The Bangkok Post

bangkokpost1.jpg

Citesc zilnic, de o saptamana incoace, cotidianul thailandez de limba engleza The Bangkok Post. Este un ziar editat cu clasa si profesionalism. Pe o hartie de buna calitate, intr-o limba engleza aproape perfecta, cotidianul prezinta evenimentele politice, economice, culturale si sociale de interes pentru intreaga regiune a Asiei de sud-est. Nu sunt omise nici una din stirile importante ale lumii. Limbajul este alert, masurat, politicos si intelept.

Nici urma de cinism, umor superior sau dispret atotcunoscator, asa cum apar de multe ori in publicatiile de dincolo si de dincoace de Atlantic. Thailandezii au  inteles, desigur, importanta strategica a unui astfel de cotidian. Stiri din India, Japonia, Rusia, China, Singapore si Australia se imbina armonios cu relatari la zi, obiective si cu franchete, din Thailanda sau din vecinatate: Burma, Laos, Cambodgia si Malaiezia.

Marile teme ale zilei, precum politica interna si pozitionarea internationala a unor tari precum SUA, Franta sau Rusia sunt si ele tratate cu excelenta calitate, masura si precizie.

The Bangkok Post este genul de investitie vizionara, care ajuta stabilitatea si greutatea unei tari, un fel de instrument de soft power binefacator, atat pentru cel care l-a creat, cat si pentru ceilalti.

Am convingerea ca un astfel de cotidian si-ar gasi locul potrivit, la Bucuresti. Ar putea fi numit “The Bucharest Post” si ar putea fi creat pe acelasi calapod cu marile ziare ale lumii care poarta acelasi titlu. Stiri la zi din Romania, Serbia, Bulgaria, Polonia, Croatia, Slovenia, Moldova, dar si din Orientul Mijlociu sau din Caucazul de Sud, tratate cu profesionalism, stiinta si obiectivitate, ar deplasa orizontul romanesc ingust, care s-a mineralizat in jurul complexului dambovitean al obsesiei de sine.

Un astfel de ziar ar da incredere elitei romanesti in ea insasi, ar da Europei regiunilor incredere in Romania. Totodata, un astfel de cotidian, bine conceput si deservit, ar fi util Europei de sud-est si centrale, ca si continentului in intregul lui. Ar fi o contributie inspirata la crearea brand-ului de tara. Ar mai fi o dovada de forta de creatie, de inteligenta si de clarviziune.

4 comentarii

  1. Laurentiu Popa says:

    Presupun ca sunteti interesat de regiunea Asiei de Sud-Est. Va recomand “Atlasul Popoarelor din Asia Meridionala si Rasariteana” de la editura Niculescu. Acopera schematizat si analitic dar fara omisiuni de substanta istoria si particularitatile zonei. Mai ales originile problemelor spinoase din prezent sau a situatiilor de fapt ce nu mai prezinta acum semne conflictuale.
    Mie personal regiunea nu imi prezenta asa un interes, mai ales ca flancata de China si spatiul fostei Indii Britanice parca parea si mai ermetica.
    In fine, daca imi permiteti o usoara completare, in continuarea print-ul, site-ul http://www.bangkokpost.com se prezinta facil si bogat la prima vedere. Nu prea inteleg de ce o mica extensie din browser-ul meu imi spune ca server-ul sau este situat in SUA. La o verificare mai atenta, chiar este din SUA, mai exact Denver, Colorado. Ca dovada: http://geotool.servehttp.com/?ip=216.46.170.184&host=www.bangkokpost.com

    Cat despre un “Bucharest Post” pentru regiunea noastra… nu ar fi o supriza daca orasul din frontispiciu ar fi Budapest, Sofia, Athens sau Ankara.

  2. Geo says:

    ” Nu sunt omise nici una din stirile importante ale lumii.”
    Veti fi stiind limbi straine dar la asta a noastra nu va prea pricepeti.
    Corect ar fi: nu ESTE omisa niciuna…

  3. Teo catre Geo says:

    “Veti fi stiind limbi straine dar la asta a noastra nu va prea pricepeti.”

    Geo, nici dumneavoastra nu va pricepeti la limba noastra. Corect este:

    Veti fi stiind limbi straine (VIRGULA) dar la asta a noastra nu va prea pricepeti (SEMNUL EXCLAMARII)

  4. Esmyana Martisor says:

    Referitor la comentariile anterioare: NIMENI nu este desavarsit si nu va fi niciodata,important este sa invatam unii de la altii si sa facem diferenta intre detalii si prioritati primordiale.Cand se munceste,cand se scrie enorm intervine la fiecare dintre noi situatia in care nu mai suntem pe deplin concentrati si receptivi,este firesc si Dumnezeu ne-a creat astfel.Este doar un punct de vedere in speranta unei comunicari armonioase si pasnice.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53413365
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate