La Palat, astazi

Am inceput ziua cu un briefing, in prezenta celor patru colaboratori ai mei. Este o practica saptamanala, care cere multa atentie si rabdare, fiind vorba despre administrarea unei agende de sute de angajamente pe an. Este partea care nu se vede dintr-un efort continuu si dintr-o daruire de multa imaginatie, inteligenta si dexteritate. Cristina, Alexandru, Florin si Cristian sunt cei care fac aceste lucruri in fiecare zi.

Am primit jurnalisti de la TV Buzau, care au dorit sa faca un documentar despre Palatul Elisabeta si despre functiunile lui, astazi. Buzaul si televiziunea sa locala sunt cunostinte vechi pentru noi, iar in ultimele luni intalnirile noastre au fost destul de dese.

La ora 12 au venit elevii de la Colegiul Pedagogic din Buzau, care fusesera gazdele mele in luna decembrie a anului trecut. Peste saizeci de elevi si profesorii lor, in frunte cu directorul Colegiului, au fost musafirii nostri. Ei au vizitat partea de jos a Palatului, fiecare salon, hol, sala de receptii si sufrageriile. Apoi ne-am intalnit in Sufrageria mare, unde invitatii au gustat placintele facute de Eugenia, maestrul nostru bucatar si servite de Florin, Roxana si Iuliana.

Am vorbit impreuna despre semnificatia Palatului, astazi. Am povestit despre ce inseamna fiecare incapere in parte, despre activitatile noastre, despre obiectele de arta din Palat si despre mobilier. Am facut, de asemenea, o trecere in revista a istoriei de 70 de ani a cladirii.

La final, elevii si profesorii s-au fotografiat in gradina Palatului si au plecat spre urmatoarele lor destinatii de calatorie, Catedrala patriarhala si Universitatea Bucuresti.

Citesc zilele acestea o carte despre Familia Regala britanica la lucru. Regina Elisabeta a II-a si familia Majestatii Sale sustin impreuna peste 4500 de angajamente publice pe an, dintre care multe au loc in resedintele regale. Unul dintre cele mai apreciate si mai asteptate evenimente de la Buckingham Palace este atunci cand usile casei se deschid si britanicii, invitati cu multe luni inainte, trec pragul palatului si al parcului de 20 de hectare din inima Londrei. Ma bucura mult faptul ca, la Bucuresti, in ciuda diferentei enorme de mijloace financiare si de sustinere institutionala, incercam sa facem aceleasi lucruri pe care verii nostri din Marea Britanie le fac. Noi nu putem organiza 5 garden-party-uri cu cate 8.000 de invitati fiecare, asa cum fac ei la Londra. Nu putem nici sa trimitem 40.000 de invitatii din cea mai eleganta hartie, pe care oamenii sa le pastreze, inramate, pe peretii casei lor, toata viata.

Insa, prin cele cateva seri regionale si seri tematice, ca si prin celelalte sute de evenimente gazduite anual de Palatul Elisabeta, multe mii de romani trec pragul Casei Regale, iar aceasta ne bucura si ne face sa ne simtim mandri.

Desigur, cartea despre ospitalitatea de la Buckingham Palace prezinta cifre ametitoare: Regina Elisabeta a II-a primeste in fiecare an, la resedintele Majestatii Sale, zeci de mii de britanici, iar pentru aceasta performanta ospitaliera se cheltuiesc sute de mii de lire sterline, se consuma mii de litri din ceaiul favorit al Reginei, sute de mii de gustari pregatite de 32 de maestri bucatari si se solicita concursul a sute de chelneri si zeci de colaboratori voluntari pentru a-i face pe oaspeti sa se simta cat mai bine. Fara sa putem concura cu aceste performante demne de Guiness Book, suntem fericiti ca putem avea, saptamanal, vizitele a zeci de elevi din liceele Romaniei, a consilierilor locali si primarilor oraselor din toata tara, a oamenilor de cultura, de afaceri, din mass-media, ca si a personalitatilor din strainatate.

8 comentarii

  1. Ionut Sauca says:

    Alteta Voastra,

    Insemnarile Voastre de astazi imi prilejuiesc un comentariu: calator prin Londra fiind, citeam intr-un ziar britanic despre cheltuielile generale insemnate facute de catre Casa Regala britanica; am remarcat echidistanta cel putin aparenta a autorului care, dupa ce a enumerat exemple de cheltuieli importante ale Printului Charles, a mentionat faptul ca toate cheltuielile Casei Regale sunt trecute cu multa strictete in asa numita Civil List, care este publica, spre deosebire de cheltuielile facute de catre membrii guvernului sau ai Parlamentului care nu sunt intotdeauna publice sau reale… Si nu ma pot opri sa nu remarc faptul ca am vazut pe acest site, raportul de cheltuieli al Reprezentantului Special al Guvernului, unde se dadea seama despre cum ati cheltuit banii primiti de la Guvern. Cati dintre oamenii nostri politici pot oare justifica cheltuielile in scopuri personale facute din bani publici?

  2. whitewolf says:

    Pai care e virtutea ca se da seama privind banii cheltuiti? Asa este normal domnule Sauca.Ce a dat bani Guvernul de la el pentru Altetza? Sunt din banii publici, proveniti din zecile de impozite puse pe spinarea noastra.Era culmea sa nu se justifice.

  3. Raspuns dlui Sauca says:

    Aveti dreptate. Principele de Wales a inceput, in urma cu cativa ani buni, sa publice un raport anual al angajamentelor sale, atat in domeniul regal, sprijinind munca mamei sale, Regina, cat si in cel al caritatii, prin fundatia sa numita The Prince’s Trust.

    Rigoarea cu care sunt trecute cheltuielile este o conditie sine qua non a membrilor Familiei Regale, mai ales cand sumele pe care le cheltuiesc vin de la bugetul de stat. Acelasi lucru l-a facut si Regele Carol I, atunci cand a infiintat Domeniile Coroanei.

    Sumele pe care Biroul meu le-a facut, de la bun inceput, publice sunt cu mult mai modeste, ridicandu-se la doar la aproximativ 400.000 RON cheltuiti pe an, incluzand aici intreaga activitate: salariile tuturor angajatilor Biroului, cheltuielile de calatorie, administrative, birotica, telefoane, etc. Suma pe care o primesc personal, ca indemnizatie lunara, este de 4.200 RON.

    Alte institutii nu vor face niciodata, din proprie initiativa, cunoscute cheltuielile, nu neaparat pentru ca au folosit banii publici in scopuri personale, ci pentru ca nivelul de trai al populatiei este inca scazut si este o proasta reclama sa recunosti cat de multi bani cheltuiesti de la stat, pentru scopuri administrativ-centrale.

    De altfel, cei care fac zgomot in acest domeniu sunt exact cei care se simt cu musca pe caciula. Exista “personalitati” care au cheltuit, de cincisprezece ani incoace, milioane de euro de la buget fara sa faca nimic pentru Romania. Este unul din preturile pe care trebuie sa le platim pentru democratia haotica si la limita legii pe care o dezvoltam in Romania.

    Principele Radu

  4. N.N says:

    Alteta Voastra,

    Am citit cu mult interes comparatia realizata de dumneavoastra intre protocolul de la Curtea Angliei si protocolul de la “Curtea” Romaniei. Sa nu uitam ca spre marele lor noroc, englezii au monarhia in functiune, iar, tot spre imensul lor noroc, o sprijina real, intelegand ca monarhul si institutia pe care o reprezinta este un garant al suveranitatii, statalitatii si unitatii. Este minunat ceea ce faceti prin invitarea la Palatul Elisabeta delegati din toate colturile tarii. Poate ca macar acum, in al 12-lea ceas ne vom trezi la realitatea! Numai o intrebare aveam: Majestatea Sa este bine? De o perioada buna de vreme nu l-am mai vazut sau auzit!
    In final numai un lucru cred ca mai este de zis: Romania are la Palatul Elisabeta aproape intreaga ei “istorie” contemporana, reprezentata de un singur om, de Majestatea Sa. Iar cand Majestatea Sa se bucura de spijinul unei Altete Regale extrem de implicata si de prezenta, atunci cred ca intr-adevar mai avem o sansa!

    Cu profunda stima.
    Noel Negrea

  5. whitewolf says:

    Altetza, in presa exista insa auatori de articole care au urmarit traseul fondurilor primite de la Guvern pe ultimii ani. Explicatiile din site-ul dumneavoastra se refera la anul 2006 si atat, nimic inainte si nimic despre 2007. Conform unui articol din 2007, vorbim de aproximativ 23,5 miliarde luati incepand cu 2002. “Parlamentarii PNL, PD, PC si UDMR au respins propunerea legislativa si au considerat ca, în locul sinistratilor de dupa inundatii, sa fie finantat în continuare ginerele ex-regelui Mihai I. Sfidîndu-i pe contribuabilii români, Guvernul Tariceanu, prin Hotarîrea nr. 33/17 ianuarie 2007, a aprobat pentru acest an suma de 720.000 lei (RON), adica, 7,2 miliarde de lei (RON) pentru acelasi Radu Duda. Precizam ca, în afara de posibilitatea de a cheltui cele 600 milioane de lei pe luna (calatorind, vorbind la telefon, mancand la dinee), Radu Duda mai încaseaza alte sume, fiind consilier al primului-ministru Tariceanu si colonel al Armatei Române.” Veti detalia si modul cum ati cheltuit banii primiti anterior anului 2006 precum si cei din 2007?

  6. Raspuns pentru whitewolf says:

    Va multumesc pentru mesaj. Autorii la care va referiti, ca si publicatia care le-a gazduit articolul, nu sunt demni de luat in seama. Iar “traseul” bugetului utilizat de biroul meu nu are nevoie sa fie urmarit, fiindca este facut public.

    In fiecare an, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006 si 2007, suma alocata de Guvern pentru Biroul Reprezentantului Special a fost intre 450.000 si 750.000 RON, fiind publicata in Monitorul Oficial. De fiecare data a fost returnata o parte a ei. Niciodata biroul nu a cheltuit mai mult de 350.000 – 450.000 RON intr-un an.

    Exista o legislatie severa in ceea ce priveste cheltuirea banilor. In fiecare dintre anii mentionati mai sus, banii au fost cheltuiti exact asa cum au fost cheltuiti si in anul 2006: salarii, calatorii interne si externe, administratie, birotica.

    Singurul meu salariu este acela de Reprezentant Special al Guvernului, asa cum am precizat in mesajul anterior, si el se ridica la 4.200 RON pe luna. In afara de aceasta, primesc o solda de la Ministerul Apararii, ca orice ofiter in activitate din Armata Romaniei. Solda nu depaseste cateva sute de RON.

  7. Raspuns pentru dl Noel Negrea says:

    Va multumesc pentru mesaj si pentru aprecieri. Este o placere sa stiu ca ati citit randurile mele si ca ele v-au trezit interesul.

    Majestatea Sa este bine, va multumesc pentru intrebare. Peste doua saptamani se va intoarce la Bucuresti dintr-o calatorie in Europa si va avea un numar de angajamente publice.

    De asemenea, luna mai si luna iunie vor fi pline de evenimente. Majestatile Lor vor sarbatori, la 10 iunie, Nunta de Diamant. Este pentru prima oara in istoria Familiei Regale romane cand un cuplu sarbatoreste 60 de ani de casatorie.

    Cu aceasta ocazie vor avea loc multe evenimente, printre care lansarea unor volume.

    Cu toata consideratia,
    Principele Radu

  8. N.N says:

    Alteta Voastra,
    Va multumesc foarte mult pentru raspunsul dumneavoastra extrem de prompt! Ma bucur extrem de mult ca Majestatea Sa este bine, considerand ca aceste angajamente publice ale Majestatii Sale sunt de o importanta maxima pentru societatea romaneasca!

    Cu stima,
    N.N

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53416591
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate