Prestigiul Majestății Sale

de Aurora Martin

http://www.stelian-tanase.ro/la-zi/prestigiul-majestatii-sale-de-aurora-martin/?awesm=fbshare.me_AhSTl&utm_campaign=&utm_medium=fbshare.me-facebook-post&utm_source=facebook.com&utm_content=fbshare-js-large

 

De trei zile nu contenesc să mă uit la o fotografie; tot revin la ea, aşa cum se întâmplă când ai o poză cu cineva drag sau cu un membru al familiei, care a realizat ceva cu care te mândreşti. În această fotografie de grup, MS Regele Mihai, dintre toti suveranii lumii, primeşte cinstirea de a sta la dreapta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord, cu prilejul ceremoniei oficiale a Jubileului de Diamant, la împlinirea a 60 de ani de domnie.
Privesc, de parcă o parte din mine ar sta acolo cu demnitate, printre toţi împăraţii şi regii acestei lumi… Această naturală identificare cu suveranul care îţi reprezintă ţara hrăneşte mândria de a fi român, revigorează patriotismul – un simţămînt mutilat în cei 20 de ani pe care i-am trăit sub comunism şi anemiat în cei peste 20 de ani de continuă tranziţie spre mereu alte forme fără fond…

Preţuirea şi respectul acordate de Casa Regală Britanică, precum şi prestanţa şi sobrietatea Regelui Mihai îl fac să se distingă în grupul celor 27 de monarhi, dintre care 23 sunt şefi de stat. Grecia, Iugoslavia, Bulgaria şi România sunt cele patru foste monarhii prezente la acest eveniment de excepţie, la care au venit 20 de regi şi regine şi şase reprezentanţi ai monarhilor care nu s-au putut deplasa la Londra. Marea absentă a fost Regina Sofia a Spaniei, care şi-a anulat vizita la recomandarea guvernului spaniol, din cauza disputei pe tema strâmtorii Gibraltar.

În Salonul St George, Regina Elisabeta a II-a însăşi, alături de Ducele de Edinburg le-au făcut o primire fastuoasă celor 98 de invitaţi la dejunul de la Castelul Windsor, invitaţi în rândul cărora s-a aflat şi ASR Principesa Margareta. Prinţul Charles şi Ducesa de Cornwall au fost gazdele dineului oficial de la Palatul Buckingham.

La spectaculoasa paradă militară de a doua zi, la care au defilat 3000 de militari din Forţele Regale Aeriene, Marina Regală şi Forţele Terestre, precum şi la prânzul de la Ascot au mai participat, din partea Casei Regale a României, Principele Radu, Principele Nicolae, Principesa Elena şi Alexander Nixon.
Regele Mihai este singurul, dintre toţi suveranii, care a luat parte la cele mai importante evenimente oficiale organizate de Casa Regala Britanică, încă din 1937, când a reprezentat Regatul României la Încoronarea Regelui George al VI-lea, la catedrala Westminster, şi se bucură de vizibilitate şi credibilitate mai mult decât orice alt preşedinte al României. Tocmai de aceea, în spiritul diplomaţiei regale, din 1997 s-a implicat activ şi eficient în acţiuni de lobby în favoarea integrării României în NATO, mai ales în statele unde monarhia joacă un rol important, şi efortul său de a promova imaginea României continuă permanent.

A-l vedea pe Regele nostru în dreapta Reginei Elisabeta a II-a nu este numai un motiv de răscolitoare mândrie, dar şi un motiv de bucurie empatică pentru recunoaşterea pe care comunitatea internaţională o arată faţă de Majestatea Sa, mai firesc şi mai intens decât se manifestă ea în ţară.
Mai mult, imaginea Reginei Elisabeta a II-a, încadrată de Regele Mihai şi de Regele Simeon al II-lea, mă duce cu gândul la scenariul din cancelariile marilor puteri, care ar susţine revenirea României şi Bulgariei la monarhie…

Englezii ar numi-o… wishful thinking (gândire inspirată de o dorinţă)!

Românii nu ar numi-o, i-ar lumina doar gândul că…. mai e o speranţă!

10 comentarii

  1. aurelia says:

    VAZANDU-L PE REGELE ROMANILOR LANGA REGINA ELISABETA a II-a SANTR MANDRA CA SANT ROMANCA. TRAIASCA REGELE MIHAI

  2. neghinita says:

    de acum 22 de ani am dorit sa vad asa ceva. ma bucur ca in sfarsit dorinta mi-a fost implinita. cand a aparut D.nul Ratiu la televizor si a prezentat platforma program a PNT mi-am zis pacat ca romanii sunt mult prea ingusti la minte sa accepte asa ceva. poate ca acum se va face dreptate si pe acest plan si PNT se va lansa cu mai mult spor.

  3. M.B. says:

    Tulburător eseul dnei Martin. L-am citit cu emoția regăsirii tuturor sentimentelor ce ne locuiesc adânc sufletul, de parcă ar fi fost scris de ființa colectivă a conștiinței naționale renăscute. Așa să ne ajute Dumnezeu!

  4. Arogantu' says:

    E un mesaj pentru ROMANIA.

  5. Gabriela Bucur says:

    Minunat articol.Il citesc si nu pot descrie sentimentul de,,,,, Felicitari calde pt.cea care semneaza articolul. Poate ca mai sunt sanse sa redevenim ceea ce am fost odata: Regatul ROMANIEI!

  6. Aurora Martin says:

    Multumesc ASR Principelui Radu pentru gazduirea articolului si pentru alaturarea acestei fotografii in care, prin tinuta sa impozanta, demna si semeata, Majestatea Sa pare a tine pe umeri intreaga istorie a romanilor!
    Multumesc cititorilor pentru ca s-au aplecat asupra celor scrise si au gasit ragazul sa impartaseasca emotia traita intru venerarea Majestatii Sale!

  7. Atâta vreme cât încă Regele trăieşte, ne este vie şi istoria. Oricât de mult am dori să o uităm, nu putem. Ne trezim brusc cu ea în faţa ochilor sau mai bine spus a sufletului şi nu o putem nega. Nu putem nici să o aruncăm sub preşul banalităţii din politica şi vremurile actuale. Nu ne dă voie moralitatea. Când ne uităm spre Domnia Sa, nu vedem un om simplu. Nici un politician. Vedem un Rege! Şi în faţa lui, fără să vrem poate unii dintre noi…ne plecăm. Trebuie să sperăm în ceea ce este frumos, draga mea…nu? Chiar dacă acum România este un fel de Cenuşăreasă, să nu uităm că a fost totuşi curtată, iubită şi luată de un Rege :). Astfel că, în lumea aceasta mare, deşi oarecum cenuşie, România e totuşi încă o Prinţesă. Cum spuneam nu demult Doamnei Aurora Martin…un suflet frumos, delicat, puternic, o femeie remarcabilă şi inteligentă, căruia îi mulţumesc încă o dată pentru bucuria de a fi atât de aproape de gândurile sale atât de frumos expuse, daţi visătorului un punct de visare şi va face din el… vară! Trăiască Maiestatea Sa, Regele Mihai al României!

  8. Träiascä M.S. REGELE MIHAI I. al ROMÄNIEI impreunä cu casa regalä romänä.
    LA MULTI ANI !!!!!
    SÄNÄTETE si SUCCES…..
    Cu mare stimä si respect,
    Dietmar Melzer

  9. Gabriela Bucur says:

    Articolul citit ,iti da un sentiment de mandrie , de …nu pot descrie ce simt.Saiti vezi SUVERANUL asezat in partea dreapta a REGINEI ELISABETA A IIa, este de luat aminte.si de gandit , pt. cine are pe umeri ceea ce anatomic se numeste CREIER.

  10. Zordan Gabriella says:

    Traiasca Regele ! Nihil Sine Deo ! Multa Sanatate si Succes! Long Live His Majesty King Michael of Romania !!!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53349629
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate