Cunoastere si grija

Am incercat, in luna ianuarie si in primele zile din februarie, sa prezint idei personale si spicuiri din diverse carti recente, pentru ca am convingerea ca societatea romaneasca are nevoie sa inteleaga ca depasirea crizei economice si inlaturarea tuturor slabiciunilor actuale sunt legate de structura institutionala si de comportamentul institutional al oamenilor publici. Tara noastra este mai mult preocupata de efecte decat de cauze, iar acest lucru reprezinta o mare vulnerabilitate.

Si in alte tari democratice, chiar unele importante, salariile nu sunt suficiente ca sa traiesti din ele, dobanzile sunt prea ridicate, mancarea se scumpeste prea mult, este greu de gasit slujbe bine platite, taxele sunt prea mari, diferenta dintre bogati si saraci creste si serviciile medicale sunt neadecvate. Numai ca aceste neajunsuri pot fi depasite in tari in care sistemul institutional merge struna, iar oamenii publici respecta locul pe care il deservesc. In Romania, aceste probleme vor fi din ce in ce mai grele daca masinaria chemata sa le rezolve are slabiciuni. La aceasta se adauga si cinismul si genuflexiunile unor oameni inteligenti al caror rol ar fi sa aline si sa mantuiasca, nu sa-si vanda ideile si constiinta.

Numai intelegand mecanismele care se petrec sub ochii nostri vom putea vindeca maladia lumii din care facem parte. Pentru aceasta, este nevoie de cunoastere, comparatie, dorinta de a intelege. Blogul meu este citit de 1,250 de oameni pe zi, ceea ce este mai mult decat o elita. Este o picatura intr-un ocean. De aceea imi permit luxul de a vorbi despre idealuri si solutii la cauze, si nu despre concretul brutal si grosolan care ne-a invadat. Pentru ca stiu ca ma adresez unor oameni care POT intelege.

experience-knowledge.jpg

Activitatea mea nu se rezuma insa la dialogul de pe blog. Ca si pana acum, de aici incolo voi fi prezent in tara, in exact locurile unde concretul cotidian este atat de confuz, de cinic, de brutal si de atoatecuprinzator, incat aproape ca nu mai exista perspectiva in mintile si sufletele oamenilor. Pe toate acestea le cunosc in mod direct. Dar actiunea mea s-a asezat intotdeauna pe calapodul institutiei din care fac parte. Este bine de facut limpede separarea dintre regalitate, clasa politica si societatea civila. Fiecare dintre aceste institutii sau segmente ale societatii au rolul lor bine delimitat.

Romania are nevoie sa-si rezolve cauzele raului, nu efectele lui. Avem de pus la punct chestiuni de principiu, structurale in institutii si in viata noastra publica. Unul dintre aceste lucruri este, asa cum spunea Majestatea Sa Regele, daltuirea unei Legi fundamentale care sa dea un rol limpede, ne-echivoc si complementar institutiilor statului. Pana una-alta, nici societatea civila, nici clasa politica nu par a considera necesara sau urgenta repararea cauzelor raului. De asemenea, ei nu vad necesara consolidarea unui sistem in care sa prevaleze regulile. Casa Regala nu poate substitui nici politica, nici forta civica. Ele sunt apanajul si conditia sine qua non ale democratiei.

knowdlege.jpg

Buna parte a oamenilor politici, chiar unii dintre cei care ocupa pozitii in institutiile centrale, au un minuscul bagaj teoretic in domenii precum stiintele politice, relatiile internationale, dreptul, economia, geopolitica sau diplomatia. Afirmatiile publice ale unora dintre ei frizeaza uneori ridicolul. Nici societatea civila nu sta mai bine. Exista intelectuali care au pretentii ridicate de la societate, dar vorbesc despre lucruri pe care nu le cunosc sau pe care le cunosc dupa ureche.  In aceste conditii, este potrivit sa vorbesti, acolo unde se poate, despre surse de cunoastere, despre exemple de urmat.

Sunt insa de acord ca marile dileme pe care le are Romania actuala, ca si cercul vicios in care a fost varata cu buna intentie de o serie de oameni neaveniti si iresponsabili, ne vor obliga curand sa luam pozitii publice fata de unele aspecte concrete. O vom face.

3 comentarii

  1. Adrian Halga says:

    Alteta Voastra Regala,

    Vreau sa va povestesc despre micile progrese pe care le inregistreaza asociatia noastra. Pana acum am reusit sa facem un istoric al Palatului Cultural, pentru perioada 1926-1948. Palatul Cultural Lupeni, fostul Teatru Minier interbelic a fost cladit de Societatea Anonima Romana Lupeni, societate carbonifera infiintata de Regele Ferdinand prin Inalt Decret Regal in 1921. Intr-un singur an (1926) a fost ridicat, dandu-se in folosinta in aprilie 1927.
    Dupa documentele gasite la Arhivele Nationale, Palatul a fost un loc de inaltare sufleteasca, din punct de vedere national roman, dotat fiind in perioada interbelica cu o biblioteca de peste 3000 de volume, in cinci limbi. In mare parte, cartile erau donate de filiala Lupeni a Fundatiunii Regale Principele Mircea si de filiala Societatii culturale ASTRA. Aveau loc spectacole de teatru de doua ori pe saptamana, dand reprezentatii atat trupe de teatru alese, din tara ori din strainatate, precum si de trupe formate din diletanti. Din 1937 a functionat si ca cinematograf, difuzand filme miercuri, joi, sambata si duminica. Constantin Tanase, care in anii ’30 a intreprins un turneu in Valea Jiului, a afirmat ca “Teatrul Minier are cea mai buna acustica din tara”. De altfel, Palatul Cultural s-a remarcat si prin stilul neoromanesc. Profesori universitari de la Cluj si Bucuresti veneau aici si tineau conferinte pe teme variate. Trebuie sa tinem cont ca in perioada interbelica Lupeniul era comuna a Regatului Romaniei, dar avea o viata culturala nemaintalnita astazi, aproape nici in orasele mari.
    De fiecare data cand voi avea noi informatii vi le voi prezenta.

    Cu lealitate,
    Adrian Halga

  2. Nicoara Ovidiu says:

    Alteta Voastra!
    Consider ca eseul postat este fundamental in intelegerea a ce se intampla in Tara si in lume si mai ales o baza de plecare a unor solutii concrete,precum si o prima luare publica de pozititie fata de iresponsabilitatea multor “politicieni”.Pana acum s-au “colectat” cel putin 75(saptezeci si cinci!) de promisiuni electorale neonorate,iar onorarea lor va fi candva…la Sfantu-Asteapta!In actualul context “confuz,cinic si brutal”,activitatea Voastra,a Casei Regale si sunt convins,si viitoarele pozitii publice sunt si vor fi un reper care-i va aduce la realitate pe multi!
    Cu toata consideratia,
    Dr.Nicoara Ovidiu

  3. A.T. says:

    Alteta Voastra,

    Am citit cu interes articolul ,,Pasii viitoarelor luni” in care povesteati despre proiectele initiate in parteneriat cu organizatiile locale si nu m-am putut abtine sa nu ma gandesc ca principala stavila in demararea, finantarea si finalizarea acestor tipuri de proiecte o reprezinta tocmai degradarea morala a societatii contemporane. Repet, pana nu se va face dreptate iar resursele furate dupa Revolutie nu se vor intoarce din nou la bugetul statului pentru a fii utilizate de data aceasta in mod judicios si nu pentru a le transfera unui mic grup de persoane prin mecanisme care au imitat in mod grosolan mecanismele economiei de piata (licitatii trucate, transfer direct al unor pachete majoritare de actiuni, acordarea de credite preferentiale de valori mari fara garantii anumitor persoane, etc.), in fapt FURT CALIFICAT si SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE, proiecte de genul amintit au putine sanse de reusita.
    Iar pentru a realiza acest deziderat, trebuie ca toate institutiile statului sa functioneze, sa fie vindecate de acest flagel teribil numit CORUPTIE, in special Justitia si Administratia si internele.
    Asa cum bine spuneati in articolul ,,Cunoastere si grija”, Romania are nevoie sa-si rezolve cauzele raului, nu efectele lui iar ideile subliniate la sfarsitul acestuia ne dau sperante.

    Cu deosebita consideratie,
    A.T.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53409204
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate