Regina, in fine, rasplatita
Inaintea si in urma interviului de la TVR, mai multe publicatii au precizat ca Majestatea Sa Regina Ana a acordat, televiziunii nationale si dnei Voda, primul interviu din viata ei, in tara. Majestatea Sa a venit pentru prima oara in Romania in mai 1992, impreuna cu Regele. De atunci, spre deosebire de Rege, Regina Ana a fost mereu prezenta in tara, mai bine de cincisprezece ani. Si totusi, in acest deceniu si jumatate, nici o televiziune nu s-a gandit sa ii solicite Reginei un interviu sau sa-i consacre un film documentar. Din 1992, Regina a reprezentat cu cinste pe Rege, an de an, pana in 1997, cand Regelui Mihai i s-a reactualizat pasaportul si a putut veni in Romania. Dupa 1997, Regina Ana s-a alaturat sotului sau in fiecare clipa, in fiecare calatorie, in fiecare loc din Romania. In acesti multi ani, Regina a vizitat zeci de sate, orase, manastiri, comunitati romanesti din strainatate, s-a intalnit cu mii de oameni. Se poate spune ca oamenii simpli i-au deschis usa casei si inimii lor. Numai ca interviurile nu sunt luate de oamenii simpli si multi. Ele sunt specii literare create de personalitati care formeaza opinii, uneori de corifei ai societatii civile. Ati urmarit emisiunea dnei Voda, dedicata Majestatii Sale Regina. Ati vazut cata modestie, personalitate, cat farmec, cata spontaneitate, inteligenta si, mai ales, cata demnitate si hotarare? De ce au trebuit sa treaca un deceniu si jumatate pentru ca toate aceste calitati sa fie admirate de romani? Ce pierdere! Cat de multi pumni trebuie sa luam in plexul natiunii ca sa ne dam seama ca ne doare? Cat de mult trebuie sa suferim ca sa vedem de unde vine suferinta? |
Alteta Voastra Regala,
Va marturisesc ca am fost adanc emotionat pe tot parcursul interviului Majestatii Sale Regina Ana. Ca ,,omul nu devine om decat prin educatie”, este un adevar demonstrat de membrii Familiei Regale Romane.
Am remarcat nobletea specifica reginelor Romaniei si modul in care priveste viata. Prin Majestatea Sa Regina, vad omul enciclopedic, la care primeaza ratiunea. M-a impresionat pasiunea Majestatii Sale pentru fabulele lui La Fontaine. Sunt simple si reprezinta adevarate pilde pentru existenta umana.
Nu pot fi decat recunoscator Majestatii Sale pentru iubirea ce o poarta acestui popor si pentru puterea exemplului personal.
Cu loialitate,
Adrian Halga
Alteta,
Orice om cinstit care a avut onoarea si privilegiul de a se afla in fata Majestatii Sale Regina Ana a Romaniei nu putea fi decat puternic impresionat de augusta Sa modestie, de deosebita Sa distinctie.
Cu prilejul unui interviu pentru Revue Militaire Suisse pe care Majestatea Sa Regele Mihai I a acceptat sa mi-l acorde (1), am fost la Resedinta Regala din Versoix in ziua de marti 17 ianuarie 1995, impreuna cu sotia mea, Elisabeth – ce a efectuat fotografiile – si cu fiul nostru Dan-Mihai. Regina Ana a intins mana sotiei mele care a schitat o reverenta (mult exersata anterior, la Fribourg … in fata oglinzii). Fiului meu, inarmat si el cu un aparat de fotografiat, Regina i-a spus cu afectiune: “Tu peux photographier tout ce que tu veux ici.” Imi permit, Alteta, sa va redau si impresia profunda pe care Regina Ana a facut-o sotiei mele care, ori de cate ori vede fotografii ale Reginei, in “Point de Vue. Images du Monde” de exemplu, face mereu aceeasi remarca: “Je n’oublierai jamais les mains de cette tres Grande Dame. Des mains qui portent les marques indelebiles du travail accompli par une mere de famille.”
Ca pana la recentul interviu acordat de Majestatea Sa Regina Ana postului TVR1, multi jurnalisti nu au fost curiosi sa O cunoasca nu mi se pare un fapt inexplicabil. Din nenorocire, dezinformarea si propaganda de tip comunist au spalat durabil creierele foarte multor romani. Inclusiv a celor ce au fost desemnati in 1980 de un eminent ziarist maghiar, Paul Lendvai, drept “Les fonctionnaires de la verite”, adica asa-zisii jurnalisti (si) din rpr/rsr. Cei formati dupa decembrie ’89 pot dispune insa de alte surse de informatie. Totul este ca ei sa le descopere…
Personal, consider ca prin acordarea acelui interviu TVR1, Regina Ana a onorat respectiva institutie, oferind in acelasi timp unui numar de telespectatori o imagine reala a unei Familii de exceptie. Pe de alta parte, nu as socoti acea prestatie drept o “rasplata”.
(1) Entretien avec Michel I, Roi de Roumanie. Revue Militaire Suisse, no 3, mars 1995.
Felicitari doamnei Voda pentru interviu. Domnia-sa a reusit intotdeauna emisiuni foarte bune iar interviul cu M.S Regina a fost intr-adevar exceptional si va ramane in memoria. Poate editarea unui dvd ar face ca lumea sa nu uite prea repede. O corectura pentru dl. Dumitrescu: presa din romania, sau ma rog o parte a ei, a publicat interviuri de-a lungul timpului cu Regina. Numai eu cred ca am facut vreo 4. Primul dintre ele a deschis editia Romaniei Libere in 1993 atunci cand Regina a venit singura in tara. In acel interviu Regina a povestit o parte din cele spuse si acum dnei Voda, evident ma refer la cele referitoare la biografia sa. La vremea respectiva am reluat si povestea spusa de Regina Ana revistei franceze Point de Vue. Evident, sunt multi ani de atunci si lumea uita… Ca sa completez portretul Reginei as spune ca intotdeauna m-a impresionat modul direct, corect si surprinzator de-a spune lucrurilor pe nume.
Emisiunea aceasta m-a tinut cu sufletul la gura.Am plans (uneori),constatand cat de mult s-a mintit in anii copilariei mele si pana acum,nu multi ani….
Din pacate ,minciuna a facut si face mult rau !
D-zeu sa va ocroteasca !