Un chivot

Povestea a inceput cu mai multi ani in urma… In diverse articole si eseuri, volume si albume, academicianul Sorin Dumitrescu vorbea cu pasiune despre chivote. O carte intreaga a pictorului a fost dedicata ctitoriilor lui Stefan cel Mare si Petru Rares, iar chivotele apareau mereu in evocarile maestrului.

De Craciun, Sorin Dumitrescu ne trimitea carti ilustrate cu chivote, iar in Colectia Regala exista un tablou semnat de el, care ilustreaza un chivot, asa cum ar trebui sa fie biserica pe care el, academicianul, nu a reusit inca sa o picteze.

img_4096.jpg

La expozitia sa de la Palatul Mogosoaia, de anul trecut, chivotele erau pretutindeni: in miniaturi in bronz asezate pe podea, zugravite pe panza, desenate pe carton.

Una dintre bisericile sale bizantine din vis, conturate precum cele facute de mesterii secolului al VI-lea, mi-a atras atentia. Era tinuta de mana divina, cu gratie si temerar, avea un fel de mister si o nota de autentic, parea familiara, buna si arata ca un cozonac in cuptor, mirosind a miere si a stafide.

M-am gandit ca asa ar trebui sa arate biserica in miniatura din parcul de la Savarsin, pe care Principesa si cu mine am dori sa o construim. La incheierea expozitiei, Sorin Dumitrescu a tinut sa ofere Colectiei Regale tabloul care ne-a mers la inima intr-un mod atat de intens si de personal.

Desi aceasta este o poveste mai degraba privata, fiindca gusturile si culorile nu se discuta, ma bucur sa impartasesc frumusetea picturii acesteia cu cei care doresc sa o priveasca.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52958428
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate