Napoleon III si Carol I, la Palatul Regal

In urma cu patru zile, ambasadorul Frantei la Bucuresti, dl Henri Paul, a invitat pe Principesa Margareta si pe mine la un pranz oficial, pentru a sarbatori vernisajul expozitiei intitulate “Napoleon al III-lea si Principatele Romane”, evocand rolul imparatului francez in constituirea si consolidarea statului roman modern, in vremea Principelui Alexandru Ioan I si a Regelui Carol I.

aman-unireaprincipatelor-1857.jpg

Este imbucurator si incurajator faptul ca astazi, la un secol si jumatate distanta, Statul Francez, prin ambasadorul sau, decide sa onoreze tara noastra, pe Carol I si intreaga istorie moderna a Romaniei, printr-o evocare de aleasa tinuta si de remarcabila profunzime. Expozitia numara documente si opere de arta cu valoare de unicat.

Pentru Familia Regala, atitudinea atat de generoasa si de responsabila a diplomatului francez, entuziasmul de a se lupta pentru fonduri si parteneriat institutional, fervoarea cu care s-a dedicat acestui eveniment cultural cu puternice valente istorice si geopolitice sunt motive de a-i admira demersul si de a-l considera un model de contributie diplomatica in Europa.

georgepeter-healy-portret-carol-i.jpg

Reproduc, in continuare, un rezumat al informatiilor de pe situl

http://info.artline.ro/

“Expozitia Napoleon III si Principatele Romane la MNAR

Muzeul National de Arta al României, Muzeul National al Castelului din Compiègne si Reuniunea Muzeelor Nationale din Franta au prezentat joi 23 octombrie, la ora 18.30, vernisajul expozitiei Napoleon al III-lea si Principatele Române.

Organizata cu ocazia implinirii a 200 de ani de la nasterea lui Napoleon al III-lea si, anticipat, a 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane (in 2009), expozitia prezinta circa 200 de opere de arta plastica si decorativa, documente si fotografii rare de la mai multe muzee si institutii din Romania si Franta.

Expozitia ilustreaza legaturile politice, culturale si artistice dintre Franta si Principatele Romane de la sfarsitul secolului al XVIII-lea pana in 1881, anul proclamarii Regatului Romaniei.

Parcursul expozitional va puncta aspecte precum: marturiile calatorilor francezi in tarile romane, incepand cu sfarsitul secolului al XVIII-lea, Razboiul din Crimeea (1856), Expozitia Universala de la Paris (1857) in cadrul careia a fost expus Tezaurul de la Pietroasa, dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor in Moldova si Tara Romaneasca (1859), sprijinita de Napoleon al III-lea, Razboiul de Independenta (1877-1878), precum si personalitatea lui Carol I si calatoriile sale in Franta. Un spatiu mai amplu este alocat schimburilor artistice dintre Franta si Romania, prezentand lucrari de: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Sava Hentia, Michel-Martin Drolling, Gustave Moreau, Jean-François Millet, Alfred Sisley etc.

La realizarea acestei expozitii au contribuit urmatoarele muzee si institutii din Romania: Muzeul National de Arta al Romaniei, Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Romane, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul Gheorghe Tattarescu, Muzeul Theodor Aman, Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” – Sectia de Arta din Bacau, Muzeul de Arta din Craiova, Muzeul de Arta din Iasi, Muzeul de Arta din Timisoara si din Franta: Arhiva Ministerului de Externe, Arhivele Nationale, Biblioteca Institutului Frantei, Biblioteca Nationala a Frantei, Scoala nationala superioara de arte, Institutul national de istorie a artei, Muzeul Orsay, Muzeul Luvru, Muzeul Gustave-Moreau, Muzeul Marmottan-Monet, Petit Palais – Muzeul de arta al Parisului, Muzeul de Arta si Arheologie din Besançon, Muzeul national al castelului din Compiègne, Palais des Beaux-Arts din Lille, Muzeul de Arta din Rennes, Muzeul national al castelelor de la Malmaison si Bois-Préau, Muzeul de Antichitati Nationale din Saint-Germain-en-Laye, Muzeul de Arta din Tours, Muzeul de Arta din Valenciennes.

Expozitia Napoleon al III-lea si Principatele Romane va fi itinerata intre 20 martie – 29 iunie 2009 la Muzeul national al castelului din Compiègne”.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53416559
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate