Incheierea “Friendship Tour IV”

Aseara am luat parte la un dineu pe care l-a organizat, in onoarea Principesei Margareta, fundatia „Wheelchair“, care are in comitetul director o serie de mari personalitati ale lumii: Regele Juan Carlos I si Regina Sofia ai Spaniei, Nelson Mandela si altii. Gazda noastra, dna Martha Hertelendy, a fost generoasa si ospitaliera.

wheel-chair-foundation-037.jpg

Ea a invitat personalitati marcante din mediul de afaceri si caritabil al statului California: dl si dna Kenneth Behring, fondatorii Wheelchair Foundation, impreuna cu fiul lor, David Behring, actualul presedinte al fundatiei, dl si dna Norman Pease, dl si dna Paul Voisin, dl si dna Andrei Manoliu, dl si dna Peter Zuber. Au fost prezenti dna Dana Beldiman si sotul ei, dl Justs Karlsons.

wheel-chair-foundation-019.jpg

Dl Behring intentioneaza sa revina, cu actiuni caritabile, in Romania. El a initiat fundatia in urma unei calatorii in tara noastra, in timpul careia un om de la tara l-a rugat sa-i trimita din America un carucior pentru sotia lui, invalida. Dl Behring a fost impresionat de primirea calduroasa si prietenoasa a romanilor si a decis fondarea unei organizatii, care numara astazi actiuni in peste 100 de tari, ridicand numarul carucioarelor de invalizi, trimise gratuit celor in nevoie, la peste 600.000.

wheel-chair-foundation-011.jpg

Desigur, implicarea celor prezenti in seara aceasta, la intalnirea cu Principesa si cu mine, nu priveste doar acest domeniu caritativ. Ei vor putea, in timp, sa contribuie in diverse feluri, la consolidarea societatii romanesti.

city-of-sf-070.jpg

Astazi este o zi frumoasa, cu ceva mai putin soare decat ieri. Am vizitat marea companie Oracle, care are o filiala in plina dezvoltare la Bucuresti. Dna Safra Catz, presedinta companiei, a fost gazda noastra. Am discutat despre operatiunile Oracle in Romania, despre perspectivele dezvoltarii, in continuare, a companiei in tara noastra, despre programe de educatie si burse pentru tineri si despre proiecte de dezvoltare durabila in anumite orase din Moldova, precum orasul Husi, locul in care s-a nascut tatal doamnei Catz.

oracle-021.jpg

A fost ultima intalnire din aceasta lunga vizita in statele California si Nevada. Insotit de dna consul general onorific Dana Beldiman si de dl consul onorific George Roth, am rememorat nenumaratele intalniri pe care le-am avut in aceste paisprezece zile. A fost de departe cea mai plina vizita din cadrul „Turneului prieteniei“. A fost, de asemenea, vizita cu cel mai mare impact pe care am avut-o vreodata, pe pamant american. Faptul ca Principesa Margareta a fost alaturi de mine a fost unul dintre cele mai importante atuuri ale vizitei.

California si Nevada sunt state cu mare potential in parteneriatul direct cu Romania, pe plan economic, educational, turistic si cultural. Nu ramane decat ca si altii sa inceapa sa fie convinsi de acest adevar.
Seara, la intoarcerea la hotelul Westin St Francis, din inima orasului, in Union Square, am remarcat drapelul tarii noastre, arborat deasupra usii mari de la intrare. A fost cel mai simbolic si mai inaltator semn de pretuire primit in timpul vizitei.

city-of-sf-104.jpg

2 comentarii

  1. Rompres, 4 aprilie 2008 says:

    San Francisco (SUA, California), 4 apr /Rompres/ – În cadrul iniţiativei ‘The Friendship Tour IV’, ASR Principesa Margareta a României şi ASR Principele Radu al României, Reprezentant Special al Guvernului, s-au aflat, în perioada 30 martie – 4 aprilie 2008, în oraşul San Francisco, statul California. ‘The Friendship Tour’, Turneul Prieteniei, este o iniţiativă menită să sprijine, de o manieră durabilă şi cuprinzătoare, interesele majore ale României. Întins pe o durată de mai mulţi ani, proiectul are ca scop încurajarea, promovarea şi susţinerea parteneriatului economic, educaţional şi cultural în fiecare dintre Statele Unite ale Americii.

    Biroul Reprezentantului Special al Guvernului Romaniei aminteşte că primul Turneu al prieteniei în SUA a avut loc în februarie 2006, în statele Massachusetts, Indiana şi Illinois, cel de-al doilea – în mai 2007 in statul Missouri, iar cel de-al treilea – în luna octombrie 2007 în statul Michigan. Friendship Tour IV are loc în perioada 21 martie – 5 aprilie şi cuprinde statele California şi Nevada.

    Alteţele Lor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu, însoţiţi de doamna Dana Beldiman, consulul general onorific al României la San Francisco, s-au întâlnit la Casa Română din Hayward cu câteva zeci de membri ai comunităţii româneşti, care i-au primit cu multă căldură şi ospitalitate. După ce au vizionat o proiecţie de imagini de la vizita Majestăţilor Lor la San Francisco în anul 2000, Alteţele Lor Regale au discutat cu cei prezenţi despre activitatea desfăşurată de Familia Regală în interesul comunităţilor româneşti şi despre ‘România. O viziune pe 30 de ani’, documentul programatic al Familiei Regale a României.

    Alteţa Sa Regală Principele Radu, colonel în Armata Română, a vizitat Naval Postgraduate School din Monterrey, universitate militară de mare prestigiu, creată în urmă cu mai bine de 100 de ani. Principele Radu a fost primit de viceamiralul Daniel T. Oliver, actualul preşedinte al universităţii, cu care a vorbit despre învăţământul militar românesc şi despre poziţia pe care o ocupa instituţia militară în societatea de astăzi. Principele Radu a participat, în continuare, la un briefing în care i-au fost prezentate detalii despre cursurile şi programele de studii oferite de această universitate care găzduieşte studenţi ofiţeri din zeci de ţări ale lumii.

    În faţa a peste 40 de ofiţeri veniţi de pe toate continentele, studenţi la ‘International Defence Management Course’, în cadrul ‘Defence Resources Management Institute’, Principele Radu a susţinut conferinţa ‘Regional Challenges. A Romanian View’ şi a răspuns întrebărilor adresate de ofiţeri din Nepal, Senegal, Bulgaria, Croaţia, Filipine şi din Malawi. În încheierea vizitei Principele Radu s-a întâlnit cu decanul şi profesorii de la ‘School of International Graduate Studies’, cu care a discutat despre leadership-ul de astăzi din SUA şi din Europa de vest. Decanul şcolii şi profesorii au ţinut să mulţumească pentru aportul României şi al ţărilor din regiune la îmbogăţirea sensului leadership-ului actual, la diversificarea şi aprofundarea exerciţiului democratic şi al libertăţilor în lumea trans-atlantică.

    La primăria oraşului San Francisco, Principele Radu s-a întâlnit cu o delegaţie condusă de doamna Charlotte Shultz, directoarea de protocol a primăriei oraşului San Francisco. Reprezentanţii primăriei au adus în discuţie teme legate de comerţ, cultură şi educaţie, iar Principele Radu le-a prezentat proiectul de dezvoltare al comunităţilor locale, intitulat ‘Oraşele României’, precum şi proiectul ‘The Friendship Tour’. În cadrul discuţiilor s-a stabilit ca, prin intermediul Consulatului general, să se întocmească un document cu diverse propuneri de proiecte, astfel încât legătura dintre San Francisco şi oraşe ale României în domeniile economic, cultural şi educaţional să devină un model de cooperare regională, care să inspire şi alte oraşe din SUA şi România pentru viitoare parteneriate. Principele Radu l-a invitat pe primarul oraşului San Francisco să viziteze România în cursul anului 2009 în vederea stabilirii unor contacte directe cu autorităţile centrale şi cu cele din anumite zone ale României.

    La Universitatea Berkeley, la International Students House, Alteţele Lor Regale s-au întâlnit cu un mare număr de studenţi români de la Berkeley şi Stanford, alături de care s-au aflat oameni de afaceri, profesori şi studenţi din India, Spania, China sau America Latină. Principele Radu a susţinut conferinţa ‘Regional Challenges. A Romanian View’, încercând să facă o prezentare a diferitelor segmente din viaţa românească, comparându-le cu cele din regiune, din Europa de vest şi din SUA. În cadrul dialogului care a urmat, tinerii studenţi şi Alteţele Lor Regale au vorbit despre rolul instituţiilor, despre şansele tinerilor, despre leadership, despre NATO şi despre încrederea societăţii în clasa politică.

    La World Affairs Council of Northern California, în faţa a peste 100 de personalităţi din toate domeniile de activitate, Principele Radu a susţinut conferinţa ‘Regional Challenges. A Romanian View’. Alteţa Sa Regală a vorbit despre aspectele economice, politice, diplomatice, militare, culturale şi educaţionale ale societăţii româneşti, precum şi despre evoluţia statului român modern şi despre felul în care România s-a raportat, după 1866, la Statele Unite ale Americii, din punct de vedere militar, politic, economic şi educaţional.

    Principele Radu a vizitat Varian Medical Systems, companie care construieşte echipamente pentru tratamentul radiologic împotriva cancerului, lider mondial în livrarea de echipamente de acest fel. Reprezentanţii companiei s-au arătat interesaţi să livreze spitalelor româneşti aparatură de ultimă oră. De asemenea, Varian Medical Systems ar dori să analizeze posibilitatea construirii unei fabrici în România, pentru a realiza la noi în ţară unele de componente pentru aparatura lor. Însoţit de domnul Timothy E. Guertin, preşedintele Varian Medical Systems, Principele Radu a vizitat fabrica în care se produc aceste echipamente deosebit de performante destinate tratării cancerului.

    La Hoover Institution, în cadrul Universităţii Stanford, în prezenţa unui mare număr de personalităţi, printre care s-a numărat şi fostul secretar de stat al SUA, dl George Shultz, Principele Radu a susţinut o conferinţă despre realităţile economice, politice, militare şi educaţionale din Europa de sud-est şi din România, insistând pe elemente de geopolitică şi securitate internaţională şi pe semnificaţia desfăşurării la Bucureşti a summit-ului NATO. Însoţit de domnul Richard Sousa, Senior Associate Director al Hoover Institution, Principele Radu a vizitat prima clădire a bibliotecii, începută în anul 1919, la iniţiativa fostului preşedinte american Herbert Hoover, precum şi biroul acestuia din clădirea menţionată.

    La NASA Ames Research Center, Principesa Margareta şi Principele Radu s-au întâlnit cu directorul centrului, domnul Pete Worden, care a făcut o prezentare a principalelor proiecte derulate în cadrul acestei baze de cercetare a NASA. În cadrul discuţiilor, Principele Radu i-a rugat pe reprezentanţii NASA să ia în considerare un parteneriat cu Institutul Naţional Aerospaţial din România. Reprezentanţii NASA s-au arătat în favoarea unei colaborări şi au declarat că vor studia posibilitatea acordării unor burse de studii şi efectuării unor schimburi ştiinţifice cu România. În continuare, Alteţele Lor Regale au vizitat laboratoarele în care se fac teste pentru misiunile spaţiale americane, precum şi interiorul unui avion laborator, cu ajutorul căruia s-au făcut multe descoperiri ştiinţifice.

    La Wheel Chair Foundation, în prezenţa doamnei Dana Beldiman, consul general onorific al României, Alteţele Lor Regale s-au întâlnit cu reprezentanţi ai acestei organizaţii caritabile, care îşi propune să ajute persoanele cu dizabilităţi fizice să intre în posesia unui scaun cu rotile şi să-şi poată redobândi astfel speranţa şi mobilitatea.

    La sediul companiei Oracle din San Francisco, Principele Radu s-a întâlnit cu preşedintele companiei, doamna Safra Catz. Discuţiile s-au axat pe prezenţa proeminentă a companiei Oracle în România şi pe posibilitatea ca investiţiile directe şi indirecte ale Oracle în ţara noastră să crească în viitorul apropiat.

    În cadrul vizitei la San Francisco, Alteţele Lor Regale au acordat un interviu domnului Ludwig Galambos, pentru revista ‘Meridianul românesc’.ROMPRES/(AS)

  2. Cristian Badea says:

    Alteta Voastra,

    Inainte de toate doresc sa va felicit si multumesc pentru ceea ce faceti pentru comunitatile din Romania, pentru Friendship Tour, pentru intalnirile cu liceenii, si pentru blogul acesta pe care eu il citesc cu placere in fiecare zi de aproape un an de zile.
    Apoi, as dori sa va aduc in atentie o idee pe care am auzit-o zilele trecute de la un profesor.
    Este vorba de asociatii temporare. Mi-a povestit ca in Germania oamenii observa o problema in zona in care traiesc ei (strada, cartierul sau orasul lor) creeaza o asociatie si propun un proiect. Dupa ce proiectul este realizat, asociatia se dizolva.
    Ideea mi se pare buna pentru ca responsabilizeaza comunitatile locale si elimina o buna parte din coruptia la nivelul administratiilor locale.
    Nu stiu daca in Romania exista cadrul legislativ pentru asociatiile temporare, dar sper sa analizati impreuna cu partenerii Altetei Voastre ideea si daca gasiti ca este buna sa o promovati.

    Cu respect,
    Cristian Badea

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53905387
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate