EUROPAfest si studentii de la ASER
Astazi am luat parte, impreuna cu Principesa Margareta, la conferinta de presa anuala a festivalului Jeunesses Musicales (EUROPAfest), ajuns la a cincisprezecea editie. Suntem, ca de fiecare data in ultimii ani, alaturi de cei care au creat festivalul, cu credinta ca manifestari de acest fel ajuta destinul cultural romanesc. Ele ajuta, mai ales, capitala sa devina un centru al confluentelor sud-est europene, asa cum o recomanda geografia, istoria, cultura si temperamentul ei. Am mers, apoi, la studentii de la Academia de Stiinte Economice care, sub egida asociatiilor ASER si BestJobs, au organizat o dezbatere pe tema „Romania Trademark“, incercand sa elucideze enigma brandului de tara, a felului in care suntem perceputi in lume si a resorturilor pe care ar trebui sa ne bizuim pentru ca enigma sa dispara. Am oferit inaltul patronaj atat festivalului, cat si acestui seminar. Sunt mandru de amandoua. La intalnirea cu studentii, atmosfera a fost pasionanta. Este, probabil, genul de intalniri care ma bucura si imi dau cea mai multa speranta. Sunt sigur ca acolo, undeva, in adancul mintii si sufletului lor, un mic graunte de adevar, incredere si inspiratie va da roade. Seara am continuat cu evenimente legate de vizita musafirului nostru, ministrul ceh Cyril Svoboda. Am avut intalniri cu reprezentanti ai societatii civile si ai mediului de afaceri. |
11 Apr EUROPAfest, la cea de-a 15-a ediţie
Bucureşti, 11 apr /Rompres/ – EUROPAfest 2008 revitalizează, timp de o săptămână, scena muzicală a Capitalei, reunind, în perioada 7 – 13 mai, peste 300 de muzicieni din 48 de ţări, din Europa, dar şi din Australia, SUA şi Asia.
Evenimentul se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta şi al Alteţei Sale Principele Radu.
‘România este pe primele locuri în performanţa muzicală mondială şi merită să evidenţiem generozitatea şi spiritul de responsabilitate ale organizatorilor EUROPAfest, care susţin o cauză nobilă ce apare ca singulară acum în egoismul de zi cu zi’, a declarat, vineri, la conferinţa de presă dedicată anunţării evenimentului, Principele Radu.
Principele, prezent la conferinţa, desfăşurată la Sala Cioran a Hotelului Hilton, alături de Principesa Margareta, a menţionat, de asemenea, că ‘Bucureştiul, prin felul cosmopolit de a privi muzica, se situează pe primele locuri în Europa’.
Ca în fiecare an, concertul de deschidere va fi organizat pe 7 mai, de Ziua Europei, prima zi a manifestării fiind dedicată celebrării acestui eveniment. Spectacolul prezintă un melanj inedit de jazz, blues, pop şi muzică clasică, prefaţând calendarul evenimentelor din festival.
Pentru zilele următoare, jmEvents.ro propune, sub genericul ‘Festivalul oferă! Tu alegi!’, concerte de jazz, blues şi pop, susţinute de cunoscuţi muzicieni europeni, în spaţii de concert tradiţionale şi neconvenţionale. O noutate pentru această ediţie sunt concertele PROMS – jazz & clasic, o îmbinare surprinzătoare, de efect, între un band de jaz şi orchestra de cameră cu un repertoriu atractiv, incluzând teme cunoscute de pop, blues, jazz, muzică clasică sau de film.
Cea de-a doua ediţie a Bucharest International Jazz Competition, manifestare singulară în peisajul jazz-ului profesionist din Romania, care, cu un an în urmă, debuta cu succes, numărând 19 trupe din 25 ţări promite aceeaşi atmosferă – 100 % jazz & more. Concursul este secondat de organizarea de jam sessions si workshopuri sub îndrumarea unor specialişti internaţionali.
Al doilea concurs sub umbrela EUROPAfest este Jeunesses International Music Competition, competiţie binecunoscută atât în ţară, cât şi la nivel internaţional, se desfăşoară, în 2008, la secţiunile flaut şi clarinet. Competiţia de flaut se clasează, în 2008, pe primul loc în topul concursurilor de gen pe plan european, ca număr de participanţi, reunind 134 de concurenţi din 31 de ţări.
Un loc aparte pe agenda manifestării îl ocupă Caffe Festival, eveniment venit în întâmpinarea celor care vor să redescopere plăcerea de a asculta muzica într-un spaţiu neconvenţional, cel al Clubului Ţăranului de la Muzeul Ţăranului Român.
De asemenea, publicul este invitat să redescopere farmecul muzicii clasice alături de muzicieni de renume internaţional precum Pierre Yves Artaud din Franţa şi Janos Balint, din Ungaria.
EUROPAfest 2008 se încheie pe 13 mai cu un eveniment de ţinută – Gala Laureaţilor, o seară în care evoluează cei mai buni artişti ai festivalului, iar publicul are ocazia de a afla cine sunt câştigătorii celor două concursuri. Cu această ocazie va avea loc decernarea Diplomei de excelenţă pentru susţinerea culturii, acordată de Casa Regală.
La conferinţa de presă au fost prezenţi, de asemenea, alături de directorul jmEvents.ro, Luigi Gageos, reprezentantul UNICEF în România, Edmond McLoughney şi Ionuţ Negoiţă, preşedinte RIN Grand Hotel.
Lansat în 1993 sub auspiciile Jeunesses Musicales, evenimentul de la Bucureşti a ajuns la cea de-a 15-a ediţie.
Numărul mare de ţări prezente în festival, numărul ridicat de concurenţi, precum şi recunoaşterea pe care o acordă instituţiile de specialitate sunt o certitudine a prestigiului câştigat şi pe plan internaţional, festivalul fiind perceput ca un punct de referinţă al muzicii profesioniste.
Din 2005, EUROPAfest se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Pricipesa Margareta şi al Alteţei Sale Principele Radu, printre partenerii tradiţionali ai evenimentului numărându-se UNICEF, Primăria Municipiului Bucureşti, Ministerul Educaţiei, ca şi diferite centre culturale şi ambasade. ROMPRES/(Daniel Popescu)