Despre cei carora le ipotecam viitorul

Ieri, Principesa Margareta si cu mine am avut doua intalniri placute, dar si inspirate, cu intelesuri care depasesc sfera ingusta a preocuparilor publice cotidiene. Amandoua se refera la tineri, adica la acea parte a natiunii care va avea maine de platit ipoteca iresponsabilitatilor noastre publice de astazi.

La ora 11, Palatul Elisabeta a fost gazda unui eveniment dificil de intalnit in institutii publice din Romania: ziaristi tineri, in special de la Radio Romania, de la Agerpres si de la TVR, au ocupat locurile de la masa din Sufrageria Mare a Palatului unde, intr-o atmosfera de familie, au discutat cu gazdele despre Gala Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei dedicata tinerelor talente.

Acte de caritate sunt multe in capitalele Europei. Anual, mii, daca nu zeci de mii de fundatii aduna bani pentru tot felul de cauze nobile. Este apanajul democratiei si al libertatilor, al instinctului civic. Putine sunt, insa, ocaziile in care mass-media este invitata intr-un loc care impune respect, are armonie, gratie, legitimitate istorica si in care fiece colt de casa este autentic. Nu contrafacut, disimulat, confiscat, pacalit sau ofensator. Palatul Elisabeta este un loc ce joaca rol de model. Aici poti gasi politete adevarata, curtoazie indemanatica, respect si franchete. In plus, locul respira si transmite valori pe care le-a slefuit, uneori cu truda, zeci si sute de ani.

De aceea, tinerii ziaristi care ne trec pragul nu vin cu gandul ca vor vana o stangacie sau vreo enormitate, nu vin cu ideea ca vor fi atrasi intr-o capcana, cu spaima ca vor fi supusi unui tratament ofensator sau cu voluptatea ca vor imortaliza un nou atac, o noua ‘impredictibilitate’ sau, doamne-fereste, vreo noua fantezie geopolitica.

De ziua Regelui, pe 25 octombrie, maestrul Dan Grigore va sustine un recital de pian la Atheneul Roman, in cadrul unei gale de caritate care aduna fonduri pentru tineri talentati din Romania. Banii adunati vor folosi la acordarea unui numar de 20 de burse, 10 individuale si 10 pentru proiecte colective. Evenimentul este organizat de Fundatia Principesei Margareta a Romaniei, care a solicitat Casei Regale privilegiul de a avea intalnirea cu presa in Palatul Elisabeta.

A vorbi despre tinere talente si despre muzica, despre caritate si despre Atheneul Roman este un lucru obisnuit la Casa Regala. Regele Carol I, ne place astazi sau nu, este cel care a platit din propria avere jumatate din costul constructiei Atheneului. Regina Elisabeta a fost o protectoare a operei lui Eminescu, pe care l-a incurajat personal si i-a tradus poeziile in limbile importante ale lumii. Tot ea a fost ca o mama pentru George Enescu, cel care da astazi numele Atheneului. Muzica, educatia, actul caritabil au insufletit fiecare zi a Reginelor Romaniei, Elisabeta, Maria, Elena si Ana, desigur in masura in care istoria si politica europeana le-au permis sa o faca.

De aceea, gestul urmasei lor, Principesa Margareta, are o puternica insemnatate, mult mai mare decat suma adunata sau decat numarul de proiecte servite de ea. Este vorba despre neasemuita putere a exemplului personal venit de la o institutie care ne situeaza pe harta culturala si identitara a Europei. Eforturile civice, educationale si culturale ale Casei Regale nu sunt improvizatii electorale, nici impulsuri irationale. Sunt argumente pentru demnitatea romaneasca. Iar faptul ca nu vedem cu ochiul liber aceste adevaruri evidente se datoreaza ratacirii noastre, nu insuficientei lor.

A doua intalnire a zilei a avut loc la Academia de Studii Economice, unde Asociatia Nationala “Voluntari pentru Idei si Proiecte”, ajunsa la varsta de 10 ani, a inaugurat ieri o noua promotie de voluntari. Cum statutul asociatiei permite inscrierea in randul membrilor ei doar a studentilor, in fiecare an un numar de membri se retrag, devenind “alumnies”, si un nou esalon de studenti devin membri.

Am mers cu bucurie sa-i revad, asa cum o fac de fiecare data. Pentru a intelege mai bine atasamentul fata de ei, reamintesc ceea ce le-am spus in martie 2007, la o vizita a lor la Palatul Elisabeta:

‘Deloc intamplator, astazi au venit la Palatul Elisabeta, aproape in chip simbolic, zeci de studenti de la minunata asociatie nationala studenteasca numita “Voluntari pentru Idei si Proiecte”, pe scurt, VIP. Ei au stat in jurul unei mese pline de placinta cu branza, facuta de Viorica de la Savarsin, si au vorbit impartasindu-mi indoieli, sperante, griji si idei legate de “Viziune”, care tocmai ajunsese in mainile lor, venita de curand de la tipografie. Cei de la VIP sunt o binefacere. Nu stiu daca vor intelege vreodata cat de mult inseamna pentru noi fiecare clipa petrecuta cu ei. Chiar daca numai o miime din ce vorbim noi se va intampla, va ramane o indescriptibila bucurie a impartasirii, a comunicarii, a increderii si a visarii’.

Ieri, la ASE, studentii-membri au vorbit cu insufletire, cu convingere si cu farmec despre creatia lor civica, cerand celor “mici” sa creada, sa vina, sa incerce, sa nu stea deoparte. Am avut din nou tentatia sa aduc, daca mi-ar fi stat in putinta, oameni cu raspunderi publice in Romania, lideri politici, economici, culturali, in sala aceea si sa le spun ca instinctul lor de a nu asculta, de a da si de a nu primi niciodata este rau. Studentii de la VIP ar avea atatea sa le spuna! Stiu sigur ca lumea de maine este a celor de la VIP si nu a celor care au transformat politica si mass-media in subiect de caricatura.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52958459
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate