizitat orasul, mergând pe strazile principale si stând de vorba cu oamenii. Am intâlnit aceeasi bunatate, dorinta de a dialoga, de a fi conectat cu ceilalti, de a fi asemenea lor, celorlalti.

352.jpg

Si Cristuru Secuiesc poate sa se dezvolte frumos in domeniul turistic, al intreprinderilor mici si mijlocii, in domeniul cultural si, mai ales, sa-si consolideze patrimoniul arhitectural.  Traditiile, mai ales in domeniul mestesugaresc, in cel agricol sau al micului comert, sunt extraordinar de bogate si reprezinta astazi, in Europa, o sursa inepuizabila de interes.

98.jpg

Am venit, dupa-amiaza, la Miercurea-Ciuc, orasul capitala de judet, unde voi incepe vizita astazi. De cu seara, am iesit pe strazile principale, intâlnindu-ma in mod informal, simplu, cu oamenii. Am fost in acest municipiu de alte doua ori, in ultimii sase ani. Astept cu placere vizita, care va cuprinde un numar amplu de intâlniri.

24 comentarii

  1. 16:20 Principele Radu: Zona Secuimii a fost tratată cu iresponsabilitate

    Odorheiu Secuiesc, 29 apr /Agerpres/ – Principele Radu al României, aflat într-o vizită în judeţul Harghita, consideră că această zonă a fost izolată până acum şi a fost tratată cu iresponsabilitate şi egoism.

    Principele s-a aflat, miercuri, în municipiul Odorheiu Secuiesc, unde a avut întâlniri cu autorităţile locale şi a vizitat câteva obiective culturale şi economice din oraş.

    El a afirmat că zona, care dispune cu potenţial economic şi uman deosebit, a fost exploatată în mod politic şi a fost tratată cu iresponsabilitate şi egoism.

    ‘Zona Secuimii a fost exploatată în mod politic, discuţiile au fost îngustate pe rivalităţi şi interese şi pe orice altceva în afara potenţialului zonei şi aşa s-a ajuns la izolare. Contrastul dintre materialul uman şi potenţialul natural este puternic, zona a fost tratată cu iresponsabilitate, egoism şi mai întotdeauna iraţional’, a afirmat principele Radu.

    În opinia sa, a venit timpul ca, după 20 de ani, ‘acest teritoriu să fie conectat la lume, pentru că libertatea se măsoară în prosperitate’.

    Principele Radu a anunţat că va gândi şi propune un model economic special pentru această zonă, fiind de părere că autonomia economică este sursa celorlalte libertăţi.

    ‘Nu este posibil ca în această zonă salariile să fie cu 30 la sută mai mici ca în restul ţării, când ar trebui să fie cu 400 la sută mai mari, ţinând cont de potenţialul pe care-l are. M-am hotărât să propun un model economic special pentru această zonă, un model de autonomie economică, care este sursa celorlalte libertăţi’, a precizat principele.

    El a avut numai cuvinte de laudă la adresa comunităţii maghiare, despre care a spus că este ‘o comunitate unită, cu spirit gospodăresc, un model european’ şi este de părere că frustarea celor din zonă ‘ţine de izolarea zonei, de faptul că oamenii au fost trataţi nedrept’.

    Principele Radu al României şi-a cumpărat, ‘ca amintire’, dintr-un magazin din Odorheiu Secuiesc o cravată roşie şi apoi a mers la un chioşc de ziare şi a cumpărat cotidianul local ‘Udvarhei Hirado’, singurul care se mai afla pe tarabe la acea oră.

    Tot miercuri, principele a vizitat şi oraşul Cristuru Secuiesc, urmând ca joi să se afle în municipiile Miercurea Ciuc şi Gheorgheni. AGERPRES/(Gina Ştefan)

  2. Cititi pe situl http://www.opritiminciunile.ro/ cum au fost manipulate de catre câteva surse de presa rezultatele sondajelor recente, privitoare la Principele Radu

    http://www.opritiminciunile.ro/

  3. RazvanPascu.ro says:

    Oare deja a inceput razboiul sondajelor?

    Cine se teme de Radu Duda? Comenteaza si tu pe http://razvanpascu.ro/2009/04/26/de-ce-imi-place-printul-radu-duda

    http://www.RazvanPascu.ro

  4. ANNA says:

    30.04.2009
    Israel

    Buna ziua pentru toti care sunt implicati in aceasta… cruciada!

    Astazi as vrea sa va transmit sa nu da-ti prea multa importanta
    tuturor sagetilor otravitoare care sunt indreptate asupra succesului nostru!
    Energiile si timpul de pret de care se dispune trebuiesc
    dramuite cu eficienta maxima zilnic!

    Doamne ajuta!
    Anna, Israel

  5. VM says:

    ARP RADU,

    Este proverbiala afinitatea maghiarilor pentru ordine, frumos si calitate…

    Nu au cum sa nu imbratiseze ideile noi pe care le promovati;
    alternativa unica care poate sa genereze o convietuire pasnica.
    Istoria a demonstrat existenta unitatii in diversitate.

  6. Ionut(NightWolf) says:

    Superb orasul Odorheiul Secuiesc, foarte frumoasa arhitectura au cladirile, e plin de cultura acel oras.

    Foarte mare pacat ca noi aici in sud si est am cam distrus centrele istorice prin constructia de vile maneliste si blocuri comuniste chiar in centrele istorice.

    Trebuie cineva ca Principele Radu la carma tarii sa stopeze uciderea culturii, si asa noi cei din sud si est nu prea mai avem dreptul sa ne zicem europeni din cauza ca ne-am distrus centrele istorice, tocmai asta ii diferentiaza pe europeni de restul lumii, cultura din centrele istorice.

    Sper ca Principele Radu sa ii invete pe romanii acet lucru, eu incerc tot posibilul sa ii educ in directia asta prin realizarea unor video clipuri cu centrele istorice si la toti prietenii le zic de treaba asta, iar plimbarile prin oras incerc sa fie cat mai des prin ce a ramas din centrul istoric.

    Sper ca Principele sa ne delecteze si cu niste poze din Miercurea-Ciuc, de-abia astept.

  7. Letitia Pop says:

    Daca doriti sa fiti voluntari, sa colaborati, sa sponsorizati sau doar sa sustineti campania electorala a Altetei Sale Regale Principele Radu, va rog sa trimiteti un e-mail cu detalii si date de contact la adresa letitia.pop@palatulelisabeta.ro , sa sunati sau sa trimiteti sms la numarul de telefon 0743 793 757. Va multumim tuturor !

  8. Horia C. says:

    Buna seara si sarutmana !
    Pot primi un nr. de cont in care sa depun o modesta dar inimoasa sponsorizare, pentru campania prezidentiala a Altetei Sale Principele Radu,din partea mea si a sotiei ?
    Cu toata stima,
    Horia C. – pensionar

  9. Ionut(NightWolf) says:

    Citat:

    “”Cititi pe situl http://www.opritiminciunile.ro/ cum au fost manipulate de catre câteva surse de presa rezultatele sondajelor recente, privitoare la Principele Radu

    http://www.opritiminciunile.ro/ “”

    Ce a facut Basescu si compania cu acel sondaj are 2 taisuri pt ca atunci cand un sondaj obiectiv va fi facut public, toata lumea va fi surprinsa de cat de multi il vor vota pe Principele Radu, toate televiziunile obiective vor vorbi despre asta, despre ascensiunea Principelui Radu in intentiile de vot.

    Pana si in Republica Moldova sondajele au fost corecte insa nu si rezultatele alegerilor, asta ma pune pe ganduri cat va fura Basescu si compania la alegeri.

    Vom face revolutie daca se va fura, in noiembrie vom avea inca o revolutie romaneasca.

  10. Horatiu C. says:

    Bună ziua,

    aţi putea posta şi filme din locurile pe care le vizitaţi?

    Vă mulţumesc şi vă doresc succes.

    Aveţi votul meu şi voturile multor apropiaţi de ai mei.

  11. Dumitru P. says:

    As dori foarte mult sa castigati presedintia Romaniei Principe,dar tare ma tem ca poporul roman iubeste campania electorala in care se injura,se murdareste,se jigneste se hahaie asa cum face actualul presedinte.Mi-e teama ca vor urma tot felul de murdarii in care va fi implicata si Casa Regala pe care eu o iubesc foarte mult si n-as dori sa sufere.Recunosc ca optiunea d-voastra de a candida m-a bulversat si mi- rasturnat putin valorile pe care le aveam in mintea mea. Dar Sfanta Scriptura spune ca nici un conducator nu ajunge la conducerea unui popor fara voia lui Dumnezeu,spun si eu faca-se voia Domnului,El sa ocroteasca poporul roman ,Casa Regala si tot ce veti intreprinde in demersul Vostru. Amin.

  12. mara says:

    Alteta Voastra,
    Am auzit ca maine veti vizita Brasovul si pentru a sta de vorba cu brasovnii in Piata Sfatului, ar fi o deosebita placere pentru mine sa va pot intalni iar.Va rog daca puteti sa-mi spuneti o ora aproximativa la care veti fi acolo.
    Va multumesc si va doresc o zi placuta!
    Mara

  13. Un admirator says:

    Va doresc succes in sinuoasa “lupta” a alegerilor prezidentiale!Cu respect!

  14. Vineri, 1 mai, Principele Radu al Romaniei, primul candidat la alegerile prezidentiale, va vizita Brasovul, in cadrul programului “Orasele Romaniei”, destinat dezvoltarii comunitatilor locale ale tarii noastre.

    La ora 9.30, in sala Postavaru a hotelului Rina din Poiana Brasov, Principele Radu va deschide cea de-a treia editie a programului Leadership School, scoala de leadership organizata de LEADERS Romania sub Inaltul Patronaj al Altetei Sale Regale.

    Sprijinul pe care Principele Radu il ofera incepand din anul 2008 organizatiei LEADERS Romania se inscrie in seria actiunilor prin care Alteta Sa Regala promoveaza notiunea de leadership si incurajeaza tinerii sa se implice in viata publica.

    Pe durata a 5 zile, scoala de leadership ii va expune pe tinerii cu potential unui continut divers, atat academic, cat si neconventional, furnizat de lideri actuali din mediul de business si cel institutional, din societatea civila precum si din arta si sport.

    Intre orele 11.00-13.00 Principele Radu se va intalni cu brasovenii in Piata Sfatului, la Galeriile Corona, in cadrul reuniunii ”Brasovul vorbeste, Principele Radu asculta”.

    Evenimentul face parte din seria intalnirilor informale pe care Principele Radu le va avea cu cetatenii in orasele pe care le va vizita in 2009. Principele Radu considera aceste reuniuni ca fiind esentiale pentru a afla preocuparile, sperantele si asteptarile romanilor intr-un an dificil. Aceste intruniri vor continua si in alte orase si se vor desfasura in locuri publice, neconventionale, incurajand participarea tuturor celor care doresc sa discute cu Principele Radu.

    Evenimentele mentionate ale vizitei sunt publice, accesul presei fiind liber. Va asiguram de intregul nostru sprijin in stabilirea declaratiilor sau a interviurilor.

    Contact:
    Cristina Parii, Asistenta Principelui Radu, tel 0756 087 702, cristina.parii@palatulelisabeta.ro

  15. Tom C. says:

    Majestate, mă bucur că m-aţi onorat, acceptând să vă fiu prieten şi vă asigur de tot respectul şi simpatia mea ! Fie ca Dumnezeu sa binecuvânteze întreaga Casă Regală ! România are nevoie de simboluri şi de valori ! România are nevoie de PUNCTE DE REPER, de moralitate, de bun simţ, de competenţă şi de demnitate !

  16. Elena Anton says:

    Recunosc in inima mea adevarul spuselor dvs. Vreau din tot sufletul sa fie asa cum trebuie sa fie ,aceasta tara cu radacini adanci in spiritualitatea universala! Vreau din tot sufletul ca toti romanii sa se dezmeticeasca, sa iasa de sub influenta negativa a unora,… si sa fie LIBERI!
    Liberi in a lua decizii motivate si responsabile…
    Aveti votul meu si al familiei mele!
    Multumim pentru faptul ca va implicati.
    Cu respect, si speranta,
    Elena Anton

  17. Adriana Popa says:

    Aveti in mine si in parintii mei sustinere sincera … e cazul ca poporul nostru sa depaseasca cumva perioada de dizgratie in care ne-am inamolit …situatie din care actuala conducere nu pare sa-si dea nici un interes sa iesim cu fata curata … actul Dvs. ar putea fi o raza de speranta spre mai bine.

  18. Gheorghe S. says:

    Cred ca in aceste momente nici nu avem ce sa alegem,excluzind directivele de partid [ avem noi romanii aceasta inclinare masochista de a ne inrola tot timpul in partide care sa ne spuna ce sa facem ] care ne indica pe x sau y [nu conteaza ca pina acum au dovedit doar incapacitate ] efectiv in afara de aceasta canditatura ,nu avem ce sa alegem.Si apoi suntem atit de saraci si disperati incit prea putin conteaza cine ne va conduce,ci mult mai important este cum si unde ne va conduce. Problema principelui Radu este sa gaseasca un limbaj comun pentru a se face intzeles atit de cei in virsta cit mai ales de cei tineri , educatia si clasa dinsului poate in anumite momente sa-i fie un dezavantaj ,lupta va fii grea si murdara . sper pentru binele acestei tzari ca sa cistige si sa scoata Romania din aceasta mocirla in care se afla.

  19. Florica says:

    Bunul Dumnezeu sa va Binecuvinteze cu tot ce are El mai bun pentru d-stra.Ave-ti votul nostru, Hugs and Kisses!!God Bless You!!!

  20. Ciprian says:

    Va multumesc, Alteta pentru raspuns,
    Puteti conta pe votul meu si al familiei mele in continuare, chiar mi-as dori sa puteti schimba Romania in bine.
    Mult succes 🙂

    Cu aleasa stima si consideratie,
    Ciprian T.

  21. VA FELICIT PENTRU HOTARAREA LUATA DE A CANDIDA LA PRESEDENTIA ..ROMANIEI…VOI FI ALATURI DE DV. IMPREUNA CU PRIETENII SI CUNOSCUTII MEI.

  22. VM -Israel says:

    Altetea Voastra,

    Cu siguranta ca BRASOVUL va asteapta cu nerabdare…

    Daca zona a fost si este vizitata de turisti se datoreaza si edificiilor istorice pretioase care s-au pastrat (multumim lui Dumnezeu), printre ele numarandu-se si cele ale Casei Regale Romanesti.
    Ne mandrim cu ele in fata intregii lumi!
    VREM SI CREDEM ca in timp, impreuna, vom finisa toata tara cu acelasi rafinament si bun gust care se intalneste acolo… Ve-ti fii arhitectul noii istorii a Romaniei!
    Daca s-ar ajunge la intelegerea necesitatii de a inflori specificul istoric al zonei si fiecare locuitor (beneficiar) ar participa cu harul lui propriu in actiuni periodice benevole, in slujba urbiei, efortul depus ar aduce roade inzecite, consecutiv cu intarirea
    sentimentelor transmise de motto-urile cunoscute lor:
    – Intelepciunea si Puterea conduc de-a pururi Cetatea.
    – Deo vindici Patriae.

    Insotindu-va in periplul Domniei Voastre prin tara ne improspatam memoria si aflam date noi, unele cenzurate noua in perioada de intuneric … altele, fructe ale timpului nou…
    Orice observator atent, inzestrat cu intentii bune, se gandeste cu regret sau nostalgie la faptul ca lipseste armonizarea, finisarea, grijulie a acestui colt de rai!
    Va asteapta pe Domniile Voastre!

  23. Nicola says:

    Buna ziua,
    va felicit pentru curajul pe care-l aveti si aveti in familia mea sustinatori adevarati. Ma rog sa isi dea seama romanul ca am ajuns sa traim intr-o degradare din care daca nu ne trezim nici in acest ceas, o sa lasam o grea povara pe umerii copiilor nostri.
    Mult, mult succes si m-as bucura mult sa fac parte din echipa dvs. de campanie!

  24. ALEX 23 says:

    Multumesc pentru raspunsul si clarificarea cu privire la videoclipul acela pe youtube care denigreaza Casa Regala…si culmea de un Profesor Doctor…nu ma asteptam,dar se pare ca Familia Regala are multi dusmani in Romania si sincer nu inteleg dc???Le este frica de Principe sau nu inteleg!!!Intoxica lumea cu prostii!!!Dupa mine in Romania se intampla acelasi lucru ca si in Moldova doar ca noi suntem mai civilizati si nu facem pe fatza…Doamne unde a ajuns Romania!!Va multumesc

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52953102
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate