Cei din Lupeni

Am primit astazi, la Palatul Elisabeta, un numar de personalitati din Lupeni. Este prima vizita din acest an a unor reprezentanti ai comunitatile locale. Am fost bucuros sa-i intalnesc si sa stau de vorba cu ei, pentru mai multe motive, pe care incerc sa le trec in revista, mai jos.

img_7386.jpg

Lupeni este un municipiu cu 30.000 de locuitori, o asezare urbana in care trecutul este mai vibrant si mai demn decat prezentul. Atunci cand vorbesc despre orasul lor, oamenii amintesc biserica Sfantul Nicolae, ctitorita de regele Ferdinand si de regina Maria. Ei au un anume fel de mandrie atunci cand descriu fresca de la intrarea in biserica, unde se afla chipul regelui Mihai copil, principe mostenitor pe vremea aceea. Ei vorbesc despre Palatul Cultural, edificiu de patrimoniu care a intrat in istoria locului. In fine, intelectualii, elevii si edilii orasului sunt mandri de simpozionul lor pe teme identitare, istorice, culturale, organizat recent la ei acasa.

img_7389.jpg

Pe buna dreptate oamenii locului se regasesc mai mult in trecutul lor decat in prezent. Prezentul arata mai putin inspirator. Mersul economiei din Lupeni a fost si este descurajant, ceea ce i-a facut pe oameni sa se simta umiliti. Invatamantul si cultura nu primesc nici un indemn, de nicaieri din afara. Viata de zi cu zi, asa cum o exporta capitala, este lipsita de motive de mandrie, de modele, de afectiune sau de incredere.

img_7392.jpg

Si totusi, Lupeni este un loc unde exista adolescenti de felul lui Adrian Halga si al Daianei Cocea, care au inteligenta, bunatate, masura si spirit de raspundere. Ei scot, alaturi de tanara lor profesoara, dna Diana Stefanescu, reviste lunare scolare, organizeaza evenimente culturale, aduc in discutie principii durabile de consolidare europeana a tarii si, in general, se comporta cu demnitatea cetateanului de astazi al continentului, asa cum arata el in Irlanda, Germania sau Slovenia.

img_7391.jpg

Insasi initiativa de a vizita Palatul Elisabeta arata ca oamenii acestia se simt liberi, inspirati, orientati si sanatosi civic. Printre cei veniti de la Lupeni s-au numarat dl Mariu Baloi, jurist si secretar al primariei municipiului Lupeni, dl Constantin Boanca, inspector de mediu, dl Gheorghe Mogos, inginer la Directia de Urbanism, dl Cristofor Condoiu, inspector la primarie si dl Florin Vass, referent la primarie.

Simpla enumerare a profesiilor celor care ne-au trecut pragul astazi arata interesul comunitatilor locale si al Casei Regale, asa cum este el conturat de proiectul “Orasele Romaniei”. Incercam, prin legaturi cat mai dese si mai profunde cu elevii, administratia locala, mica initiativa privata si mass-media din localitatile urbane mici si mijlocii, sa cream punti de lagatura intre comunitatile locale romanesti si Europa regiunilor.

Apoi, contactul direct cu acesti oameni si orizontul lor de viata este o sursa de bogatie. Si un motiv de speranta. Elevii din Lupeni, ca si tinerii lor profesori si cu edili orasului nu se deosebesc, intelectual si uman, cu nimic de omologii lor din orasele Europei. Ceea ce ii deosebeste de ceilalti este un prezent nauc si un trecut recent invadat de un sistem stramb si de neinteles.

Un sistem care a lasat urme in doua din virtutile fundamentale ale lumii de maine: institutiile si valorile.

10 comentarii

  1. Adrian Halga says:

    Alteta Voastra Regala,

    Imi exprim, in numele delegatiei Lupeniului, gratitudinea ca am fost primiti de Alteta Voastra Regala la Palatul Elisabeta si timp de aproape 2 ore am discutat probleme atat de nivel local cat si national. Am ramas profund impresionati de ospitalitatea Palatului Elisabeta si a Altetei Voastre Regale.
    Credem, noi elevii, ca tinerii trebuie sa-si aleaga ca modele de urmat in viata, modele de o mare valoare culturala si morala precum Majestatile Lor Regele Mihai si Regina Ana si Altetele Lor Regale Principesa Margareta si Principele Radu, pentru a reusi cat mai curand vindecarea societatii romanesti, grav bolnava in ultimii 60 ani.

    Cu lealitate,
    Adrian Halga

  2. SANDA PUSCAS says:

    Va multumesc din suflet ca ati primit in casa dumneavoastra oaspeti din localitatea mea…vreu sa va urez multa sanatate..fericire….cu stima si respect…SANDA..din LUPENI

  3. Av. Alex. Jadaneant says:

    Alteta Voastra Regala,

    cu multa placere am citit materialul despre delegatia din Lupeni. Sunt legat sufleteste de acel colt de tara si chiar asteptam ca aceasta intalnire sa aiba loc la Palatul Elisabeta. Nu pot sa uit interventiile excelente pe blog ale domnului Halga, pe care il admir si il felicit pentru spiritul de care da dovada.
    Ma bucur sa identific deschiderea dintotdeauna a Casei Regale pentru micile comunitati, legaturi ce sunt trainice si pline de insemnatate.
    Ma bucur ca Altele Voastre Regale au posibilitatea de a dialoga cu tinerii si de a prelua sugestiile si ideile acestora.
    Casa Regala a fost mereu alaturi de romani. Unul din exemplele care-mi este la indemana este munca depusa de Regina Maria pe frontul tarii. Cred ca este important ca aceasta activitate depusa de Altele Lor Regale sa se intensifice. Sunt convins ca aceasta tara are nevoie de adevarate repere si modele. Majestatile Lor si Altele Voastre sunt de departe repere de moralitate si caracter pentru tinerii acestui stat. Fie ca aceaste pilde sa fie urmate….

    Alteta Voastra Regala,

    va multumesc pentru raspunsul prompt vis-a-vis de Seara Timisoareana sau Timiseana. Din toate postarile de pe blog si de pe site mi-am dat seama ca prin aceste serate ati incercat sa impulsionati mai ales acele regiuni mai putin dezvoltate. Sunt pe deplin de acord ca trebuie fixate prioritati. Este firesc ca Familia Regala sa sustina prin astfel de manifestari zonele defavorizate. M-am bucurat sa citesc despre faptul ca Altele Voastre Regale au in vedere organizarea unei Seri timisorene.

    Doresc Altetelor Voastre Regale mult succes in activitatea ce o depuneti pentru Romania!

    Cu fidelitate,

    Av. Alex. Jadaneant

  4. Alice says:

    eu sunt foarte constienta de mintile celor care au participat la aceasta intrunire…..dar parerea mea e ca mai bine esti realist si cu picioarele pe pamant decat un visator care traieste superficial…cat despre anumite detalii….n-am ce zice …is la liceul in cadrul caruia d-na prof. Stefanescu preda…si eu nu am vazut decat o revista pe tot sem I…asa ca acest citat – “Ei scot, alaturi de tanara lor profesoara, dna Diana Stefanescu, reviste lunare scolare” ar trebui de ignorat…pacat….

  5. un lupenean mandru says:

    Buna seara!Vreau si eu sa-mi exprim mandria ca o delegatie a Lupeniului a fost primita la Palatul Elisabeta si ca au avut ocazia sa puna in discutie cateva dintre prioritatile orasului si ale liceului, si nu consider ca oamenii care au facut efortul sa gaseasca timp si pentru asta sunt visatori, nerealisti sau superficiali…din contra, dovada este faptul ca acest proiect a fost pus in aplicare! Intamplarea face sa-i cunosc mai mult sau mai putin pe toti acei oameni, si pot sa va spun ca sunt niste oameni intr-adevar de calitate. Sincer, sunt mandru ca ne-au reprezentat cu succes acolo si , d-soara Alice, haideti sa nu incercam sa improscam cu noroi atunci cand nu ne putem compara cu altii, vom vedea in 7 mai la simpozion daca sunt sau nu cu picioarele pe pamant. Pana acum au aratat ca da, oricum mai mult decat altii. Numai bine!

  6. yupyy007 says:

    Am cunostinta de activitatea grupului de elevi ai Liceului Teoretic din Lupeni, coordonat cu atata daruire de Adrian Halga, grup care isi intregeste – pe zi ce trece – randurile si o cunosc si pe d-na prof Diana Stefanescu, ale carei daruire, tact , pricepere si capacitate de implicare in actiuni didactice sunt de necontestat, asa ca sa nu ne grabim sa improscam cu venin munca laborioasa a semenilor nostri cand noi nu suntem in stare de mai mult… Felicitari pentru ceea ce si-au propus si la mai mult! Sunt convinsa ca pot si c-o vor face! Cu pretuire, prof. Ioana Ardeiu – Sc. Gen. Nr. 2 – Lupeni

  7. george says:

    Desi Lupeniul este una dintre cele mai sarace zone ale Romaniei,este totusi un oras unde exista adulti performanti si competitivi de felul d-nei prof Diana Stefanescu si elevi informati si competenti precum Adrian Halga si Daiana Cocea,realisti,deloc visatori.Astept cu mare interes vizita Altetei Voastre Regale in oraselul nostru.Cu sinceritate,George!

  8. Marius-Gabriel Rus says:

    Majestatea Voastra as avea o rugaminte si anume aceea de a ma pune in legatura cu apreciatul Adrian Halga, tanar ca si mine, din judet cu mine, cu care cred ca voi putea avea o colaborare in ceea ce priveste Casa Regala a Romaniei, poate reusim sa organizam anumite intalniri pe aceasta tema, dar mai inati doresc sa il cunosc ca om. Sper ca si de aceasta data imi veti raspunde…caci, iata…cat de departe a ajuns comunicare acestui blog, astfel incat poate lega prietenii. Aveti prezentarea mea, in comentarii mai vechi ale mele( sunt absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din Arad, iar in prezent student la Faculatea de Filosofie din Cluj -Napoca).
    Cu multumiri,
    Marius-Gabriel Rus.

  9. olimpici la limba engleza says:

    Alteta Voastra Regala,
    Eu personal imi cer scuze in fata d-nei profesoare Stefanescu Diana in locul d-nei sau d-soarei (sau d-lui?) care a semnat cu numele Alice mesajul anterior. Stiu ca dansa nu merita nici o vorba rautacioasa, datorita faptului ca sunt si eu eleva dansei si o cunosc bine de cel putin doi ani de cand este profesoara noastra la liceu. Este cu adevarat o doamna si o indragim toti care suntem elevii dansei, sau aproape toti..pentru ca mai sunt si cativa, f. putini ce-i drept, care sunt certati cu bunul simt si cu scoala, in general. Dintre acestia trebuie sa fie si Alice, cu siguranta! (se vede si dupa modul in care scrie si se exprima Alice)… Daca la liceul nostru ar fi mai multi profesori sufletisti si entuziasti ca tanara noastra profesoara, cu siguranta lucrurile ar merge mult spre bine! Si vor merge cu siguranta!
    P.S. Va rog sa ignorati mesajul semnat de Alice, d-na profesoara! Noi, restul, VA IUBIM!

  10. Diana Stefanescu says:

    In aceste momente de grea incercare, doresc sa adresez sincere condoleanțe Familiei Regale a României!
    Cu respect, prof. Stefanescu Diana, Liceul Teoretic Mircea Eliade Lupeni.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53413200
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate