Săvârșin, august 2013

Ca în fiecare an, Principesa Moștenitoare folosește șederea din vară la Săvârșin pentru a continua minuțioasa și atât de frumoasa acțiune de punere la locul lui a patrimoniului lăsat de Regina Elena.

În luna decembrie a anului trecut s-au împlinit cinci ani de la începerea reparațiilor în interiorul castelului. Folosit în cei cincizeci și trei de ani de confiscare drept școală, spital și casă de protocol, edificiul a suferit de pe urma greșitelor intervenții la forma și structura clădirii. Au fost necesare cincisprezece diferite echipe de meșteri pentru a aduce clădirea, în interior, la forma lăsată de Regina Elena.

În cursul lunii acesteia, Principesa și cu mine am încercat să aducem încă un strop de lumină și de frumusețe locului, respectând întocmai atmosfera creată atât de subtil și de insipirat de mama Regelui. Un mic obiect așezat la locul lui, un element de decorațiune interioară, o piesă de mobilier restaurată cu materialele timpului de atunci (adică elemente naturale), toate acestea schimbă complet goliciunea și urâțirea pe care castelul le-a suferit pe nedrept. Desigur, niciunul dintre obiectele originale din castel nu mai există. Ele au dispărut la confiscare și astăzi bucură ochii unor instituții sau persoane private.

Multe dintre florile din fotografii sunt crescute în grădina castelului sau în seră. Fotografiile îmi aparțin și vi le împărtășesc cu plăcere. Vă doresc o vară plăcută!

Fațada castelului, cu tencuiala și reparațiile incomplete (doar lateralele clădirii au fost renovate)

Ansamblu de obiecte pe care Regina Elena le-a păstrat la casa ei din Florența timp de cincizeci de ani de exil

Buchet cu flori și plante decorative din grădina castelului

Salonul mare, privit dinspre est

Salonul mare, privit dinspre vest

Două clanțe originale, scăpate ca prin minune (restaurate de meșteri săvârșineni)

Mascota șemineului mare

Șemineul din Salonul mare, distrus complet după 1948, reconstruit după fotografii (în chip identic) de patru echipe de meșteri din Cluj și Săvârșin (arhitectură, construcție, instalații și elemente de fier/alamă)

Flori în Salonul mare

Ușă de la Florența, păstrată de Principesa Moștenitoare ca dar de la Regina Elena

Biblioteca de la castel, aflată în renovare. Rafturile ei (dispărute și ele) erau pline de cărți valoroase, cu titluri importante

Salonul mare

Sufrageria mare are nevoie chiar în august de foc în șemineu, datorită poziției sale spre nord și situarea în nivelul de jos al castelului. Șemineul a fost realizat de trei echipe de meșteri de la Cluj și Săvârșin în anul 2011

Sufrageria mare

Masa din lemn de stejar a Sufrageriei mari, reconstruită în anul 2011

Buchet de flori și plante din grădină

Cutii de pâine construite și pictate de mână în atelierul nostru de tâmplărie

Biroul Majestății Sale Regelui, văzut dinspre est. Tabloul cu stejarul bătrân este creația maestrului Ștefan Câlția, a fost oferit în dar Majestății Sale și se numește “Stejarul Regelui”

Biroul Regelui, văzut dinspre vest

Biblioteca din Biroul Regelui (cărți din exil, perioada Anglia, anii 1950)

Camera Reginei Ana, cu acuarele pictate de bunica Majestății Sale, Principesa Marie d’Orléans

Bufnița, pasărea admirată de Regina Ana

Sufrageria mică, văzută dispre sud

Holul castelului

Flori în hol

Frumoasele scări din lemn de stejar, vechi de 150 ani, restaurate de studenți și meșteri locali în vara anului 2012. Covorul (refăcut după fotografii la Alba Iulia) înlocuiește originalul, dispărut fără urmă, după 1948

Valizele exilului (cea de deasupra mai păstrează încă, pe peretele lateral, eticheta frontierei elvețiene).


24 comentarii

  1. celina says:

    Foarte frumos!Mi-ar placea sa beau un ceai langa semineu(cel cu mascota).

  2. stelian r. says:

    Felicitari pentru tot ce AVR , Ati reusit pana acum ! Minunate incaperile, minunate fotografiile! Desigur, intretinerea acestora cere munca si cheltuieli. Vazandu-le sunt sigur ca multi incearca sa se inspire si sa aduca in incaperile lor, chiar daca locuiesc la bloc, asa ca mine, o parte din frumusetea acestora! Multumim pentru tot si Va dorim succes! Traiasca Regele ! Nimic fara Dumnezeu !

  3. Gabriela Bucur says:

    Intr-adevar, totul la castelul din Savarsin este minunat. Atmosfera care se remarca din aceste fotografii foarte bine realizate. Este incantator intreg decorul. Imi inchipui ca munca prestata pentru aceste restaurari este uriasa. In unele situatii, sa realizezi numai dupa fotografii piesele. Felicitari celor care au obtinut prin munca lor, devotament si multa dragoste aceste minunate rezultate.

    Cu mult respect fata de Casa Regala a Romaniei,
    Gabriela Bucur.

  4. […] Radu scrie pe blogul său că, „În fiecare an, Principesa Moștenitoare folosește șederea din vară la Săvârșin […]

  5. Minunate imagini.

  6. Magda Teodorescu says:

    Este o încântare să privești aceste fotografii – toate laolaltă și fiecare în parte. Principesa Margareta are un bun gust desăvârșit, adică, rafinament și acea notă de natural care definește alegerile fiecăruia. Castelul a devenit într-adevăr o reședință a familiei. Multe bucurii și liniște sufletească, pentru că puterea de a îndura o are fiecare membru al Familiei Regale. Trăiască Regele!

  7. Sanda Mihai says:

    EXCEPTIONALA REALIZARE

  8. Roxana Gabriela Mateescu says:

    Insasi prezenta ALTETELOR VOASTRE REGALE la Savarsin , confera multa stralucire locului ! De-a lungul unor editii a emisiunii ORA REGELUI , am luat cunostinta de implicarea directa a PRINCIPESEI MOSTENITOARE MARGARETA in ampla si dificila actiune de refacere a Castelului . Imaginile pe care ni le prezentati sunt superbe , efortul depus este incununat de splendide rezultate! Reconstructia reda atmosfera de altadata , pe care, personal o admir enorm fiind o iubitoare a traditiei si autenticei valori ! Dumnezeu sa daruiasca ALTETELOR VOASTRE REGALE o vara minunata si sa va binecuvanteze permanent !

  9. Alexandra Oprea says:

    Va multumim Alteta Voastra ca ne-ati primit in caminul de vis !!! Admiratie pentru rabdarea cu care restaurati fiecare obiect si il readuceti la viata. Speram ca si tarisoara noastra va fi readusa la viata normala gratie muncii Altetelor Voastre regale si a Majestatilor Lor , Regele Mihai si Regina Ana!Traiasca Casa Regala !

  10. Paul says:

    Superb,cum s-a putut distruge o asa frumusetede palat…..nu mai vorbesc de mobile,si covoare,tablouri ,dar spre norocul palatului incet ,incet revine la normal…bravo…Traiasca Regele….

  11. ElisabetaBlaga-Smigelschi says:

    Va multumesc pentru aceste intrari in lumea Dumneavoastra.
    Este minunat sa poti sa cunosti un om si prin ceea ce ii place, mediul in care traieste, deci sa ajungi sa-l cunosti in absenta.
    Va asteptam cu drag fiecare impartasire !
    Fie ca Romania sa fie , din nou, Regat !
    Cu plecaciune in fata Majestatilor Lor si a Altelor Regale .

  12. Cerasela Platz says:

    Fiecare lucrusor are povestea lui, ar fi o incantare sa cunoastem povestea unor obiecte ce apartin Casei si Familiei Regale.

  13. Cerasela Platz says:

    Mascota semineului mare, un iepuras bibelou, care este povestea lui ?
    Iubesc iepurasii, de aceea sunt atat de curioasa.

  14. Comentarii pe Facebook (I) says:

    Crista Gabriela Superbe fotogarfii.
    #
    Mihaela Rujan E foarte frumos castelul si asa, cu fatada nerenovata. Detaliile si atmosfera din interior sunt superbe!
    #
    Manescu Nicoleta absolut încântătoare
    #
    Liliana Sora Idei, concepte, informaţii materializate în proiecte sunt elemente definitorii şi ale activităţii mele – proiectare în construcţii. Aşa că admir şi preţuiesc aceste minunate imagini, pe care le consider ca un dar, un cadou, pentru că întâmplător, sau printr-o pură coincidenţă astăzi este şi ziua mea. Vă mulţumesc pentru ceea ce faceţi şi ceea ce sunteţi.
    #
    Zam Carmen Eu mi-as fi dorit sa vad castelul de la Savarsin…….nu l-am vazut niciodata in realitate. Frumoase lucrari! Nu vad f. bine, dar cred ca e creion si acuarela……oricum sunt pline de viata si culoare!
    #
    George e frumos eu personal l vizitat
    #
    Clincuta Ciura cind se poate vizita???????
    #
    Principele Radu al Romaniei Castelul Săvârșin nu poate fi vizitat, este o reședință exclusiv privată. Pot fi vizitate doar Castelele Regale Peleș și Pelișor. La Săvârșin, începând cu anul 2014, s-ar putea să fie deschisă publicului partea de la intrare a domeniului, numită “Satul Regal”. Dar aceasta numai dacă lucrările vor fi gata până atunci.
    #
    Ligia Butucescu Dumnezeu sa va ajute sa refaceti toata aceasta tara, sa redati demnitatea Romaniei asa cum era in vremurile de glorie ale Monarhiei. Superbe poze realizate la Savarsin. Cu adanca plecaciune. Traiasca REGELE!
    #
    Clincuta Ciura va multumesc pt informatii !!!!!!!
    #

  15. Comentarii pe Facebook (II) says:

    Don Coriolan Ciprian Muresan Restaurarea a fost cu adevarat un succes. Regina Mama Elena ar fi fericita sa revada azi Castelul.
    #
    Florin Sperlea Bun gust, eleganta si simplitate! Felicitari!
    #
    Grecu Constantin Alteţă, am dorit să vizităm şi noi Săvârşinul, nu ne-a răspuns nimeni! Domeniul acesta se poate vizita?
    #
    Principele Radu Castelul Săvârșin nu poate fi vizitat, este o reședință exclusiv privată. Pot fi vizitate doar Castelele Regale Peleș și Pelișor. La Săvârșin, începând cu anul 2014, s-ar putea să fie deschisă publicului partea de la intrare a domeniului, numită “Satul Regal”. Dar aceasta numai dacă lucrările vor fi gata până atunci.
    #
    Geangu Maria M-au strabatut multi fiori privind aceste fotografii. Interioare degajate,fara stridente …care te fac sa spui …ce frumos!
    #
    Luminita Angel simplu si elegant
    #
    Grecu Constantin Sunt locuri sacre ale Istoriei României!
    #

  16. Splendid! Avem nenumărate dovezi ale inteligenței, gunului gust, ale spiritului gospodăresc, calități pe care Principesa Moștenitoare le posedă din belșug. Din inimă, felicitări!

  17. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

    SUPERB SI EMOTIONANT !
    FELICITARI INTREGII FAMILII REGALE PENTRU EFORTUL FACUT IN REFACEREA PATRIMONIULUI SI CREAREA ATMOSFEREI CARE FACE CA SI CEI TRECUTI IN ETERNITATE SA FIE PREZENTI !
    FIE CA SPIRITUL INAINTASILOR SA VEGHEZE ASUPRA FAMILIEI REGALE !

  18. Denise Theodoru says:

    Minunata restaurare! Se vede si se intuieste dragostea cu care fiecare obiect a fost cautat si potrivit la locul lui…, este o incantare ! Sa fiti sanatosi si sa va bucurati , Altetele voastre Regale, Principesa Margareta si Principele
    Radu de bucuria si caldura acestui loc. Iar Majestatile Lor, Regele si Regina , Dumnezeu sa le dea viata lunga, sa va fie alaturi la minunate pranzuri si cine, la Craciun si la Paste, mereu, pentru armonia familiei. Felicitari pentru opera realizata prin restaurarea Savarsinului, respira eleganta, calm si durabilitate. Dumnezeu sa va aiba in paza si sa va dea putere pentru tot ce veti realiza impreuna, in continuare.

  19. Majestate,

    Castelul Sävärsin l-ati restaurat foarte frumos, este plin de viatä, dupä atäta timp. Mä bucurä cä l-ati refäcut, dupä fotografiile alb-negru, fäcute de M.S. Regina-Mamä Elena de Romänia.
    Tare m-as bucura, dacä ar scrieti o carte, despre castelul Sävärsin din Banat. Despre istoria castelului acesta frumos, nu stiu nimic, nici am auzit nimica, cänd eram la Timisoara la scoalä, acum de o periodä de timp. Am aflat prin M.S. Principesa de coroanä Margareta de Romänia si prin dumneavoasträ, cä existä mäcar castelul acesta.
    Vä doresc zile frumoase, senine si pline de viatä, intregiilor membrii a casei regale a Romäniei. Vä rog, din suflet scrieti o carte frumoasä cu multe poze, asa cum ati scris-o si despre castelul Elisabeta din Bucuresti.
    Vä multumesc foarte mult.
    Castelul acesta incepe din nou sä se renaste, sä räsufle iaräsi si pentru viitor vä doresc zile senine si frumoase.
    Cu mare stimä si respect,
    Dietmar Melzer
    -Deutschland/Germania/Germany-

  20. Cristian says:

    Minunat, TRAIASCA REGELE !!!

  21. constantina says:

    TOATE SUNT FRUMOASE CUM VA ESTE SI SUFLETUL.RESPECT PROFUND CASEI REGALE ROMANE!

  22. Liliana si Calin Buzea says:

    Va multumim ca ne-ati permis sa vizitam, in mod virtual, castelul Savarsin. Va pretuim nespus!

  23. Rodica Kilyeni says:

    E reconfortant sa mai poti vedea lucruri atit de frumoase si de bun gust ! Admirindu-le, am sentimentul ca traiesc intr-o tara cu adevarat europeana.I-ati redat demnitatea si va multumesc ! Cu mult respect si consideratie,Rodica Kilyeni

  24. Beldi Paul Ladislau says:

    ” Ceea ce este, a mai fost: și ceea ce va fi a mai fost: și Dumnezeu aduce din nou înapoi vremurile…
    Trăiască Majestatea Sa, Regele Mihai I, încă Rege de drept al României!!!
    Trăiască frumos toți membrii Case Regale!!!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53167803
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate