Hunedoara si Orastie
Astazi am fost oaspetele municipiilor Hunedoara si Orastie. Am inceput prin intalnirea de la primaria municipiului Hunedoara, unde am fost oaspetele primarului, dl Nicolae Schiau. Am mers apoi impreuna la societatea germana Lisa Draexlmaier, una dintre cele mai de succes investitii straine din zona, care angajeaza actualmente 2700 dintre locuitorii orasului si ai zonei. Dupa aceea, am vizitat facultatea de inginerie, parte a Universitatii din Timisoara, unde am avut o frumoasa intalnire cu studentii si profesorii. Am conferentiat pe teme legate de dezvoltarea democratica a Romaniei. Facultatea aceasta, cu o vechime de saizeci de ani, are unul dintre cele mai frumoase campusuri universitare, plin de verdeata si de flori. In a doua parte a zilei am fost oaspetele municipiului Orastie, unde am vizitat primaria si pe dl primar, Iosif Blaga. Am mers apoi in vizita la cele doua scoli importante ale locului, Colegiul National Aurel Vlaicu si Grupul Scolar Nicolaus Olahus, ambele institutii de invatamant cu traditie bine impamantenita.
In incheierea vizitei am fost oaspetele prefectului judetului Hunedoara, dl, Dan Aurel Pricajan – Intreaga vale a Jiului si tot judetul Hunedoara sunt locuri unde turismul cultural, agricol si cel de placere ar putea ocupa cea mai mare parte a economiei locale. Servicii, ospitalitate, sosele, hoteluri, restaurante, sporturi, vestigii istorice si culturale, intr-un cuvant turism, pot fi dezvoltate pe scara larga. Aceste doua zone binecuvantate ale Romaniei pot atrage singure un milion sau doua de turisti pe an. – patrimoniul construit nu este tot atat de bogat si de pastrat precum in Sibiu, Brasov sau Sighisoara, dar cuprinde cateva cladiri care merita sa fie reconstituite sau reconditionate. Ele ar adauga un plus de identitate, de atractie turistica si de bogatie asezarilor unde se afla. – Complexa tesatura de culturi, limbi, etnii, traditii si temperamente din zona sunt un privilegiu, atat din perspectiva europeana, cat si din perspectiva romaneasca. Complexitatea culturala a locului este un atu pentru viitor. – Am fost primit cu atat de multa caldura, speranta, respect si masura de oamenii publici, de cultura, de profesori si elevi, de jurnalisti si de toti locuitorii asezarilor urbane vizitate. – Perceptia despre rolul Casei Regale si increderea oamenilor in sensul de astazi al regalitatii este intr-o vizibila aprofundare. |
07:42 Hunedoara: Casa Regală sprijină dezvoltarea comunităţilor locale
Deva, 14 mai /Rompres/ – Casa Regală sprijină dezvoltarea comunităţilor locale prin legăturile directe pe care le poate stabili cu alte localităţi din Europa, a declarat, marţi seara, la Deva, Principele Radu, la finalul unei vizite de două zile pe care a efectuat-o în judeţul Hunedoara, transmite corespondentul ROMPRES.
Principele Radu a apreciat, la capătul deplasărilor efectuate în oraşele Lupeni, Petroşani, Hunedoara şi Orăştie, că există o diferenţă mare între frumuseţea locurilor şi dezvoltarea comunităţilor locale vizitate.
‘Primul lucru care frapează călătorul este discrepanţa între frumuseţea locurilor, bogăţia naturii şi dezvoltarea care există în cadrul comunităţilor locale. Această discrepanţă trebuie redusă cât mai mult, pe măsură ce trec anii. Acum nu există nicio oprelişte: iniţiativa privată e încurajată, fondurile există. (…) Dacă noi vom putea, prin mijloacele Casei Regale, să facem eforturi comune pentru ca locul să păşească mai repede în timp către stabilitate, atunci o vom face cu plăcere’, a spus Principele Radu.
Reprezentantul Casei Regale s-a întâlnit, marţi, cu prefectul judeţului Hunedoara, Dan Pricăjan, cu care au fost abordate probleme ale dezvoltării zonei. Prefectul a spus că a primit asigurări din partea Principelului Radu în ceea ce priveşte promovarea turismului din judeţul Hunedoara pe scară largă, dar şi în derularea unui proiect care vizează construirea unui aeroport lângă Deva.
‘Am primit asigurări că Principele Radu ne va sprijini în demararea proiectului referitor la Aeroportul de la Săuleşti. Este o investiţie de care judeţul Hunedoara are mare nevoie’, a afirmat prefectul Dan Pricăjan.
Vizita Principelului Radu se înscrie în proiectul Casei Regale ‘Oraşele României’ care are ca scop dezvoltarea celor 280 de localităţi urbane din ţară care nu sunt reşedinţe de judeţ. ROMPRES – FOTO PE FLUX/(Sorin Blada)
Iata ca Alteta Voastra a ajuns si in orasul copilariei mele cat si a resedintei mele stabile, insa cu parere de rau imi exprim absenta mea… caci as fi avut ocazia sa va cunosc personal. Poate ca ar fi bine sa faceti o sectiune, pe site, cu agenda Altetei Voastre ca pe viitor sa stim si noi programul dvs., astfel sa nu mai ratez o a doua sansa. Insa Orastia mea draga si micuta este parasita, in aceasta perioada, de catre tinerele talente Orastiene, fiecare dintre noi, ca studenti, fiind plecati la Universitatile din marile orase. Insa sper ca veti reveni candva si voi avea ocazia sa va cunosc si sa va vorbesc mai multe despre viata micului oras, foarte drag mie, dar pt care se aspira prea putin. Merita caci catedrala ortodoxa din Orastie este ctitoria Majestatii Sale, Regele Mihai, pe langa aceasta valoarea Orastie, a sitului istoric ar trebuie readusa la realitate. Niciodata nu am sa inteleg de ce oficialitatiile lasa in umbra aceasta parte importanta a orasului. Sa nu uitam de marile personalitati istorice: de primul patriarh Miron Cristea, de Aurel Vlad, de Dominic Stanca, de Aurel Vlaicu, de prototopul Ioan Mota, asemenea Dr. Ioan Mihu si multi altii care au vietuit aici, si care mai tarziu au ajuns personalitati marcante ai istoriei noastre.
Spun ca merita sa facem ceva pt a reinvia viata de alta data. Sa nu uitam ca aici au fost primele tiparituri pt cultura si teologie, amintesc aici Palia de la Orastie, si nu numai…
Va multumesc ca v-ati aplecat si asupra cuvintelor mele si mai mult, ca ati pasit in oraseslul a carei valoare culturala, economica si religioasa s-a pierdut…
De pe meleaguri Clujene, cu loialitate Marius-Gabriel Rus.