Albert, Principele Consort

Anul trecut, o remarcabilă carte a apărut la Editura I.B.Tauris din Londra. Ea este semnată de scriitorul și istoricul englez Jules Stewart și a fost simultam publicată la New York. A devenit în scurt timp un best-seller și vine să întregească valoroasa colecție de biografii apărută în ultimul secol și jumătate despre unul dintre cei mai formidabili principi ai secolului al XIX-lea.

Albert, Principele Consort al Marii Britanii și Irlandei s-a născut la 26 august 1819, fiu al Principelui Ernest I, Duce de Saxa-Coburg-Gotha. A fost al doilea fiu al șefului Casei Ducale de Saxa-Coburg-Gotha. S-a căsătorit cu Regina Victoria a Marii Britanii și Irlandei la 10 februarie 1840 și, astfel, a adus Imperiului Britanic și lumii una dintre cele mai ilustre contribuții politice, culturale, științifice, diplomatice din întreg secolul al XIX-lea. Într-o epocă numită “victoriană”, după numele Suveranei, Albert a definit societatea britanică din timpul vieții sale mai mult decât oricare alt cap încoronat ori politician britanic. Autorul volumului, asemeni multor altor istorici, consideră că “Victorian Age” (epoca victoriană) își datorează substanța și forma Principelui Consort Albert.

Volumul biografic al lui Jules Stewart este excepțional. Scris cu simplitate, claritate, cursiv și impecabil informat, documentul prezintă fapte și date cu echilibru și generozitate, în mod obiectiv și inteligent.

Se dezvăluie, astfel, cititorului din secolul al XXI-lea povestea, surprinzătoare și puțin cunoscută, a unui om care a oferit, cu viziune, talent, altruism și inteligență, un nou orizont țării sale de adopție. Criticat și, uneori, ironizat de curteni obtuzi sau conservatori, Albert a avut gesturi de mare curaj public, inițiind evenimente, fondând instituții, dând direcții de dezvoltare unor domenii și pregătind calea regatului modern de astăzi al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

În anul 1851, Principele Consort a inițiat și organizat “Marea Expoziție”, inițiativă de proporții enorme pentru epoca aceea, având drept scop prezentarea către piața mondială a produselor fabricate în Marea Britanie. Din surplusul bănesc al acestei întreprinderi economico-politice s-a construit vastul “Albert & Victoria Museum”, precum și celebra sală de spectacole “Royal Albert Hall”.

Principele Consort Albert a avut o susținută activitate socială, fiind fondatorul unui amplu program de îmbunătățire a caselor pentru săraci. El a contribuit ca nimeni altul la modernizarea procesului de învățământ universitar britanic. Se spune că acțiunile sale sociale au ferit Marea Britanie de fervoarea revoluționară a anului 1848 și menținerea monarhiei britanice.

Principele Consort Albert a murit la 42 de ani, în 14 decembrie 1861, lăsând neconsolați o soție care l-a idolatrizat și nouă copii, cei mai mulți dintre ei purtând, ei înșiși, răspunderea unor state europene. Al doilea fiu al său, Principele Alfred, Duce de Edinburg, a fost tatăl Reginei Maria a României. Principele Consort Albert a fost străbunicul atât al Regelui Carol al II-lea cât și al Reginei Elena ai României.

La moartea sa, prim-ministrul britanic Benjamin Disraeli a spus: “Cu Principele Albert, noi ne-am îngropat Suveranul”.

Ar fi un gest cultural important traducerea în românește a acestui volum. Aș fi bucuros să sprijin demersul, dacă o editură din țara noastră s-ar dovedi interesată.

 

8 comentarii

  1. Constantin Virgil says:

    Sunt un om obisnuit… un profan din vulg. Totusi pot sa-mi dau deja seama ca tot ce ni se intampla de 78-79 de ani este fundamental gresit. Ca natiune. Mai grav este ca oamenii care cunosc realitatile istorice si nu numai, dispar. Asta este mersul normal al lucrurilor; oamenii se nasc, traiesc si mor. Generatiile care urmeaza nu mai au de unde afla acele realitati. Admitand ca ele, generatiile noi, ar vrea sa afle si societatea in care traiesc nu ar perpetua niste sperietori, baloane de sapun, neadevaruri, spuneti-le cum doriti. Nu stiu de cat timp este nevoie pentru ca o natiune sa-si regasesca constiinta nationala. Nu stiu de cate dati este nevoie pentru noi ca ,din 2 rele ,sa-l alegem pe cel mai mic, sau cate compromisuri trebuiesc facute si in decursul a cator “generatii de sacrificiu”. Dar este vorba si de timpul vietilor noastre… Ma inclin, cu respect.

  2. Alexandra Bianca says:

    Romanul nativ este monarhist, in fireasca lui evolutie un virus strain i-a rapit 70 de ani. Poporul are anticorpii necesari ( intelectualii, unii politicieni responsabili, multi, multi romani obisnuiti). Trebuie numai schimbat macazul si dat unda verde locomotivei. Traiasca Regele!

  3. Vadeanu Laura says:

    Multumim pentru aceasta informare,sunt nerabdatoare sa citesc aceasta carte.
    Toate gandurile mele bune le transmit familiei regale!

  4. stelian r. says:

    Sunt convins ca va aparea editura interesata. Si-mi doresc sa am o asemenea carte. De curand am citit o carte numita “Spiritul Dacic Renaste” (Daniel Roxin) Printre altele vorbeste si despre raul incomensurabil al “bolsevizarii” tarii. Arata cum, Hadrian Daicoviciu, unul din “marii istorici” ai comunismului, “printr-o simpla miscare de condei, fiul unui mare lider comunist (tot istoric, Constantin Daicoviciu), aflat in gratiile bolsevicilor, i-a scos pe daci din istorie”.Bine ar fi ca adevarata istorie a tarii si a poporului sa fie cunoscute de masele largi.Sigu, un rol important are scoala dar, cred ca si biserica, clerul. Nimic fara Dumnezeu!

  5. Roxana Gabriela Mateescu says:

    Consider ca ar fi pretuire deosebita pentru o editura traducerea in limba romana a volumului. Cei interesati ar avea oportunitatea dobandirii de cunostinte suplimentare pe baza studiului evenimentelor istorice si a contributiei memorabile pe care PRINCIPELE CONSORT ALBERT al Marii Britanii l-a avut in dezvoltarea natiunii engleze. Preocuparea noastra in a obtine detalii cat mai numeroase din activitatea PRINCIPELUI ALBERT este data si de stransele legaturi de rudenie pe care CASA REGALA a Romaniei le are cu cea britanica. ” Albert and Victoria” Museum este marturia incontestabila a trasaturilor deosebite intelectuale si morale , a activitatii practice pe care PRINCIPELE a depus-o in evolutia societatii. Cand merg in Londra din multitudinea obiectivelor ce scot la iveala istoria, traditiile, cultura, arta; cateva sunt cele vizitate permanent: St. Paul’s Cathedral , Westminster Abbey, National Gallery si Albert and Victoria Museum.Inca de prima data o vie impresie mi-a oferit acest muzeu si, iata i-am trecut pragul de nenumarate ori. Eu, fata in fata cu dovezile istorice de netagaduit. Volumul dedicat vietii si activitatii PRINCIPELUI ALBERT , cu certitudine imi va completa colectia cartilor si albumelor cumparate din libraria muzeului. Avand cunostinta de exponate paradiziace gazduite de muzeu am deplina convingere ca editura care va contribui la traducerea volumului neindoielnic va imbogati patrimoniul cultural universal.

  6. Diana Lucia Zotescu says:

    Alteta Voastra,

    Este celebra dragostea ce I-a unit pe Marea Regina Victoria si pe sotul Sau, Principele Consort Albert, a carui prematura stingere din viata a lasat-O in permanent doliu atat pe regina cat si intreaga natiune britanica. Influenta benefica a Principelui Consort in atatea domenii din viata publica a Angliei secolului al XIX-lea I-au asigurat recunostinta peste timp a britanicilor cel putin la fel de mult ca si pozitia sa de Sot al Reginei Victoria.

    Principele Albert este dovada cea mai elocventa a ceea ce poate sa faca un Principe Consort care stie sa faca mult mai mult decat sa se multumeasca cu pozitia Sa privilegiata.

    Nu doresc sa fiu acuzata de oportunism, dar Alteta Voastra a avut, in toti acesti aproape 17 ani, un efect covarsitor in netezirea raporturilor dintre Casa Regala si poporul roman. Cartile scrise de Alteta Voastra, doveditoare de inalta viziune, simt al istoriei si al adevarului, dar si caldura autentica in raporturile atat cu romanii de rand dar si cu oficialii au adus poporul mai aproape de Familia Regala, de Coroana, de idea de Monarhie. Eu, desigur, alaturi de multi alti romani, am fost educata in spiritul dragostei, respectului, veneratiei si, da, supunerii fata de Suveran, de Coroana si de Familia Regala. Dar multi alti romani au crescut dupa alte concepte si conceptii. Si totusi, si acestia, in cea mai mare parte, au inteles in final ce a reprezentat – si ce reprezinta si astazi, si mereu – Regele si Coroana. Iar daca numarul sustinatorilor revenirii la Monarhie este astazi din ce in ce mai mare, ajungand dupa unele sondaje la peste 50% din populatie, este cu hotarare efectul firesc atat al actiunilor publice ale Majestatii Sale si ale Familiei Regale atat din tara cat si din afara ei, al ajutorului pe care Fundatia Principesa Margareta a Romaniei il ofera celor in nevoie, dar si, in mare masura, datorita Altetei Voastre, care a depasit si cele mai optimiste previziuni si i-a lasat fara argument pe toti scepticii.

    De aceea, Alteta Voastra, cred ca traducerea acestei carti ar fi o aparitie editoriala necesara care ar onora orice editura serioasa. Iar traducatorul / traducatoarea, oricine ar fi aceasta, care ar avea abilitatile necesare atat de limba engleza cat si har literar, ar fi deosebit de onorata sa duca la bun sfarsit un astfel de demers.

    Cu deosebita dragoste, veneratie si loialitate,
    prof. Diana Lucia Zotescu

  7. Exista un film foarte bun pe inceputul epocii victoriene, care pune in evidenta foarte bine ( cum nu am mai vazut vreodata in alt film isotric) contextul istoric, politic, social , economic si cultural din acea perioada , dar si relatia Reginei Victoria cu Principele Albert. Merita vazut. Sunt de parere ca, pentru un film istoric – care de obicei sunt limitate la 2ore – a reust foarte bine sa puna in evidenta toate aceste aspecte.
    Iar in privinta actoriilor – cea mai buna alegere!

    Filmul:
    “The Young Victoria”

  8. […] de Edinburg este asemănat precedentului Principe Consort al Regatului Unit, Albert, soțul Reginei Victoria. Principele Philip a contribuit la modernizarea și consolidarea Coroanei […]

Lasa un comentariu

© 2007-2025 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 54823288
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate