File de sarbatoare, la 90 de ani (II)

D.  Muzeul National de Istorie a Romaniei a deschis o expozitie dedicata jubileului. Vizitatorii pot admira costumul de soră de caritate purtat de Regina Maria, tunica si revolverul Regelui Ferdinand, binoclul, epoleţii şi revolverul ce au aparţinut lui Henri Berthelot, şeful Misiunii Militare franceze in Romania, casca si ochelarii ce au apartinut Ecaterinei Teodoroiu in primul razboi mondial.

138.jpg

Sunt disponibile informatii detaliate despre toate personalitatile care au contribuit la infaptuirea Marii Uniri.

Realizata special pentru expozitia de fata, o reconstituire a primului Arc de Triumf din Bucuresti, pe sub care au trecut Regele Ferdinand si Regina Maria, in fruntea trupelor romane, la 16 octombrie 1922, poate fi admirata.

c.jpg

E.  O imagine de o forta nemaipomenita ma urmareste, de la o vreme. Intr-un manual de istoria comunismului, publicat recent de tineri istorici, am vazut tiparite pe o pagina fotografiile umilitoare ale unor corifei ai Marii Uniri din 1918, ajunsi in anii 50 in inchisorile comuniste. Pozele ii infatiseaza tunsi zero, cu fata scofalcita, imbracati in costum de puscarias. Erau cinci dintre cei mai importanti participanti la Unire.

e.tiff

Istoricul Ioan Lupas, istoricul Ion Nistor, episcopul Iuliu Hosu, ministrul Mihai Popovici si istoricul Silviu Dragomir apar in fotografiile din manual, iar sentimentul care transpare, dupa noua decenii, este de stupefactie, de rusine si de revolta. Cum a fost posibil?

Aceste fotografii m-au facut sa ma gandesc la unii oameni publici care ocupa, in zilele noastre, cu nerusinare, primele locuri la sarbatoarea Unirii de la Catedrala Reintregirii, in fiecare an. Imaginea contrastanta a celor cinci corifei ai Unirii ajunsi in detentie politica nu-mi da pace.

Este o ingenunchere a istoriei in fata circumstantelor politice, o batjocorire a statalitatii romanesti, o fracturare a ideii de identitate nationala. Iar societatea romaneasca de astazi nu pare sa aiba o neliniste speciala in privinta aceasta, cu mici exceptii.

Una dintre exceptii o face Romulus Rusan care, in articolul sau recent din Revista 22, efectueaza o trecere sumara in revista a biografiilor unei intregi pleaiade de corifei incarcerati. Sunt cu mult mai multi decat in pozele de mai sus:

Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Silviu Dragomir, Ioan Lupas, Ion Nistor, Mihai Popovici, George Grigorovici, Ion Mihalache, Pantelimon Halippa, Ilie Lazar, Ion Flueras, Gh. Bratianu, Aurel Vlad, Daniel Ciugureanu, Sever Bocu, Ghita Popp, Onisifor Ghibu, Zenovie Paclisanu, Emil Hatieganu, Iosif Jumanca, Iuliu Moldovan, Sever Dan, Rudolf Brandsch, Hans Otto Roth, Alexandru Lapedatu, Generalul Henri Cihoski, Generalul Ioan Rascanu, Ion Pelivan, Theodor Cudalbu.

103.jpg

F.  Primarul municipiului Alba-Iulia si IPS arhiepiscopul Andrei al Albei vor fi maine gazdele unei sarbatori populare diferite de cele ale altor ani. Te Deum-ul dedicat jubileului de 90 de ani va fi urmat de dezvelirea busturilor Regelui Ferdinand si al Reginei Maria.

a.jpg137.jpg

Asezate in fata Catedralei Reintregirii din Alba Iulia, cele doua busturi strajuiesc catedrala ortodoxa, ai carei ctitori au fost Ferdinand I si Maria. Primaria municipiului Alba Iulia a sustinut financiar realizarea acestei lucrari.

Parada Militara va incheia ceremoniile oficiale. Din amabilele informatii primite de la Primarie si de la Arhiepiscopie, am aflat cu bucurie ca sarbatoarea va continua cu spectacole, expozitii, concerte si intalniri publice.

416.jpg

1 comentariu

  1. Marilena Rotaru says:

    Alteţa Voastră Regală,

    Aniversarea celor 90 de ani de la Marea Unire este umbrită continuu de absenţa adevărului. Se croiesc ceremonii după interesele, capacităţile şi incapacităţile politicienilor. M-am aşteptat – deşartă speranţă ! – să văd invitat la sărbătoarea Marii Uniri, pe cel care împlineşte toate calităţile de simbol al unităţii românilor: Majestatea Sa Regele Mihai. Prezenţa Majestăţii Sale ar fi luminat o importantă pagină de istorie românească.
    Unirea românilor de la 1 decembrie 1918 a fost o etapă în devenirea Regatului Român. Fără Regii României de atunci, Regele Ferdinand Întregitorul şi Regina Maria, evenimentul nu ar fi fost posibil. Aşa cum fără Regele Carol I n-ar fi existat independenţa de la 1877, aşa cum fără Regele Mihai nu s-ar fi scurtat cel de-al doilea război mondial si nu s-ar fi oprit numărul victimelor. Aniversarea celor 90 de ani de la Marea Unire este sărbătoarea monarhiei române. La multi ani, Majestate !

    Marilena Rotaru

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53996418
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate