Curatenie si respect

Nu doar in parcuri sau pe strazi, ci si in institutiile publice si in relatiile dintre oameni. Asa vad elevii colegiilor nationale din Tirgul Ocna si Onesti societatea romanesca de maine. La fel gandesc si elevii din Darmanesti, Comanesti si Moinesti despre lumea lor.

198.jpg

Ei au cont pe hi5 si acceseaza situri internet prin intermediul Google, au telefoane mobile si umbla imbracati in bluejeans, dar vad Romania ideala guvernata de valori si institutii, nu de diletanti si de bunul plac.

Nu am auzit pe nici unul dintre ei exprimand admiratie pentru smecherie si disimulare. Ei nu mi-au parut ca fiind atrasi de dinamica politica ori electorala. Nu mi-au vorbit nimic de democratie sau de dreptul de a circula prin lume. Acestea sunt, dupa ei, fundamentul oricarei vieti demne, abc-ul igienii societatii.

Tinerii vor, in schimb, un simplu proiect care sa acopere uratenia blocurilor de beton gri, locul de detentie al Romaniei ante-decembriste, blocuri pe care ei nu le privesc cu ura sau cu dispret, ci cu mila.

336.jpg

Acestia sunt “copiii” care vor face Romania locala puternica. Cei care vor construi, din instinct, forta comunitatii locale, singura capabila sa duca tara noastra de la stadiul de “promisiune” la calitatea de societate europeana.

Am stat ieri si astazi toata ziua in mijlocul locuitorilor din Tirgu Ocna si Onesti, din Bacau, apoi din Moinesti, Comanesti si Darmanesti. Multi dintre ei sunt oameni cu mult bun-simt si masura, cu ospitalitate si spirit de raspundere. Ei locuiesc in comunitati mici, care au pastrat un anume instinct al binelui. Atunci cand vine vorba de Bucuresti, de viata politica sau de vreun subiect “la ordinea zilei”, ei au un zambet ghidus, ca si cum toate acestea sunt parte a “divertismentului”, acea parte a vietii despre care vorbesti numai in momentele de destindere ale zilei, atunci cand vrei sa uiti de partea serioasa a existentei.

Ca un contrast in plus, natura care inconjoara aceste cinci orase este minunata. Unde te uiti in jur, vezi peisaje de o puritate si de o frumusete care te intreaba “de ce”? De ce contrastul acesta izbitor intre natura si realitate? Poate ca raspunsul sta in cantitatea prea mare de diletantism care s-a adunat in straturile Romaniei institutionale.

256.jpg

Generatia tanara, pentru a trece de la olimpiadele luate cu 10 la o Romanie care sa ajunga olimpica ea insasi, are nevoie de lideri limpezi, luptatori pasionati pentru cauzele in care cred. Tinerii romani nu au ce face cu lideri care diabolizeaza pe cei ce cred altfel decat ei. Romania tinerilor de 17 ani are nevoie sa intoarca pagina denaturarii din viata publica si a deformarii caricaturale. Ei vor o Romanie care sa iasa din capcana modelelor trecutului.

Biblioteca din Onesti, plina de lumina si generoasa in spatii de lectura, a fost neincapatoare la intalnirea mea cu liceenii. Ei au idei bune si stiu ce vor. Singurul lucru pe care am tinut sa-l spun a fost ca in mana lor stau acum, in acesti ani si nu mai tarziu, instrumentele de schimbat Romania. Ele se numesc internet si propria lor materie cenusie.

10 comentarii

  1. daniela says:

    Altetei Sale Principele Radu,

    Am citit cu speranta articolul acesta. Intr-adevar curatenie/curatie si respect impreuna cu alte valori morale si civice, stau la baza unei societati sanatoase, armoniose si cu un viitor cutezant. Poate ca sunt idealuri inalte si greu de atins, dar este societatea de care avem nevoie si dupa care tanjim. Din pacate realitatea este cu totul alta si o stim prea bine.

    Cum de am ajuns la o asa degradare etica?!? Cum putem ajuta si influenta o societate salbatica de multe ori, sa devina umana, respectand pe fiecare cetatean al ei indiferent de diferentele de tot felul, sa promoveze spiritul de dreptate si adevar, altruismul si sa devina casa primitoare pentru cei neintelesi si marginalizati astazi?

    Sunt o tanara care incearca sa ofere si aspira inca la relatii inter-personale de calitate, sinceritate, bun simt si toleranta. Observ o ”foame” a multor tineri dupa transparenta a institutiilor statului, a politicii dambovitene(mai ales cei care spun ca ne conduc), pentru integritate, disponibilitate de a fi cu adevarat in slujba cetateanului si o viata fara masti. Cum poate fi potolita aceasta ”foame”? Aceste idealuri par utopice, poate. Ma gandesc ca sunt putini aceia care traiesc in mod natural sau adopta un astfel de mod de viata – astazi. Dar sper intr-un maine luminos, demn si frumos pentru concetatenii nostrii. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

    Apreciez efortul si preocuparea constanta a Altetei Sale si a Familiei Regale – pentru promovarea acestor idealuri atat de necesare si dorite!

    Cu respect si pretuire,

    daniela

  2. Radu Bogdan says:

    stimate principe si stimata principesa mia placut tare mult de voi cum vati prezentat la happy hour si asi vrea sai tansmit un calduros La Multi Ani iprincipesei Margareta si sa aiba multa sanatate

  3. gina says:

    Stimate alteta,
    Pot spune cu deosebita placere ca primul contact indirect cu familia regala, l-am avut in anul 2003, cand fundatia sotului meu a derulat un proiect in colaborare cu fundatia Principesei Margareta a Romaniei.
    Va scriu aceste randuri cu o deosebita simpatie , dorind sa va felicit pentru prezenta minunata la Happy Hour, patrunzand astfel si in casa mea, alaturi de cei doi baieti gemeni ai mei.
    Stiu ca in urma cu 2 saptamani ati fost in vizita la Medias, orasul in care locuiesc cu familia mea.
    Vreau, sincer sa imi exprim admiratia fara limite pe care o am fata de minunata d-voastra familie,
    Cu respect,
    Gina Maria Toma
    referent cultural – primaria Municipiului Medias.

  4. gheorghe says:

    Drept,lucrurile asa stau din fericire pentru ce mai putem salva si PUTEM.Ceea ce trebuie sa facem de aici inainte,asemeni unui gradinar patimas,e ca trebui sa ingrijim cu respect si plecaciune aceste vlastare,cate vor fi ele.Si asemeni gradinarului si gradinei lui,de la sezon la sezon,gradina numica ROMANIA,va fi cu adevarat prospera,De frumusete s/a ingrijit BUNUL DUMNEZEU.Ce avem de facur e sa sprijinim valorile REALE si sa pregatim germenii pentu viitoarea gradina.Mult succes si ani de sanatate,INALTIMILOR VOASTRE MEMBRII CASEI REGALE.Va iubesc si ma plec cu respect.

  5. daniela says:

    Alteta Sa Regala Principe Radu,

    Ma alatur si eu celor care au mai scris pe blog cu dorinta ca Alteta Sa sa candideze pentru functia de Presedinte al Romaniei. Daca nu va putea fi reinstaurata mai curand monarhia, macar sa avem un Presedinte demn de aceasta functie. M-as bucura foarte mult si va asigur ca oamenii va va sustine. Ganditi-va ca Romania are nevoie de Dumneavoastra…

    Am inteles ca aveti cont hi5. Va rog, pot avea aceasta adresa, daca este posibil numai. Multumesc frumos!

    Cu pretuire,

    daniela

  6. Multumesc pentru mesaj si pentru gandurile dumneavoastra. Voi face in asa fel incat sa nu va dezamagesc. Increderea si speranta pe care le aveti in noi sunt cele mai insemnate sentimente pe care le-am putea avea de la romani.

    Adresa mea la hi5 poate fi accesata prin “principeleradu@yahoo.com”

    Cu cele mai alese ganduri,
    Radu al Romaniei

  7. daniela says:

    Va multumesc din suflet – Alteta Sa!

    Cu pretuire,

    daniela

  8. ibrea ion says:

    Altetei sale Principele Radu,
    Numele meu este Ion Ibrea fost ofiter MApN,am aceeasi varsta cu Alteta voastra si va adresez cele mai frumoase ganduri de pe glia lui Brancusi! Alaturi de tineret veti invinge si veti transforma aceasta Romanie bolnava intr-o gradina!Redati increderea oamenilor si veti avea o reusita deplina! Vreau sa va ajut efectiv in incercarea dumneavoastra! Astept raspuns la ion_ibrea@yahoo.com sau 0746020110.Cu inalta consideratie ion ibrea.

  9. ibrea ionut says:

    Alteta,
    Sunt alaturi de tatal meu in nobila dumneavoastra incercare.Am 17 ani si-mi doresc o Romanie demna, curata si mai ales respectata.Imi pun speratele in dumneavoastra si doresc sa fiti invingator! Cu inalta consideratie ionut ibrea.

  10. ion ibrea says:

    Altetei sale Principele Radu,
    Numele meu este Ion Ibrea fost ofiter MApN,alaturi de Ionut si Loredana vrem sa va ajutam efectiv in nobila dumneavoastra incercare de a face o Romanie demna,curata si mai ales respectata.Secretul este sa redati oamenilor speranta si alaturi de tineret veti fi invingator!Asteptam la ion_ibrea@yahoo.com sau la 0746020110 un raspuns.Cu inalta consideratie Ion Ibrea.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53409257
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate