Pentru copiii Romaniei europene
Am primit alaltaieri un manual pentru liceu, numit “O istorie a comunismului din Romania”, scris de un grup de intelectuali tineri, Mihai Stamatescu, Raluca Grosescu, Dorin Dobrincu, Andrei Muraru, Liviu Plesa si Sorin Andreescu. Volumul este publicat de editura Polirom, este creat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania si are ca referenti stiintifici pe dr. Dennis Deletant, dr. Stelian Tanase si dr. Daniela Zaharia. Unul dintre autori mi-a trimis volumul cu o dedicatie in care descria manualul ca pe o carte pentru copiii Romaniei europene. Nu sunt la curent cu manualele scolare din Romania prezentului, dar gasesc acest volum o binefacere. Este, de fapt, pentru prima oara cand am in fata ochilor o carte pentru elevii de liceu, avand ca tema studiul comunismului in Romania. Multe dintre lucrurile pe care le citesc aici, ca si multe dintre fotografiile pe care le vad, sunt noi pentru mine. Desi am trait zi de zi epoca, descrisa cu cat se poate de multa masura si cu argumente de catre autori, sunt o multime de lucruri pe care nu le-am stiut sau le-am stiut partial. Dar sunt si lucruri care nu m-au surprins, fiindca le cunosc fara sa-mi fie descrise de profesori. Am trait, pana la varsta de 30 de ani, un timp sinistru, grav, stramb. Aflu acum, din paginile cartii, informatii si imagini devastatoare, referitoare la crimele care s-au facut in Romania, in acei ani. Nu uit nici bucuriile, implinirile, viata de familie si prietenii, nici realizarile profesionale si visele noastre, unele neatinse de realitatea inconjuratoare. Insa, atata vreme cat societatea de astazi, in Romania europeana si euro-atlantica, mai face confuzii intre justitiari si hoti, in care valorile cele mai importante precum generozitatea, puterea exemplului, responsabilitatea, loialitatea si rolul de model sunt dispretuite, deviate sau confiscate, carti precum aceasta sunt esentiale. Fiindca nu comunismul este pericolul zilei de maine, ci lipsa Memoriei, a Instinctului binelui, a bunului-simt si a respectului fata de tine si fata de altii. Lumea de maine, spunea Fareed Zakaria, va avea nevoie de incredere politica si de mandrie nationala. De aceea, volumul de mai sus trebuie citit nu numai de elevii de liceu, ci si de adulti. |
Alteta Voastra!
Un lucru excelent! Insa…am inteles ca e doar un manual alternativ(bun si acela!),dar oricum insuficient…
Multe persoane din Romania(care fac parte din establishmentul actual si… trecut) dar si din “Euro-Atlantia” poarta povara imensei responsabilitati morale(si nu numai!) a faptului ca responsabilii comunisti de la noi si de aiurea nu au fost pedepsiti cum se cuvine pentru crimele lor,dar mai mult,consecintele si ranile lasate in urma nu au fost reparate decat intr-o infima masura!Chiar daca la noi s-a condamnat comunismul(ca pe cel care a scris raportul nu l-a durut mana,iar pe cel care l-a citit nu l-a durut gura!)-asta mie mi s-a parut mai degraba o ofensa la adresa celor nenorociti de acest sistem-atmosfera oribila din Parlament,zbieretele “tribunului” Vadim si ale “anticomunistului” Patapievici au fost de un prost-gust remarcabil!
Nici cu Parlamentul European nu mi-e rusine;a refuzat sa condamne crimele comunismului;in timp ce cu nazismul…acolo e altceva…in Franta cine neaga public Holocalustul face inchisoare!Nu spun ca nazismul este ceva bun,dimpotriva masurile luate au fost perfect justificate…dar imi permit sa ma intreb impreuna cu Alain Besancon:de ce se judeca doua sisteme la fel de criminale cu masuri diferite?
Cu toata consideratia,
Dr.Nicoara Ovidiu
Alteta Voastra Regala,
Va multumesc in numele colectivului de autori pentru ca ati ales sa publicati un post despre acest manual. Este un lucru admirabil si onorant pentru noi. Va multumim pentru cuvintele frumoase.
Cu cele mai bune ganduri,
Andrei
Alteta,
Anii aceia strambi, care ne-au marcat definitiv existenta,in ciuda zbaterilor noastre prin timpul care le-a urmat,sunt anii tineretii pierdute.Si pentru astfel de fracturi existentiale nu exista nici iertarea istoriei si,cu atat mai putin ,a oamenilor…
E meritoriu efortul celor care au conceput acest manual pentru elevii de liceu.E o forma de a constrange memoria colectiva sa nu piarda nici macar detaliile.Dar,pentru copilul anului 2008,oricat de exersat ar fi el in decodarea informatiei sau in interesul de a sti ce a fost inainte de 1989,lumea aceea malformata( pentru noi) isi pierde contururile.El nu are acces la codurile de supravietuire in fata fricii de a privi tot timpul peste umar.Cum sa-i explici ca minciuna era adevarul cotidian?Ca prinse in clestele sinistru al unei dictaturi care parea sa nu aiba sfarsit,vietile noastre au fost metodic torturate de neincredere,de hotarari luate de multe ori cu pretul strivirii visurilor,de tristeti pe care si astazi,poate,le ducem cu noi prin timpul care ne-a mai ramas?…
Suntem nu doar martorii,ci,fara voia noastra,si actorii acelui timp cangrenant pe care copiii de azi il pot recupera- si prin acest manual- doar ca pe o terifianta lectie despre o istorie,speram noi pentru ei,irepetabila…”Restul e ursita”,cum ar spune Blaga…
Cu aleasa consideratie,
Andrada Bogdan
Va multumesc pentru randurile dumneavoastra. Asa este. Este greu sa explici celorlalti gustul custii, al miniciunii cotidiene, a codului supravietuirii in fata fricii, toate acestea ca realitate simpla, personala, de zi cu zi, nu ca subiect de discutie in lumea ideilor.
In plus, amestecata realitate postdecembrista, care nu te lasa sa intelegi daca este cazul sa razi ori sa plangi, sa te revolti sau sa te bucuri, sa te rusinezi sau sa te mandresti.
Generatia viitoare va rezolva, insa, si aceste dileme.
Cu toata consideratia,
Principele Radu