De Ziua Copilului, “Cărțile Copilăriei”

Este un fapt puțin cunoscut de societatea românească, dar nu puțin descurajator: numărul cărților cumpărate de români, pe cap de locuitor, este unul dintre cele mai mici din Europa.

Tinerii și adulții au libertatea de a alege. Într-o țară democratică și conectată, oamenii pot decide singuri dacă vor cheltui banii lor pe filme, meciuri de fotbal, pizza, călătorii, Internet sau țigări. Cartea, din păcate, poate sau nu să figureze printre opțiunile adulte din societate.

Atunci când, însă, vine vorba despre cei mai tineri români, copiii, prezența cărții pe noptiera, masa ori rafturile camerei lor nu este o opțiune, ci o datorie de familie. Fără cărțile primilor ani de viață, copiii nu vor crește oameni întregi. Părinții noștri, în anii roșii ai secolului trecut, găseau câțiva lei să ne cumpere “Albă ca Zăpada”, “Cenușăreasa”, poveștile lui Ispirescu sau Creangă și romanele lui Alexandre Dumas. Copiii României de astăzi au prea puține cărți pe etajeră. Aceasta le îngustează îngrijorător de mult viitorul.

Curtea Veche Publishing a lansat la sfârșitul anului 2012 o colecţie de volume pentru încurajarea cititului în rândul copiilor (colecție ce a stat și la baza atelierelor de lectură “Clasicii repovestiți”, desfășurate în 7 orașe, timp de 4 luni).

Casa Regală a României susține acest demers și dorește să meargă mai departe decât atât. Colecţia “Cărţile copilăriei” include deocamdată opt volume, repovestiri după titluri consacrate din literatura universală,  prezentate într-o formă atractivă şi adaptate nivelului de înţelegere al copiilor cu vârste între 8 şi 14 ani. Vor urma, de-a lungul timpului, alte titluri, astfel încât colecția “Cărțile copilăriei” să atingă o sută și mai bine de volume.

Ele au nevoie să ajungă la copii, mai ales la cei cu o viață lipsită de mijloace. Volumele ar fi bine să fie prezente în fiecare bibliotecă de școală primară și gimnazială, din fiecare localitate a României. Și, desigur, în fiecare familie. Așa cum cumpărăm pâine proaspătă pentru cei mici, tot așa avem nevoie de aceste cărți, care nu sunt mult mai scumpe decât o pâine (în aceste zile, ele se vând cu opt lei bucata).

Acest demers are la bază cauze cât se poate de obiective: statisticile din ce în ce mai îngrijorătoare privind rezultatele slabe în sistemul educaţional, scăderea dramatică a lecturii în rândul copiilor, dificultăţi în înţelerea textelor, dar şi lipsa programelor de lectură.

Încurajându-i pe cei mici să ia contact de la vârste fragede cu versiunile simplificate ale marilor opere literare, părinţii le pot deschide copiilor apetitul pentru lectură, un apetit ce va putea fi dezvoltat cu uşurinţă la vârste mai mari. Printre titlurile publicate până în acest moment se numără: “Peter Pan”, “Aventurile lui Sherlock Holmes”, “Marile speranţe”, “Black Beauty”, “Cocoşatul de la Notre-Dame”.

“Cărțile Copilăriei” nu reprezintă un proiect de o zi, două sau trei. El are nevoie de timp și va crește în valoare, pe măsură ce va câștiga în durată. O sută de cărți ale copilăriei reprezintă o sută de stele pe cerul vieții lor de adulți.

2 comentarii

  1. Neîndoios, lectura este însăși esența unei temeinice culturi generale a oricărei ființe omenești. Pasiunea pentru citit trebuie cultivată încă din primele luni de viață, când mama, ceilalți membri ai familiei îi vorbesc și îi cântă micuțului, dezvoltându-i – astfel – inteligența și formându-i primele deprinderi folositoare pentru toată viața. Aceea de a asculta, descifrând înțelesuri, sentimente, nuanțe este o deprindere fundamentală. Instantaneu îmi vin în minte momentele când Principesa Moștenitoare le citește micuților și aceste evenimente promoționale concretizate de Principele Radu al României, în Țară. Felicitări și respectuoasă recunoștință, Altețe Regale!

  2. Comentarii pe Facebook (I) says:

    Zapirtan Iulian La multi ani cpiilor din intreaga lume de ziua internationala a copiilor !!!
    #
    Cristian Munteanu Foarte educativ,imi place
    #
    Mioara Iacob O selectie inspirata.
    #
    Otilia Lorelei Dragulescu Amintiri…amintiri…
    #
    Angel Ristea Desi nu am copii proprii, am crescut si educat copiii fostei mele consoarte in spiritul lecturii. Am promovat lectura atat in familie cat si in cercurile de prieteni. Ideea Domiei Voastre este salutara si ma simt onorat de acceptul prieteniei ce mi l-ati oferit.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 52920317
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate