Oaspeti europeni si americani, la Palat

Am primit, asa cum spuneam alaltaieri, vizita unor personalitati din Austria, Germania si Statele Unite ale Americii, la Palatul Elisabeta. Este, de fapt, un grup de prieteni ai familiei Arhiducesei Maria-Magdalena a Austriei, fiica Principesei Ileana si nepoata Reginei Maria.

p1010949.jpg

Arhiducesa, care a vizitat Romania de mai multe ori, a venit impreuna cu sotul ei si cu un grup de 50 de personalitati pentru a vizita manastirile Moldovei, castelul Bran, domeniul regal de la Sinaia, Bucurestiul si alte locuri de importanta culturala sau turistica din Romania.

Intoarcerea Arhiducesei Maria la Bucuresti are o importanta culturala, de familie, dar si una istorica. Putina lume stie ca ea s-a nascut la Palatul Cotroceni, in anul 1939, ca a locuit in Romania pana la varsta de 9 ani cand, impreuna cu parintii ei, Principesa Ileana si Arhiducele Anton, dar si cu Principesa Elisabeta, au fost fortati sa plece in exil.

p1010952.jpg

A fost o placere, pentru Principesa Margareta si pentru mine, sa primim in casa noastra pe nepoata Reginei Maria. O parte importanta din familia noastra a revenit la radacinile ei, tot asa cum o parte importanta din viata copiilor Principesei Ileana o reprezinta capitolul romanesc. Cand am oferit Arhiducesei cadoul nostru, primul lucru pe care l-a facut a fost sa puna in buzunar funda tricolora cu care pachetul era impodobit si sa spuna: “Funda aceasta am s-o pastrez”.

p1010958.jpg

In plus, faptul ca 50 de personalitati din tari importante ale lumii vin sa treaca pragul Palatului Elisabeta, impartasindu-se din frumusetea, eleganta si semnificatia lui actuala, este mare lucru si pentru noi, si pentru Romania. Tara noastra, care a trecut printr-un grav proces de compromitere si de distrugere a institutiilor sale, are nevoie de fiecare picatura de demnitate, legitimitate si coerenta institutionala.

p1010959.jpg

Imi pare rau ca nu am putut sa tin pasul cu acest jurnal, in ultimele zile. Desi vremea s-a incalzit peste masura, programul din fiecare zi ma absoarbe in intregime. Nu am avut vreme sa consemnez vizita facuta in ultimele zile in Turcia, dar o voi face probabil maine.

3 comentarii

  1. Cristian says:

    Poate ca nu este posibil foarte curand sa se intample, poate ca in situatia actuala nu suntem un popor usor adaptabil unui regim monarhial, insa tare mult mi-as dori sa vad in fruntea Romaniei un om cizelat, demn si de bun simt cum este ASR Principele Radu. Deajuns cu maimutareala. Ar fi bine sa incercam sa ne trezim, inainte de a fi prea tarziu. Dumnezeu sa ajute Romania!

  2. elenutza says:

    de ce nu se face un forum in care principele radu si principesa margareta sa vorbeasca cu ori cine…sau pe id-u de la yahoo mesenger……va rog sa ma anuntati is pe mine dac as eface un forum, dmn radu

  3. Albert says:

    Ieri, am avut privilegiul sa fac cunostinta cu cele doua surori, Arhiducesa Maria Magdalena si Arhiducesa Elisabeta. Au venit in Romania, impreuna cu fiul Mariei Magdalena, pentru a sta la castelul Bran si a documenta amintirile lor din copilarie petrecuta la castel pana la varsta de 9 ani si 6 ani, respectiv.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53426250
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate