Oamenii in varsta
Am participat ieri, la Palatul Parlamentului, in cursul diminetii, la Congresul Federatiei Nationale “Omenia” a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din Romania. Presedintele Federatiei, dl Gheorghe Chioaru si reprezentantii celor 143 de asociatii din tara au fost gazduiti de una dintre salile Palatului Parlamentului, pentru reuniunea anuala a organizatiei nationale reprezentand 1.3 milioane de varstnici din Romania. Am luat parte la acest eveniment, onorat de invitatia gazdelor. Principesa Margareta a dedicat cei aproape 20 de ani de activitate ai fundatiei sale principalelor categorii defavorizate din tara noastra, in aceasta perioada: pensionarii si copiii. Am avut intotdeauna o admiratie si o afectiune aparte pentru oamenii in varsta, fiindca am fost crescut, in primii sapte ani de viata, de catre bunici. Cunosc bine lumea elevata, discreta si generoasa a celor care au o mai mare bucurie in a da decat in a primi. Oamenii in varsta sunt cei care au platit cel mai scump tranzitia de la dictatura comunista la democratie. Sunt oamenii care cunosc pe cont propriu paradoxul de a fi muncit toata viata fara sa poata sa mearga astazi intr-o vacanta. Ei sunt o generatie educata si cu spirit civic. Astazi, ei muncesc pentru nepotii lor, pentru ca acestia sa aiba parte de o altfel de experienta de viata. Oamenii in varsta din Romania anului 2009 sunt aproape in totalitatea lor oameni admirabili si modesti. Demnitatea lor nu are nevoie de prea mult din partea noastra, doar de recunoastere, respect si o farama de atentie. Singuratatea este cea mai mare spaima a omului in varsta. Discretia lor nu trebuie luata drept slabiciune, asa cum gresit intelege adesea viata publica romaneasca. Spuneam de curand ca speranta este in noi, ca ea vine prin noi insine. Speranta sta in tinerii de astazi, care nu erau nascuti in anul 1989. Dar, in aceeasi masura, speranta este in varstnicii care si-au inceput viata intr-o Romanie care nu statea cu capul plecat si cu mana intinsa. |
La data 10 aprilie 2009, la Palatul Parlamentului s-a desfasurat Consiliul National al Federatiei Nationale “OMENIA” a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din Romania.
Au participat presedintii si contabilii sefi ai 119 CARP-uri din cele 143 afiliate la federatia noastra.
Deasemeni au fost invitati si au onorat invitatia la aceasta activitate, consilierul primului ministru, domnul Mihai Seitan, domnul Sorin Sorescu – director in directia reglementare din BNR, din partea Ministerului Muncii, doamna Doina Parcalabu – presedintele Casei Nationale de Pensii, domnul senator Cristian Radulescu – presedintele comisie de munca, Secretatul de stat pentru relatia cu parlamentul – domnul Valentin Iliescu, presedintii a 3 organizarii centrale ale pensionarilor si, ca invitat special, Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei.
Dupa prezentarea raportului de activitate al Comitetului Director pe 2008 de catre domnul presedinte Gheorghe Chioaru, a fost invitata Alteta Sa Principele Radu al Romaniei pentru a se adresa reprezentantilor a peste 1.300.000 de pensionari ai federatiei noastre.
Altesa Sa Regala a dorit sa transmita persoanelor varstnice cat de mult admira si pretuieste faprul ca au pastrat in momnente grele continuitatea breslelor si profesiilor cat si demnitatea acestora prin calitatea muncii efectuate. Deasemena a urat pensionarilor ca generatia nepotilor lor pe care in cresc cu atata mandrie, sa traiasca intr-o lume mai buna, in care nu se vor mai repeta aceleasi momente de tristete si dejnadejde.
Lucrarile Consiliului National a continuat pana la ora 14 timp in care au luat cuvantul atat ceilalti invitati cat si membrii federatiei, acoperind prin discutii o problematica foarte larga a pensionarilor.
Important de retinut a fost ca reprezentantul BNR si Secretarul de stat pentru relatia cu parlamentul au convenit sa inainteze spre aprobare proiectul de lege prin care depozitele bancare ale CARP-urilor sa fie garantate.
Alteta Voastra Regala,
Stiu ca Alteta Sa Regala Principesa Margareta a sprijinit in mod constant incepand cu anii 1990 de categoriile defavorizate, copii sau varstnici prin Fundatia care ii poarta numele. Pentru pensionari au fost desfasurate mai multe programe de sprijin social, medical, juridic, exista chiar si un Centru intergenerational unde se desfasoara programe de interactiune pentru copii si varstnici.
Ma bucur sa aflu ca si Alteta Voastra Regala sunteti preocupat de situatia grea a pensionarilor din Romania. Sper sa-i aduceti alaturi de Alteta Voastra Regala pe toti cei care au suflet si doresc sa ajute in mod concret aceasta categorie sociala ce are mult bun simt si merita mai mult de la noi.
Trebuie sa invatam sa ne respectam bunicii sau parintii, trebuie sa stim ca nu putem cladi un viitor mai bun fara a avea pretuirea lor. Avem datoria ca impreuna sa le aducem fericirea si zambetul pe buze, sa le aratam faptul ca munca lor de-o viata a rodit frumos.
Alteta Voastra Regala sunt gata sa ma alatur ca voluntar oricarui proiect pe care il initiati pentru pensionari.
Cu deosebita consideratie,
Ion T
Problematica pensionarilor este mult mai acuta decat se poate descrie in cuvinte.
Daca in tarile occidentale se poate vorbi de o adevarata protectie sociala, la noi se poate vorbi de o desfiintare sociala a celor in varsta. De ce oare se intampla asta? Din ignoranta si din lipsa respectului pentru om. De fapt, proverbul ” Cine nu are batrani, sa-si cumpere” se pare ca a fost uitat si ai nostri guvernanti duc o politica de exterminare a celor in varsta, ca si cum o natie ar trebui sa fie formata numai din tineri apti de munca, care nu au nevoie de experienta celor in varsta.
Este regretabil ceea ce se intampla si consider ca , daca nu stim sa ne protejam batranii, vom ajunge sa latim scump aceasta necugetare. Deoamdata, actori de renume, oameni de litere si multi altii care au facut cariere redutabile la viata lor, mor parasiti de societate, singuri si in mizerie…Intrebarea mea este: Pana cand?
Cu stima, prof.Gabriela Dinca, Bucuresti
Alteta Voastra,
Permiteti-mi sa imi exprim cele mai inalte consideratii pentru candidatura dvs. Am luat si eu parte la evenimentul din Gradina Palatului Elisabeta si marturisesc ca am fost impresionata de energia si ambitia pe care o manifestati, alaturi de noi, cei tineri, aceea de a schimba lumea. Tinerii de astazi sunt liderii de maine, iar aportul lor la dezvoltarea sustenabila a comunitatii este esential.
Va doresc succes,
Alexandra Martin
Delegat de Tineret al Romaniei la Natiunile Unite 08/09
Alteta Voastra,
Imi exprim cu deosebit respect, fata de Alteta sa regala, Principesa Margareta,admiratia fata de ce realizeaza in cadrul fundatiei care-i poarta numele.Categorii de oameni defavorizati,copii si varsnici cu nevoi speciale, pensionari singuri si neajutorati, gasesc intotdeauna ajutor si sprijin in cadrul fundatiei.
De aceea ,va rog sa-mi permiteti ca azi ,de ziua sfintei sarbatori de Florii, sa-i adresez Altetei Sale Regale, toata consideratia mea si cele mai sincere urari de sanatate, bucurie in viata si in suflet, pace si liniste! LA MUTI ANI!
Cu profund respect,
Daniela Ursuleanu
Cu tot respectul pe care-l port oamenilor in varsta, caci si tatal meu are 75 de ani, incerc sa deslusesc mai exact problematica pensionarilor sau cu ce difera problematica lor de cea a muncitorilor? Poate nu am toate datele dar am un exemplu.
Tatal meu are o pensie de 1300 lei si se descurca binisor. Cunosc foarte multi angajati la 35-45 de ani care au acelasi salariu sau chiar mai mic. Care din aceste categorii are o nevoie mai acuta de bani? Pensionarul care are copii mari si nu-si mai rupe pingelele la serviciu, nu mai consuma aceeasi energie zilnic, sau fiul acestuia care cu aceiasi bani trebuie sa-si tina si copii la scoala?
De astazi trandafirii nu mai plang in tara noastra, au imbratisat pentru totdeauna un om intelept, o lumina eterna a omeniei si a muzicii usoare.Trandafirii nu vor mai vesteji deoarece Florin Bogardo odihneste in pace si iubire intre ei.Cu regrete si recunostinta infinita pentru toata inspiratia daruita noua tuturor,E.M.