Whitehall, forta discreta a continuitatii

Desi tensionata si preocupata de evolutia vietii bancare si financiare mondiale, elita londoneza a raspuns afirmativ invitatiei Trustului Principesa Margareta a Romaniei de a participa la o noua runda de colectare de fonduri in favoarea copiilor si batranilor din Romania. La Banqueting House din centrul capitalei Marii Britanii, peste 200 de personalitati, in majoritate tinere, au venit sa sustina cauza fundatiei Principesei mostenitoare a Romaniei, care conduce activitati de caritate la Londra de aproape doua decenii. Artizanii acestul eveniment generos si elevat au fost doi tineri, un roman si un englez. Numele lor sunt Adrian Ion si Kevin Hart.

27.jpg

Parte a vechiului palat Whitehall, Banqueting House este o cladire construita pentru Regele James I de catre arhitectul Inigo Jones, inlocuind o cladire similara care fusese distrusa de un incendiu. Cand a fost desavarsita, noua cladire Banqueting House nu semana cu nimic din partrimoniul arhitectural deja existent in Londra. Ridicarea cladirii a durat trei ani, din 1619 pana in 1622. Stilul ei este renascentist englez tarziu si este decorata in interior cu picturi ale lui Sir Peter Paul Rubens, faimos pictor baroc flamand.

35.jpg

Singura parte ramasa astazi din vechiul palat Whitehall, cladirea Banqueting House face parte din marea familie a palatelor regale din Londra, impreuna cu Turnul Londrei, Buckingham, Hampton Court, St James’s, Kew, Kensington sau Westminster. Cladirea a fost martora unor momente importante din istoria Marii Britanii si a Angliei, unele dintre ele cu caracter profund dramatic. Aici, in anul 1649, a fost executat Regele Charles I al Angliei.

114.jpg

Cladirea se afla in perimetrul celor mai importante institutii publice britanice de astazi: Parlamentul, resedinta prim-ministrului din 10 Downing Street, Foreign & Commonwealth Office (ministerul britanic de Externe), alte cladiri guvernamentale si, mai ales, Horse Guard Parade. Horse Guard Parade este un larg teren apartinand pe vremuri palatului Whitehall, celebru astazi datorita ceremoniei anuale numita Trooping the Colour, care celebreaza ziua de nastere a monarhului, dar si datorita ceremoniei oficiale care are loc aici ori de cate ori vine un rege sau un presedinte in vizita de stat in Marea Britanie.

Un detaliu interesant, demn de amintit, este ca soldatii care sunt numiti spre a servi drept garzi pentru Majestatea Sa Regina sunt in general tineri militari care au fost trimisi cel putin o data in teatrele de operatii din Irak sau Afganistan.

guards-1.jpg

In aceasta atmosfera unica, nu numai in Marea Britanie dar si in lumea intreaga, a avut loc aseara, asa cum spuneam la inceput, o noua gala de caritate a Trustului Principesa Margareta a Romaniei din Marea Britanie. Anul acesta a mai avut loc o gala, la celebrul hotel Claridge’s, unde s-au adunat peste 200,000 £ pentru proiectele din Romania ale fundatiei.

Gala de aseara s-a numit Young Professional Event, deoarece au fost invitati oameni de afaceri si bancheri sub varsta de 40 de ani. Comitetul director al trustului a hotarat sa organizeze, incepand din 2007, doua evenimente anuale: gala propriu-zisa si o seara mai putin formala, dedicata oamenilor de afaceri tineri, sustinatori ai proiectelor fundatiei Principesei.

45.jpg

Evenimentul de aseara a scos in evidenta doua valori fundamentale ale societatii noastre de astazi.

Mai intai solidaritatea londonezilor cu realitatile din Romania, generozitatea lor pentru o cauza care le este departe, din punct de vedere geografic, dar aproape, din punct de vedere principial. Este interesant de vazut cum egoismul si iresponsabilitatea se manifesta cu brio in chiar interiorul societatii romanesti, mai ales in mediul public, in timp ce generozitatea si interesul fata de aspectele profunde din viata romaneasca sunt manifestate adesea de oameni aflati departe de noi.

Apoi, rolul atat de important si de complex pe care il joaca reputatia, respectabilitatea si rolul de garant al Familiei Regale a Romaniei. Dincolo de chestiunile politice sau de cele legate de forma de guvernamant, prezenta Principesei mostenitoare, reprezentand pe Rege, este un argument care va da oricand stabilitate si garantie, respectabilitate si elevatie oricarei actiuni publice legate de Romania. Si aceasta fiindca puterea politica nu este nici perfecta, nici suficienta. Pentru a da garantii reale democratiei, puterea politica are nevoie sa fie armonios completata de puterea exemplului personal si de forta continuitatii.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53413427
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate