Valori vechi, instrumente noi

Am citit astazi un text scris de Jonathan Rosenberg, publicat pe situl Google si adresat celor ce navigheaza cu ajutorul acestui imens motor de cautare.

Rosenberg si-a numit eseul “De la inaltimea acestui loc” si vorbeste despre importanta internetului in lumea de astazi. Tinerii din România au o pasiune pentru telefonul mobil si pentru internet. In unele localitati din tara, mai ales in orasele mici sau in comune, computerul si telefonul mobil sunt singura legatura a tinerilor cu lumea larga si ele sunt considerate drept instrumente ale libertatii.

internet-1.jpg

Avand in vedere modul atat de profund in care internetul actioneaza asupra elevilor si studentilor romani de astazi, cred ca ideile lui Rosenberg merita sa fie cunoscute si ca ele ar putea sa ne dea de gandit.

Articolul integral, in limba engleza, poate fi gasit aici, pe blog, la capitolul “Atitudini”.

Autorul incepe prin a sublinia cateva detalii subtile din discursul inaugural al lui Barack Obama, al 44-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii.

“Noi, poporul” a fost formula folosita de Obama, imprumutata din Constitutia Statelor Unite, iar “toti sunt egali, toti sunt liberi si toti merita sansa sa-si traiasca intreaga lor fericire” a fost ideea preluata din Declaratia de Independenta si din discursul lui Abraham Lincoln la Gettysburg. Obama a facut aceste declaratii in mijlocul celei mai rele situatii economice din viata Statelor Unite. Rosenberg aminteste ca in SUA, in anul 2008, si-au pierdut slujba 2,6 milioane de oameni, iar 600,000 au ramas someri in ianuarie 2009. Cateva zile dupa inaugurarea presedintelui, companiile Caterpillar, Pfizer, ING si Phillips au taiat 75,000 de locuri de munca. Dependenta de resursele petroliere, schimbarea climei, securitatea nationala produc de asemenea ingrijorare in America.

In aceste conditii, presedintele Obama a spus ca Statele Unite vor trai un moment al “noilor instrumente si al vechilor valori”. El a adaugat ca “vechile valori au fost forta tacuta a progresului, de-a lungul istoriei, si ele trebuie din nou sa ne traseze caracterul”.

Rosenberg considera ca unul din “noile instrumente” va fi cu certitudine internetul. Autorul vorbeste, bineinteles, despre Google in particular. Internetul este cel mai puternic si mai comprehensibil instrument inventat vreodata.

internet-2.jpg

Biblioteca din Alexandria, construita in 323 i.e.n., era destinata unui public educat, adica un mic numar de oameni, din moment ce analfabetismul era mentinut cu buna stiinta. Pentru un numar de cateva secole, calugarii au fost singurii pastratori ai cuvantului scris. Primele universitati au aparut in secolul al IV-lea e.n., iar primele enciclopedii au aparut in secolul al XVI-lea. Primele adevarate biblioteci publice au aparut in secolul al XIX-lea, iar ele au proliferat doar in secolul XX.

Astazi 1,4 miliarde de oameni folosesc internetul, adica un sfert din populatia lumii. 200 milioane se adauga in fiecare an. Este cea mai mare crestere a unui mediu de comunicatie din istorie. In 1983, cand internetul a devenit accesibil publicului, erau 400 de servere. Douazeci si cinci de ani mai tarziu sunt peste 600 de milioane.

Trei miliarde de oameni au telefoane mobile si 1,2 miliarde de utilizatori se vor adauga anul acesta. Multi dinte ei pot acesa internetul prin telefonul lor. In China, 300 de milioane de oameni acceseaza internetul, iar 600 de milioane au telefoane mobile.

Oamenii din ziua de astazi au foarte multe lucruri de spus. Si ei folosesc internetul pentru a publica lucruri de o diversitate incredibila. 120,000 de bloguri sunt create zilnic. Mai mult de jumatate dintre ele apartin unor tineri de sub 19 ani. 15 ore de film sunt postate pe YouTube in fiecare minut. Internetul are o foarte mare relevanta sociala: unul din sase minute este petrecut online pentru a milita in chestiuni sociale de un fel sau altul.

Harry Truman spunea in 1949 ca “suntem ajutati de toti cei care doresc sa-si gaseasca alinarea in fata atator minciuni ale propagandei, care doresc adevar si sinceritate”. Informatia are o putere imensa in lumea politicii, dar una si mai mare in a transforma lumea afacerilor. Petrolul a alimentat revolutia industriala, informatia alimenteaza cresterea economica a generatiei viitoare.

Tinerii români sunt, precum intreaga populatie a României, neincrezatori in viata publica, in oamenii publici, in institutiile publice si chiar in mass-media. Faptul ca folosesc televizorul sau ziarul ca mijloc de distractie nu inseamna ca le acorda prea mult credit sau respect. In aceste conditii, s-ar putea ca internetul sa fie sursa viitoare de cunoastere pentru tinerii romani, daca nu cumva acest lucru este deja valabil.

In anul 2001, 400,000 de romani aveau acces la un computer. Acum, dupa opt ani, numarul lor se apropie, cred, de 7 milioane.

2 comentarii

  1. Vasy says:

    Buna seara!Alteta,as vrea si eu sa va spun ca sunt alaturi de dumneavoastra,de familia regala.Daca o sa se inceapa demersuri cu privire la readucerea monarhiei ca forma de guvernamant o sa sustin din toata inima.Sper ca acest demers sa inceapa cat mai curand,ca ne-am saturat de republica asta care nu o adus nimic bun.Banatul este alaturi de dumneavoastra.Va multumim!

  2. Esmyana Martisor says:

    Recomand cu infinit respect si caldura filmul “Lumea lui Sophie”,un proiect deosebit realizat pentru umanitate unde spiritul ,ideile si inspiratia sunt diamantele evolutiei si unde comunicarea armonioasa nu ramane doar un vis.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53402613
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate