Principele de Wales

Ieri dupa-amiaza am plecat la ora 16.30 spre Transilvania, unde ne-am întalnit cu ASR Charles, Principe de Wales. Locul unde a fost gazduit este plin de pitoresc, minunat restaurat, simplu si curat.

img_0709.jpg

Am luat o cina traditionala, cu produse ale locului si cu vin romanesc. Atat Principele Charles cat si insotitorii lui au fost fericiti sa guste din bunatatile noastre, pe care le cunosc destul de bine din vizitele anilor trecuti.

img_0746.jpg

Proprietatea unde ne-am intalnit este cunoscuta în Romania si apreciata ca un model de dezvoltare durabila, de turism ecologic si de refacere a patrimoniului rural. Suntem amandoi bucurosi ca am vizitat-o.

img_0728.jpg

A fost o placere sa îl revedem pe Principe. Am vorbit mult despre proiectele lui de caritate din lumea larga, dar mai ales despre cele din Romania. Este interesat sa dezvolte proiecte de restaurare a patrimoniului construit, sa creeze un brand transilvan al produselor alimentare, sa dezvote arte si meserii.

Principele de Wales ne-a spus o poveste extraordinara. Într-un sat transilvanean, nu departe de locul unde suntem, a trait bunica strabunicii lui, o principesa numita Alexandra de Wurtenberg, care a murit la 28 de ani. Ea are si astazi mormantul în biserica din sat. Este bunica Reginei Mary a Marii Britanii, nascuta principesa de Teck. Regina Mary, la randul ei, este mama regelui George al V-lea, bunica reginei Elisabeta a II-a si strabunica lui Charles. Regele Ferdinand si Regina Maria ai Romaniei au fost, in anii 20, apropiati de Suveranii britanici, George V si Mary.

Principele Charles a stiut despre legatura dintre familia sa si Transilvania înca înainte de 1989. De aceea, atunci cand au început demolarile în Romania el s-a opus, la gandul ca mormantul bunicii strabunicii lui ar putea fi demolat. Dupa aceea, în timp, principele de Wales si-a cultivat interesul pentru Transilvania si pentru Romania si a început sa viziteze si sa iubeasca tara noastra.

img_0745.jpg

Nu am mai avut o întalnire cu Principele Charles in Romania de trei ani de zile. Acum doi ani noi nu am putut raspunde invitatiei lui, iar anul trecut nu a venit el. Ne-am mai vazut, în ani, la Sighisoara în 2002, la Barsana în 2003, la Sucevita în 2004 si la Horezu în 2005.

img_0718.jpg

La finalul cinei, un mic grup de muzicieni si dansatori, cinci la numar, ne-au oferit un recital exceptional de muzica populara romaneasca, ungureasca si tiganeasca, dupa care ne-am prins cu totii într-o hora, dansand Perinita. Cred ca Romania are mult de castigat din afectiunea si interesul mostenitorului Coroanei britanice fata da tara noastra.

5 comentarii

  1. andrei badin says:

    Superba poveste. Ar merita mult mai mult mediatizata aceasta dragoste a Printului fata de Romania. Mi-am permis sa scriu ceva
    http://www.badin.ro/2008/05/un-print_08.html

  2. Alin says:

    Altetei Sale Regale Principesa Margareta a Romaniei , Custode al Coroanei Regale

    Marturisesc,cu adanca recunostinta,ca dupa 1989 Casa Regala a revenit intinerita si gata de a ajuta poporul roman,datorita A.S.R Margareta Principesa Romaniei.Sunt sigur ca inima Altetei Voastre bate odata cu cea a romanilor, indiferent daca la necaz sau bucurie.Mentionez ca va port o mare stima datorita faptului ca unul din stramosii mei a fost caimacam al Moldovei:Printul Nicolae Vogoride si dumneavoastra continuati acum munca inceputa candva de familile domnitoare fanariote.Casa Regala a Romaniei reprezinta acum poarta spre dezvoltare si prosperitate a acestei tari minunate.Astept cu nerabdare urmatoarele proiecte ale Altetei Voastre si va doresc sanatate ca sa puteti afirma Romania in Europa si in lume , dandu-i importanta ce o avea in timpul lui Carol I.

    Cu stima ,
    Alin Vogoride

  3. Dan says:

    Imi amintesc emotia cu care ascultam impreuna cu tatal meu mesajul de Anul Nou adresat romanilor de catre Majestatea Sa Regele Mihai. Erau vremurile dinainte de 1989…
    Acum citesc si urmaresc cu aceiasi emotie fiecare actiune si aparitie a Regelui, Reginei si intregii familii Regale a Romaniei.
    Cred ca am ratat revenirea la normalitate, la firescul simplu al Monarhiei constitutionale, imediat dupa ’89.
    Dar mai cred cu tarie ca timpul nu e pierdut. Fiecare actiune a Casei Regale este un pas spre binele Romaniei. Si in fond nici nu mai conteaza daca Romania se cheama Republica sau Monarhie.
    Importanta este aceasta emotie si bucuria pe care o simtim in preajma Regelui.
    La Multi Ani!

  4. valyc says:

    Oare cat timp populatia acestei tari va mai suporta toto circul politic ce se intampla in aceasta tara? E de prost gust ceea ce se petrece? Ideologii, principii, forta de a face ceva, oare mai putem vorbi de asa ceva? Sunt student si stau uneori si ma gandesc oare cum va arata Romania copiilor mei.
    S-a tot spus ca nu sunt bani pentru a face ceva. Dar acum sunt bani care vin din afara dar nu sunt oameni care sa faca ceva cu ei. Unde sunt specialistii? Facultati peste tot, mii de studenti care terimina facultatea din care nu raman cu nimic. Nimic de zis, trebuia educata generatia asta, dar parca nu in genul asta. Avem nevoie de oameni specializati in toate domeniile, care nu fac 20 de materii pentru a ajunge “oameni destepti”, ci 2 3 materii dar sa fie stapan pe cunostintele acelea.
    Se pare ca nimic nu se va schimba.

  5. Dan Agrisan says:

    Povestea e frumoasa si e si adevarata. Atata doar ca pe sotia (din casatoria morganatica) a printului Alexander von Wurtemberg o chema Claudia (Contesa Claudia de Rhedey – din vechea si importanta familie nobiliara ardeleana Kemeny).

    Multumiri Altetei Sale pentru ca mi-a reimprospatat memoria cu aceasta istorie interesanta.

    Cu profund respect,

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53891868
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate