Principele Moștenitor Leka al II-lea al Albaniei, oaspetele Familiei Regale a României

La invitația Altețelor Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu, Principele Moștenitor Leka al II-lea al Albaniei va efectua o vizită în România, în zilele de 23-27 iunie 2014.

Alteța Sa Regală va fi însoțit de logodnica sa, domnișoara Elia Zaharia.

Altețele Lor Regale Principesa Margareta și Principele Radu vor oferi un dineu, în onoarea Principelui Leka al II-lea, la Palatul Elisabeta, în seara zilei de miercuri, 25 iunie. La dineu au fost invitați reprezentanți ai autorității politice, ai credinței, ai societății civile, precum și membri ai Corpului Diplomatic acreditat la București.

Programul Principelui Leka al II-lea în România va cuprinde vizite la Domeniul Regal Sinaia, precum și la Curtea de Argeș. De asemenea, Alteța Sa Regală va vizita Universitatea Națională de Apărare “Carol I”.

Principele Moștenitor Leka al II-lea al Albaniei se va afla pentru prima oară în România. Ultima vizită regală albaneză la noi în țară a avut loc în anul 1939. Atunci, la invitația Regelui Carol al II-lea, Regele Zog I al Albaniei a efectuat o vizită de Stat la București și Sinaia.

Alteța Sa Regală Principele Radu a luat parte, în anul 2012, la Tirana, la ceremonia de reînhumare a rămășițelor pământești ale Regelui Zog I și ale altor membri ai Familiei Regale albaneze.

Alteța Sa Regală Principele Moștenitor Leka al II-lea al Albaniei este, începând cu 30 noiembrie 2011, Șeful Casei Regale a Albaniei, după decesul Regelui Leka I, tatăl său.

Alteța Sa Regală s-a născut la 26 martie 1982, în Johannesburg, Africa de Sud. Principele Leka a absolvit Academia Militară Regală Sandhurst, în Marea Britanie, precum și Facultatea de Diplomație și Relații Internaționale a Universității M. Iliria, în Priștina, Kosovo. Alteța Sa Regală a fost consilier politic al Președintelui Republicii Albania. Principele Leka a deținut, succesiv, funcția de consilier al Ministrului Afacerior Externe al Albaniei, între anii 2006 și 2009, precum și funcția de consilier al Ministrului Afacerilor Interne al Albaniei, între anii 2009 și 2012.

România a jucat un rol important în pregătirea și realizarea Independenței de Stat a Albaniei. Regele Carol I și Regina Elisabeta au avut o influență directă în organizarea, la nivelul elitei albaneze de la începutul secolului trecut, a mișcării de constituire a statului modern al Albaniei.

 

3 comentarii

  1. Oana Pop says:

    Traiasca Monarhia!

  2. Comentarii pe Facebook says:

    Oprea Petre Fiti binevenit Alteta.
    #
    Eleny Escu Bun venit !
    #
    Maria Piticariu bun venit !…
    #
    Raluca Tudor Ce bine-i seamana Reginei Maria !
    #
    Comendant Tatiana printre altele si un tanar frumos!
    #
    Romulus Iulian Olariu Vivat, floreat, crescat amicitia romano-albaneza!
    #
    Venika Ro Like
    #
    Mihaela Radulescu Bun venit!

  3. Diana Lucia Zotescu says:

    Un calduros “Bun Venit in Romania !” Altetei SAle Regale Printului Mostenitor Leka al II-lea al Albaniei si logodnicei Sale, Domnisoarei Elia Zaharia.

    Ar fi un mare castig moral si de imagine pentru Albania daca acest print frumos si bine instruit ar deveni Rege al Albaniei care, alaturi de Muntenegru, Serbia, Bulgaria si, desigur, Romania – in eventualitatea fericita si dorita de foarte multi dintre cetatenii acestor tari de reinstaurare a monarhiei – ar forma un adevarat nod sud-est european de stabilitate, echilibru si regasire a valorilor, care ar conduce, cu timpul, la prosperitatea lor si la recastigarea respectului de sine si, implicit, al celorlalte natiuni europene.

    Traco-getii, dacii si ilirii fac parte, dupa stiinta mea, din marele grup al popoarelor celtice (si anume din grupul celtilor de sud), stabiliti de mii de ani in aceste parti ale Europei. Elementele celtice se mai vad si astazi in centrul Romaniei – dar si in satele din Muntenia unde, in cimitire, multe morminte sunt marcate de crucea celtica inscrisa in cercul simplu sau impletit, acesta fiind o reprezentare precrestina a cultului soarelui.
    Diana Lucia Zotescu

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53884328
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate