Prin Casa Regală mai aproape de Uniunea Europeană

Articol de Aurora Martin

Evidenţele arată că preocupările Casei Regale faţă de românii din Republica Moldova, sunt coerente şi constante, şi nu doar de natură conjuncturală. Pe blogul “România, altfel”, ASR Principele Radu postează, la împlinirea a 94 de ani de la unirea Basarabiei cu România, un articol publicat în ziarul “Timpul” în 2008, în care sintetizează aproape 30 de ani de istorie, de la adoptarea Declaraţiei de Unire (1918), până la Tratatul de la Paris (1947), prin care Basarabia, Bucovina de Nord şi Transnistria erau returnate la URSS.

Vizita ASR la Bruges, la invitaţia Colegiului Europei, cu ocazia Săptămânii Naţionale a României şi Republicii Moldova, a constituit un context european ideal pentru ca ASR să îmbine, într-un discurs inspiraţional şi extrem de bine articulat, două teme complementare: legatura istorică dintre România şi Moldova şi politica de vecinatate a UE. Discursul a scos la iveală aspecte mai puţin cunoscute sau demult uitate din istoria celor două ţări, a căror legatură temeinică a constituit-o monarhia, dovedind astfel că un reprezentant al Casei Regale este poate cel mai în măsură să “mărturisească” străinilor istoria noastră comună.

 
Exprimîndu-şi încântarea de a lua cuvântul alături de ambasadorii la UE şi în Belgia ai ambelor state, reprezentanţi ai puterii politice actuale, a subliniat că invitaţia reprezintă o recunoaştere a valorii simbolice a Casei Regale. Din 1997, când Familia Regală a revenit din exil, Alteţa Sa şi Casa Regală au fost aproape atât de viaţa politică internă, oferind sprijin guvernelor să îşi îndeplinească misiunea, cât şi de viaţa politică externă, promovînd imaginea României prin relaţiile diplomatice ale Casei Regale.

Pentru a face publicul să înţeleagă mai bine legatura istorică dintre cele două ţări, ASR a prezentat mai întâi contextul istoric şi “vecinatatea” agresivă şi dominatoare de la jumătatea secolului XIX, ce a menţinut zona într-o continuă transformare radicală şi violentă, vorbind apoi despre apariţia şi evoluţia monarhiei, “venită din Europa”, pentru a oferi stabilitatea atât de râvnită. În acest context, i-a prezentat pe regii României şi impactul lor pozitiv asupra ţării, până la instalarea comunismului, perioadă în care, “vecinatatea” a devenit mai degrabă ceva “înspăimântator”, ceea ce făcea ca familia să fie singurul spaţiu de siguranţă al individului.

Ajungînd la perioada post comunistă, discursul a insistat pe de o parte pe dificultatea celor două state vecine de a se reobişnui ca vecini, după ce, sub dominaţia URSS, comunicarea lor prin călătorii sau mass media a fost inexistentă, pe de altă parte pe frustrările actuale ale regiunii noastre de a nu fi complet înţeleasă de restul Europei, dat fiind că istoria şi experienţa noastră nu este comunicată integral.

Făcînd referire la volumul “Provisional Romania”, ASR a vorbit despre entuziasmul său iniţial faţă de integrarea Romaniei în UE, dar şi despre declinul calităţii administraţiei publice în intreaga Europă, lipsită de liderii politici de odinioară precum Adenauer, Thatcher, Roosevelt. Un bun prilej de a aminti, în această prestigioasă instituţie europeană, despre un alt tip de putere decât cea politică, obţinută prin alegeri, respectiv despre puterea dată de cunoaştere, singura ce poate aduce soluţii la situaţia actuală.

Colegiul Europei este cel mai specializat institut de studii europene postuniversitare din Europa şi primul de acest gen din lume, profund legat de întreaga istorie a construcţiei europene, formînd lideri şi specialişti europeni. Înfiinţat în urma Consiliului de la Haga din mai 1948, scopul Colegiului Europei era acela de a educa viitorii lideri ai Europei, pentru a nu se mai ajunge vreodată la razboi, folosindu-se o formulă de convieţuire permanentă pe parcursul unui an academic, pentru a crea renumitul “spirit al Bruges-ului”.

În prezent, campusul din Bruges, reuneşte 56 de naţionalităti, din statele membre şi nu numai,  printre care şi 6 studenţi români şi 7 studenţi din Republica Moldova, admişi printr-un proces de selecţie extrem de competitiv, ce se pregatesc pentru a ocupa poziţii de specialişti ai politicilor europene fie în cadrul instituţiilor europene, fie în administraţia publică centrală din ţările de origine. Printre absolvenţii faimoşi ai Colegiului Europei se numără Helle Thorning-Schmidt, Primul-Ministru al Danemarcei, Alexander Stubb, Ministrul Afacerilor Europene şi Comerţului în Finlanda, Helen Wallace, renumit profesor, sau Ion Jinga, Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Spaţiul ideal aşadar, în care, prin prezenţa ASR Principelui Radu, tinerii din elita internaţională, viitori decidenţi ai Europei, să aibă acces la imaginea unei Românii pe care să-şi dorească să o exploreze în potenţiale parteneriate politice, economice şi culturale.

4 comentarii

  1. Bucur Gabriela says:

    Citind articolele aparute pe blogul ASR PRINCIPELE RADU AL ROMANIEI , mereu aflu noutati si imi maresc volumul de informatii care sunt foarte interesante. Cu multumiri Gabriela Bucur

  2. Adrian Pop says:

    PRINCIPII VALORICE DE APARTENENŢĂ LA – SFATUL BĂTRÂNILOR

    Dragi prieteni,

    Vă rugăm să citiţi cu îngăduinţă şi amabilitate cele ce urmează şi dacă simţiţi că vă priviţi în oglindă, nu ezitaţi să ne contactaţi.
    Vă rugăm ca măcar o dată în viaţa să lăsaţi modestia la o parte şi să veniţi alături de o echipă care are nevoie de dumneavoastră. Şi mai presus de noi e NAŢIA ROMÂNĂ care are nevoie să-şi regăsească busola pe care singuri ne-am dereglat-o prin nepăsare, autosuficiență și neimplicare; care are nevoie de lumina inteligenţei domniilor voastre; care are nevoie să-şi redescopere rădăcinile unui trecut glorios şi valorile adevărate, într-un prezent confuz şi disperat.
    Ideatorii renaşterii acestei instituţii tradiţionale a neamului românesc – „Sfatul Bătrânilor” – ştiu că există oameni adevăraţi care trăiesc cu modestie şi decenţă printre noi sau aiurea prin lumea largă, închişi în carapacea disperării, marginalizaţi de o societate care promovează cu totul alte valori decât cele umaniste.
    Ştiţi la fel de bine ca şi noi că suntem aidoma oricărei mari naţii ale lumii şi cu nimic mai prejos decât niciuna dintre ele.
    Avem cu ce ne mândri, avem ce arăta, avem tradiţii, avem cultură, avem valori, avem (încă) resurse.
    Ne lipseşte spiritul de unitate şi încrederea în aproapele nostru.
    Vrem să corijăm aceste defecte şi să le transformăm în punctele noastre de forţă.
    Nu avem nimic împotriva nimănui.
    Vrem doar să demonstrăm că suntem un popor cu demnitate.
    „Sfatul Bătrânilor” se vrea a fi „Clopotul” redeşteptării mândriei de a fi român.
    Veniţi alături de noi să-l facem împreună să răsune!…

    ÎN PRINCIPIU pentru a fi alături de noi trebuie să îndepliniţi următoarele criterii:

    – Dragoste de neam şi de ţară
    – Loialitate
    – Onorabilitate
    – Disponibilitate
    – Credibilitate
    – Determinare
    – Modestie
    – Altruism
    – Empatie
    – Reputatie buna
    – Claritate în gândire şi în comunicare

    ÎN PARTICULAR membrii Sfatului Bătrânilor trebuie să fie:

    1. Oameni cu credinţă în Dumnezeu şi înalte convingeri spirituale, capabili să înţeleagă darul chipului şi asemănării, darul liberului arbitru ca premisă a participării conştiente la împlinirea destinului individual şi colectiv al fiinţei umane.
    2. Oameni de neam si de tara iubitori, purtători ai respectului faţă de valorile tradiţionale – materiale şi spirituale ale poporului de la originile sale şi până în prezent –, faţă de toţi semenii care au contribuit la propăşirea şi continuitea lor istorică.
    3. Oameni capabili să slujească neamul românesc cu puterea gândului şi a cuvântului expus public, prin toate mijloacele creative de exprimare şi toate canalele moderne de comunicare.
    4. Oameni devotaţi fiinţei umane, învățători care se înnobilează prin voința de a dărui cu altruism semenilor ştiinţa şi experienţa propriei lor vieţi.
    5. Oameni de caracter, care îşi respectă întotdeauna cuvântul dat, rămânând loiali neamului românesc şi principiilor care i-au consacrat.
    6. Oameni care nu renunţă niciodată să caute drumul optim pentru atingerea ţelurilor propuse, pentru care nu contează cât au realizat, ci piedicile depăşite şi transformate în principii de înţelegere corectă şi acţiune eficientă.
    7. Oameni cu accentuat spirit de echipă şi simţ al responsabilităţii, dispuşi oricând să contribuie la rezolvarea în comuniune a problemelor care vizează devenirea intregii colectivităţi umane.
    8. Oameni modeşti, perseverenţi şi conștiincioși în serviciile aduse, urmărind creșterea calității acestora și nu câștiguri sau avantaje personale.
    9. Oameni care ştiu să abordeze problemele fără înverşunare, fără ură și părtinire, cu faţa luminată de un zâmbet sincer, oglindă a unui suflet deschis şi prietenos.
    10. Oameni cu „cazier moral” curat şi cu conştiinţa împăcată, neimplicaţi în grupări şi interese ideologice partinice, invulnerabili la presiuni şi atacuri publice.
    11. Oameni pentru care „imposibil” nu există, capabili de a găsi mereu soluţii particulare novatoare şi strategii generale de rezolvare creativă a problemelor.
    12. Oameni capabili să înţeleagă că aparţin unei comunităţi care depăşeşte graniţele propriei patrii şi că numai prin inălţarea unui CURCUBEU al spiritului planetar, guvernat de necondiţionată iubire şi armonică înţelepciune vor contribui la continuitatea vieţii pe Pământul-Mamă, în relaţie cu valorile “semenilor întru raţiune” şi cu conservarea nealterată a creaţiei cosmice, prin cunoaşterea legilor belagine.

    Calitatea de membru în ”Sfatul Bătrânilor” se obține la cerere sau prin invitație.
    Ar fi bine (dar nu si obligatoriu) ca în prealabil (înainte de a efectua cererea printr-un mesaj scris adresat echipei Sfatului Bătrânilor) să aveţi un număr de subiecte/mesaje postate (studii, analize, cercetări, opinii, comentarii), reflectând punctul de vedere, opiniile, concluziile personale, etc.

  3. " Asa sa ne ajute Dumnezeu " says:

    ” Asa sa ne ajute Dumnezeu “

  4. Elena Hariuc says:

    In fiecare om există o valoare… mai mult sau mai puțin descoperită de el însuşi , acceptată … sau neînțeleasă de semeni. « Unitatea » ne invită la o aprofundare atentă şi la acest aspect…care trebuie să recunoaştem…este destul de dificil.
    Botoşani, 5 aprilie 2012.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53928337
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate