Familia Regală în percepţia publică

 

 

Potrivit unui sondaj INSCOP realizat în luna mai 2014, 44,9% din populaţia României are o părere foarte bună sau bună despre Casa Regală. În acelaşi timp, 30,2% dintre respondenţi s-au pronunţat în favoarea Monarhiei ca formă de guvernare. Aşa cum arăta domnul Darie Cristea, coordonator de proiecte INSCOP, sondajul vine în cursul unui an electoral, când în mod normal agenda publică nu acordă o atenţie deosebită subiectelor legate de monarhie. Să fie oare asa?

La aproape 25 de ani de când Principesa Moştenitoare Margareta, primul membru al Familiei Regale întors în ţară, după 1989, păşea în România, un astfel de sondaj nu mai poate surprinde. Dacă la începutul anilor ’90, îndoctrinarea şi lipsa de informare întreţinute în scopul influenţării percepţiei publice erau la ordinea zilei, în prezent libertatea informaţiei este pe primul loc. Vidul de cunoaştere despre Casa Regală este, totuşi, încă vizibil în declaraţiile oamenilor, care doresc ca membrii Familiei Regale să fie mereu „mai prezenţi, mai implicaţi, mai mult la televizor.”

De ce? În condiţiile în care România este cuprinsă, treptat, de apatia politică specifică Occidentului democratic, iar în perioadele de criză se rupe în tabere antagoniste, Familia Regală este una dintre puţinele prezenţe publice respectabile şi apolitice (alături de Armată, Academie, Biserică, Banca Naţională), şi singura dintre acestea care întruchipează un atribut al Suveranităţii şi demnităţii naţionale – Coroana. În cuvinte mai simple, atunci când vrea ceva diferit, când vrea o viziune pe termen lung, sau când doreşte să revadă România demnă, publicul se îndreaptă către Coroană.

În cei 25 de ani de la revenirea în România, membrii Familiei Regale au crescut exponenţial numărul şi amploarea evenimentelor publice. De exemplu, Principele Radu a vizitat fiecare oraş din România, iar Fundaţia Principesa Margareta este una dintre cele mai de prestigiu organizaţii non-guvernamentale din ţară. Mii de români participă anual la Garden Party şi la celelalte evenimente regale, şi astfel cunosc direct metodele de acţiune ale Familiei Regale. Încrederea ridicată este, deci, un efect natural.

Sondajul despre Monarhie ca formă de guvernământ este mai interesant. Astfel, s-a înregistrat o scădere importantă (de 11,3%, faţă de anul trecut) a persoanelor indecise în privinţa formei de guvernare, dar şi o creştere a celor care susţin fiecare dintre cele două forme – Monarhia şi republica. Probabil că punerea problemei, în mass-media, în şcoli şi în dezbaterea publică, privitor la organizarea României, cu ocazia proiectului de Constituţie pregătit anul trecut, dar şi a evenimentelor internaţionale ale altor Case Regale, s-a percutat într-o înţelegere mai clară a locului şi rolului Coroanei într-o monarhie constituţională, respectiv al preşedintelui într-o republică.

De asemenea, este foarte posibil ca publicul să fi acceptat ideea unui rol constituţional, dar fără statutul de putere în stat, al Coroanei, din perspectiva proiectului recunoaşterii sale constituţionale. Într-o astfel de formulă, cele două rezultate ale sondajului s-ar armoniza perfect, în sensul că românii au încredere în Familia Regală şi au o opinie foarte pozitivă despre aceasta, dorindu-şi în acelaşi timp republica, în cadrul căreia Coroana să aibă o recunoaştere constituţională, un rol apolitic, de păstrătoare a identităţii şi demnităţii naţionale.

Ioan-Luca Vlad

Avocat, mediator

Consilier Privat onorific al Familiei Regale a României

35 comentarii

  1. Cristian says:

    SINGURUL SUVERAN LEGITIM AL ROMÂNIEI !!! TRAIASCA REGELE MIHAI I AL ROMÂNIEI !!!

  2. Comentarii pe Facebook (I) says:

    Cerasela Platz Reverente Calduroase !
    #
    Adrian Dvorac traiasca regele in pace si onor…!
    #
    Doris Agatha S Respect!
    #
    Maria Carauleanu M-as bucura sa stiu ca totusi exista cineva care iubeste acest popor, caci ce se vede acum la acesti politicieni, sunt numai pentru buzunarele lor, dupa cum hahaiau.
    #
    Liliana Sora Existența și prezența respectabilă a MS Regele Mihai, a Altețelor Regale – repere de moralitate, demnitate și identitate națională, oameni care, prin viziunea lor, ideile, principiile sănătoase de muncă și viață, faptele lor, aduc credibilitate, siguranță, liniște, echilibru, stabilitate – face o națiune respectabilă. Atunci când adevărata morală promovează respectul și iubirea de oameni, caută să apropie oamenii unii față de alții, are ca prioritate interesul național, atunci când prin implicarea directă la cel mai înalt nivel , în evenimente și acțiuni notabile se implementează programe și proiecte educaționale, sociale, civice, culturale, etc. educația prezentului și viitorului bazându-se pe înțelegerea trecutului, când se cultivă și se promovează valori și modele, singurele care pot redresa societatea noastră, spunem REGALITATE , spunem Casa Regală a României .
    #

  3. Comentarii pe Facebook (II) says:

    David J. Logan A constitutional monarchy is a crowned republic. It provides for an apolitical head of state with power resting with the elected government. It is a far superior form of government than a divisive republic. No President can ever hope to unite a people as such a person is just another politician. Romania should become a constitutional monarchy.
    #
    Camelia Teodora Grosu Gornic Yes David J.Logan you are write, evrethink you said in your coment is true.
    #
    Fireteanu Mihail DJL.explicati celor ce nu stiu,poate dumneavoasrta sinteti mai convingator. Cu respect.
    #
    Ion-Janosh Taizs Regalitatea constitutionala ca forma sociala si politica este un factor de echilibru si de stabilitate in sfera luptelor dintre partide actionind ca un factor de coeziune intre mase si puterea administrativa.
    #

  4. Ion says:

    Monarhie constitutionala este singura forma de organizare a statului in Romania.

  5. VREAU SA APUC ZIUA CAND ROMANIA VA FI REGAT SI CAND TOTI ROMANII BOGATI SAU SARACI VOR INTAMPINA FAMILIA REGALA CA IN VREMURILE DE ALTADATA CU PIOSENIE SI BUCHETE DE FLORI IN MAINI.REGINA MARIA LUA FETE FRUMOASE DIN POPOR LA CURTEA REGALA SI LE TRANSFORMA IN DOMNISOARE SI DOAMNE DE ONOARE.TOTI REGII ROMANIEI DESCENDENTI AI FAMILIEI REGALE GERMANE HOHENZOLLERN-SIGMARINGEN AU TRANSFORMAT ROMANIA INTR-UN STAT INDEPENDENT SI BOGAT CU O DEMOCRATIE AUTENTICA.AU FOST MAI ROMANI DECAT ACTUALII PRESEDINTI AI ROMANIEI CARE IMPING TARA LA DEZASTRU.

  6. Diana Lucia Zotescu says:

    @Doamnei Berariu Ligia Moga

    Momentele pe care le-ati evocat Dumneavoastra, printre care si acela al selectarii unor tinere romance din popor pentru a deveni domnisoare de onoare la Curtea Regala mi-au trezit duioase amintiri despre bunica mea care spunea exact acelasi lucru. Mai mult decat atat, Marea nostra Regina Maria incuraja harnicia si lucrul bine facut atunci cand organiza concursuri satesti in urma carora era premiate doamnele – dar si satencele – care erau socotite cele mai harnice din diverse comunitati, care executau cele mai alese cusaturi, stergare, ii, camasi si broderii, cele mai frumoase scoarte, covoare si velinte, cele mai reusite retete culinare. Femeile romance, in general, erau sustinatoarele familiei in timp de razboi, cand tatii, barbatii si fiii lor isi semanau oasele pe campul de lupta, cand pentru cei de acasa le era sprijin in toate, fiind centrul incontestabil de supravietuire morala a familiei si comunitatii aflate in spatele frontului, iar pentru cei plecati la lupta teseau fese si bandaje, pieptare si sosete de lana, pentru a le face viata de ostas mai indurabila.
    Da, faceau acest lucru, stimuland harnicia, lucrul bine facut dar si sentimentele patriotice ale populatiei nimeni altele decat fosta principesa germana Elisabeta, fosta principesa engleza Mary si fosta principesa greaca Elena, devenite atat de Romancele Regine Elisabeta, Maria si Elena. La fel ar fi facut si buna noastra Regina Ana, daca i s-ar fi dat ocazia de a trai alaturi de noi.

    Iar Augustii Lor Soti – Regii nostri – au fost cei mai romani dintre romani, asa cum prea bine ati spus. Romania si-a croit un drum frumos in istorie datorita Lor. Timpul nu este pierdut pentru o revigorare a acestui traiect.

    Din nou, felicitari!
    Diana Lucia Zotescu

  7. Dan Ghenea says:

    Nu cred ca “publicul să fi acceptat ideea unui rol constituţional, dar fără statutul de putere în stat, al Coroanei, din perspectiva proiectului recunoaşterii sale constituţionale”. Eu, cel puţin, nu-mi pot imagina o asemenea “recunoaştere”.
    Cred că Regele/Regina României nu pot avea alt rol constitutional decat cel prescris de o constitutie legitima. Iar acea constitutie va fi una care sa le continue pe cele de la 1866 si 1923. Un referendum pentru monarhie poate fi castigat chiar maine.
    Am dubii mari in ceea ce priveste acuratetea datelor sondajului facut de o casa apropiata partidului prezidential. Chiar credeti ca in ultimele 9 luni 1 milion de romani s-au hotarat pentru republica? In aceste 9 luni de haos si razboi total la vârful puterii republicane?
    Stiti de ce au fost nevoiti sa inventeze acest milion de republicani? Pentru că nu mai pot susţine ca optiunea pentru monarhie stagnează. Această stagnare a fost prezisă mai întâi pentru 2012, apoi pentru 2013. Si iata ca valul creste in continuare.
    Haideti sa facem presiuni pentru referendum, pentru ca il putem castiga.

  8. Dacă după 1990 membrii Familiei Regale și instituția Coroanei erau ținta unor atacuri grosiere, de tip stalinist, azi publicul român este supus unor manipulări mediatice mai subtile, dar nu mai puțin periculoase. Uneori, din știrile prezentate se exclud jumătăți de adevăr (ceea ce este echivalent cu o minciună directă). Alteori, instituția Coroanei este prezentată ca ceva vetust (i se dă doar importanță simbolică, în zona de interes a academicienilor și a pasionaților de istorie) sau, dimpotrivă, monden (da, poate fi interesant să comentezi în gazete rochiile doamnelor prezente la Garden Party sau atmosfera de la vreun eveniment organizat de Familie – tot așa cum ai comenta o vedetă din teatru sau fotbal – dar asta nu apropie cu nimic momentul restaurării!).

    Cred nu sunt singurul român care simte acut nevoia existenței mai multor voci clare și hotărâte, care să transmită publicului larg un mesaj cu esență practică, neambiguu: MONARHIA E O SOLUȚIE PENTRU VIITORUL ROMÂNIEI, nu doar un obiect vechi, de așezat în vitrină! De curând, au fost strigate pe străzile mai multor orașe din țară cuvintele pe care ne-am fi dorit să le auzim încă din 1992, atunci când Familia Regală a apărut prim dată la balconul Hotelului Continental: „Regele pe tronul Țării!”! Acesta este mesajul care sintetizează cel mai bine dorința multor Români!

    Pentru atingerea dezideratului amintit, fiecare parte a societății își are rolul ei: Familia Regală, partidele și oamenii politici, organizațiile monarhiste, cetățenii obișnuiți. În ceea ce privește Familia, prezența sporită din ultimii ani, care este EXTRAORDINARĂ, a avut nu doar rolul de a spori apropierea sufletească față de popor, ci și de a ne oferi modele nouă, tuturor celorlalți. În „vijelia” evenimentelor politice de azi, de natură să dezbine societatea, mulți români înțeleg să ia ca punct fix atitudinile moderate, înțelepte și social echidistante ale membrilor Familiei Regale. Cuvintele Regelui despre unele situații politice concrete – aș aminti dialogurile cu dl. Mircea Ciobanu – sunt studiate și înțelese azi cu mult mai mare atenție, căutându-se soluții practice. Pe de altă parte, cele câteva organizații monarhiste apărute se străduiesc, după puteri, să răspândească mesajul Casei Regale spre un număr cât mai mare de Români, să facă auzit și să explice subtilitatea cuvântului regal spre toți membrii societății – mai ales spre aceia mai puțin înclinați spre lectură. La nivel popular, „bombardamentul” cu non-informație și sezațional din presa românească de azi contribuie semnificativ la ridicarea unui zid de indiferență generalizată, ca reacție de apărare mentală a individului. Iar indiferența, mai mult decât contradicția propriu-zisă de idei, contribuie nefericit la încetinirea pătrunderii mesajului regal în conștiința maselor. La toate acestea se adaugă și lipsa unei informații consistente despre rolul social-politic pe care-l poate juca monarhia, obținută prin școală. În fine, cel mai mic rol este asumat de oamenii politici și unele televiziuni, care, deocamdată, amintesc despre instituția monarhică doar atunci când contextul le permite să-și ridice propriul prestigiu, alăturându-l temporar staturii de neatins a Regelui. În rest, prea puține acțiuni concrete în modificarea Constituției, legislației, pentru a reda națiunii identitatea, simbolurile, încrederea, instituțiile bine croite…

    Cred că este o datorie a tuturor părților implicate de a găsi noi metode pentru ca mesajul de bine al Regelui, dublat de cel practic, al opțiunii benefice a restaurării, să ajungă – cu impact – la mase și la decidenții politici. Altfel, cine își va lua răspunderea să explice copiilor și nepoților noștri că România a ratat – sau măcar a amânat pe durate foarte lungi – șansa revenirii și a multdoritului progres național, doar din cauza unor interese politice de moment și a dezinformării colective practicate de exponenții unui trecut trist?

    Trăiască Regele – rugăm pe bunul Dumnezeu să fie alături de Familia Regală și de noi, toți Românii!

  9. Cristian. E. says:

    Vrem Monarhie!!! Republica nu ne-a reprezentat niciodata, plus ca este ilegala instalate de tancurile sovietice

  10. Rada Lucian Stelian says:

    Trăiască Regele – rugăm pe bunul Dumnezeu să fie alături de Familia Regală și de noi, toți Românii!

    Doamne Ajuta!

  11. Si totusi, avem nevoie de niste sondaje de opinie reale si realiste, care chiar sa ne dea o idee despre perceptia reala atat a ideii de monarhie ca forma de guvernamant, cat si a reintoarcerii M.S. Regele Mihai pe tronul Romaniei, pentru ca mai apoi sa se poata discuta concret posibilitatile organizarii unui referendum national cu privire la schimbarea formei de guvernamant a statului. Familia regala a inregistrat in mod clar o crestere de imagine si se bucura de sprijinul teoretic al unui procentaj destul de important al electoratului in acest moment. Cati insa dintre cei care nu mai au sentimente negative fata de familia regala si de M.S. Regele Mihai vor vota pentru schimbarea formei de guvernamant si pentru revenirea M.S. pe tron? Fara aceste date statistice vitale, de care avem nevoie cat mai repede–mai ales ca suntem in plina campanie electorala pentru a alege un nou sfertodoct ca presedinte–putem sa cadem in pacatul de a ne imbata cu laurii victoriei cand de fapt nu ne auzim decat propriul ecou.

  12. george b says:

    De ce atata noblete cu acesti politicieni pe care-i avem de 25 de ani. Asteptam din partea casei regale mai multa implicare , pentru a reinstaura monarhia. Va rog face-ti ceva !

  13. Diana Lucia Zotescu says:

    @Domnului George B.

    Familia Regala asta si face, domnule George. B. Toate actiunile Casei Regale sunt dovezi ale acestei implicari, singura pe care le-o permite statulul Sau de Casa Regala. Daca va asteptati la …’haiducii’ gen Robin Hood unde, cu palosul in mana, regele isi reclama dreptul la tron, atunci asteptati degeaba. Lucrurile nu se rezolva astfel. Din ce ati vazut in jur, din atitudinea membrilor Casei Regale, nu ati inteles acest lucru? Noi suntem cei care trebuie sa schimbam situatia. Casa Regala nu poate decat sa se faca cunoscuta prin faptele membrilor sai. Si o face magistral, de aceea procentul sustinatorilor aste acum mult mai mare.
    Diana Lucia Zotescu

  14. Diana Lucia Zotescu says:

    @ Domnului Razvan Sandu:

    Felicitari, Domnule Sandu ! Ati facut o analiza magistrala a situatiei la care ma raliez intrutotul, fara sa mai fie nevoie de alte cuvinte.

    Cu tot respectul,
    prof. Diana Lucia Zotescu

  15. Don Coriolan Ciprian Muresan says:

    Sunt desigur unii care sprijina perpetuarea republicii dar recunoasterea unui anumit rol Familiei Regale. Aceasta idee nu are nimic de-a face cu traditia romaneasca si nici cu ceea ce asteapta monarhistii. Ar fi trist ca persoane din anturajul Familiei Regale sa accepte sau sprijine o astfel de idee.

  16. roxana soreanu says:

    sa ma bucur?sa ma intristez?pt.mine,concluzia este una destul de trista,populatia din Romania inca nu s-a desteptat complet din”somnul cel de moarte”in care l-au afundat dusmanii in atatea decenii…
    Traiasca Regele! Traiasca Monarhia Constitutionala!Nihil sine deo,nihil sine rex!

  17. buzan maria says:

    Doamne ajuta sa vina odata Ziua cand o sa avem o constitutie monarhala si sa se reia firul care s-a rupt in 1948 sperand ca se va lega cat mai curand.

    Doresc sa le transmit membrilor Casei Regale, sa-i ajute Dumnezeu in tot ceeea ce fac si sa isi reia locul acolo unde il merita.

    Traiasaca monarhia!

  18. stelian r. says:

    Traiasca Regele ! Traiasca Familia Regala a Romaniei ! Nimic fara Dumnezeu !

  19. Vladimir Dumitru says:

    Trăiască-n sănătate, Regele!
    Dar atâta prostie la poporul român post-decembrist de a-și rata șansa uriașă istorică de a fi reprezentat în lume de un REGE … n-am văzut, nicăieri în lume ! Am preferat o latrină de porci prezidențiali ! Asta-i viața … să nu ne mai plângem !

  20. Valerian Stan says:

    Împărtăşesc punctul de vedere al unor comentatori de aici – cel mai sintetic exprimat de domnului Don Coriolan Ciprian Muresan – în sensul că soluţia sugerată de domnul avocat Vlad “nu are nimic de-a face cu traditia romaneasca si nici cu ceea ce asteapta monarhistii. Ar fi trist ca persoane din anturajul Familiei Regale sa accepte sau sa sprijine o astfel de idee”.
    Familia Regală, colaboratorii săi, elitele pe care mai ales Familia Regală le-a mobilizat deja în susţinerea Monarhiei, fiecare dintre noi toţi, avem datoria să facem ce se cuvine făcut pentru a ne convinge compatrioţii că republica impusă de Stalin ne-a făcut deja prea mult rău. Iar răul pe care republica ni l-a făcut se vede cel mai bine astăzi când în faţa noastră irupe magma unei corupţii sistemice îngrozitoare. Îmi pare rău că tocmai într-un asemenea moment un colaborator al Casei Regale ne propune asemenea “soluţii”. Actualul preşedinte şi actualul prim ministru au dat semnale clare de susţinere a ideii monarhice. Vizitele regale în ţară dovedesc o deschidere importantă din partea societăţii. Bisericile şi Armata fac şi ele aproape acelaşi lucru. Foarte mulţi intelectuali importanţi, oameni de cultură, foste glorii sportive etc etc – “capacitaţi” prin strădaniile Familiei Regale – de asemenea. Aşadar, calea aceasta este, să ne mobilizăm împreună cu toţi aceştia şi să propunem Ţării revenirea la ceea ce am avut mai important şi mai roditor în istoria noastră – şi nu soluţii fără legătură cu această istorie şi, în ultimă instanţă, nici cu o construcţie constituţională fezabilă şi viabilă.

  21. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

    AM MAI SPUS-O SI O REPET, CEA MAI ELEVATA FORMA DE GUVERNAMANT ESTE MONARHIA CONSTITUTIONALA ! ROMANIA ARE SANSA ISTORICA DE A AVEA O CASA REGALA VENERATA DE CEI CARE CUNOSC ISTORIA CU ADEVARAT !
    REPUBLICA NASTE MONSTRI, S-A VAZUT SI IN TRECUT, SE VEDE SI ACUM, IN ZIUA DE ASTAZI !
    DE CE POLITICIENII NU INSTITUIE MONARHIA CONSTITUTIONALA CA FORMA DE GUVERNAMANT, CA URMARE A FAPTULUI CA A FOST ABOLITA ILEGAL DE ELEMENTE ALOGENE SI COZI DE TOPOR DIN TARA ?
    SE VEDE TREABA CA NU VOR BINELE TARII, CU TOATE JURAMINTELE DEPUSE !

  22. Emilian T.Vandenboer says:

    Monarhia Constitutionala este forma legitima statala a Romaniei !
    Asa sa ne ajute Dumnezeu !
    Nimic fara Dumnezeu !
    Emilian T.Vandenboer

  23. Rosianu Mihai says:

    As dori din suflet sa redevenim regat!

  24. Oare ce putem face, concret, pentru ca instituția Coroanei să nu rămână una cu scop pur „de continuitate”, „unificator” și „cultural” într-o republică perpetuă?

  25. Cristian Ciurdar says:

    SINGURUL SUVERAN LEGITIM AL ROMÂNIEI !!! TRAIASCA REGELE !! IUBIM SI ADMIRAM CASA REGALA A ROMÂNIEI !!!

  26. vladut mihaela says:

    AM fost si sunt o sustinatoare a instaurarii monarhiei in tara noastra si sunt convinsa ca numarul acestor sustinatori ai monarhiei a crescut in ultimul timp in urma implicarii profunde a tuturor membrilor Casei Regale in foarte multe actiuni ce privesc prosperitatea si o evaluare corecta a tarii noastre in plan international dar trebuie mai intai facut un sondaj important pe plan national urmat de un referendum in acest scop .Traiasca monarhia care poate salva Romania!

  27. Comentarii pe Facebook (III) says:

    Mechanical Steam Traiasca REGELE!!! Long live the King!!!
    #
    Toni Ro Traiasca regele
    #
    Ioan Angheluta sa fie sanatosi TRAIASCA REGELE!!!!
    #
    Dragos Valentin Tudose Trăiască Regele!
    #
    Ionel Alexe Traiasca Regele ! Traiasca Familia Regala
    #
    Vladimir Dumitru Trăiască-n sănătate Regele! Dar atâta prostie la poporul român post-decembrist de a-și rata șansa uriașă istorică de a fi reprezentat în lume de un REGE … n-am văzut, nicăieri în lume ! Am preferat o latrină de porci prezidențiali ! Asta-i viața … să nu ne mai plângem !
    #
    Onofrei Ghita Poate vine si momentu cind vom avea rege sau regină de ce nu
    #
    Sima Carmen Traiasca REGELE!
    #
    Alexandru Ciuca Respect si multa sanatate la familia regala.
    #
    Ghinu Muntean Sa va dea Dumnezeu Sănătate.
    #
    Buga Vasile Sa traiti intru multi ani,sa speram impreuna la mai bine!
    #
    Onofrei Ghita Sanatate si bucurie.
    #
    Cornel Serban Traiasca regele si principesa mostenitoare Margareta .
    #
    Mihaela Golgojan Sanatate multa familiei regale!
    #
    Gica Dan Traiasca regele si familia regala .
    #
    Corina Mihaela Stoica Si ei sunt ai nostri…..Frumos….
    #
    Aurelia Mihut sanatate
    #
    Neculai Caineanu Traiasca regele si princisa
    #
    Dana Mosuc Traiasca Majestatea Sa Regele nostru.
    #
    Constanta Cenusa RESPECT!
    #
    Ionel Cristea Este timpul SA VA LUATI TARA INAPOI! Va bucurati de sprijinul noastru…Ne-a ajuns cu penalii astia de comunisti si de neo-comunisti!
    #
    Costel Leca Sa ne traiti măria sa sinteti foarte frumosi sa va tina maica domnului cit mai mult în viață sa va avem linga poporul roman.
    #
    Maria Ciobancan Mare respect si stima pentru familia regala,Dumnezeu sa va dea multa sanatate.
    #
    Ioan Stetco Cinste familiei Regale si Regelui Mihai I de Romania.Un exemplu de cinste demnitate si onoare.
    #
    Mircea Paduraru cinste onoare stima
    #
    Zigaru Valentin Jos palaria!!!
    #
    Iulian Radu Pt ceea ce a facut Monarhia pt Tara: multumim!
    #
    Mihaita Bulgaru sa ne traiti multi ani, avem nevoie de asa personalitati. oameni cu suflet pt. tara lor.
    #
    Vlad Tepes eleganta si distinctie
    #
    David Eremie RESPECT! Traiasca Regele Mihai !
    #
    Mihaela Manole Multa sanatate Majestatilor Voastre !
    #
    Elena Diaconu Respect si admiratie !!!
    #
    Gheorghe Oltean Multa sanatate, Majestate!
    #
    Cornelia Gheorghiu Superba foto, cu considerstie
    #
    Palffy Istvan Dezso Multa sanatate, Majestate
    #
    Sorin Tuhasu Traisca regele Romaniei ,Va multumim majestate .
    #
    Nastasia Murgoci DOMNILOR VA MULTUMIM CA SUNTETI PRINTRE NOI.
    #
    Claudio-ianis Constantinescu pentru divinitate sa infloreasca si sa fie binecuvantati
    #
    Serano Geo modele umane demne de a fi urmate de tineri
    #
    Tanase Minel Pe cand un canal de TV al Casei Regale? Deocamdata, ar fi bun si un sprijin din partea unui canal TV particular, spre exemplu Antena 3, prin Cristina Topescu.
    #
    Alexandru Petrica Imaginea publica demna, pe care toti cei care conduc un popor ar trebui sa o aiba insusita !
    Sper ca monarhia sa reintre in drepturi, sa readuca prosperitatea si demnitatea de care am fost lipsiti !
    #
    Smarandita Dudi Dudi Avem si noi ceva deosebit de bun
    #
    Pascan Ioan Demnitate, bun simt, eleganta … Toata admiratia …!
    #
    Elena Toma am vrea sa dam timpul inapoi, macar cu 20 de ani……….
    #
    Marian Marin REGELE NOSTRU! TINE-L DOAMNE SANATOS, PE EL SI FAMILIA REGALA! TRAIASCA REGELE!
    #
    Andreea Huertas TRAIASCA REGELE !!TRAIASCA Familia Regala a Romanieii !!
    #
    Luci Josan Aștept de mult timp monarhia
    #
    Cornel Bazdara Respect !!!

  28. Liliana Sora says:

    Desigur, rezultatele acelui sondaj pun în valoare credibilitatea, siguranța și stabilitatea, respectul și demnitatea oferite și garantate de Casa Regală a României. Îmi vine în minte una dintre ideile exprimate într-un discurs , în urmă cu peste 50 de ani de către J.F.Kennedy a cărui gândire se potrivește foarte bine vieții românești de astăzi, despre democrație. Parafrazându – l , spunea că democrația este un mod de guvernare foarte greu , pentru că cere cele mai înalte virtuți și însușiri de respect și disciplină, de echilibru și stăpânire de sine, de voință și responsabilitate de a face sacrificii în interesul general, în interesul națiunii, iar excesele puterii , care îndreaptă omul către aroganță, îi îngustează orizontul preocupărilor, etc, nu își au rostul și locul. Tot respectul, toată admirația și susținerea pentru Familia Regală care întotdeauna știe să vorbească “… ca cei mulți și să gândească ca cei înțelepți ” așa cum spunea Aristotel. Trăiască Regele !

  29. MARIA says:

    Pretuire si Respect !

  30. Cristian says:

    DA, Monarhie!!!

  31. Comentarii pe Facebook (IV) says:

    Hismicher Ana MONARHIA salveaza Romania ! Cata demnitate , onoare , bun simt si nu in ultimul rand dragoste pentru tara noastra atat de jefuita de toti asa zisi politicieni. Sa ne traiti !
    #
    Maryan Morryson Multa sanatate , Majestatilor Voastre!!!
    #
    Ioana Ghinea Demnitate, onoare, bun simt, dragoste pentru tara ? Saracii, n-au vrut nimic de la tara sta “jefuita ” , traiesc de azi pe maine; despre ce vorbiti ?
    #
    Adrian Aly Esti pe langa cucoana,macar taci.
    #
    Flori Tudose Ce distinsi cu asa ceva te nasti, nu se poate cumpara.
    #
    Malancravean Gheorghe Sa traitli si da fitifericiti
    #
    Bodnar Hajnalka Frumos si meritā tott respectul……
    #
    Iepure Vasile sa ne traiti,Majestate!
    #
    Aurel Socoliuc Oameni aleși de Dumnezeu
    #
    Adrian Aly Respect ptr Majestatile sale regale!!
    #
    Constantin Olariu Traim vremuri an care lmea crede an vorbe poleote dar uita toti ca romanii sant o familie cu multi copii cu o mama vaduva la care vie din 5 an5 ani cate un pretendent pe care al intereseaza numai doamna de copii nu-i pasa în schimb regele este adevaratul tata al copiilor si sot legitim la multi ani adevarat parinte
    #
    Plosca Alin Respect !
    #
    Florin Gheorghe Tot respectul regelui și regeinei va mulțumim ca existați cu stima
    #
    Marcu Marcel Gheorghe Respect
    #
    Maria Niculae Tot respectul regelui si reginei,va multumim ca existati.
    #
    Fredy Ave TOT RESPECTU REGELUI SI PRINTESEI MULTA SANATATE VA DORESC….SI CE BINE AR FI SA VINA MONARHIA SA CONDUCETI TARA CA NUMA DUMNEAVOASTRA ATI PUTEA SO SCOATETI DIN MOCIRLA IN CARE NEAU BAGAT ESTEA CARE AU FOST LA CONDUCERE DE 25DE ANI
    #
    Maria Ana Deimichei Ar merita sa-si primeasca scaunul ce i-a fost furat dupa ani lungi de suferinte iar obligatia morala a romanilor ar fi sa i-l dea si asta cat mai curand altfel exista riscul sa ramana in urma remuscari, pacate si regrete, Regele nostru ar putea sa nu mai fie pana sa se faca dreptate!
    #
    Salomeea Mateescu plecaciune si respect…
    #
    Trandafir Nicolae Sa ne traiti multi ani !
    #
    Renee Palmer Respect! Pacat ca tatal meu nu e in viata sa vada fotografia asta frumoasa.
    #
    Fanica Doncea Sa fiti sanatosi SA TRAITI MULTI
    #
    Fanica Doncea ANI FERICITI
    #
    Carmen Filip Ce schimbare!!!!Nici un comentariu veninos,vulgar,mitocanesc si idiot.
    O unitate in recunoasterea unicului conducator de drept al României.

  32. vladut mihaela says:

    Eu sunt de acord sa existe un post de televiziune urmarit de milioane de oameni asa cum este Antena 3 si care sa demonstreze si sa sustina prin deosebita prestatie a doamnei Cristina Topescu importanta monarhiei constitutionale pentru tara noastra .Traiasca Regele!

  33. Vă rog să-mi permiteți să exprim următoarea idee, pe care o consider esențială:

    Cred că publicul român larg, de toate vârstele – mai ales cel care nu are pregătire în domeniul juridic sau al sociologiei și nu este implicat în politică – simte ACUT nevoia de a i se explica care sunt PAȘII CONCREȚI ce ar trebui întreprinși pentru restaurarea monarhiei. Mă refer atât la acțiuni ce privesc Parlamentul, partidele și oamenii politici, cât și la acțiuni și atitudini ale omului obișnuit.

    Dacă această „strategie de restaurare a monarhiei” ar fi clară societății civile, sunt convins că lucrurile s-ar derula mult mai rapid și că ar scădea numărul acelora care privesc Coroana doar ca pe o simplă instituție „culturală” și de reprezentare națională, însă pe un fond constituțional eminamente republican.

    Altfel spus, oamenilor trebuie să li se sugereze o CALE PE CARE SĂ-ȘI ÎNDREPTE EFORTURILE ZILNICE pentru a-și vedea dorința împlinită, fiindcă nu toți au pot avea această viziune politică de ansamblu.

    Spre exemplu, din mulțimea de idei și variante propuse public de diverse voci, unele sunt mai realiste decât altele și pot fi susținute imediat. CUM ar trebui modificată Constituția? Un referendum pentru schimbarea formei de guvernământ at trebui ținut ÎNAINTE sau DUPĂ modificarea constituțională? Dacă ar fi înainte – ca să cunoaștem de la început sensul în care trebuie modificată legea fundamentală – cum s-ar împăca asta cu art. 1 și 152 din Constituția actuală, astfel încât întregul proces să aibă baze legale imposibil de subminat? În deplin acord cu voința Regelui, ce INIȚIATIVE pot fi propuse și susținute la nivelul partidelor și Parlamentului, astfel încât lucrurile să se îndrepte în direcția dorită?

    Toate acestea sunt întrebări care NU-ȘI AU ÎNCĂ RĂSPUNS în mintea publicului larg. Formularea unei strategii coerente necesită intervenția juriștilor, istoricilor, sociologilor și altor oameni specializați și acordul Familiei Regale. Odată formulată și cunoscută, însă, această strategie ar duce la succese mai rapide, măsurabile și la o mult mai bună conjugare a eforturilor.

    Până atunci, ACȚIUNILE POSIBILE pentru omul de rând, neimplicat în politica de partid, se limitează la INFORMAREAconcetățenilor privind monarhia, în speranța de a crea „masa critică” de susținători ai ideii, la un eventual referendum.

    Desigur, este foarte posibil ca, din poziția sa, Casa Regală să nu poată exprima public, chiar ea, o astfel de „strategie pentru monarhie”, în pași politici CONCREȚI. Acesta poate fi rolul asociațiilor monarhiste, dar INTER- COORDONAREA acțiunilor, asistența profesioniștilor și ACORDUL Casei Regale pentru strategia formulată sunt, după părerea mea, INDISPENSABILE pentru a avea succes într-un orizont de timp previzibil.

    Vreau să trăiesc cât mai curând în Regatul României! 🙂

    Din tot sufletul: Trăiască Regele!

  34. SECRIERU IOAN says:

    AS VREA SĂ APUC SĂ TRĂIESC PÎNĂ IN ZIUA IN CARE REGELE MIHAI VA FI PE TRONUL ROMÂNIEI. DORESC DIN TOT SUFLETUL CA IN ROMÂNIA SĂ SE REVINA LA MONARHIE, CARE DE FAPT COEXISTĂ–REPUBLICA A FOST INSTAURATĂ ILEGAL PRIN FORTA TANCURILOR SOVIETICE, COMUNISTII DIN 1947 S-AU COCOTAT SI NU S-AU MAI DAT JOS, ESTE TIMPUL SA-I DOBORÂM. SĂ INSTAURÂM O ALTĂ FORMĂ DE GUVERNĂMÎNT ANUME MONARHIA CONSTITUTIONALĂ, TARA ARE REGE, AVEM O CASĂ REGALĂ RESPECTATĂ ASA CA ESTE TIMPUL NOSTRU SUSTINEM REVENIREA LA MONARHIE. ** GRUP MONARHIST ANINA CS.*-*

  35. Subscriu la dl Razvan Sandu!Si doresc a sublinia faptul ca….un rol hotarator in educatia publicului il are televiziunile!Deci,pt info cu istoria adevarata a Romaniei si cum functioneaza actualmente toate Casele Regale din Europa,trebuie facut cunoscut la toate televiziunile de stiri si in special la cele mai mult vizionate!Si asta sa se faca incepand cu aceasta luna sau din luna Martie!Pt ca este momentul creat.Asa cum apar diferiti politicieni in dezbateri la tv asa sa fie si persoane simpatizante al Regalitatii!Este greu sa fie lamuriti parlamentarii ca sa puna cu prioritate in discutie Constitutia !Poate fi facut la fel cum a realizat Generalul Franco in Spania, prin decret in urma votului din Adunarea Constituanta!de la asezat in fruntea Spaniei pe Regele Huan Carlos!Sau Bratienii care au adus pe Regele Carol I in Romania aducand modernizare Romaniei!Se poate face rapid,printr-un DECRET!Sau prin OUG…ca tot este la moda in Romania!!!!Solutii sunt si inca foarte rapide,numai sa se vrea!Trebuie gasita persoana,persoanele care sa i-a atitudine hotarata cu un plan argumentat!Toate cele bune!!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53312221
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate