Los Angeles

Prima parte a vizitei noastre, „The Friendship Tour IV“, are loc in metropola statului California, Los Angeles.

img_0353.jpg

Ieri a fost duminica si o mare parte a populatiei orasului a sarbatorit prima zi de Paste. Ne-am plimbat pe strazile din jurul hotelului. Orasul are mai multa verdeata decat alte asezari urbane americane, casele sunt ceva mai mici, iar Downtown, cu zgarie-norii sai, este un perimetru destul de redus.

img_0354.jpg

A fost cald si insorit. Pe dealurile din imprejurimile orasului se vad case foarte frumoase, pierdute in gradini de mari dimensiuni, o imagine arhitecturala destul de europeana. Pe unul dintre dealuri se vede cu ochiul liber celebra inscriptie „Hollywood“.

img_0357.jpg

Seara am participat la receptia si spectacolul oferite de Societatea Viitorul Roman, infiintata in anul 1926. Dl Cristian N. Calugarita, presedintele asociatiei, si sotia sa au facut oficiile de gazda. Seara a fost organizata frumos. Principesa si cu mine nu ne-am dat seama cand s-au scurs cele trei ore. Am fost primiti cu multa caldura, iar muzicienii George Rotaru, si Radu Goldis si-au adus aportul generos pe scena. A luat cuvantul scriitorul Petru Popescu.

seara-romana-la-1.jpg

Dineul, ca si spectacolul, prezenta oamenilor si dialogul cu ei au fost foarte placute si emotionante.

seara-romana-la-4.jpg

seara-romana-la-9.jpg

California a fost reperata prima oara de navigatorul spaniol Juan Rodriguez Cabrillo in anul 1542, dar o misiune spaniola nu a fost stabilita aici pana in 1769. California a devenit teritoriu al SUA in 1847.

Statul are capitala la Sacramento, este condusa de guvernatorul Arnold Schwarzenegger pana in ianuarie 2011 si se conduce dupa o constitutie adoptata in 1879.

img_0360.jpg

Los Angeles 3,8 milioane locuitori, San Diego 1,2 milioane, San Jose, 900.000, San Francisco 740.000, Sacramento 460.000. Are suprafata de 403.934 km patrati si 34 de milioane de locuitori. In acest stat s-au nascut generalul George Patton, Richard Nixon, Marilyn Monroe, Jack London si John Steinbeck, Isadora Duncan si Shirley Temple.

California are o economie de o productivitate enorma, printre primele zece state din lume.

Astazi, dis-de-diminineata, am plecat cu masina catre Santa Monica, un oras asezat in proximitatea Los Angelesului. Orasul inseamna ceva special pentru Familia Regala fiindca, in anii 50, Majestatea Sa Regele a petrecut destul de mult timp aici, ca pilot de incercare, angajat al firmei Lear Jet. Traficul este atat de intens la ora diminetii incat nici macar pe o autostrada de 8-10 benzi nu se putea circula fluid. Drumul a durat o ora, ceea ce mi-a permis sa admir frumusetea citadina si neobisnuita a acestei parti de America.

Am inceput ziua printr-o intalnire la Institutul Milken, o organizatie care s-ar putea numi, in termenii de astazi, un think tank economic. Aceasta inseamna ca personalitati din mediul universitar, financiar si economic se intalnesc, in mod institutionalizat, pentru a imbunatati vietile si conditiile economice ale diverselor populatii din SUA si din lume, ajutand mediul de afaceri si liderii politici sa gaseasca si sa puna in practica idei neobisnuite, novatoare, pentru a crea o prosperitate cat mai cuprinzatoare, cu baza cat mai larga.

img_0352.jpg

Ei se bazeaza, in analiza lor, pe: capitalul uman, talent, cunostere si experienta si pe valoarea pe care acesta in reprezinta in organizatii, economii si societate; pe capitalul financiar, adica pe inovatii care ofera resurse financiare eficiente mai ales celor care nu au acces la astfel de instrumente; si capitalul social, adica scoli, sisteme de sanatate, institutii culturale si servicii guvernamentale care sprijina avansul economic, in mod direct sau indirect.

Pentru Romania, colaborarea directa cu un astfel de institut ar fi benefica, mai ales pentru comunitatile locale. Obisnuinta de a analiza, in grupuri de asemenea competenta, realitatea economica si sociala a Romaniei locale, gasind in mod specific, pentru fiecare, solutiile aplicate mediului respectiv, ar insemna un mare pas inainte.

Am invitat pe cei prezenti sa se gandeasca la posibilitatea de acorda atentie partii noastre de lume. Printre cei care alcatuiesc organizatia se numara personalitati de prima marime din domeniu, decani si profesori de la University of California Los Angeles (UCLA), mari economisti de la Merril Lynch & Co, etc. Presedintele organizatiei, dl Michael Klowden, mi-a promis ca va studia cea mai buna cale pentru a fi prezenti in Romania si de a acorda atentie regiunii.

Dl consul general al Romaniei, Catalin Ghenea, a ales cu grija intalnirile. El s-a gandit sa atinga, in vizita noastra, segmentele din societate pe care Principesa si cu mine le consideram hotaratoare pentru mersul lumii de astazi. Vizita se anunta a fi intensa, cu un mare numar de intalniri. Doar la Los Angeles, ele vor fi zece, in total.

A doua intalnire de astazi a avut loc la societatea EON Reality, Inc., un producator-lider de piata. EON este cunoscuta in lumea intreaga pentru produsele soft pe care le livreaza in domeniul realitatii virtuale tridimensionale (3D). Produsele lor au dintre cele mai diverse utilizari, dar cele care ma intereseaza pe mine, in primul rand, in Romania, sunt cele legate de educatie si sanatate. Am vizitat o expozitie exceptionala care, pe langa caracterul atractiv si epatant, are si calitatea de a convinge ca domeniul acesta are un rost, cu precadere in tarile care se sprijina in mare masura pe resursa umana, cum este cazul Romaniei.

img_9313.jpg

Cei de la EON au un vast program educational, care ofera programe sponsorizate scolilor si universitatilor. Am rugat pe cei cu care am purtat dialogul sa vina in Romania si sa faca demonstratia utilitatii produselor lor, intr-o tara care a crescut numarul utilizatorilor de computere cu 1200 % in sase ani.

img_9324.jpg

Urmatoarea intalnire a fost cea de la World Affairs Council din comitatul Orange, alaturi de Los Angeles. Comitatul este o diviziune administrativa echivalenta cu judetul din Romania. World Affairs Council, WAC, este cea mai mare organizatie neguvernamentala a lumii, cu sute de mii de membri. Ea are o legatura speciala cu Familia Regala a Romaniei. In ani, Regele Mihai si Regina Ana, ca si Principesa Margareta au fost invitati la multe evenimente dedicate prezentei lor in SUA. Imi amintesc de impresionanta primire a Regelui in anul 2000, la WAC din San Francisco unde Majestatea Sa a facut afirmatii de mare curaj privitoare la lume si, in mod particular, la regiunea noastra. De asemenea, anul trecut, am participat la un eveniment organizat cu ocazia vizitei mele in statul Missouri, la World Affairs Council Saint Louis.

img_9347.jpg

Principesa Margareta si cu mine am fost exceptional primiti la World Affairs Council din comitatul Orange. Am conferentiat despre Romania, despre perspectiva ei transatlantica, despre sensul istoric si cultural al apartenentei noastre la valorile Vestului si la marile momente din istoria noastra contemporana, putin cunoscute in SUA, putin intelese chiar si la noi in tara.

img_9441.jpg

In general, primirea Familiei Regale romane in SUA ramane, de fiecare data, ceva cu totul special. Va veni o zi cand cei din tara vor intelege beneficiile aduse de regalitate Romaniei contemporane. De fapt, vizita legendara a Reginei Maria in SUA, la care am facut referire de multe ori, nu a fost intamplatoare. Exista ceva in raportul inefabil, spiritual si patriotic, cumprinzator si profund dintre Romania si regalitatea ei, care emotioneaza si convinge societatea americana din 1926 la fel de mult precum pe cea din 2008.

img_9419.jpg

In finalul zilei am mers la Beverly Hills Country Club unde sunt adesea gazduite receptiile misiunilor diplomatice cu resedinta in Los Angeles, in numar de peste o suta. Aici au venit prieteni sau admiratori ai Romaniei din Lituania, Letonia, Honduras, Bulgaria, Grecia, Thailanda, reprezentanti ai autoritatilor locale din Los Angeles, ca si un mare numar de romani din statele California si Nevada. Amtosfera a fost agreabila si bazata pe incredere si respect, lucru rar astazi. Reprezentanta protocolului Primariei din Los Angeles a oferit Principesei Margareta si mie, din partea primarului orasului, un certificat de recunoastere a meritelor noastre, impreuna cu urari oficiale de bun-venit.

img_9379.jpg

2 comentarii

  1. Paul Lipovanciuc says:

    Multumim din inima pentru vizita la sediul nostru. Speram sa ne vedem in Romania cu un proiect relevant in domeniul educatiei sau sanatatii.

    Cu drag,

    Echipa EON

  2. Nicolae Varachiu says:

    Remarcabile eforturile Altetelor Voastre Regale de a duce in lume -in particular acum in Statele Unite- mesaje deosebit de semnificative despre Romania.

    Ca membru (rezident in Romania) al Societatii Viitorul Roman, va multumesc pentru onoarea de a ne fi vizitat in L.A.
    Sint deasemenea onorat sa urez Altetei Sale Regale Pricipesa Margareta: La multi ani!

    Cu deosebita consideratie,
    Dr. Nicolae Varachiu

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53937940
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate