A gandi impreuna

Vreau sa vorbesc astazi despre cateva dintre intalnirile pe care nu am avut ragazul sa le aduc in discutie pe blog, in chiar ziua in care s-au petrecut.

Am fost in mijlocul elevilor de liceu din judetul Dambovita,  la Moreni, Pucioasa si Targoviste, in ziua de vineri, 13 martie. M-am intalnit cu liceenii din Fetesti, judetul Ialomita, ieri dupa-amiaza. Am fost astazi oaspetele  elevilor de la Grupul Scolar din Navodari, judetul Constanta, pecum si al elevilor de scoala din orasul Babadag, judetul Tulcea.

Ar fi nedrept sa nu amintesc faptul ca, in fiecare dintre aceste locuri, am avut parte de o frumoasa primire si din partea adultilor: parinti, profesori, primari si consilieri, preoti, ziaristi, persoane din sistemul militar, oameni de afaceri si functionari publici.

In unele dintre locuri, precum Moreni, Navodari sau Fetesti, intalnirile din spatiul administratiei publice au fost in prezenta unui numar surprinzator de mare de oameni.

Sunt in continuare surprins placut de potentialul tinerilor de a contribui la dezvoltarea prezentului romanesc, nu numai a viitorului. Ei pot, alaturi de eforturile pentru a avea note bune sau rezultate la olimpiade, sa construiasca proiecte de dezvoltare a comunitatilor locale, spargand cercul vicios al dependentei neputincioase de un centru care nu are cum sa ajute pe toti.

Comunitatile si administratiile locale nu au nevoie de ajutoare umanitare. Ele pot sa fie stapane pe propriul destin, pe propria mandrie si pe propriul viitor prosper.

Profesoara de limba si literatura romana de la Grupul Scolar din Navodari mi-a cerut un proiect de dezvoltare a comunitatilor locale pe care sa-l promovam la scara nationala. I-am oferit Viziunea de 30 de ani pentru Romania. O rog sa o citeasca, apoi sa o comenteze pe acest blog, impreuna cu elevii ei, oferind fiecaruia dintre cititorii acestor pagini sansa de a interveni, de a oferi solutii, idei, incredere, respect si afectiune.

ZIua de astazi a fost plina de momente care m-au emotionat. Scoala generala din Babadag m-a primit cu multa generozitate si incredere. Mi-am propus sa intervin direct in diverse medii din tara si strainatate pentru a o ajuta sa devina o scoala-model.  O cladire din anul 1908, frumoasa si modesta, cu armonie si noblete, gazduieste patru sali de clasa, o sala de gimnastica si una cu computere, pe care le pot folosi toti elevii.  Opt clase, cate una pe an, alcatuiesc tot atatea trepte de invatamant primar si gimnazial pentru cei doua sute de copii care invata acolo.

La Babadag am vizitat insa si Grupul Scolar. Acolo m-am intretinut pentru o ora cu elevii de clasa a XI-a si a XII-a, asa cum fac de obicei in vizitele prin tara. Un rezumat cuprinzator al intalnirilor publice din acest oras se poate citi pe situl meu. Aici as vrea sa vorbesc despre altceva.

In timpul expunerii pe care le-am facut-o, referitoare la extraordinara arma a cunoasterii si conectarii pe care o are generatia lor, prin internet, am remarcat faptul ca unul dintre elevi dorea sa se exprime, statea nerabdator sa-si spuna parerea. Il cheama Dragos. Are o voce grava, un fel batranesc, temeinic, de a pune problema. El a spus ca are tristetea sa constate ca societatea romaneasca este sub blestemul tradarii si al disensiunilor. Ca a remarcat, in istoria noastra, ca de multe ori am fost victimele zadarniciei, din cauza lipsei de patriotism si de generozitate. Ca suntem condamnati la egoism si ingustime. Ca, arareori, asa cum a fost in anul 1866, oamenii politici si cei cultivati au gasit resursele omenesti de a se pune impreuna, pentru binele tarii pe termen lung. Dragos a mai spus ca il intristeaza coruptia, incompetenta si demagogia nerusinata.

Nu-mi aduc aminte in detaliu tot ce a spus Dragos, adolescentul de 18 ani din Babadag. Dar poate ca el va citi aceste randuri si le va completa, spunand direct tot ce crede el despre lumea noastra, despre Romania pe care i-au dat-o parintii lui in grija. Ar merita sa-l ascultati.

Regele Mihai mi-a spus acum cateva zile ca “intr-o casatorie nu este nevoie sa gandesti la fel, ci sa gandesti impreuna”. Este ceea ce lipseste societatii romanesti, in care partile au divortat unele de altele.

Rog pe elevii de la Moreni, Pucioasa, Fetesti, Navodari si Babadag, ca si pe telespectatorii de la Targoviste, Constanta si Tulcea, cu care am fost in dialog direct in aceste patru zile, sa intervina. Orasele dumneavoastra au lectii de dat capitalei. Increderea, schimbul de pareri si comunicarea sunt fara pret. Internetul poate fi folosit si spre binele omenirii, nu doar pentru divertisment si pentru trasmiterea otravii care s-a acumulat in subteranele romanesti.

Ce parere aveti despre aceste lucruri? Va rog, nu ezitati sa vorbiti liber, pentru a face Romania altfel!

14 comentarii

  1. 20:10 Principele Radu a vizitat municipiul Feteşti

    Slobozia, 16 mar /Agerpres/ – Principele Radu a efectuat, luni, o vizită în municipiul Feteşti, acţiune care face parte dintr-o nouă serie de întâlniri, intitulată ‘Oraşele României’, pe care Principesa Margareta şi Principele Radu le vor efectua în localităţile ţării.

    Prin astfel de acţiuni, Casa Regală doreşte să încurajeze comunităţile mici să iasă din anonimat, să nu mai fie izolate, şi, mai ales, să progreseze în încercările lor de a accesa fondurile destinate dezvoltării.

    ‘Nu putem face o Românie solidă decât dacă aceste locuri din ţară se consolidează singure. (…) Nici o ţară din lume nu a început să scoată capul în lume demn şi puternic decât în momentul în care locurile mici, acolo unde nu se duce nimeni, acolo unde nu există interes de la centru, au început să se dezvolte. Indiferent de cât de multe probleme sunt, totuşi, eu cred că numai făcând pasul acesta dinspre comunitatea mică, acel pas de curaj, încredere, de conexiune cu restul Europei, numai aşa se poate face o consolidare a ţării aşa cum ne dorim’.

    Acest periplu în oraşele mai mici vine după ce Casa Regală a concluzionat, în urma vizitelor pe care le-a efectuat în reşedinţele de judeţ, că interesul autorităţilor judeţene pentru aceste comunităţi nu există.

    Principele Radu s-a arătat dezamăgit de ecoul pe care l-a avut acţiunea Casei Regale din anii trecuţi, considerând că încercările sale de a aduna şi coagula acest tip de interes nu au dat rezultate.

    Acesta le-a vorbit celor prezenţi la acţiunea organizată la Casa de Cultură din Feteşti despre eforturile Casei Regale, din ultimii 150 de ani, de a construi România de azi, despre posibilităţile actuale de sprijin, despre iminenta criză economică, nevoia de comunicare, despre vulnerabilitatea pe care democraţia a produs-o asupra ţării, dar, mai ales, despre curajul de a face un pas înainte din propria iniţiativă a comunităţii pentru accesarea fondurilor europene.

    ‘Dacă aşa stau lucrurile şi acest fel de instituţie cum este familia noastră a pus umărul la construcţia României, înseamnă că acest lucru se poate face şi astăzi. Şi astăzi, după ce România şi-a văzut, cum se spune, sacii-n căruţă, în sensul că face parte din NATO şi din UE. Este, după părerea noastră, rândul oraşelor mai mici ale României. Toate aceste aşezări reprezintă un foarte mare potenţial. Şi cred că instituţia pe care o reprezentăm noi are posibilitatea să meargă din loc în loc, din oraş în oraş, să discute cu personalităţile acestor aşezări urbane despre acest fel de dezvoltare. Pentru că, din păcate, ele sunt, în foarte mare parte, izolate de centru’, a mai spus Principele Radu.

    Vizita Alteţei Sale a continuat la Liceul Teoretic ‘Carol I’, unde a avut o discuţie interactivă cu elevii claselor a XI-a şi a XII-a.

    Acesta şi-a exprimat speranţa că noua generaţie va avea puterea să pună în practică ceea ce învaţă, prin conceperea unor proiecte care să dezvolte comunitatea în care trăiesc. AGERPRES-FOTO PE FLUX/(Mihaela Leţa)

  2. Alteta,

    Mi-a facut o deosebire placere si bucurie sa va vad la o emisiune televizata, acum cateva zile.

    Ma simt onorat ca sunt fostul coleg al domniei voastre, de clasa, la liceul “Costache Negruzzi” din Iasi. Sunt Moldovan Corneliu. Cararile destinului m-au purtat spre malul marii unde locuiesc alaturi de familia mea, de la terminarea facultatii, adica de aproape 30 de ani ! Sunt ofiter de navigatie si actualmente comandant de nava comerciala.

    Sunt casatorit cu o minunata sotie si am doua fete: Carmen-Cristina – inginer constructor si Erica-Ioana – an final actorie la… Facultatea de Teatru din Iasi.

    Mi-ar face o deosebita placere daca timpul v-ar putea permite sa va opriti pentru o clipa asupra acestor randuri, scrise din suflet, de un fost coleg de liceu. Fiind mai tot timpul plecat pe mare, gandurile imi zboara catre casa, familie si frumosii ani de scoala.

    Este pentru mine o bucurie si o mandrie in acelasi timp sa stiu ca am fost coleg cu Alteta Voastra.

    In speranta ca am trezit amintiri frumoase din anii de liceu imi permit sa sper ca intr-o buna zi as putea sa va revad.

    Poate nu stiu neaparat cum sa ma adresez Altetei Voastre necunoscand Protocolul Casei Regale insa prin acest mesaj doresc doar sa-mi exprim frumoasele ganduri si sentimente.

    Cu respect si deosebita admiratie,

    Corneliu Moldovan

  3. gheorghe says:

    ALTETELOR VOASTRE,cu respect, Nu e surprinzator ca mi-a facut placera sa citesc in jurnalul ALTETEI VOASTRE,ca ATI avut parte de primiri calduroase,in localitatile vizitate!Ce-mi da o imensa speranta,e faptul ca tineretul di scolile ROMANIEI,care nu a apucat din otrava regimului comunist si care nu a inteles suficient de clar nici din itele meschine ale noilor ciocoi politici de azi,se alatura ideologic,spiritual si intelectual,principiilor sanatoase pe deplin,promovate de DUMNEAVOASTRA.Socializeaza cu un curent pe cat de stavechi,pe atat de sanatos si durabil.Asta imi da mari sperante,si va felicit MAJESTATE.Cred cu toata fiinta mea in reusita acestor demersuri.Periplurile MARIILOR VOASTRE vor da roade.Nu intrevad o alta sansa pentru renasterea identitatii natiunii noaste,decat in reinstalarea monarhiei,in revenirea pe piedestalul ce VA asteapta,a CASEI REGALE.Cu respect,Gheorghe.

  4. Corneliu,

    Multumesc foarte mult pentru mesaj. Sunt bucuros sa aflu atat de multe lucruri frumoase despre familia dumneavoastra si despre anii de liceu, cei mai frumosi din toti cei petrecuti la Iasi.

    Sunt bucuros pentru cele ce mi-ati scris si sper ca randurile acestea sa va faca tot atata placere pe cat mi-au facut cele trimise de dumneavoastra.

    Transmiteti sotiei si fetelor cele mai bune urari din partea mea.

    Radu al Romaniei

  5. FILIP ROXANA says:

    Am să încep prin a mă prezenta întrucât astăzi nu am făcut-o ,probabil datorită emoţiilor şi a timpului care ne presa. Mă numesc Filip Roxana , sunt profesoara de limba şi literatura română de la G. S. “Lazăr Edeleanu” Năvodari( şi consilier de imagine a şcolii) care v-a propus implementarea unui proiect de dezvoltare a comunitaţilor locale la nivel naţional.

    Răspunsul pe care îl elaborez acum este unul spontan , rezultat în urma citirii blog-ului Excelenţei Voastre. Am constatat cu surprindere că propunerea mea v-a atras atenţia, în sensul în care aţi reţinut-o din noianul de întrebări pe care, cu siguranţă ,le-aţi primit astăzi. Pot să spun că acest fapt m-a încurajat şi mi-a stârnit şi mai mult nerăbdarea de a vă răspunde invitaţiei lansată de Alteţa Voastră ,de a vă vizita la Palatul Elisabeta pe data de 2 mai 2009. E un privilegiu şi o provocare de a vă oferi o fărâmă din achiziţiile pe care am reuşit să le facem până în acest moment.

    Dar până atunci, aş dori să vă împărtăşec din impresia pe care aţi lăsat-o astăzi în sufletele copiilor care au avut privilegiul să vă cunoască.

    În primul rând ,vreau să vă asigur că impactul asupra mea şi a elevilor a fost unul deosebit. Am găsit în Domnia Voastră o serie de valori pe care eu ca şi cadru didactic, dar şi ca om , mă străduiesc să le cultiv în rândul elevilor mei. Cei mai sceptici dintre ei, şi din păcate numărul lor este destul de mare , îmi aduc o serie de contraargumente legate de condiţiile social- economice precare pe care un tânăr le are de înfruntat şi care îl împiedică să-şi împlinească idealul. Contrar tuturor argumentelor, reuşesc, cu mari eforturi de multe ori, să le insuflu speranţă şi optimism, încredere în propriile forţe şi în Dumnezeu. Exemplul personal se dovedeşte uneori insuficient, şi nu de puţine ori, fără a arăta acest lucru, mă simt de-a dreptul învinsă de o societate prost croită , în care sistemul de valori este răsturnat. Cu toate acestea, cotinui să lupt, să îi formez într-un spirit optimist, să le demonstrez că valori precum demnitatea, încrederea în forţele proprii, loialitatea, cinstea , fermitatea, nu sunt perimate , că ele sunt absolut obligatorii în sistemul de valori a unui om de calitate .

    Exemplul personal pe care Alteţa Voastră ni l-a oferit astăzi, a fost pentru munca mea de formator care chiar crede în ceea ce face, un ajutor nesperat. Nici nu vă închipuiţi câtă revărsare de optimism, încredere şi entuziasm aţi stârnit printre elevii mei . În sfârşit ,am putut da un exemlu concret, cât se poate de real , la peroraţiile mele de până acum, ce îşi găseau doar exemple de personalităţi insuficient cunoscute. Într-o societate guvernată de antimodele , apare , în sfârşit , un om de o calitate exemplară ( şi-am să vă rog să nu mă bănuiţi de linguşeală , gândurile mele sunt sincere ,izvorâte din impresia deosebită pe care aţi produs-o astăzi inclusiv asupra mea) , capabil de a deveni un model pentru tânăra generaţie. Ceea ce încerc eu să fac prin munca mea ,de care sunt pasionată, este nu doar să transmit nişte informaţii literare, ci să schimb mentalităţi , să formez personalităţi puternice care să aibă grile de valori reale ,capabile de a le călăuzi paşii în viaţă.

    În acest sens , proiectul la care mă refeream astăzi când v-am lansat acea întrebare viza tocmai o activitate susţinută care să aibă drept obiectiv încurajarea tinerei generaţii, promovarea unui sistem coerent de valori, recâştigarea încrederii în forţele proprii şi în calităţile acestui popor atât de ponegrit azi , parcă, mai mult decât oricând. O campanie puternic mediatizată în acest sens mi s-ar părea extrem de oportună. Măsurile adiacente printr-un adevărat program bine pus la punct, vi le-aş propune printr-un proiect , dacă veţi avea amabilitatea şi răgazul necesar ,pe data de 2 mai, când vom încerca să răspundem invitaţiei Alteţei Voastre.

    Până atunci însă ,am să vă mai spun că activitatea mea la catedră îmi permite să observ reacţiile neregizate ale elevilor, să le surprind starea de spirit, şi vă mărturisesc faptul că tinerii noştri, într-o majoritate copleşitoare ,sunt blazaţi, fără idealuri, dezamăgiţi, debusolaţi, incapabili de a se orienta în această societate care le oferă din ce în ce mai puţin şi care le refuză dreptul la o şansă reală. Este greu să-i scoţi din această stare, însă eu am o vorbă pe care din când în când le-o repet: ” Societatea românească, spre deosebire de altele, este o junglă în care doar cei foarte buni supravieţuiesc. Voi aveţi libertatea de a alege să fiţi învinşi sau Învingători. Puterea stă doar în voinţa voastră!”

    Cu speranţa că nu v-am plictisit şi că , din când în când, veţi accepta şi comentariile mele, vă asigur că voi lectura temeinic şi cu simţ critic materialul oferit şi voi reveni pentru a-mi expune părerile.

    Cu deosebit respect şi mulţumindu-vă pentru experienţa inedită pe care mi-aţi oferit-o prin vizita Alteţei Voastre la Năvodari, vă spun “La revedere !” ( Ne vom revedea negreşit pe 2 mai)

  6. Anca Maria says:

    Romania se va schimba doar in momentul in care mass – media nu ne v-a mai intoxica cu tampenii, oamenii isi vor aduce aminte ca cei de langa ei sunt un dar de pret, iar cei care ne conduc sunt niste oameni culti, care stiu sa aprecieze poporul roman la adevarata lui valoare neconsiderandu-i niste idioti care inghit orice.Incep sa cred ca acest lucru nu se va intampla niciodata.

    Anca Maria

  7. Liliana says:

    Liliana

    Alteta, va doresc o zi buna si linistita alaturi de cei dragi!

  8. Constanţa, 17 mar /Agerpres/ – Principele Radu s-a întâlnit, marţi, cu reprezentanţii administraţiei locale din Năvodari şi cu elevii unui liceu din aceeaşi localitate, în cadrul seriei de întâlniri ‘Oraşele României’ desfăşurată de Casa Regală în întreaga ţară.

    Scopul întâlnirilor este acela de a conştientiza comunităţile locale că se pot dezvolta prin iniţierea de proiecte şi accesarea de fonduri europene fără a mai depinde de autorităţile de la centru.

    ‘Oraşele de mai mică dimensiune au şi ele un potenţial extraordinar de a se dezvolta. Într-o ţară în care există 12 milioane de utilizatori de internet nu se mai pune problema dependenţei de centru. Puteţi fi dependenţi de Washington, New York, Paris, Berlin. Aşa cum tânărul poate ajunge la o facultate din străinătate printr-o simplă conectare la internet, tot aşa, adică nu doar prin intervenţia primarului, ci prin intervenţia fiecărui membru al comunităţii care are o oarecare influenţă, se poate crea prosperitatea’, a afirmat Principele Radu.

    Potrivit acestuia, litoralul românesc ‘are de suferit pentru că lucrurile care se fac, puse împreună, nu duc la o armonie, ceea ce îşi doreşte fiecare turist ce vizitează litoralul’.

    ‘Ar putea fi create premisele unui turism enorm pentru că mai există litoral, atât la Năvodari cât şi în nordul judeţului Constanţa, unde să se poate construi de la zero. Dar să fie ceva curat, care să atragă, să se construiască ceva ecologic şi profitabil. Într-o comuniune, cu încredere unul în celălalt’, a arătat el.

    Principele Radu a spus că trebuie găsită o soluţie astfel încât Tabăra de copii Năvodari să redevină ceea ce a fost odată, să fie o tabără internaţională care să aducă în fiecare an 100.000 – 200.000 de tineri la Năvodari, ceea ce va duce implicit la prosperitatea oraşului.

    Referitor la tabără, primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, a afirmat că ea este administrată de Sind România, clădirile fiind proprietatea sindicatului, însă terenul este al administraţiei locale.

    ‘Vrem să înfiinţăm o societate mixtă între Sind România şi Consiliul Local Năvodari. Am discutat cu doi lideri sindicali care au peste 50% din acţiuni şi există şi din partea lor dorinţa de a schimba lucrurile în bine. Şi le vom schimba în bine, chiar dacă vom fi nevoiţi să o facem de pe poziţii de forţă’, a declarat primarul oraşului Năvodari.

    După întâlnirea cu reprezentanţii administraţiei locale, Principele Radu s-a întâlnit cu elevii claselor a XI-a şi a XII-a de la Liceul ‘Lazăr Edeleanu’ din Năvodari.

    De la Năvodari el a plecat la Babadag, în judeţul Tulcea, continuând seria vizitelor în oraşele din ţară. AGERPRES – FOTO PE FLUX/(Nona Jalbă)

  9. Academia Liceala says:

    Suntem elevii din cadrul colectivului de redacție al revistei “Academia Liceala” de la Grup Scolar “Lazăr Edeleanu” Năvodari.
    Am avut onoarea și deosebita plăcere de a fi prezenți la vizita Alteței Voastre, din 17 martie, la liceul nostru.
    Lucrăm la numărul 7 al revistei noastre și suntem convinți că toți elevii liceului nostru ar dori să le impartașiți câteva gânduri în paginile acestei reviste, care ne reprezintă.
    Știm că în anul 1984 ați absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Ce ne puteti spune despre această perioadă și ce sfaturi ne puteți da, menționâand că unii dintre noi facem parte din trupa de teatru “Hyperion”, a liceului nostru.
    De asemenea, cunoaștem că desfășurați o activitate intensă de publicist și scriitor, fiind autorul mai multor cărți. Împărtășiți-ne câteva secrete ale acestei activități.

    Ce impresie v-au lăsat tinerii României de azi, în urma numeroaselor vizite în orașele mai mici sau mai mari din România?

    Așteptăm cu nerabdare răspunsurile Alteței Voastre și revederea din 2 mai, la Palatul Elisabeta.

    Elevii colectivului de redactie ai revistei “Academia Liceală”, Năvodari.

  10. Radului Ioana says:

    Am avut astazi deosebita placere de a va cunoaste personal (in Breaza) si tin sa va spun ca am ramas profund impresionata de modul in care abordati problemele contemporane! Sunteti un om deosebit de la care noi toti avem ce invata! In speranta ca ati citit acest mesaj va multumesc anticipat si va mai asteptam la Breaza!

  11. Voi raspunde cu placere intrebarilor venite de la Academia Liceala din Navodari. O voi face zilele urmatoare, raspunsul va va sosi prin e-mail.

    Principele Radu

  12. Mi-ati trimis mesaje care mi-au facut placere si m-au incurajat. Chiar daca unele dintre cuvinte sunt putin cam directe, presupun ca sunt meritate.

  13. Va multumesc pentru interventia de la intalnirea noastra si pentru mesajul trimis aici. Propunerea dumneavoastra mi-a atras atentia si sunt patruns de importanta ei. Este, de fapt, si credinta mea. Comunitatile locale puternice si stapane pe ele insele sunt una dintre cele 3 arme ale Romaniei urmatorului deceniu.

    Va rog sa faceti tot ce este posibil ca numarul elevilor care vor veni la Palatul Elisabeta sa fie cat mai mare. Si ei au lasat o urma in sufletul meu.

    Valorile si exemplul personal sunt o putere mare. Proiectul dumneavoastra va fi servit de ele. Dupa cum vedeti dinamica ultimelor saptamani, ideile bune si profunde, atunci cand intersecteaza momentul potrivit, devin o forta de neoprit.

    Pe curand,
    Radu al Romaniei

  14. Dragos Costea says:

    Da este adevarat ce am spus si vreau sa continui sa spun ca singura salvare a Romaniei este sa revina la origini.Sa punem mai presus de interesele noastre patria si valorile acesteia care din pacate sunt mai mult acuma inexistente.In generatia mea multi au luat-o pe calea gresita din cauza ca multi dintre idoli moderatori nu mai sunt in viata si nu cred ca o sa mai fie valori.Asadar ma adresez generatiei tinere ca trebuie sa luam exemplul de la noi insine si de la apropiatii nostri.
    Alteta voastra regala va multumesc ca m-ati evidentiat dintre atati elevi din tara si sper sa ne mai intalnim.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53401113
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate