De Bobotează, la Chișinău, în anul 1940

În ianuarie 1940, Regele Carol al II-lea a vizitat Chișinăul, însoțit de Principele Moștenitor Mihai, pentru a fi alături de basarabeni în ziua sărbătorii Botezului Domnului.

Filmul a fost realizat cu opt luni înainte de plecarea definitivă din România a Regelui Carol al II-lea, în septembrie 1940. Majestatea Sa Regele Mihai I nu și-a mai văzut, de atunci încoace, niciodată tatăl.

Cel de-Al Doilea Război Mondial începuse cu numai patru luni în urmă, la 1 septembrie 1939. A fost să fie cea mai răspândită conflagrație din istoria umanității, implicând 100 de milioane de combatanți din 30 de țări ale lumii. Numărul victimelor acestei orori a secolului al XX-lea (nu singura) sunt estimate a fi între 50 și 85 de milioane.

Filmul pe care vă invităm să-l vizionați are o semnificație puternică. Privind imaginile, se poate înțelege ceva din dramatismul și suferința acestei părți de lume în care trăiesc români. Pelicula arată, de asemenea, indestructibila legătură identitară, culturală, istorică și geopolitică dintre cele două țări românești, separate astăzi politico-administrativ. La 74 de ani de la realizarea lui, filmul subliniază unicitatea Coroanei, ca factor de uniune între cele două entități statale de astăzi.

Regele Carol al II-lea de Bobotează, la Chișinău, 1940

5 comentarii

  1. stelian r. says:

    Traiasca regele ! Nimic fara Dumnezeu !

  2. Comentarii pe Facebook (I) says:

    Rodica Tomasenco Multumiri pentru postare! Din pacate, in Basarabia sovietizata e Ajunul Craciunului, stil vechi…Dar, filmul e o marturie ca a fost altfel!
    #
    Cristian Spiridon Daca nu era el rege,,, Romania era cum a lasato Carol 1,pacat.
    #
    Liliana Sora Omul fără Dumnezeu nu are sens, pentru că depindem de EL în toate clipele vieții, pentru că este mai aproape de noi chiar decât sufletul nostru. Trebuie să știm și să aflăm această apropiere prin încredere, credință și rugăciune. Tot respectul și prețuirea pentru Familia Regală, născută, crescută și trăită în credință , demnitate și dragoste de oameni . iar prezența REGELUI oriune și oricând arată că , întotdeauna ceea ce faci din oameni este direct proporțional cu măsura de încredere pe care le-o acorzi și le-o dovedești. Trăiască Regele !
    #
    Teodor Baranceanu a fost odata ca-n povesti si cine stie daca o sa mai fie,dar acele clipe au ramas adanc intiparite in memoria celor care au trait acele clipe si bineanteles a celor care au luat la cunostinta de acele evenimente
    #
    Stefan Vintila Traiasca Monarhia,si Casa Regala a Romaniei,In frunte cu Regele Mihai!!

  3. Comentarii pe Facebook (II) says:

    Florina Butuliga RESPECT ! Familia Regalà a Romaniei
    #
    Bogdan Palcău Ultima Boboteaza a Majestatii sale in Romania.
    #
    Liliana Sora Admirație și recunoștință pentru Familia Regală care, din totdeauna a dovedit că așa cum este inima, așa este și viața : curată, cinstită, demnă și decentă, pătrunsă de credință și dragoste de oameni, discreție și eleganță. Toate faptele , toate gândurile, toate opiniile , toată filisofia despre viață sunt pătrunse de această simțire, de această sfințenie dătătoate de curaj , încredere și puitere. De aceea , cred că semnele viitorului nostru pot fi citite în comportamentul și modul de viață al Familiei Regale care, a fost și este începutul , mijlocul și sfârșitul oricărui bine. Trăiască Familia și Casa Regală !
    #
    Filippo Arturo Didio RESPECT !
    #

  4. Sensei Augustin says:

    Am vizionat filmul, mi-a placut. Totodata mi-am amintit de indemnul istoric: “Romani, va ordon ,treceti Prutul!” Cât patriotism si devotament era atunci.
    Traiasca Familia si Casa Regala a Romaniei! La multi si fericiti ani! Oss.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53890662
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate