Regele Carol I, una dintre cele mai ilustre figuri din istoria României

Articol de Romulus Dan Busnea, publicat în cotidianul Bacău Expres, la 17 martie 2013

In a paisprezecea zi a acestei luni, s-au implinit 132 de ani de la savarsirea unuia dintre cele mai importante momente din istoria poporului roman: proclamarea primului rege al Romaniei, Majestatea Sa Carol I, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (n. 10 aprilie 1839, Sigmaringen – d. 10 octombrie, 1914, Sinaia), domnitor al Romaniei (dupa abdicarea lui A. I. Cuza) incepand din 10 mai 1866, pana la 14 martie 1881, când este proclamat rege. Carol I devenea astfel, primul monarh al României si primul din dinastia Hohenzollern-Sigmaringen, al carei nume se transforma, începând cu regele Ferdinand I, în Casa Regala de România, dinastie care va conduce tara pâna la proclamarea Republicii Populare Române în anul 1947 .

De la primul si pana la ultimul rege al sau, Casa Regala a Romaniei si-a asumat de-a lungul istoriei sale, un drum lung si foarte greu, un drum care a presupus înainte de toate enorme sacrificii si renuntari, un drum care nu a însemnat doar loialitate fata de propria constiinta si propriile idealuri, ci si fata de tot ceea ce însumeaza sentimentul constiintei nationale, de o natiune care si-a pus destinul si speranta în existenta si continuitatea ei. Legatura si buna conlucrare într-o dorita uniune cu popoarele Europei a fost statornicita, bine înradacinata, o data cu incoronarea regelui Carol I, cel care, în ciuda tuturor oprelistilor puse la cale de cei care doreau subjugarea si îndatorarea unei tari mult prea încercate de-a lungul zbuciumatei sale istorii, a deschis o fereastra spre o Europa care nu vedea pâna la acea data, decât o Românie a barbariei, dezbinarii si haosului, motive prielnice pentru a profita pe deplin de tot ceea ce însemna o tara plina de bogatii si resurse dintre cele mai felurite.

La sarbatoarea nationala prilejuita de Ziua Regalitatii din data de 10 mai 1879, Armata Româna a dedicat o sabie de onoare capitanului sau suprem, Regele Carol I, în semn de gratitudine, arma pe care au fost gravate numele bataliilor la care a luat parte armata româna si pe care au fost reproduse ordinele românesti si medaliile de razboi. Dedicatia înscrisa suna astfel: “Gloriosului conducator în razboiul 1877 – 78, armata sa recunoscatoare”, iar lama sabiei purta inscriptia: “Virtus romana rediviva” si “Gratiosului nostru domnitor”. Pe mâner erau încrustate emblema nationala, vulturul cu crucea în cioc, iar în smalt cuvintele: “Glorie eroilor cazuti”.

La primirea acestei înalte distinctii, Regele Carol I, desi emotionat, a spus cu o voce rasunatoare: “Primesc cu mândrie aceasta arma ca semn al devotamentului scumpei mele armate, care prin eroismul ei a reânviat timpurile de glorie ale trecutului! O primesc în amintirea marii epoci când d-împreuna am luptat, împartind grijile si suferintele, primejdiile si sperantele, si din care am iesit cu onoare. Daca inima ne bate mai tare la la amintirea eroilor cazuti, sa nu ne plângem, caci din mormintele lor a rasarit independenta tarii! Sa dea Dumnezeu ca aceasta sabie sa stea adâncita în somn un sir lung de ani! Iar de va fi nevoie, sa fie scoasa pentru lupta. Ei bine! O voi scoate spre a conduce la biruinta o armata de eroi! Traiasca brava noastra armata!”.

Un discurs scurt, încurajator pentru soldatii români, fara nicio lauda de sine, din care reiese evident, dragostea si fidelitatea fata de poporul caruia i s-a dedicat cu întreaga sa fiinta. Dificultatile si suferintele impuse de nobila sa misiune au fost asumate fara sovaire, pentru ca, asa cum spunea un profesor si jurnalist al vremurilor, C. Gongopol, “era armat sa le înfrunte si sa le domine”. Gazetarul a zugravit în câteva cuvinte, portretul marelui domnitor si rege: “Încredere, vointa, chibzuiala, statornicie, hotarâre si rabdare. Rabdare mai ales. Înconjurat de cea mai stralucita pleiada de barbati politici si de oameni de stat, care ar fi facut fala oricarei mari natiuni, domnitorul si mai apoi Regele Carol I al României, avea de tinut în seama cu deosebire si aluatul omenesc în opera laborioasa si fecunda, pe care o avea de îndeplinit. Spirit lucid si cumpatat, cu multa patrundere psihologica în cercetarea atitudinilor si destula filosofie în fata atacurilor; suveranul care-si impusese pentru sine o doctrina severa în viata de om si de rege, pastra o resemnata indulgenta înaintea incartadelor sporadice ale oamenilor publici. Astfel i-a putut strânge tot mai aproape în jurul lui, realizând într-un cadru de prima si aleasa ordine, civilizata modernizare a României”.

Istoria a demonstrat ca regimul monarhiei constitutionale instituit de Regele Carol I, a deschis calea spre afirmarea si libertatea tuturor celor oprimati pâna la instaurarea lui, a raspuns, asa cum afirma istoricul si academicianul Serban Papacostea, “stimulului libertatii printr-o exceptionala afirmare pe multiple planuri” si ca, din nefericire, în urma valului totalitarismelor care a cuprins la un moment dat întreaga Europa, “dupa o înflorire exceptionala timp de 80 de ani – de la Carol I la Mihai I – , societatea româneasca a fost condamnata la cea mai grea opresiune externa si interna din întreaga ei istorie, camasa de forta cumplita, îndurata cu greu si cu consecinte dezastruoase pe plan national”.

9 comentarii

  1. Un articol binevenit, ce rezumă în puține fraze o domnie lungă și profund aducătoare de progres. Frânt cu brutalitate, prin instaurarea unui sistem bazat pe răsturnarea valorilor, firul istoriei țării noastre își caută, încă, reînnodarea, acum. Fie ca răstimpul de durere și umilință vie, ca și regăsirea de sine a poporului român să se dovedească aproape de izbăvire!

  2. cand ne vom trezi oare si vom intelege ca monarhia constitutionala e un sistem politic care functioneaza,si inca bine?sper sa existe o dezbatere publica,acum,cu prilejul revizuirii Constitutiei….

  3. FP says:

    Memorabilele acte de vitejie de la Plevna ale MS Regele Carol I si ale Armatei Romane in fata carora s-a predat Osman Pasa ,comandantul Armatei Turce,au fost rasplatite de “aliatul” nostru,respectiv Tarul Alexandru al II-lea si Marele Duce Nicolae,cu deposedarea tarii de judetele Bolgrad,Cahul si Ismail!
    Caz rarisim in istoria aliantelor precum si in istoria lumii.
    Vesnica glorie Coroanei Romane!
    Aviz amatorilor actuali!!

  4. Viorica Gall says:

    Sunt deosebit de impresionata, pentru ca citesc adevarata istorie a Romaniei , gratie Altetei Sale Regale Printul Radu. Dar si mai bine impresionata raman cand vad straduinta Altetei Sale de a restabili LINISTEA si PACEA cuvenite atat ROMANIEI, cat si MAJESTATII SALE REGALE REGELE MIHAI AL ROMANIEI., care este ca si predecesorii Sai, o alta personalitate de data aceasta vie, care a avut un mare aport in a hotara soarta celui de al doilea razboi mondial in aceasta zona, razboi care nu se mai sfarsea, reusind in acest mod sa salveze pe barbatii aceia viteji care se inrolasera in armata Romaniei, Pretul a fost imens atat in ceia ce priveste pe Majestatea Sa . Istoria este mereu dura, dar este adevarat ca totul face parte din lucrarea Lui Dumnmezeu, Pioasa comemorare pentru toti cei care au trecut in nefiinta si care fac parte din Casa Regala , amintind acum de PRIMUL REGE AL ROMANIEI , REGELE CAROL I. Dumnezeu sa Le ierte toate pacatele lor si sa Ii odihneasca in PACE. Cu deosebita stima si respect Viorica Gall

  5. Bucur Gabriela says:

    Traiasca Casa Regala a Romaniei1

  6. Aurel V. Zgheran says:

    Este admirabil şi necesar ceea ce publică domnul Romulus Dan Busnea, pentru valoarea textului, dar în primul rând pentru că îl înfăţişează în spaţiul public, ceea ce n-ar face-o mulţi ziarişti câtă vreme pot servi pentru lectură faptul senzaţional, mai bine primit şi mai adecvat pregătirii lor culturale.
    Domnul Romulus Dan Busnea de mulţi ani studiază astfel de subiecte şi le scrie cu ştiinţă şi viaţă sufletească. Foarte bine că există şi că, probabil nu fără bătaie de cap, a scris atât cât a scris şi va scrie, fără îndoială. Este un ziarist rar din presa bacăuană care nu trafichează istoria pe politică şi complimentări la schimb.

  7. Cerasela Platz says:

    Superb articol stimate domnule Busnea!

  8. Comentarii pe Facebook (I) says:

    Sorina Dorojan Multumesc si sunt onorata Majestate
    #
    Mia Hentea Mateoc Am un respect deosebit fata de familia Regala,imi doresc sa fie in fruntea noastra .D-zeu sa va binecuvinteze.
    #
    Magdasy Otto DUMNEZEU SA BINECUVANTEZE FAMILIA REGALA !
    #
    Angela Musica-Popa Si eu am acelasi respect. Daca nu era regele Carol I, Bucurestiul nu ar fi aratat in veci ca “Micul Paris”. Datorita lui am devenit niste oameni civilizati cu scoli si Universitati….Dar comunistii si acolitii lor care doresc sa ne tina vesnic in intuneric…evita acest adevar atat de evident!
    #
    Daniel Cergan 100% roman, 100% patriot.
    #
    Lenke Posztos DOMNUL SA VA BINECUVINTEZE!
    #
    Ioan Dobrinescu si 100,000 la suta vizionar!

  9. Comentarii pe Facebook (II) says:

    Ciprian Padure RESPECT … dupa tatal meu este persoana pe care o iubesc si o respect cel mai mult dar si modelul meu de caracter
    #
    Elisabeta Sporea :(:(:(:( R.I.P.
    #
    Sava Cornici Dumnezeu, Regele si apoi restul.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53928428
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate