Noua clădire a Ambasadei SUA la București
Joi, 22 martie 2012, am avut plăcerea de a reprezenta Familia Regală la ceremonia de inaugurare a noii clădiri a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București. Am răspuns astfel invitației Excelenței Sale domnului ambasador și a doamnei Mark H. Gitenstein. La ceremonie au participat Prim-ministrul român, Președintele Senatului României, fiul vice-președintelui SUA, dl Joseph R. Biden III, precum și multe personalități din viața politică, diplomatică și culturală. Relațiile diplomatice dintre România și SUA nu se rezumă, așa cum în mod ignorant sunt prezentate în presă, la epoca dictaturii comuniste și la perioada postdecembristă. În aceeași perioadă istorică, Țarul Alexandru al II-lea al Rusiei, Regele Carol I al României și Președintele Abraham Lincoln al SUA efectuau, la multe mii de kilometri distanță, aproximativ același tip de reforme, menite să dea oamenilor libertăți și drepturi. În timpul Regelui Carol I, în anul 1880, cu un an înainte chiar ca România să se proclame regat, țările noastre au stabilit relații diplomatice. Regele Carol I a domnit în același timp în care și-au exercitat mandatul unsprezece președinți ai Statelor Unite ale Americii: Andrew Johnson (al 17-lea președinte al SUA), Ulysses Grant (al 18-lea președinte al SUA), Rutherford Hayes (al 19-lea președinte al SUA), James Garfield (al 20-lea președinte al SUA), Chester Arthur (al 21-lea președinte al SUA), Grover Cleveland (al 22-lea și al 24-lea președinte al SUA), Benjamin Harrison (al 23-lea președinte al SUA), William McKinley (al 25-lea președinte al SUA), Theodore Roosevelt ( (al 26-lea președinte al SUA), William Howard Taft (al 27-lea președinte al SUA) și Woodrow Wilson (al 28-lea președinte al SUA). Primii români stabiliți în Statele Unite ale Americii, temerari care au pus bazele unei comunități importante a Statelor Unite, au plecat în drumul lor transatlantic în vremea Regelui Carol I și a Regelui Ferdinand. Este bine cunoscută vizita Reginei Maria în Statele Unite ale Americii din anul 1926. Atât americanii cât și românii de astăzi păstrează în memorie și în inimi această strălucită probă de diplomație regală. De asemenea, este bine cunoscut astăzi legătura extraordinară dintre oamenii țării și Regele Mihai cu aliații americani, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Inaugurarea, astăzi, a clădirii noi a ambasadei americane la București este rezultatul benefic a o sută treizeci de ani de istorie comună, de idealuri occidentale de democrație și libertate comune, de viziuni comune și de curaj. |
Este adevarat, relatiile noastre cu America au vechime si consistenta. Imi pare rau ca presa se ocupa mai mult de evenimente de can-can si mai putin de cele constructive.
Domnului Stelian Rotaru: Asa e, domnule Rotaru, presa asta se ocupa numai de prostii – dumneavoastra si distinsii nostri politicienii nostri aveti mare dreptate cand o criticati.
Spre bucuria noastra domnilor, nu toata presa romaneasca se ocupa cu prostii. O parte buna a presei noastre se preocupa de evenimente constructive, iar viitorul relatiei noastre cu partenerii americani, veche si mai ales consistenta, nu este neglijat.