Făptuitor de cărări pentru paşii istoriei

Articol de Aurel V. Zgheran

Pe 7 iunie e ziua Alteţei Sale Regale Principele Radu al României. O zi nevorbitoare în cuvânt, dar zugrăvitoare, pe drumul timpului a splendorilor pragului cu flori şi soare al verii; o zi aniversară care  translează prezentul din canatul ferestrei spre bolta ce se vede prin ea.

Apar premonitorii sărbătorile princiare, ca speranţa ce nu se vede după spuse aruncate pe marea de cuvinte, ci după vârful de catarg al sufletului care se mişcă din depărtare spre malurile aşteptărilor. Aniversările princiare răzbat din adâncul istoriei, ca lumina orange ce izbucneşte pe piersică toamna, în toată culoarea concentrată a florii din care s-a născut, primăvara. Aniversările princiare sunt mirabile, transfigurate în ceremonial strălucitor, ca o desăvârşire a reversului iubirii de ţară a Familiei Regale a României. De la Principele, Carol I şi până azi, la Alteţele Lor Regale, Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu ai României, aniversările princiare translează fiecare an spre un sens magnific al timpului aurit în istorie, aşa cum coacerea piersicii împlineşte opera de rodire, adunând în ea toată catifeaua şi mierea pământului.

Într-un poem există actul pur al sufletului! O aniversare, care domină pragurile vieţii fiecăruia e un poem, iar pentru aniversările Alteţelor Lor Regale, poemul este martor al unui veac şi prin veac, al istoriei, nu peste, ci odată cu timpul fiinţei româneşti, nedatabilă în, ci deasupra epocilor.

Pe 7 iunie, aniversării în act îi este dat să încununeze un principe. Aniversarea aceasta are un nume, iar numele însuşi e înnobilat şi înălţat, pentru că îl poartă şi îl cinsteşte un principe: Radu de România; aniversarea aceasta e exaltată de Principe şi radiază o lumină de zodie şi ritual al trecerii pe podul diafan al iubirii, de la ţărmurile dintre oameni, peste apa curgătoare a gloriei umane.

Istoria asumată mâine de România va arde necruţător puzderia vital pământească şi va păstra bumbacul care în oglinda timpului va coase tapiseria epică a ridicării de pe  genunchi a neamului românesc. Ceea ce astăzi săvârşeşte Alteţa Sa Regală Principele Radu al României sunt faptele zugrăvirii frescei mersului României spre demnitate, spre restaurare, spre libertate şi modernitate. Astăzi e scrisă pisania României de mâine. Astăzi se aştern cuvintele ei izbucnite din fapte şi faptele se urzesc azi din ardoarea unui principe despre care nu se ştie nici pe departe atât cât a făcut pentru România! Toate au timpul lor de a apărea, de a se consuma, de a rodi şi numai după întreaga împlinire, de a fi văzute în tabloul în care le aşează istoria.

Născut (Radu Duda), la 7 iunie 1960, la Iaşi, fiu al profesorului doctor René Duda şi al medicului Gabriela Costandache, soţul Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României, creat Principe al României şi Alteţă Regală (2005), Alteţa sa Regală Principele Radu al României are o biografie din care va rămâne remarcabil, în primul rând drumul croit din ziua întâlnirii cu Principesa. E un drum întrepătruns de ideal, dar niciodată pradă logicii de formalism, destin forţat şi convenţional. Alături de Principesă şi Familia Regală a României, din această zi, idealul Principelui are argumentul perceptibil în substanţa faptei, nu în toate culorile prizei flgrante la putere.

Absolvent al Liceului Internat din Iaşi în 1979, apoi al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, în 1984, a urmat Colegiul Naţional de Apărare, seria a XI-a, în 2002 şi cursuri la Colegiul George C. Marshall, Garmisch, Germania (Senior Executives), septembrie 2003 şi John F. Kednnedy School of Gouvernment, Universitatea Harvard (Senior Executives in National and International Security), august 2004.

Este colonel în Armata României şi doctor în Ştiinţe militare, (2006). Consilier al Majestăţii Sale Regelui Mihai I, între 2002-2008, a fost Reprezentant special al Guvernului României.

Are o carieră remarcabilă artistică în teatru, film şi televiziune, în ţară şi în Franţa, Belgia, Elveţia, Luxemburg, S.U.A., Israel, Macedonia şi Camerun. În anul 1993 a realizat primul proiect de terapie prin artă  „Artécole”, pentru orfanii din România.

Între 1997 şi 2002, ASR Principele a avut un rol important în cadrul vizitelor oficiale ale Regelui, pentru integrarea României în NATO şi UE, în Marea Britanie, Belgia, Spania, Luxemburg, Ţările de Jos, Norvegia, Suedia şi Danemarca. În perioada 1997-2001, ASR a însoţit pe Rege în călătoriile Majestăţii Sale în România, din cadrul evenimentelor „Turneul Mileniului”, ale căror concept a fost creat de ASR. Din anul 2001, ASR Principesa Moştenitoare, alături de ASR Principele Radu reprezintă Familia Regală a României în ocazii publice în Bucureşti, în ţară şi în străinătate. Începând cu anul 1999, ASR Principele Radu al României a susţinut peste trei sute de conferinţe despre România, în ţară, dar şi în Austria, Azerbaidjan, Belgia, Canada, Republica Cehă, Croaţia, Egipt, Elveţia, Emiratele Arabe Unite, Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, India, Iordania, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Maroc, Moldova, Olanda, Polonia, Senegal, Slovacia, Slovenia, Statele Unite, Suedia, Thailanda, Turcia şi Ungaria.

ASR Principele Radu al României este şi autor de cărţi. A scris: „Dincolo de mască”, UNITEXT, 1997; „L’ame du masque”, Belgia, 1998; „Ana a României – un război, un exil, o viaţă”, Humanitas, 2000, 2005, 2008; „Michael of România – A Tribute”, Suedia-SUA, 2001; „Mihai al României”, Humanitas 2001 şi 2008; „Anne of România, A War, An Exile, A Life”, Fundaţia Culturală Română, 2002 şi Humanitas, 2006; „Kildine” (traducere românească a cărţii de poveşti a Reginei Maria a României), Corint, 2003, Şapte, Nemira, 2003; „The Royal Family of România”, Humanitas 2004 şi 2008; „Europa din noi”, Polirom 2005; „Persona”, Nemira 2006; „Palatul Elisabeta”, Humanitas 2006; „Biblioteca în flăcări”, Polirom, 2007; „Elena, portretul unei regine”, RAO, 2007; „Nunta de diamant”, Rao, 2008; „Coroana română”, Curtea Veche, 2009; „Altfel”, Polirom, 2009; „Provizoratul istoric”, Polirom, 2010; „Provisional România, Litera, 2011; „Lumea Regelui”, Polirom, 2011; „Muzica Regelui”; Curtea Veche, 2011, „Anul Regelui”, Curtea Veche, 2011; „Maşinile Regelui”, Curtea Veche, 2012; „The King’s Year”, Curtea Veche, 2013; „Ana. Portretul Reginei”, Curtea Veche, 2013.

ASR Principele Radu a acordat Înaltul Patronaj Federaţiei Române de Karate Tradiţional; Festivalului Internaţional EUROPAfest (Jeunesses Musicales); Şcolilor de Vară „Leaders România”; Concursului naţional şcolar „Basmele Reginei Maria”; Institutului euro-regional de cooperare culturală Iaşi; Cameratei Regale a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti; Simpozionului „Dimitrie Cantemir” al Colegiului Naţional „Cantemir”, Iaşi; Festivalului Internaţional de Film Bucureşti; Premiilor de Excelenţă Maraton ale Radio România Actualităţi; Asociaţiei „Iniţiativa Tinerilor pentru Modernizarea României”, Cluj; Observatorului European al Plurilingvismului (Paris, Franţa); Parteneriatului cultural „Istorie-Cultură în licee”, Focşani; Simpozionului anual studenţesc de la Universitatea de Ştiinţe Agricole Bucureşti; Federaţiei Române de Scrimă; Federaţiei Române de Tir cu Arcul; Institutului „Cantemir” la Universitatea Oxford; Corului Regal (Universitatea de Muzică din Bucureşti); Asociaţiei Studenţilor Economişti din România.

Nu este impropriu de vorbit despre o unitate în sine, ca şi o unitate generală a tuturor acţiunilor Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, iar ceea ce se întâmplă azi şi va avea consecinţe în posteritate, în raportul Alteţei Sale Regale cu ea, este o înnobilare directă, atât succesivă, cât şi reciprocă: Alteţa Sa Regală îşi dăltuieşte numele în veacul căruia îi este contemporan, iar veacul merge în istorie cu urmele Alteţei sale Regale, cel ce i-a făptuit cărări pentru paşi demni şi cu ideal!

10 comentarii

  1. ludosan ligia-carmen says:

    La multi ani si multa sanatate si bucurii alaturi de toti cei dragi d-voastra!

  2. Cu ocazia acestei frumoase si nobile aniversari din inima va doresc un calduros ,,La multi ani!”,ani indelungati de viata,multa sanatate,putere si perseverenta in lupta pe care o duceti in readucerea Romaniei la rangul de Regat si in promovarea noilor valori care vor face din Romania in viitor un stat independent si democratic.
    Cu multa stima,Mona-Ligia Barariu.

  3. Viață lungă și senină cuplului princiar, pentru un mâine demn al României! NIHIL SINE DEO!

  4. Altetea Voastra, Cu ocazia zilei de nastere va uram sanatate, fericire si la multi ani. Va uram sa aveti in continuarea forta sa reprezentati cauza romaneasca in lume si sa militati pentru implementarea eticii in institutii publice. Va multumim mult pentru sprijinul acordat in munca noastra in calitate de specialisti in etica aplicata! Cu deosebita consideratie, Adriana Macsut si Stefan Grosu
    http://www.rovimed.com/psihologie-sociologie-comunicare/1205-aspecte-ale-eticii-aplicate-in-limitele-cunoasterii.html

  5. Aitana Albanezu says:

    La multi ani Alteta Voastra Regala cu multa sanatate si impliniri alaturi de cei dragi!!! NIHIL SINE DEO!

  6. Ecaterina Balanescu says:

    La multi ani, Alteță! Cu multa simpatie și plăcere urmăresc activitatea Dumneavoastră și sunt convinsa de justețea acțiunilor care sunt duse cu grație și fermitate, la bun sfârșit.

  7. Cosmin Magyar says:

    LA MULȚI ȘI BINECUVÂNTAȚI ANI!, ALTEȚA VOASTRĂ REGALĂ PRINCIPE RADU AL ROMÂNIEI. SĂ VĂ DEA DUMNEZEU MULTĂ SĂNĂTATE ȘI ÎNȚELEPCIUNE PENTRU A NE PUTEA REPREZENTA ÎN CONTINUARE, ALĂTURI DE MAJESTĂȚILE LOR ȘI ALTEȚELE LOR REGALE, CA ROMÂNIE CE AȘTEAPTĂ INTRAREA EI ÎN NORMALITATE ADICĂ SĂ REDEVINĂ MONARHICĂ. NIHIL SINE DEO!
    TRĂIASCĂ FAMILIA REGALĂ A ROMÂNIEI!

  8. Stoica Rodica says:

    Alteta,
    M-am alaturat Altetei Voastre cu incredere deplina,vazand in Alteta Voastra un veritabil vizionar si deschizator de drumuri inca din vara anului 2009 iar, timpul mi-a dovedit ca nu m-am inselat.
    Imaginea MS Regele Mihai a devenit inseparabila de Altetea Voastra!
    Un val urias de speranta mi-a inundat intreaga fiinta!
    Impreuna cu ASR Principesa Mostenitoare Margareta alcatuiti un cuplu ideal ,admirat de o lume intreaga !
    Prin Altetele Voastre Romania are dreptul sa spere la revenirea ei la mult dorita Monarhie !
    Multumesc ca existati!
    Cu ocazia frumoasei aniversari va doresc multa sanatate,putere si iubire de popor!
    LA MULTI ANI!
    Sus Casa Regala a Romaniei!
    Trasca Regele!
    Dr. Stoica Rodica.
    constanta.

  9. Pana Mariana says:

    LA MULTI ANI SANATATE SI VA MULTUMIM CA EXISTATI

  10. Alteța Voastră Regală, nu înțeleg cum de ați promovat acest text. Este artificial ca o bomboană fondantă „pe bază de” chimicale…

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53972034
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate