Aurora Martin, portret dinamic al Principesei Moștenitoare

Articol publicat în ziua de 19 august 2013 pe site-ul http://www.catchy.ro/ce-face-fiica-regelui/43000

Ceea ce dă unitate unei națiuni este puterea de a-și conștientiza și recunoaște valorile, de a și le promova și susține în orice împrejurări. M-a surprins viziunea proletcultistă a unui coleg asupra membrilor Casei Regale: “îşi duc traiul din veniturile ţării, fără să facă nimic”. Sunt momente în care, întorcând capul, mă aştept să văd un activist de partid. Mult mai grav, însă, văd un tânăr care, nu ştiu prin ce inginerie generaţională a preluat sintagme mentale ale unei epoci pe care o credeam încheiată. Greu de admis că astfel de clişee încă se perpetuează, necrozând puterea de judecată!

Realitatea este că toate cele zece monarhii europene oferă exemple de perfectă adaptare la standardele societăţii actuale. De la cei mai tineri principi şi principese, care învaţă sau muncesc alături de tineri obişnuiţi, până la cei mai în vârstă, Regina Angliei sau Regele Mihai, toţi sunt activi în proiecte diplomatice, culturale, sociale sau economice.
Discretă şi modestă, Principesa Margareta nu ocupă primele pagini ale ziarelor; scopul său nu este să-şi promoveze propria imagine, ci imaginea transformărilor pe care le lasă în societate. Şi, cum s-a convins de timpuriu că nu senzaţionalul de tabloid schimbă lumea, ci munca temeinică şi susţinută, încă din 1990, a înfiinţat Fundaţia Principesa Margareta.

Implicarea în societatea civilă traduce una dintre trăsăturile distinctive ale monarhiei moderne: apropierea de oamenii simpli şi sprijinirea lor prin diverse proiecte. Dezvoltarea spiritului comunitar prin proiecte pilot aplicate în diferite comunităţi venea, dupa 1989, ca o necesitate imediată, în societatea mutilată, o societate în care invazia partidului comunist distrusese relaţionarea dintre oameni, lăsându-i defensivi şi înstrăinaţi.

A urmat o lungă boală, marcată de aşteptarea ajutoarelor şi de autovictimizare: societatea infantilizată. Fără a se neglija copiii, bătrânii şi familiile vulnerabile, care au primit sprijin şi asistenţă de specialitate, în cadrul Fundaţiei s-a introdus un concept nou: sprijinul intergeneraţional, prin care un copil poate adopta un bunic şi un bătrân poate avea grija unui copil orfan sau a unui copil cu părinţii plecaţi în străinătate. Grija faţă de o altă persoană, dincolo de valoarea terapeutică şi de efectul de responsabilizare, asigură dialogul între generaţii pe care modernizarea mijloacelor de comunicare le face să nu mai comunice între ele.

Reflectând o societate revigorată, proiectul de dezvoltare durabilă a localităţii Săvârşin, coagulează comunitatea în jurul unor valori identitare, prin deschiderea a 13 ateliere de meşteşuguri, pentru producerea şi vânzarea de obiecte tradiţionale cu specific local.

Concertul caritabil de la Ateneu, care anual aduce peste 80. 000 de euro, este semnificativ nu numai pentru că stimulează societatea talentată, prin programul Tinere talente, ci şi pentru că ne sensibilizează pe noi toţi faţă de nevoile altora şi faţă de valorile noastre.

Sunt doar câteva dintre proiectele în care o principesă modernă se implică fie învăţând birocraţia accesării fondurilor europene, fie participând la proiecte comune cu alte Case Regale. În toate acţiunile ei, respinge ideea de privilegii, pentru că vrea să-şi confirme titlul prin merit şi performanţă, şi nu consideră că viaţa mondenă o defineşte: “Nu, nu-mi place deloc. Eu nu sunt mondenă… Fac asta pentru că e nevoie.”

Prin respectul pentru oamenii cu care lucrează, ne oferă un model diferit de lider, faţă de modelul politic, cel care priveşte ineficient de sus în jos. Este liderul a cărui artă de a conduce se vede în rezultate şi în capacitatea de a relaţiona la acelaşi nivel, de a munci alături, oferind exemplul personal: “Cred că sunt mai degrabă un om de echipă” – o echipă restrânsă, cea a Fundaţiei Principesa Margareta, şi o echipă extinsă, cea a societăţii româneşti, care are atâta nevoie de încă un umăr de nădejde.

11 comentarii

  1. Roxana Gabriela Mateescu says:

    PRINCIPESA MOSTENITOARE MARGARETA , delicata , surazatoare , este o personalitate complexa care reprezinta cu cinste FAMILIA REGALA a Romaniei in afara tarii ; este permanent implicata in actiuni caritabile prin intermediul Fundatiei Principesa Margareta , este OMUL modest pe care adori sa il asculti prezentand interesante retete culinare , este persoana care se implica nemijlocit in activitatea de refacere a domeniului Savarsin. Este demna urmasa a REGINELOR Romaniei , este CEA pe care o doresc REGINA acestei tari !

  2. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

    Un articol deosebit si necesar. O felicit pe Doamna Aurora Martin pentru atitudine !
    Din pacate mai sunt oameni care gandesc precum activistii de partid bolsevic.
    Acestia se caracterizeaza prin lipsa de cultura si mai ales de discernamant. Ei provin in principal din doua categorii : una din cei in varsta, educati crancen potrivit “maniei proletare” a anilor ’50 ai secolului trecut si de atunci “le-a stat ceasul” si cei care sunt mai tineri si care au apucat o asa-zisa tranzitie a Istoriei predata la scoala, dar care nu au mai evoluat.
    Pentru prezent, se constata un numar mic de ore in “curricula” (bine ca am introdus si acest termen!) scolara pentru a forma sentimentul traditiei, al respectarii valorilor si al constiintei nationale.
    Regret nespus aceste mari lipsuri. Probabil ca se vrea sa avem numai tinichigii auto si ospatari ! Nu vreau sa blamez aceste categorii profesionale in care am gasit oameni cu vaste cunostinte de istorie nationala, dar am citat un clasic recent.

  3. Comentarii pe Facebook (I) says:

    Stoica Rodica O prea frumoasa zana!
    #
    Laura Vintan alteta sa regala, principesa Margareta este unul dintre cele mai mari motive sa fim mandri ca suntem romani, superba , incantatoate , distinsa, tot respectul si toata admiratia!
    #
    David Margareta superb scris,felicitari
    #

  4. Comentarii pe Facebook (II) says:

    Venika Ro SUPERBA !!!
    #
    Venika Ro O DOAMNA !
    #
    Sorin Capota pai se compara Elena Hudrea cu Principesa ? mai romani,romani…….
    #
    Oana Benedek nu se compara dar se pare ca nici noi nu suntem departe!ar exista elena udrea daca romanii si_ar fi dorit monarhie?nu!deci,romanii sunt condusi de catre cei ce le seamana!hoti,infatuati,lenesi…bla,bla
    #
    Alina Cristina Sirbu o Doamna deosebita Principesa Margareta!
    #
    Richard Alen o mare doamna a regalitatii romanesti si buna diplomata principesa margareta a romaniei -sa avem si noi asa printese de partide care se cearta mereu pt partide si putere si ne fac de risul europei si romaniei
    #
    Liliana Sora Frumuseţe şi sensibilitate, delicateţe şi rafinament, eleganţă şi modestie, blândeţeşi generozitate, etc ..întruchipate într-un OM cu suflet mare şi dăruit oamenilor simpli .Mulţi ani plini de sănătate şi putere pentru a clădi împreună ceea ce gândim şi ceea ce dorim.
    #
    Georgeta Radulescu Va iubesc!
    #
    Mara Io Plecaciune, Majestate!
    #
    Stan Cornelia Va iubesc
    #
    Alice Nadăş Distinsa si fermecatoare. Multumim Majestate !
    #
    Celina Crismaruc Frumoasa si rafinata!
    #
    Sento Pop Da, ar fi o regina cu care m-as mandri. Daca votul meu ar conta, cu siguranta ca i l-as da..
    #
    Popa Sofi Manuela Distinsa si delicara! Imi place mult !
    #
    Popa Sofi Manuela Monarhia salveaza Romania!
    #
    Mari Ana avem cea mai frumoasa si delicate printzesa. o ador
    #
    Magdalena Guna O Adevarata Doamna ! Distinsa si cu demnitate !!!!
    #
    Gina Aliman Feminină..,rafinată …plăcută ..! ADMIRAȚIE !
    #
    Mihaela Munteanu DISTINSA SI FRUMOASA1
    #
    Daniela Cretu nu stiu daca vom mai trai noi sa vedem monarhia in romania.poate peste un secol, poate copii nostri. ar fi minunat…..
    #
    Dragoste Elena eu una o vreau la carma tarii!e singura mea speranta pt romania!
    #
    Popescu Valerica rafinament, sensibilitate, gratie, finite, distinctie frumusete, bunatate si multe alte calitati deosebite, o adevarata PRINTESA, te iubim MS
    #
    Cornel Rednic Noi il meritam pe Basescu.
    #
    Sergiu Simionese Regina noastra!
    #

  5. Cerasela Platz says:

    Prejudecatile distrug, incet si sigur orice societate, spiritul de unitate, de echipa o vindeca. Cu incredere in Dumnezeu pentru Alteta Voastra Regala, Principesa Margareta, pentru toate ajutoarele Familiei si Casei Regale Romane.

  6. Aurora Martin says:

    Multumesc, domnule Pisoschi Alexandru Grigore! Este o amaraciune empatica in constatarea dvs… Din pacate, cred ca exista o explicatie destul de simpla: e mult mai usor sa conduci o multime careia i s-a indus psihologia de turma. Nu o spun eu, o spune Gustave le Bon in “Psihologia multimilor”. As adauga: liderii slabi se tem intotdeauna de oamenii cu personalitate, care gandesc, se revolta si ii pot determina si pe altii sa se revolte; nu au nevoie de ei, sa le agite…turma.

  7. Gabriela Bucur says:

    Felicitari pentru articol tinerei autoare.Cu respect ,Gabriela Bucur.

  8. Articol sugestiv despre o personalitate proeminent implicată în găsirea de soluții, în rezolvarea multor probleme stringente ale țării, în sprijinirea oamenilor defavorizați, în susținerea valorilor afirmate și a celor în creștere. Adică un reușit portret al Principesei Moștenitoare Margareta a României.

  9. Tatiana-Lia Isoo says:

    Principesa Mostenitoare Margareta, surprinsa cu mult talent in acest articol scris de Aurora Martin. Autoarea picteaza cu penelul vorbelor un portret delicat, autentic, in care o vedem pe Principesa Margareta asa cum Alteta Sa este cu adevarat, cu implicarea si devotametul sau constant pentru tara si oamenii ei. Un articol necesar, care ne dezvaluie nu numai ceea ce ar trebui sa stim cu totii, dar si ceea ce trebuie sa transmitem generatiei tinere despre valorile pe care le promoveaza cu adevarat Casa Regala ! Multumim Aurora Martin!

  10. stelian r. says:

    Nu ma mira aceasta gandire a tanarului. Este rezultatul invatarii, timp de 60 de ani, in scoli si facultati a istoriei falsificate la ordinul lui Stalin prin sluga sa, Roller. Dureros este ca nu sunt putini, si tineri si mai putini tineri, si cu studii superioare. Oameni care nu mai citesc nimic! De aceea avem nevoie de manuale de istorie adevarata ! Cele cateva existente nu sunt promovate. Stim motivul ! Este datoria Parlamentului sa faca ceva! Iar pentru asta trebuie sa facem presiuni asupra Parlamentului ! Nimic fara Dumnezeu !

  11. mihaela vladut says:

    Principesa Margareta este o adevarata doamna care intruchipeaza trasaturile unei Regine : sensibila frumoasa si in acelasi timp plina de energie creatoare pentru binele acestui popor napastuit . Nimic fara Dumnezeu !

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53171349
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate