Institutul Euroregional de Cooperare Culturala din Iasi

Astazi dupa-amiaza, sala mare a Palatului Culturii din Iasi a fost plina de oaspeti veniti sa inaugureze Institutul Euroregional de Cooperare Culturala, o organizatie creata prin stradania si daruirea a trei personalitati iesene, actorul si profesorul Doru Zaharia, Aurica Dvoracic, manager la biblioteca Gheorghe Asachi si inginerul Adrian Zvoristeanu. Alaturi de ei sunt, incepand de astazi, ca membri fondatori, profesorul de matematica Dorin Frunza, asistentul universitar Bogdan-Constantin Neculau, avocatul Claudiu-Lucian Pintilie, coregraful Gheorghe-Stefan Neagu, actrita Rodica Ailincai, economista Zenovia Anghelache, profesoara Harieta Topoliceanu, informaticiana Doina-Catalina Balasescu, managerul Victoria Bernic din localitatea Ungheni din Republica Moldova si medicul Petru Scurtu din Ungheni.

Aceste personalitati au dat dovada de un spirit civic pe care il credeam amortit si diminuat, mai ales in partea estica a tarii, unde traditia orientala de aplecare catre universul familiei, in detrimentul interesului comunitar, este mai apasata decat in restul tarii. Ideea de a servi societatea cu mijloacele culturii, prin proiecte sociale, medicale si educationale, ca si prin schimburile culturale in interiorul regiunilor europene care cuprind judete dincolo si dincoace de Prut, este un semn incurajator de constructie durabila a identitatii. Poate ca acesta este motivul pentru care atat de multe personalitati iesene si basarabene, ca si altele venite din Neamt, Vaslui, Botosani, Suceava, au onorat cu prezenta.

Am fost fericit sa vad holul Palatului de la Iasi plin de profesori universitari, rectorii universitatilor iesene, ziaristi, elita intelectualitatii, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe si Romano-Catolice asezati pe scaune unul langa altul, muzicieni, pictori, scriitori si personalitati din domeniul non-guvernamental.

Important este ca animatorii acestei idei sa aiba rabdare, tenacitate si forta de a duce mai departe ce au inceput. Vor fi descurajati, li se vor inchide usi, vor avea de suportat calomnii, indiferenta, vor fi ignorati si dispretuiti; dar vor fi si unii care ii vor ajuta si incuraja. In spatiul moldovenesc actual, care are mult mai multa traditie si valoare culturala decat dezvoltare economica si prosperitate, munca lor are mare insemnatate.

Iar efortul lor de a accesa fonduri europene pentru proiecte ambitioase si de lunga durata va fi, in caz de succes, un bun exemplu pentru altii. La inceput de drum nu se stie niciodata ce rezultate va da o initiativa civica. Sa speram ca aceasta s-a nascut intr-o zodie buna.

Am acordat inaltul patronaj Institutului, cu mult entuziasm si speranta. Iasul trebuie sa redevina un generator de modele.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53975759
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate