Sacele si Brasov

In ultimii sapte ani, am vizitat judetul Brasov de multe ori. Cunosc Fagarasul, Codlea, Rasnovul, Predealul. In municipiul Brasov am fost, in acest rastimp, de mai bine de zece ori, avand intalniri in multe institutii, de la universitati si licee pana la autoritatile locale, oamenii de afaceri, elita culturala sau militarii. De asemenea, anul trecut in septembrie, Palatul Elisabeta a gazduit Seara brasoveana, la care au participat, aproape fara exceptie, reprezentantii celor mai insemnate domenii care compun viata municipiului si judetului.

Am poposit in aceasta dimineata la Sacele, un oras de 34.000 de locuitori, devenit municipiu, si situat la cativa kilometri de Brasov. In viitor, este foarte probabil ca Sacele, ca si Ghimbav, sa devina parte a aglomeratiei metropolitane a Brasovului.

Primarul Vasile Lata, un veteral al administratiei locale, m-a intampinat cu paine si sare la primarie, in mijlocul unui numar de lucratori ai institutiei si de consilieri locali. Primarul mi-a facut o scurta prezentare a orasului, oferindu-mi un volum despre istoria celor “Sapte sate”, care este si numele vechi al urbei.

img_7873.jpg

La catedrala orasului, care este, de fapt, cea mai mare biserica din urbe, am fost primit de parintele protoiereu, de preotul paroh si de o parte a consilierilor locali. Biserica a fost construita in secolul al XIX-lea si are o catapeteasma exceptional pictata, dar si impecabil pastrata in vremi.

img_7880.jpg

La Liceul teoretic “George Moroianu” am fost intampinat de directoarea institutiei, de profesori si de un numar de elevi. Liceul acesta are o particularitate. Holurile lui, ca si salile de clasa au un aer de casa particulara, un anume fel de intimitate si culoare, de curatenie care nu sunt specifice unei institutii publice. Elevii nu m-au intampinat cu totii intr-o singura sala, ci grupati pe diferite teme de lucru. Unii erau in sala de creatie a scolii, un loc de intalnire al artelor si literaturii, altii erau la clasa, iar cei mai multi asteptau intr-unul din laboratoarele de studii, pentru a dialoga cu mine. Am vorbit despre importanta generatiei lor, despre rolul lor in prezentul romanesc, despre viziunea de 30 de ani a Casei Regale si despre notiunea generoasa de leadership.

img_7883.jpg

Una dintre eleve a dorit sa recite cateva fraze din “Harap Alb” de Ion Creanga, in limba franceza. Ascultand ce spunea Creanga, mi-a venit sa zambesc. Cuvintele lui, indreptate aspru catre realitatile zilei, pareau scoase dintr-un editorial de cotidian romanesc, scris astazi. Dovada ca, la noi, continuitatea metehnelor este intacta.

img_7887.jpg

M-am intors la primarie unde, in sala de consiliu, am avut o intalnire de o ora cu ansamblul Consiliului local, cu oameni de afaceri si cu ziaristi. Primarul si cu mine, impreuna cu un consilier si un reprezentant al oamenilor de afaceri am vorbit despre proiectele urbei, despre ingrijorarile lor si despre felul in care as putea sa dau o mana de ajutor celor care dezvolta proiecte in Sacele. A fost adusa in discutie minoritatea rroma, care numara 30% din locuitorii orasului, despre dezvoltarea constructiei de locuinte, despre frumusetea naturala a locului, turism, servicii si despre proximitatea de Brasov. Am invitat consiliul, primarul si oamenii de afaceri, impreuna cu parintele protoiereu si directorul liceului sa vina la Palatul Elisabeta, in luna septembrie, pentru a continua schimbul nostru de idei si pentru a le organiza o intalnire cu organizatii neguvernamentale legate de domeniul minoritatii rroma si cu reprezentanti ai executivului, dedicati aceluiasi subiect.

img_7889.jpg

La Brasov, am mers la Departamentul Regional de Studii pentru Managementul Resurselor de Aparare, care a devenit parte a Universitatii Nationale de Aparare. Am vizitat aceasta institutie de mai multe ori si am tinut prelegeri pe diverse teme studentilor din mai multe tari europene. De data aceasta am tinut o conferinta despre leadership. Comandantul Departamentului, precum si comandantul Academiei Fortelor Aeriene au fost gazdele mele pe parcursul vizitei. Am vorbit in fata unei sali arhipline, in care au luat loc studentii Academiei, ca si profesorii Academiei si Departamentului Regional. Un lucru imbucurator si laudabil a fost permisiunea acordata presei de a lua parte la intreaga vizita. Cu aceasta ocazie am revazut pe generalul locotenent (r) profesor universitar Marin Ilie, indrumatorul tezei mele de doctorat la UNAp.
img_7893.jpg

img_7894.jpg

Am mers apoi la Libraria St. O. Iosif, asezata la intrarea in orasul vechi al Brasovului. Libraria a gazduit de multe ori lansari de carte despre Casa Regala. Am avut bucuria de a intalni un numar de personalitati venite, ca de fiecare data, la dialogul din lumea ideilor, u fapt datator de speranta. Am descris motivele alcatuirii cartii “Biblioteca in flacari” si semnificatia ei la momentul prezent al Romaniei, care acorda putina atentie identitatii nationale si soliditatii institutiilor.

img_7897.jpg

Am incheiat ziua printr-un dialog la Mix TV, un interviu la Radio Brasov si o intalnire cu reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale care se ocupa de soarta copiilor din judetul Brasov.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53995980
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate