Regele, la Academia Romana

La Academia Romana s-a petrecut astazi un eveniment de importanta identitara: Regele a devenit membru de onoare al Academiei. Predecesorii sai, Regii Carol I, Ferdinand si Carol al II-lea au fost, la timpul lor, membri de onoare ai Academiei si, în timpul exercitarii functiunii de sef de Stat, ei au fost si Protectori ai Academiei. Regele Mihai a avut pozitia de Protector între anii 1927-1930 si, respectiv, 1940-1947. Membru de onoare, însa, nu a fost niciodata pana astazi.

41.jpg

La ceremonia de aniversare a 142 de ani de la înfiintarea Academiei, sarbatorita tot astazi, Majestatea Sa a spus:

„La Multi Ani!
Va multumesc pentru ca, la aniversarea Academiei, se înfaptuieste o reparatie istorica, prin reluarea legaturii dintre Regalitate si Academie. Ma bucur ca, peste vicisitudinile timpului, Casa Regala si institutia academica au rezistat, ramanand simboluri trainice ale valorilor romanesti.
Refacandu-se legatura istorica, sper ca împreuna sa recastigam locul Romaniei si în domeniul cultural, artistic si stiintific, asa cum am facut-o deja în cel militar si politic.
Astfel vom pune în valoare marele potential uman, în sprijinul dezvoltarii europene a Tarii noastre“.

71.jpg

Semnificatia acestui eveniment pare sa se fi piardut in oceanul de confuzie democratica si ratacire identitara a momentului prezent. În afara de ministrul Învatamantului, nici unul dintre înaltii demnitari ai tarii nu a fost prezent. Sala a avut locuri goale, iar ziarele si televiziunile nu au considerat evenimentul o „breaking news“.

51.jpg

Aceasta însa este doar o aparenta. Este diferenta dintre imaginea zilei si ziua propriu-zisa. Fiindca, din punctul de vedere al prezentului Romaniei, ceremonia de astazi, de la Academie, este însemnata, decenta, discreta si profunda. Adica exact asa cum nu este prezentul politic romanesc.

61.jpg

Academia a facut un pas pe drumul întoarcerii la adevar. A fost un semn al instinctului binelui, manifestat public. Legatura dintre Academia Romana si Casa Regala este identitara, spirituala, istorica si traditionala. Cele doua institutii sunt perene si vii, legitime istoric si necesare natiunii. Ele, puse împreuna, aduc moralitatea, etica, scara valorilor si simbolistica vietii romanesti la nivel statal, identitar. Împreuna cu Biserica, absenta la evenimentul de astazi, Casa Regala si Academia sunt instrumente ale continuitatii si reprezinta mortarul zidirii viitorului romanesc, astfel precum democratia si libertatile sunt caramizile zidirii.

4 comentarii

  1. N.N says:

    Majestatea Voastra,
    Alteta Voastra,

    Doresc ca in numele intregii mele familii sa exprim sentimentul de satisfactie care ne-a cuprins la aflarea vestii ca Regele nostru a primit o bine-meritata distinctie din partea Academiei Romane. Nu putem sa nu ne amintim rolul pe care capetele incoronate l-au jucat in evolutia Academiei Romane, inca de la formarea ei in 1879, cand in fapt si primeste acest nume. In al doilea rand, recunosc ca sunt extrem de dezamagit de faptul ca acest eveniment nu a fost mediatizat asa cum se cuvine. Sa fie oare un semn al faptului ca unii incep sa se teama de caracterul pragmatic pe care revenirea la monarhie il are?
    Majestate, fie ca Bunul Dumnezeu sa va aiba in paza, si sa va dea in continuare putere! Pentru mine ati fost si ramaneti un exemplu de demnitate, verticalitate si echilibru.

    Cu alese sentimente,
    N.N.

  2. Adrian Halga says:

    Alteta Voastra Regala,

    Mi se umple inima de bucurie vazand ca Augustul Nostru Suveran este tratat asa cum se cuvine. Treptat, Majestatea Sa va fi “descoperit” si de generatiile mai tinere, care nu au stiut sau au avut o idee vaga despre acela care este un simbol al satului, al poporului roman si chezasia normalitatii si a moralitatii.
    Iar ca mass-media nu s-a deranjat sa mediatizeze evenimentul, asta din cauza ca este prea ocupata sa acorde atentie tuturor intrigilor din politica.
    Sper ca astazi s-au facut primii pasi spre monarhie, spre noua Romanie, cea care va fi cladita cu aportul masiv al Casei Regale.

    Cu lealitate,
    Adrian Halga

  3. Ionut Sauca says:

    Sunt multumit ca Majestatea Sa primeste (chiar daca cu greu) recunoasterea meritelor Sale! Am urmarit relatarea evenimentului in cateva ziare centrale: sobra si concisa as putea spune. Nu a fost un eveniment monden, nu era implicata nici o vedeta “din plastic” sau politician guraliv, deci evenimentul nu cred ca putea fi prea “vizibil”…

  4. Dr.George Calalb says:

    Felicitari Academiei Romane pentru acest tardiv act reparator

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53902183
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate