Omagierea istoriei religiilor

A saptezeci si treia “Seara a Palatului Elisabeta” a fost dedicata Asociatiei romane de istorie a religiilor, care a implinit zece ani de existenta. Tototdata, Alteta Sa Regala Principesa si cu mine am vrut sa salutam crearea, prin Hotarare de Guvern, a Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Romane, ca si incheierea centenarului Mircea Eliade.

img_7397.jpg

Domnii Andrei Oisteanu si Eugen Ciurtin, alaturi de ceilalti membri fondatori ai asociatiei, au prezentat pe scurt aria de preocupari a istoricilor si cercetatorilor care compun organizatia, au enumerat publicatiile editate sub cupola ei si au creionat planurile lor de viitor.

img_7411.jpg

Seara a fost imbogatita de prezenta unor personalitati ale societatii civile, mai ales in partea ei discreta si profunda: presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc si vicepresedintele Dan Berindei, Christian Mititelu, profesorul Nicolae Tanasoca, Ion Vianu, Alexandru Sassu, Dana Deac, Lucian Avramescu, Dragos Bucurenci, precum si reprezentantii Colegiului INFORR Valentin Popescu, Sergiu Stelian Iliescu, Vorica Andritoiu, Marilena Rotaru si Filip Iorga. Corpul Diplomatic a fost reprezentat de ambasadorii Indiei, Pakistanului si Turciei.

img_7396.jpg

Sunt bucuros ca evenimentul a adunat atat de multa lume. Sala de Receptii a Palatului Elisabeta a fost neincapatoare. Oameni de stiinta de toate varstele, formati la scoli dintre cele mai diverse si mai reputate ale lumii, au venit sa onoreze una dintre disciplinele care ne-au adus notorietate in secolul al XX-lea, prin savanti precum Eliade sau Culianu. Asa cum amintea Andrei Oisteanu, Casa Regala a fost alaturi de istoria religiilor aproape in toate timpurile, chiar si in cele de dictatura, in care Regele Mihai a vizitat scolile de specialitate din SUA.

img_7404.jpg

Exista insa si alte intelesuri care leaga Familia Regala de Asociatia Romana de Istorie a Religiilor. Mai intai, rara asociere dintre stiinta si credinta. Punerea lor impreuna apare din ce in ce mai des in zilele noastre. Am constatat-o la Polul Nord, in luna septembrie a anului trecut, cand Patriarhul de la Constantinopole a prezidat un simpozion dedicat studiului incalzirii globale. Casa Regala considera ca atat Academia cat si Credinta sunt elemente fundamentale ale Romaniei de maine, ca si ale lumii de maine. Apoi, generozitatea cu care cercetatorii si istoricii de astazi s-au dedicat asociatiei, spiritul de raspundere cu care trateaza proiectele ei, puterea exemplului lor intr-un prezent romanesc in care aceste valori sunt batjocorite nu numai de reprezentanti ai establishment-ului, ci si chiar de nume importante ale societatii civile. In fine, asociatia slujeste un domeniu in care Romania a facut pionierat si a dovedit continuitate. Un domeniu care, in secolul trecut, a asezat Romania de la egal la egal cu tari precum Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii.

Istoria Religiilor este o stiinta nobila, cuprinzatoare si originala. Este, de asemenea, un domeniu modern si, oarecum, paradoxal. Unul dintre membrii fondatori ai asociatiei a spus, in discursul sau, ca Mircea Eliade nu a putut sa-si tina promisiunea de a fonda, in tara lui, un institut de cercetari in domeniul istoriei religiilor. A facut, insa, multe alte lucruri.

Una dintre menirile urmasilor lui din Bucurestiul mileniului III este sa implineasca, dupa un secol, ceea ce Eliade a inceput. Principesa si cu mine vom aduce modesta noastra contributie intru desavarsirea acestei constructii.

3 comentarii

  1. Rompres says:

    Bucureşti, 7 feb /Rompres/ – Necesitatea studiului instituţionalizat al istoriei religiilor la Bucureşti, într-o lume globalizată, prin crearea unei catedre universitare şi a unui institut de profil au fost dezideratele reafirmate, joi, de membrii Asociaţiei Române de Istoria Religiilor prezenţi la Palatul Elisabeta.

    Desfăşurată sub semnul istoriei religiilor, cea de-a 73-a seară organizată la Palatul Elisabeta, s-a bucurat de prezenţa principesei Margareta şi a principelui Radu, care au salutat efortul tinerilor cercetători români, membri ai Asociaţiei Române de Istorie a Religiilor, în vederea promovării valorilor domeniului în ţară şi în lume.

    La eveniment au fost prezenţi preşedintele asociaţiei, cercetătorul Andrei Oişteanu, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, academicienii Marius Sala şi Dan Berindei, ambasadorii Turciei, Pakistanului şi Indiei la Bucureşti, personalităţi din lumea presei, artei, culturii şi ştiinţei.

    Principesa Margareta şi principele Radu au oferit la sfârşitul serii, conducerii asociaţiei, o amforă cu însemnele Casei Regale.

    Înfiinţată în 1997, de un grup de tineri cercetători şi studenţi, Asociaţia Română de Istoria Religiilor este membră, din 2003, a asociaţiei europene de profil, iar din 2005 a Asociaţiei Internaţionale de Istoria Religiilor.

    În septembrie 2006, asociaţia, care include un număr de 50 de cercetători şi profesori din România, din alte ţări ale Europei şi de pe alte continente, a organizat, la Bucureşti, Congresul european de istoria religiilor. ROMPRES/(Daniel Popescu)

  2. Adriana Macsut si Stefan Bak Grosu says:

    Orice iniatiativa dedicata hermeneuticii religiei este binevenita.
    Deocamdata nu cred ca se poate vorbi inca de o scoala romanesca de exegeza religioasa. Mai este un drum lung de parcurs in acest sens.
    Seara dedicata Istoriei religiilor de la Palatul Regal a fost binevenita si a subliniat importanta studiului stiintific al istoriei religiilor.
    Este o datorie sacra de a continua studiul lui Eliade si Culianu.
    Am avut deosebita onoare de a participa la acesta seara minunata si
    speram ca se vor mai organiza asemenera seri dedicate fenomenului religios.
    Adriana Macsut si Stefan Bak Grosu

  3. […] seratei de istoria relogiilor organizata la Palatul Elisabeta (organizata pe 8 februarie 2008, http://www.romaniaregala.ro/jurnal/omagierea-istoriei-religiilor/ ) Linkul postat este o lucrare de doctorat in egiptologie. Speram ca nu este departe clipa cand vom […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53410856
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate