Concertul regal caritabil la Ateneul Român, 2008

Aseara, in mijlocul unei sali pline, Atheneul Roman a gazduit un eveniment potrivit cu spectaculosul sau spatiu interior, imagine elocventa a unei Romanii care asteapta sa fie redescoperita: cu ocazia zilei de nastere a Majestatii Sale Regelui Mihai I, maestrul Dan Grigore a oferit un recital in favoarea proiectelor oferite tinerelor talente de catre Fundatia Principesa Margareta a Romaniei.

atheneu-2.jpg

Alteta Sa Regala Principesa Margareta, in numele tatalui sau, a multumit celor prezenti. Asa cu Principesa a spus, a fost o seara de gratie. S-au impletit acolo valori de care viata publica romaneasca duce lipsa si, mai ales, s-a intrezarit cu fermitate un sentiment pe cale de disparitie: mandria.

atheneu-1.jpg

Dan Grigore a facut un periplu in amintirile sale muzicale de cinci decenii, aducand bijuterii muzicale care se legau, in ultima jumatate de veac, de propriile trepte artistice pe meridianele lumii. Sala a ascultat cu admiratie, dar si cu iubire si elevatie fiindca, pe langa muzica de aleasa calitate, evenimentul aducea ceva in plus: simbioza intre Atheneul Roman si Casa Regala, vocatia de “acasa” a Familiei Regale in spatiile traditionale ale culturii romane.

dan-grigore.jpg

Aceste seri regale ale Atheneului vor continua, spre binele culturii romane, spre confortul spiritual al unui prezent cu simbolurile batjocorite, copiate sau confiscate. Au fost in sala, ca si la concertul Nuntii de Diamant, personalitati de prima mana ale vietii publice romanesti. Concertul s-a bucurat de prezenta prim-ministrului si a doamnei Popescu-Tariceanu. Au stat alaturi de noi ambasadorii Statelor Unite ale Americii si Frantei, Belgiei si Canadei, Sloveniei si Ordinului de Malta. Au fost solidari cu seara noastra maestrul Radu Beligan, Ion Vianu, Stefan si Livia Caltia, maestrul Cristian Mandeal, gazda noastra de la Atheneu, alaturi de maestrul Nicolae Licaret, fidelii nostri Mihnea Constantinescu, Dana Deac, Daniela Zeca-Buzura, Marilena Rotaru, Luca Niculescu, Denis Theodoru, Corinne Féry-von Arx. Echipa fundatiei Principesei, in frunte cu Mario Demezzo, Doina Crangasu si Mirela Feruglio, era plina de emotie, mandrie si freamat.

Trebuie mentionat ca TVR1 va transmite concertul luni 27 octombrie, la ora 22.15. Aseara, TVR Cultural a transmis recitalul in direct. De altfel, televiziunea nationala a fost partener al evenimentului.

Majestatile Lor Regele si Regina au urmarit in Elvetia, la televizor, transmisia in direct a galei si s-au bucurat. In preajma unei calatorii in Italia, in care Regele va conduce personal masina, Majestatile Lor nu au putut fi prezente aseara acasa, la propria aniversare. Cel mai bine este insa ca, in final, sa las loc cuvintelor adresate de Principesa mostenitoare in discursul sau introductiv:

“Astăzi este ziua de naştere a tatălui meu, Regele Mihai. În numele lui, vă mulţumesc pentru seara aceasta de graţie. Suntem astăzi împreună, cei din sală şi cei din faţa televizoarelor, pentru a sublinia valorile eterne ale regalităţii: respectul faţă de artă, grija pentru tineri, continuitatea prin cultură, admiraţia faţă de creatorii excepţionali, generozitatea, modestia, răbdarea şi, în primul rând, iubirea.

Toate acestea sub semnul Atheneului Român, una dintre catedralele spiritului construite sub domnia fondatorului statului român modern, Regele Carol I. Sub conducerea maestrului Cristian Mandeal, Filarmonica Naţională şi Casa Regală vor aduce la lumina tiparului, în viitor, legăturile lor tradiţionale.

Este pentru prima oară când organizăm în România un concert de gală pentru Fundaţie, dar nu şi ultima oară. Sunt fericită că tinerii talentaţi se bucură de atâta atenţie şi generozitate. Sprijinirea educaţiei şi încurajarea talentului au fost reguli de viaţă ale Reginelor Elisabeta şi Maria. Ele şi-au legat numele de vremi importante ale culturii şi artei. Tot ele au fost creatoare de fundaţii şi acţiuni civice.

Admir generozitatea celor care au sprijinit financiar prima noastră gală de la Atheneu: compania Class Living, sponsorii şi partenerii Fundaţiei, ca şi dumneavoastră, cei care sunteţi în sală.

Sunt recunoscătoare maestrului Dan Grigore, care leagă reputaţia sa publică şi arta lui de cauza noastră. De aproape două decenii, maestrul Dan Grigore nu uită că iubirea faţă de Regele tău nu se explică, ci se afirmă.

La mulţi ani”!

6 comentarii

  1. Agerpres, 24 octombrie 2008 says:

    24 Oct Recital caritabil Dan Grigore, la Ateneul Român

    Bucureşti, 24 oct /Agerpres/ – Marele pianist român Dan Grigore va susţine, sâmbătă, un recital caritabil în beneficiul Fundaţiei Principesa Margareta a României, eveniment care va avea loc de ziua regelui Mihai I, la Ateneul Român.

    Recitalul este organizat de Fundaţia Principesa Margareta a României în parteneriat cu Class Living.

    Maestrul Dan Grigore va interpreta piese ale compozitorilor W. A. Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Liszt, Claude Debussy, George Enescu, Serghei Rahmaninov, Frederic Chopin, J. S. Bach, Domenico Scarlatti, Frantz Schubert, Robert Schumann, A. N. Skriabin, Eduard Mac Dowell.

    Preţul biletelor este între 200 şi 350 de lei.

    Fondurile strânse în urma acestui spectacol, rezultate din urma vânzării biletelor şi din sponsorizări, vor sprijini proiectul ‘Tinere talente’ – un program de burse de studiu pentru tineri talentaţi aflaţi la începutul carierei artistice, în domeniul artelor plastice, muzicii, teatrului şi filmului.

    ‘Este un eveniment special dat fiind faptul că maestrul Dan Grigore, membru al fundaţiei noastre, nu a mai concertat pe scena Ateneului Român de opt ani’, a declarat principesa Margareta, în urmă cu o săptămână, într-o conferinţă de presă dedicată anunţării evenimentului.

    Muzician de renume mondial, pianistul şi profesorul de pian Dan Grigore a debutat la vârsta de 14 ani, într-un concert cameral Enescu, alături de solişti consacraţi. În perioada 1961-1965, printr-o bursă acordată de principesa Maria Cantacuzino-Enescu, a primit dreptul de a folosi pianul lui George Enescu.

    În 1979, a devenit solist al Filarmonicii ‘George Enescu’ din Bucureşti. După 1990, a avut o bogată activitate concertistică, susţinând concerte la Tokio, Kyoto, Osaka, Anvers, Berlin, Munchen, Budapesta, Birmingham, Cardiff, Paris, Ierusalim, Tel Aviv, Madrid, Barcelona, Copenhaga etc.

    În 1996 a susţinut trei concerte împreună cu Orchestra Filarmonică din Munchen, sub bagheta dirijorului Sergiu Celibidache. Acestea au fost ultimele concerte ale marelui dirijor, care l-a apreciat foarte mult, Dan Grigore fiind singurul pianist român cu care acesta a colaborat. AGERPRES/ (Daniel Popescu)

  2. cristina duhalmu says:

    Cu nespusa emotie si incantare am urmarit prin intermediul televiziunii,concertul maestrului Dan Grigore.
    La aniversare,MAJESTATII SALE REGELE MIHAI-cele mai nobile si sincere ganduri si urari.
    ALTETELOR VOASTRE-complimente si felicitari .
    TOATE CELE BUNE SA VA INSOTEASCA!

  3. Adriana Macsut si Stefan Bak Grosu says:

    In calitate de voluntari ai Fundatiei Principesa Margareta am avut deosebita bucurie de a participa la acest regal muzical. Maestrul Dan Grigore a facut o incursiune in istoria devenirii sale muzicale si desi a cantat fara partitura nu a gresit nici macat o nota. Va multumim ca ne-ati oferit posibiltatea de a participa la acest eveniment.

  4. Ionut Sauca says:

    Citind stirea de mai sus, nu ma pot opri sa ma gandesc ca asa ar trebui sa arate stirile intr-o Romanie normala, cu oameni normali, despre oameni normali!
    Felicitari organizatorilor pentru lectia de stil pe care au oferit-o! Din nou Casa Regala, reprezentantii ei, colaboratorii FPMR au aratat ca pot organiza un eveniment “de clasa”, apropos de unul dintre principalii sponsori, un eveniment care nu poate fi egalat de nici unul dintre balciurile de divertisment cu care ne indobitocesc periodic politicienii nostri cu veleitati artistice!

  5. Cristi Pavel says:

    Permiteti sa transmit pe aceasta cale Majestatii Sale Regelui Mihai cele mai alese ganduri si LA CAT MAI MULTI ANI, sa fie in continuare un model pentru o societate romaneasca care are atata nevoie de un asemenea exemplu!
    Altetelor Voastre omagii!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52952944
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate