Despre lucruri durabile (II)

Academia Romana a fost creata in anul venirii lui Carol I pe scaunul de sef de stat al Principatelor Romane Unite, acum 142 de ani. Din 1867, Carol I a devenit membru de onoare al Academiei Romane, iar intre 1879 şi 1914 a fost protector şi preşedinte de onoare al acesteia. Regele a lasat prin testament Academiei Romane suma de 600.000 de lei, pentru publicaţii. Ulterior, Regina Elisabeta, Regele Ferdinand, Regina Maria, Regele Carol al II-lea, Principele Nicolae si Regele Mihai I au devenit membri de onoare ai Academiei Romane.

234.jpg

Istoria Ateneului Roman se leaga nemijlocit de activitatea Societatii Culturale “Ateneul Roman” infiintata in 1865 din intiativa unor personalitati ale vietii culturale si stiintifice romanesti precum C. Esarhu, V.A.Urechia, Carol Rosetti, Al. Odobescu. La 11 mai 1868, sub domnia lui Carol I este infiinţata Societatea Filarmonica Romana.

421.jpg

Filarmonica George Enescu are, deci, varsta de 140 de ani. Jubileul va fi celebrat pe data de 15 decembrie, la Atheneul Roman, printr-un concert extraordinar dirijat de Maestrul Cristian Mandeal. Familia Regala va fi acolo la ea acasa, in Loja Regala.

324.jpg

Banca Nationala a Romaniei, infiintata in anul 1880, este banca centrala a Romaniei. Banca Nationala este o institutie publica independenta, cu sediul central in municipiul Bucuresti. Este unica institutie autorizata sa emita insemne monetare, sub forma de bancnote si monede, ca mijloace legale de plata pe teritoriul Romaniei.

514.jpg

Istoria Romaniei consemneaza, in anul 1881, aparitia primei Burse de Valori. Acest fapt s-a datorat ca urmare a adoptarii Legii asupra burselor, mijlocitorilor de schimb si mijlocitorilor de marfuri. Realizata dupa model francez, aceasta lege reglementa infiintarea, prin decret regal, a burselor de valori si marfuri. In anul declararii Regatului Romaniei, tara avea taria institutionala sa creeze o bursa de valori. De aceea astazi, dupa mai bine de 120 de ani, consideram Bursa de Valori o institutie definitorie a modernitatii statului roman.

611.jpg

Tot cu 140 de ani in urma, la 28 ianuarie 1868, a fost infiintata cea dintai Camera de Comert si Industrie pe teritoriul de atunci al Romaniei, cea din Bucuresti.

Registrul Comertului: pe 10 iunie 1868 se pune pentru intaia data in Romania problema „intabularii firmelor comerciale”. CCIB a avut astfel un rol determinant in aparitia in Romania a uneia dintre cele mai importante institutii ale oricarei economii de piata, si anume Registrul Comertului.

Guvernul era obligat sa consulte camerele de comert ori de cate ori se schimba legislatia comerciala, cand se creau noi camere de comert, burse, sau cand se intentionau modificari ale tarifelor vamale de transport, infiintarea de banci sau societati de scont.

78.jpg

Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci a sarbatorit centenarul in anul 2006, la Atheneul Roman. Centenarul Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci are o invecinare prestigioasa. Dar exista ceva ce diferentiaza OSIM de celelalte institutii, desi toate sunt semnificative pentru drumul nostru pe continent si fiind, fiecare in parte, un garant al comportamentului nostru european. OSIM, in mod specific, este o institutie care protejeaza proprietatea industriala. Proprietatea, oricare ar fi ea, industriala, intelectuala sau privata, este o valoare, un principiu sfant, despre care mai trebuie inca vorbit in Romania, chiar si in anul 2009.
87.jpg

2 comentarii

  1. Nicoara Ovidiu says:

    Alteta Voastra!
    Am urmarit cu intensa emotie extraordinarul Concert Jubiliar,dedicat infiintarii acum 140 de ani a Societatii Filarmonice.Desi doar la TVR Cultural(as fi preferat sa fiu prezent,sau macar la TVR1),am simtit atmosfera absolut deosebita ce reflecta ceea ce ar putea fi numita Romania cea adevarata!In aceasta seara ma simt mandru ca sunt Roman si ca sunt reprezentat de acea institutie care a daltuit Romania moderna:Casa Regala Romana!In timp ce chiriasi vremelnici ai istoriei isi irosesc timpul si energia cu combinatii politice derizorii(de carciuma de cartier),Casa Regala Romana isi continua cu demnitate si noblete misiunea de autentic leadership,mergand inainte in Istorie si consolidandu-si zi de zi locul pe deplin meritat.
    Multumesc Casei Regale Romane in primul rand ca exista!Fara ea,Romania ar fi cu mult mai saraca!
    As dori sa inchei aducand aminte de Eroii de la Timisoara anului 1989.Unii au cazut su gloantele asasine ale regimului comunist,altii,traiesc azi in modestia anonimatului.Consider ca si datorita lor,Casa Regala este azi mai aproape de a-si realiza si indeplini plenar rolul meritat.Ei s-au jertfit si pentru Casa Regala,intrucat intre Patrie si Casa Regala legatura o consider indisolubila!
    Cu toata consideratia,
    Dr.Nicoara Ovidiu

  2. M. - ptr. dl.dr. Nicoara Ovidiu: says:

    .
    Va simtim lipsa, in incercarile noastre zilnice, de a scoate la lumina,
    frumosul si candidul spiritualitatii romanesti mostenite.
    Domnii:
    – Prof. Sorin Vieru;
    – Prof. Gabriel Liiceanu;
    – diplomat Andrei Plesu, etc., …
    discipoli ai Marelui Ganditor Roman, Constantin Noica,
    prefera, inca, pastrarea *mastilor de tranzitie*, lasindu-ne
    ca pe niste adevarate *cioturi* de copaci, in urma unor defrisari
    masive.
    .
    Avem nevoie, la nivel de neam romanesc, de dezambiguizare!
    .
    Iar daca nu vreti sa ne ajutati… *pietrele* o vor face,… in locul
    Domniilor Voastre!
    .
    Marele Noica ne-a lasat, in 1988, cartea intitulata
    sugestiv: *Modelul cultural european*, aparuta la un an
    de la trecerea in nefiinta, la Paltinis, Sibiu, pe 4 12 1987.
    .
    Dar NOI, SUNTEM AICI si SUNTEM de FATA…
    LA CE s-ar putea intampla MARET in
    TARA NOASTRA, IN LUNA NOIEMBRIE !
    .
    http://www.geocities.com/scar4jou2/eMODELULC.EU.777.htm
    .
    http://cerculnoica.wordpress.com/
    .
    * Sind wir noch zu retten? * (Spengler)
    * Nous autres, civilisations, nous savons maintenant
    que nous sommes MORTELLES? * (Paul Valery)
    * * ABSUM **!
    .
    O zi buna, va doresc, la toti cititorii!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54009668
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate